Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как да си пусна интернет през SUSE 10.2?

Featured Replies

Здравейте,

Инсталирах си SUSE 10.2 и нета не ми тръгва. Как мога да си го пусна? С реално IP съм. Не знам как точно се гласят настройките на нета. При Windows е съвсем друго и там нямам проблеми. Лошото е, че докато инсталирах SUSE 10.2 се наложи да направя Интернет настройките, опитах се, но нищо не се получи и не можах да направя връзка с Интернет, за да се изтеглят някакви бележки и обновяване, за които се спомена в инсталацията. След инсталацията пак се опитвах да си пусна нета, но не става и не става. Моля, някой да обясни как точно се пуска нета. С реално IP съм.

Искам да предупредя, че съм скаран с английския и за това нека инфото да е на български. Благодаря.

Отдавна не ползвам Сузе но ще ти предложа един вариант. Дано проработи

#nano /etc/network/interfaces

auto eth0

iface eth0 inet static

address 192.168.xx.xx

netmask 255.255.255.0

gateway 192.168.xx.xx

Поздрави и успех

• Автор
Отдавна не ползвам Сузе но ще ти предложа един вариант. Дано проработи

auto eth0

iface eth0 inet static

address 192.168.xx.xx

netmask 255.255.255.0

gateway 192.168.xx.xx

Поздрави и успех

Така, както си го написал не го разбирам. Може ли да кажеш по-подробно кое къде точно да въведа? Благодаря.

Така, както си го написал не го разбирам. Може ли да кажеш по-подробно кое къде точно да въведа? Благодаря.

Отваряш една конзола и вътре пишеш:

#su

И като ти отвори файла го правиш да изглежда така само че с твоите IP,mask, gateway:

auto eth0

iface eth0 inet static

address 192.168.xx.xx

netmask 255.255.255.0

gateway 192.168.xx.xx

• Автор

Ще пробвам и ще кажа какво е станало, но утре защото в момента тегля Debian през FTP и не мога да рестартирам.

При мен се пуска автоматично ,не като преди . Само си написах паролата и името за и-нета докато го инсталирах и сега всеки път като влеза се пуска автоматично

• Автор

MDMA, пробвах това, което ми каза да направя, но нищо не става. В смисъл аз даже не съм сигурен дали отварям правилната конзола. Това което отворих, на него пише konsole. И като започна да въвеждам това, което ми беше споменал, нищо не се получава. Не се отваря никакъв файл, който да редактирам.

пишеш "ifconfig -а" в конзолата

виждаш си името на ланката

и след това ->

ifconfig eth0 192.168.0.2 netmask 255.255.255.0 broadcast 192.168.0.255 / приемаме че ланката ти е eth0 , с това определяш IP, mask i broadcast

route add default gw 192.168.0.1 / от тук си задаваш кой ти е gateway-а

echo "nameserver 192.168.0.254" >> /etc/resolv.conf / това е за DNS

:yanim:

Ето ти решение за начинаещ.

Аз също имах този проблем.

Моя линукс е на български.

влизаш в YaST-Мрежови устройства-Мрежова Карта-там избираш Традиционен метод чрез ifup-там трябва да има вида на твоята карта,цъкаш на нея един път и натискаш Редактиране-въвеждаш си IP-то,маската-цъкаш на име на машината и DNS пишеш си DNS-ите-ОК,после цъкаш на маршутизиране и на Шлюз по подразбиране въвеждаж Gate way-я ти и даваш Следващ-Край и след това трябва да имаш нет.

Редактирано от perer (преглед на промените)

• Автор
Ето ти решение за начинаещ.

Аз също имах този проблем.

Моя линукс е на български.

влизаш в YaST-Мрежови устройства-Мрежова Карта-там избираш Традиционен метод чрез ifup-там трябва да има вида на твоята карта,цъкаш на нея един път и натискаш Редактиране-въвеждаш си IP-то,маската-цъкаш на име на машината и DNS пишеш си DNS-ите-ОК,после цъкаш на маршутизиране и на Шлюз по подразбиране въвеждаж Gate way-я ти и даваш Следващ-Край и след това трябва да имаш нет.

Благодаря Ви, тръгна нета. :)

• 1 месец по-късно...

Здравейте,

понеже темата е за LAN настройки под SUSE 10.2, аз също не мога да си настроя нета, но с разликата, че съм с динамично IP, в такъв случай какво се прави.

И още нещо, извинявам се за тъпия въпрос, ама откъде да взема тия DNS, Gateway и IP, понеже доколкото виждам под WinXP, връзката ми е PPPoE и влизам само с писане на username и password, нищо друго не ми иска. Доставчикът ми е SPNet. PLS, помогнете. Изчетох сума ти статии и форуми, ама не намерих никъде просто и ясно обяснение в стъпки кво трябва да направя.

Трябва да ви кажа също и че съм абсолютно бос в Linux и не смея да използвам конзола без да знам със сигурност какво ще се получи.

LAN-картата е VIA Rhyne ІІ Fast Ethernet Adapter на дъно AsRock K7 Upgrade 880 и процесор Sempron 2200+

Като пусна Everest дава следното

--------[ Windows мрежа ]----------------------------------------------------------------------

[ VIA Rhine II Fast Ethernet Adapter ]

Свойства на мрежовата карта:

Мрежова карта VIA Rhine II Fast Ethernet Adapter

Тип на интерфейса Ethernet

Връзка Local Area Connection

Скорост на връзката 100 Mbps

Адрес на мрежовата карта:

IP / Мрежова маска xxx.xxx.xxx.xxx / 255.255.255.0

Шлюз xxx.xxx.xxx.xxx

DHCP xxx.xxx.xxx.xxx

DNS xxx.xxx.xxx.xxx

[ WAN (PPP/SLIP) Interface ]

Свойства на мрежовата карта:

Мрежова карта WAN (PPP/SLIP) Interface

Тип на интерфейса PPP

Адрес на мрежовата карта:

IP / Мрежова маска yyy.yyy.yyy.yyy / 255.255.255.255

Шлюз yyy.yyy.yyy.yyy

DNS yyy.yyy.yyy.yyy

DNS yyy.yyy.yyy.yyy

Защо са различни и кое от двете може да ми свърши работа под openSUSE 10.2

Благодаря предварително

Редактирано от gongalov (преглед на промените)

Някъде в Яст е настройката, но не помня вече къде, защото отдавна ритнах Сузито от моя телевизор. И то по точно в търси настройка на мрежовото устройство.

izvinete che pisha na latinica

taka instalvam si sue 10.2 prava si nastroikite na lana obache kak da se svarja kam vpn mrejata na atlantis

che neshto ne stava vav suzeto triabva da ima nachin chrez yast

molia pomognete

• 4 седмици по-късно...

За всички които ползват PPPoE при SUSE: Влизате в YaST-Мрежови устройства-DSL

• 4 месеца по-късно...

Здравейте. Много се извинявам начинаещ съм в Линокс-а и бих искал да Ви попитам, ще можете ли да ми кажете как да си пусна нета на Open Suse 10.2

нета ми е през VPN (virtual private network).Ако ми помогнете ще съм много благодарен :)

За всички които ползват PPPoE при SUSE: Влизате в YaST-Мрежови устройства-DSL

PPPoE (Точка до точка през Етернет) е протокола масово използван от ISP (интернет доставчиците) на стандартен DSL (динамична синхронна линия) в България. Това е новия еволюционен стадий на класиката VPN (виртуална частна мрежа) и след време, дано да е по-скоро, да се доближим по отношение на скорост и гарантираност на тази скорост до международните такива, на поносими цени.

За линукс потребителите, които не се страхуват да ползват конзолата (тя е най-мощният инструмент в Линукс), ще дам информация за PPtP и PPPoE, които въпреки различията си са сходни до определена степен.

И двата вида интерфейси от тип "точка до точка" за да работят изискват инсталиран предварително "ppp" сървър за да работят, а вие можете да сте сигурни, че това вече е направено, освен ако дистрибуцията ви не е прекалено стара.

PPtP се използва, когато доставчикът ви е отпуснал модем, който трябва да използвате ако искате достъп до мрежата. Ако връзката ви с него не е настроена коректно, няма да имате достъп нито до LAN, нито до Internet.

PPPoE се използва по-често, и всичко потребители на цял един квартал използват един общ гейтауей, който рутира трафика от всичките си потребители до един общ модем. Хубавото на този метод, е че инфраструктурата излиза по-евтино, по-елемнтарна е (лесна поддръжка), обаче абонатите по-трудно се свързват към този модем, връзката им е по-нестабилна, често прекъсва а ако е пиков час, може да им спре изобщо интернета sad.gif

Това са най-често използваните видове кабелен DSL.

Изводът е, че щом не сте с директна връзка през гейтауей, то остава да сте свързани чрез модем. Пък този модем вече може да бъде DSL, ADSL, безжичен и т.н. За да направите настройките си при директна връзка (Direct Connect), най-често не ви се налага да правите абсолютно нищо! Ако доставчикът ви е направил DHCP сървър, последният сам ще ви направи индивидуалните настройки :) Ако пък не става автоматично, сами можете да въведете следните настройки:

Static IP Adress, Network (SubNet) Mask, Gateway, DNS (един, два, колкото са :clap: и готово. За да направите настройките си за PPtP, най-вероятно във дистрибуцията ви има графичен конфигуратор ( в Убунту той се намира в панела за мрежови настройки - логично). Ако пък искате да конфигурирате през конзолата опитайте с "su ppptpconfig". За да направите настройките си за PPPoE, няма да намерите друг графичен конфигуратор освен rp-pppoe, който е вграден в самия кърнел като модул под името "rp-pppoe.so". Ако обаче го изтеглите от официалния му сайт www.roaringpenguin.com можете да го използвате и в графичен режим! В някои от по-комерсиализираните дистрибуции като Червената шапчица "RedHat" и Сузи "Suse" несъмнено в контролните центрове (контролни панели) съществуват и графични конфигуратори на желаните мрежови интерфейси. Ако обаче желаете да конфигурирате PPPoE интефейса си през конзолата опитайте с "su pppoeconf" и подобно на конфигуратора на pptp един wizzard ще ви направлява по пътя към интернета :angry:

Конфигурационните файлове за "точка до точка" се намират в /etc/ppp/

П.С: Някои ISP на PPPoE изискват конкретизиране на AcessConcentrator и ServiceName освен задължителните потребитеско име и парола! Така, че най-добре се допитайте до него.

И не забравяйте, първо проверете дали вашият доставчик вече не е описал необходимите настройки за интернет под линукс специално за вашата подмрежа! Тогава няма да има нужда да издирвате оскъдна информация по разни форуми. Ако пък той не може(не знае как) да ви помогне, а вие все пак успеете да си направите настройките, пратете му ги, за да ги постави на сайта си, редом с тези за Windows.

та значи аз си подкарах pppoe-то с помощта на прикачения архив и после сложих pppoe-start в /etc/init.d/boot.local. проблемацията е че при буутването на сузито казва че е кънектнато но вече кат зареди всичко и тръгна да отварям някой сайт и ми казва че няма нет. след това тряаа да си присвоя root-права, да спра нета и да го пусна наново че да имам вече .. хелп моля :clap:

rp_pppoe_3.8.tar.gz

Редактирано от qwerti (преглед на промените)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.