Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Няколко въпроса за Linux

Featured Replies

Здравейте!

Начинаещ съм на тема Линукс,но съм си наумил да го науча и искам Вие да ми помогнете.Инсталирах си openSUSE 10.2 и много ме кефи(пробвал съм Ubuntu,Kubuntu,DamnSmall,KNOPPIX,Gentoo,Mint и др.,така най ми допадна openSUSE и KNOPPIX,но избрах openSUSE,защото разбрах,че KNOPPIX го има само като лайф сиди).

1.Искам да знам всички ли дистрибуции могат да работят с файловете *.rpm , *.tgz , *.deb , *.tar.gz , *.tar.bz2 , *.apt или всяка дистрибуция работи с определени файлови разширения?

2.Как да инсталирам Beryl 0.2.1 и трябва ли да си исталирвам някакви драйвъри за видео картата и въобще необходими ли са ми драйвъри за Линукс-а?

Забравих да спомена,че си изтеглих някакви файлове заедно с Beryl 0.2.1,ако някой знае за какво са да пише.Файловете са: aquamarine-0.2.1.tar , beryl-core-0.2.1.tar , beryl-manager-0.2.1.tar , beryl-plugins-0.2.1.tar , beryl-settings-0.2.1.tar , beryl-plugins-unsupported-0.2.1.tar , emerald-0.2.1.tar , emerald-themes-0.2.1.tar , heliodor-0.2.1.tar?

По първия въпрос мога да ти помогна.*.tar.gz е исталационен архив на Линукс.Става за всички версии ,но се инсталира в текстов режим.*.tar.bz2 е архив.*.tgz не знам точно какво е ,но пак ще става за всички дистрибуции.*.rpm или red hat package manager е инсталационен файл за Red Hat и останалите базирани на него дистрибуций ,сред които и Сусе.Поддържа зависимости, но но мен лично не ми допада. *.deb идва от Дебиан.Тук има най-голямо разнообразие.Поддържа зависимости и ги инсталира автоматично при нужда.Използва се при Ubuntu,Kubuntu,Tilix....

Относно Beryl

Редактирано от kai_99 (преглед на промените)

• Автор

Благодаря за бързия отговор.Колкото до Beryl намерих много неща,обаче са на друг език и нищо не разбирам.Все пак ако попаднеш на нещо написано на БГ го копни.

Редактирано от LinuX (преглед на промените)

По първия въпрос мога да ти помогна.*.tar.gz е исталационен архив на Линукс.Става за всички версии ,но се инсталира в текстов режим.*.tar.bz2 е архив.*.tgz не знам точно какво е ,но пак ще става за всички дистрибуции.*.rpm или red hat package manager е инсталационен файл за Red Hat и останалите базирани на него дистрибуций ,сред които и Сусе.Поддържа зависимости, но но мен лично не ми допада. *.deb идва от Дебиан.Тук има най-голямо разнообразие.Поддържа зависимости и ги инсталира автоматично при нужда.Използва се при Ubuntu,Kubuntu,Tilix....

Относно Beryl

Това не е много вярно:

tar.gz - това е архив (tar), който след това е компресиран с gzip, използва се от Slackware

tgz - това е архив (tar), който след това е компресиран с gzip

tar.bz2 - това е архив (tar), който след това е компресиран с bzip2

deb - пакетна система на Debian

Силно препоръчително е да използваш естествената за дистрибуцията ти система

rpm - пакетна система на RedHar, SuSE, Mandriva

Това не е много вярно:

tar.gz - това е архив (tar), който след това е компресиран с gzip, използва се от Slackware

tgz - това е архив (tar), който след това е компресиран с gzip

tar.bz2 - това е архив (tar), който след това е компресиран с bzip2

deb - пакетна система на Debian

Силно препоръчително е да използваш естествената за дистрибуцията ти система

rpm - пакетна система на RedHar, SuSE, Mandriva

tar.gz става за всички дистрибуции на Лнукс.Не е много лесен за употреба,защото се компилира. Наистина е по-добре да използваш *rpm , но не всички програми имат *deb или *rpm инсталатори.

Пактената система на Slackware е съвсем проста за работа и поддръжка. Липсват възможности за dependancy checking но това е една от добрите ѝ страни. Пакетите са най-обикновени tar.gz файлове със скрипт който прави допълнителни настройки при инсталация.

Редактирано от kai_99 (преглед на промените)

tar.gz става за всички дистрибуции на Лнукс.Не е много лесен за употреба,защото се компилира. Наистина е по-добре да използваш *rpm , но не всички програми имат *deb или *rpm инсталатори.

Това е вярно само ако са source пакети. В противен случай трябва да инсталираш двоичен пакет и става такова мазило (ако иаполава друга пакетна система).

Правилото е да се ползва пакетната система на дистрибуцията!

Това е вярно само ако са source пакети. В противен случай трябва да инсталираш двоичен пакет и става такова мазило (ако иаполава друга пакетна система).

Правилото е да се ползва пакетната система на дистрибуцията!

С това съм съгласен! ;)

• Автор

А верни ли са слуховете,че openSUSE 10.2 неможе да отваря форматите *.mp3,*.avi? Oт къде мога да си изтегля драйвери за видеото(въобще нужни ли са ми драйвери за Линукс,защото четох,че без тях немога да си подкарам Beryl)

:angry:Вчера видях Темата и бях изненадан , че ник "LinuX" създава нова тема за Линукс . Има толкова теми създадени за Линукс , че вече не мога да следя всички .

На въпроса : Можеш да гледаш всички видове филми и да слушаш всички видове формати с музика ! Който ти казва обратното - значи не е виждал Линукс ! Почти всички плейъри си идват с кодеците .

Относно драйверите : в ядрото има всички необходими драйвери . Колкото е по-ново - толкова по-нови драйвери има . Предполагам , че "SuSE" 10.2 е с ядро 2.6.18.х , което е сравнително ново и няма да имаш проблем с видео-драйвери . Beryl е нищо повече от "наслада на окото" и е програма без която можеш .

Успех ! cool.gif

А верни ли са слуховете,че openSUSE 10.2 неможе да отваря форматите *.mp3,*.avi? Oт къде мога да си изтегля драйвери за видеото(въобще нужни ли са ми драйвери за Линукс,защото четох,че без тях немога да си подкарам Beryl)

От версия 10.1 има защита срещи пиратството-не можеш да слушаш емпетройки,за *.avi не знам.Трябва да влезеш в настройките и да махнеш защитата....

• Автор

Благодаря на всички за бързите отговори,но все още няма да ви оставя на мира :) .Относно настройките за защита от пиратство-някой знаели как да ги оправя на SUSE-то и имам един много важен и мътен за мен въпрос-хранилищата.Ако е възможно някой да ми разясни малко: какво е хранилището,за какво ни служи,какво трябва да му добавяме?

Поздрави на всички!!!

EDIT: Може и линче на БГ ако на някой не му се разправя да пише.

Така...знам само че Сусе използва Yast,но също така,че може даизползва и apt,което е по-доброто решение...

П.С.Предлагам на модераторите да преименуват тази тема на ""Сусе"-мнения,въпроси,проблеми"

Така...знам само че Сусе използва Yast,но също така,че може даизползва и apt,което е по-доброто решение...

П.С.Предлагам на модераторите да преименуват тази тема на ""Сусе"-мнения,въпроси,проблеми"

А пробвал ли си някога апт-то в Сусе? Защото прави и доста мазило!

Не,но в Дебиан върши чудесна работа.Зарадвах се като видях ,че може да го има в Сусе,но лично не съм го пробвал...

• Автор

Знае ли някой в Сусе как да намеря apd-get или трябва да го тегла.Имам още един въпрос относно настройките ми за интернета-с PPPOE връзка съм и незная как да я настроя?

Знае ли някой в Сусе как да намеря apd-get или трябва да го тегла.Имам още един въпрос относно настройките ми за интернета-с PPPOE връзка съм и незная как да я настроя?

За интернета пишеш "pppoeconf"

Докато под другите дистрибуции PPPOE се настройва конзолно с командата "pppoeconf", то Сузи е дистрибуция разработвана от голям играч - Новел и е съвсем очаквано всички системни настройки да са достъпни през Контролния Център на Yast! А относно въпроса ти за защитата против пиратството ще ти кажа следното: В Сузи линукс от версия 9.2 или 9.3 (забравих вече) е започната практиката интегрираните плеъри (Xine, Amarok и техните frontend-ове) да се орязват и да се създават специални версии именно за Сузи дистрибуцията! Целта е, поддръжката на затворените формати да не е лесно осъществима от фирмените служители къмто които е насочена и самата дистрибуция. Никой шеф не желае по време на работа, служителите му да си слушат музика и да гледат филми, а работата да си стои.

Ако държиш да си "отключиш" поддръжката на субтитри и затворените мултимедийни формати под Сузи, препоръчвам ти изтегли си rpm пакети за съответните плеъри и също такива за техните кодеци, обаче не компилирани за Сузи, ами за RedHat или Fedora Core. При тях орязване няма и голяма част от пакетите им тръгват и под Сузи (ето ти отговор, откъде да си намериш още допълнителни хранилища за Сузито).

П.С: Първото дистро, на което работих през живота си беше RedHat, а третото OpenSuse. И с двете съм останал със страхотни впечатления, но имай едно на ум че те са специално предназначени за работа в офиси, а не за домашна употреба. Именно заради това ще срещаш трудности и препятствия, каквито в повечето други дистрибуции няма,но все пак изборът си е твой - пробвай, работи една, две седмици и вече ще имаш представа става или не става за твоите нужди.

• Автор

Как се инсталирват *.rpm и *.tar файлове със СУСЕ ?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.