Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Монтиране на втори хард диск.

Featured Replies

Харда ми е 40 GB и си купих нов от 80 GB.Искам сам да си го монтирам и всичко свързаво с него(инсталиране, настройки и др.).Ако може малко помощ от някой вещ в тия гимнастики - по възможност с подробности като за новобранец.Предварително благодаря!

Редактирано от kokomil (преглед на промените)

като не ти е ясно,защо си се ззхванал ? намери някой познат,който поне малко разбира (процедурата е много проста,но трябва да се внимава все пак) да ти го монитра.

По-просто от монтирането на хард здраве му кажи :P .

Има три неща с които да се съобрази:

Кабел за данни

Кабел за захранване

Джъмпер

Потърси в интернет или в книжката на дъното - няма начин да не е обяснено.Не искам да ти давам съвети защото съвремнна техника не ми е минавала през ръцете и по-добре хардуеристите да ти обяснят.

Но като цяло е елментарно.

Така, предполагам, че е IDE, а не SATA(/2) (ако не си сигурен - първият тип изглеждат така:

ide-controller2.jpg, а вторият - така:

sata.jpg).

В такъв случай (IDE), трябва да превключиш джъмпера на диска в правилния режим. Те са два - Master и Slave, като първият е с предимство при обмена на информация. Предполагам, че сегашният ти твърд диск е Master (съответно е включен на този от двата накрайника на IDE-кабела, който е по-далече от дъното) и трябва да включиш новия като Slave. Следователно виж на стикера на горната страна на новия диск конфигурацията на джъмпера за Slave и премести връзката така.

После трябва да включиш 40-пиновият кабел за данни (този, широкият, с многото квадратни отвори), като има само един начин, по който можеш да го включиш - така, че "издатината" от едната страна на накрайника му да пасва с "пропуска" от горната страна (на снимката се пада отдолу, понеже диска е обърнат) на сокета, както и да съвпада липсващата "игличка" на сокета с липсващия отвор на накрайника на кабела.

Накрая включваш и захранващия кабел (по-тесния, който идва от захранването в компютърната кутия и е с четири по-големи, кръгли отвора), като също има само един начин, по който можеш да го направиш - заради скосените ръбове от едната страна.

Ако е SATA(/2) трябва само да включиш двата кабела - захранващ и за данни (при което също има само един възможен начин) и вече можеш да си форматираш харда.

След като си закачил новия твърд диск при следващия старт на системата би трябвало BIOS-a (екрана с белите букви, който се появява за кратко веднага след (ре)старт) и операционната система да го "видят". Тогава можеш да си го форматираш. При Windows XP това става от Disk Management (отваря се с десен клик на My Computer -> Manage -> и в Storage има Disk Management). Може да ползваш и отделна програма - например Partition Magic или Acronis Disk Director.

P.S.: До голяма степен се припокривам с писаното в линка, даден от C.Kramer, но се надявам все пак и аз да съм бил полезен :yanim: ...

P.P.S.: Най-удобно ще ти е да "завинтиш" новия твърд диск след като превключиш джъмпера и преди да включиш кабелите - гледай да не ги усукваш прекалено, особено този за данни - виж отгоре или отдолу на стария ще е по-добре да сложиш новия, така че този кабел (широкия, тънък, обикновено черен или сив) да не се "чупи", за да го включиш в новия твърд диск.

Редактирано от Shuurfak rai Shedler (преглед на промените)

Аз имам 200г сата и седа си сложих на ата 300г и монтажа е елементарен само трибва да питаш кои от моделите е за твоито дано и после кабелите са едентични мушкаш кадето станат.при преинсталациа на windows винаги си изклучваи Д поне аз така правиа и инсталирам само в Ц

Редактирано от Miro-Ispania (преглед на промените)

• Автор

На всички ,които се отзоваха с уважние към темата ми ,много благодаря.

Монтажа е успешен.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.