Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как да направим компютъра по-безшумен

Featured Replies

Обичайните заподозрени са вентилаторите, кутията, твърдите дискове и оптичните устройства

В един настолен компютър има достатъчно компоненти, които дразнят слуха с неприятни шумове. За щастие, съществуват редица решения на проблема – от лесни софтуерни настройки до замяна на шумните части.

Преди да предприемете решителни действия, трябва да идентифицирате кои са най-големите източници на шум. Обичайните заподозрени са вентилаторите, кутията, твърдите дискове и оптичните устройства. Трябва да отворите кутията на вашия компютър и при подадено захранване да определите кои от изброените компоненти се нуждаят от регулиране или смяна, за да се намали чувствително шумът и да се подобри комфортът на потребителя.

Забавете вентилаторите

1012238_orig.jpg

В BIOS-а се задават температурите на включване и изключване на вентилаторите на шасито, процесора и захранването. Можете да използвате и допълнителен софтуер за по-точни настройки на оборотите на двигателите, когато има инсталирани температурни датчици вътре в компютъра. Ако вашите вентилатори не слушат, когато софтуерът им казва да намалят оборотите, можете да ги контролирате със специален модул от рода на XController на Thermaltake.

Той се монтира в един 5.25-инчов слот в предния панел на кутията и позволява да свържете и контролирате индивидуално до четири вентилатора. По-сложни (и по-скъпи) контролери могат автоматично да променят скоростта на вентилаторите.

1012243_orig.jpg

Друго решение включва замяна на шумните вентилатори с по-тихи модели. Добри варианти за процесори са например Cooling Arctic Fan (с гумени тампони за минимални вибрации) или масивният охладител IFX-14 на Thermalright, с който може да се използва един ултра тих 140 мм вентилатор.

Неговата инсталация обаче изисква сваляне на дънната платка, а пък и не пасва на всяка система. Охладителите от серията V1 на Thermaltake се инсталират по-лесно и също са с ниско ниво на шум.

Вентилаторите на захранващите блокове са източници на значителен шум, но не е препоръчително да бъдат заменяни от потребителя. По-добре заменете самото захранване с по-безшумен модел като например NeoPower 650 на Antec, който включва един много тих вътрешен вентилатор с автоматично намаляване на оборотите при ниска консумация на мощност.

Използването на водни охладители за процесора и видео картата е скъп и сложен, макар и ефективен начин за намаляване на шума. Доста такива решения обаче включват и вентилатори, така че крайният резултат не винаги е задоволителен.

Укротете вибрациите на кутията

Евтините кутии могат да издават силен шум. Често те са направени от тънки алуминиеви панели, които не изолират добре шума и предават вибрациите от вентилатори и твърди дискове. Тези вибрации могат да се намалят до известна степен чрез уплътняване на монтажните елементи със силиконови или гумени подложки и тампони. Един по-добър метод е добавянето на звукоизолиращ материал от рода на дунапрен, вата, пенопласт.

1012249_orig.jpg

AcoustiPack предлага разнообразие от пакети с такива материали, които включват лесни за монтаж, предварително изрязани комплекти за определени модели кутии. Този метод може да е много ефективен, особено за малки кутии, макар че изисква пълно разглобяване на компютъра и търпение да се изреже и залепи звукоизолиращия материал.

Ако тази задача ви се струва непосилна, помислете за купуване на безшумна кутия. Един от най-популярните модели сред привържениците на тихите РС-та е Antec P182. Тя предлага отлична комбинация от добър въздушен поток, солидна конструкция, устойчивост на вибрации и зкукоизолация. Разполага със система от тихи 120 мм вентилатори с външен контрол на оборотите.

Намалете виенето на дисковите устройства

Ако сте успели да направите всичко по силите и възможностите си за относително безшумна кутия, можете да доловите един постоянен виещ звук или потракване на твърдия диск. Някои устройства имат режим за акустично управление, при който се жертва бързодействие в името на по-ниско ниво на шума. Проверете на уеб сайта на производителя на вашия твърд диск за поддръжка на програми от рода на Hitachi Feature Tool, които регулират параметрите на дискове на Hitachi и IBM с цел понижаване на шума.

В случай, че твърдият диск е по-стар модел, най-добре е да бъде заменен с нов, който има функции за акустично управление. Такива са например дисковете от линията Deskstar на Hitachi. Още по-добро решение е Caviar GreenPower на Western Digital. Освен че е енергийно ефективен, този диск е също така много тих, макар и не най-бърз със своите 5400 об/мин. За сметка на това един такъв диск с капацитет 1TB може да замени няколко шумни диска с по-малък капацитет.

Оптичните устройства също могат да бъдат доста шумни при пълна скорост. Това определено разваля удоволствието от слушането на музика от CD. С помощта на Nero DriveSpeed (част от Nero 8 Ultra Edition, но се предлага и като безплатен даунлоад) можете да забавите устройството до скорост 8x на четене на CD, достатъчно бързо за зареждане на музика и много по-тихо.

Не забравяйте видео картата

Въпреки че обикновено това не е най-шумният компонент в един компютър, вентилаторът на графичната карта може да се чува забележимо, ако сте направили необходимото за намаляване на шума в останалата част от системата. Ако картата ви е nVidia, можете да забавите ръчно скоростта на вентилатора й с помощта на софтуера nVidia Control Panel и nTune. Трябва обаче да се уверите, че след тази настройка сте се върнали обратно към автоматичен контрол на скоростта, преди да използвате софтуерни 3D приложения. В противен случай картата може да се нагрее твърде много и да не работи стабилно.

Ако можете да си позволите замяна на старата видео карта, изберете модел без вентилатор като например ATI Radeon HD 3450. Това решение обаче не е подходящо за геймъри, тъй като моделите без вентилатори попадат в категорията нисък и среден клас по отношение на бързодействие.

1012253_orig.jpg

Ако вече имате бърза, но шумна видео карта, помислете за смяна на вентилатора или охлаждащия радиатор. Замяната на стандартния охладител на една по-стара видео карта nVidia GeForce 8800 GTX с охладител от вида Arctic Cooling Accelero Xtreme 8800 намалява досадния шум по време на игра до незначителен шепот. Този охладител е подходящ за монтаж и на модела ATI HD 2900XT/Pro.

Вероятно няма да се наложи да извършите всички тези промени на вашия компютър. Повечето РС-та стават достатъчно тихи и не дразнят, след като вече се преработят техните най-шумни компоненти.

technews

:P браво драгозов!

Повечето РС-та стават достатъчно тихи и не дразнят, след като вече се преработят техните най-шумни компоненти.

бих добавил и когато потребители свикнат с шума...

Ще си позволя малко допълнение.

Като за начало "безшумнотo" PC е напълно достижимо за всички които не са геймъри.

По-качествените и по-скъпи кутии имат и пластмасови релсички на които се монтират оптичните у-ва и твърдите дискове. Те спомагат за обирането на вибрациите, като по този начин те не се предават на кутията. Вече е коментиран недостатъка когато си сложим гумени тампони, което е вариант само ако не ви е грижа за компонентите които обезшумявате по този начин.

Използвайки само радиатори бихте могли да премахнете напълно шума, но въпреки то е добра идея да има поне един 120мм нискооборотен вентилатор на гърба на кутията да изкарва навън горещия въздух. В противен случай има риск, особено в летните жеги вътре да стане барбекю.

dragozow , ако искаш го добави.

EDIT: за тези които искат да пипнат: добро лекарство е наличните вентилатори да се преместят от 12 волта на 5 волта. Срещал съм коментари според които това никак не влошава ефективността им. Не мога да го коментирам като вярно/невярно. Но със сигурност намаля шума. На практика контролерите за обороти които се предлагат правят точно това, променят волтажа. Един потенциометър от магазина ги заменя чудесно(с подходящите характеристики естествено).

Редактирано от go6o_kara (преглед на промените)

Предпочитам безвентилаторно водно охлаждане. :rolleyes:

Кой не го предпочита? cool.gif

И аз го предпочитам, но нямам излишни 200-250 лева да си купя, пък не съм достатъчно уверен в себе си да си направя сам!

Редактирано от expoboy (преглед на промените)

Кой не го предпочита? cool.gif

И аз до предпочитам, но нямам излишни 200-250 лева да си купя, пък не съм достатъчно уверен в себе си да си направя сам!

250лв. ще купиш водно с ефективност като на топ въздушните охладители - т.е. много пари за никаква ефективност. Истински добрите водни охлаждания са с цена от 450лв. нагоре, като това например.

Ето показателите от моята машина, като единствената перка която се чува е тази на захранването, но скоро ще я сменя с е една такава. Забележка: това което Еверест показва като "захранване" е всъщност една 120-ка сложена върху питата на Accelero-то на видеокартата.

c7531a5be3f5d064.jpg

250лв. ще купиш водно с ефективност като на топ въздушните охладители - т.е. много пари за никаква ефективност. Истински добрите водни охлаждания са с цена от 450лв. нагоре, като това например.

Ето показателите от моята машина, като единствената перка която се чува е тази на захранването, но скоро ще я сменя с е една такава. Забележка: това което Еверест показва като "захранване" е всъщност една 120-ка сложена върху питата на Accelero-то на видеокартата.

c7531a5be3f5d064.jpg

И преди ми беше направило впечатление, тия твоите хардове не са ли малко топлички !?

Сийгейта е топъл и от него загрява и другия. Отделно, че и в стаята е 28 градуса. Иначе ако е само WD-то стои на около 40°С, което про 30 стайна е нормално.

Сийгейта е топъл и от него загрява и другия. Отделно, че и в стаята е 28 градуса. Иначе ако е само WD-то стои на около 40°С, което про 30 стайна е нормално.

1485708831.JPG

В стаята е 27-28 гр. . Относно температурата на процесора - Core Temp казва - 2119853484.JPG

- но пък процесорът е без клок. Както и да е, температурата на харда .... май е по-ниска от твоята.

- но пък процесорът е без клок. Както и да е, температурата на харда .... май е по-ниска от твоята.

Ако споделиш и как и с какво охлаждане при 27 градуса в стаята проца ти е 25 laugh.gif

Другото, което ме изненадва е, че не клокнат, от твоята уста това ми звучи като мръсна дума laugh.gif Шегувам се, не се връзвай.

В момента при мен е 24 градуса, на дъното ми показва 36 а на проца 35... :huh:

Ако споделиш и как и с какво охлаждане при 27 градуса в стаята проца ти е 25 laugh.gif

Другото, което ме изненадва е, че не клокнат, от твоята уста това ми звучи като мръсна дума laugh.gif Шегувам се, не се връзвай.

В момента при мен е 24 градуса, на дъното ми показва 36 а на проца 35... :huh:

А, що се връзваш на показанията на Еверест :huh:

На Core Temp имам повече вяра. А относно процесора - ми, то на 380 х 7 клок ли му викаш ohmy.gif В момента не ми трябва клок ( за нет-а к,ъв клок). По-скоро обърни внимание на напрежението на процесора ! В CPU-Z го показва 1.104 В. Охлаждането - Xigmatek HDT-S963 на процесора + 3,4 NoiseBlocker-a.

С клок на 2.91 гхз и 1.4 волта.Кутията е на 3 години супер зле е.Охлаждам го със Фреезер и паста арктик силвер.Фреезера е настроен от биоса при температура под 37 градуса да държи 1100 оборота от 37-40 2100 и над 40 градуса стига 2500 оборота и става шумен.Захранването е Хипер и е супер безшумно въобще не се чува.Видеото също е безшумно.Изобшо компютърът ми не се чува когато епроцесора е под 35 градуса нагоре само фреезера се чува.За хардовете ще си взимам устройство за регулиране на волтажа.Вечерта компютъра работи и въобще не ми пречи.Температурата в стаята в момента е 30 градуса.

С клок на 2.91 гхз и 1.4 волта.Кутията е на 3 години супер зле е.Охлаждам го със Фреезер и паста арктик силвер.Фреезера е настроен от биоса при температура под 37 градуса да държи 1100 оборота от 37-40 2100 и над 40 градуса стига 2500 оборота и става шумен.Захранването е Хипер и е супер безшумно въобще не се чува.Видеото също е безшумно.Изобшо компютърът ми не се чува когато епроцесора е под 35 градуса нагоре само фреезера се чува.За хардовете ще си взимам устройство за регулиране на волтажа.Вечерта компютъра работи и въобще не ми пречи.Температурата в стаята в момента е 30 градуса.

Интересна работа, моят 4400+ е доста по-горещ (40-45* в айдъл). Охлаждам го също със фризеер и арктик силвър. Клока при мен също е на 2,9 обаче без да подавам повече ток - на 1,3 волта е. Температурите са почти без промяна. Не мога да разбера защо моя проц е толкова горещ, нормално ли е? Mоля ако има колеги с такива процесори да споделят как е при тях.

1017290_orig.jpg

Редактирано от pinhead (преглед на промените)

Моят Q9450 с никакви магии не мога да му смъкна температурите под 48°С на ядрата (като цяло BIOS казва, че е 28°С, но аз вярвам повече на Core temp)... В момента дори са на 52° idle (на 3400MHz) ... С охладител Thermalright U120 Extreme и един вентилатор Evercool на 1600 оборота. Отделно, че в кутията има още 7 вентилатора с различни размери! Общо взето машината е почти безшумна (но почти, може и още) но за лятото толкова! Определено водното ще е решението, но за момента проучвам кое ще е по-ефективно! Дисковете са 4 броя WD с температури до 37°С!

250лв. ще купиш водно с ефективност като на топ въздушните охладители - т.е. много пари за никаква ефективност. Истински добрите водни охлаждания са с цена от 450лв....

Имах предвид нещо друго - Домашно водно охлаждане

Имах предвид нещо друго - Домашно водно охлаждане

Това от линка може да охлади някой стар Селерон.... но едва ли ново поколение клокнат Core или Phenom! Te на запад не пасат трева има си цяла наука за циркулацията на водата, за изработването на моно или каскадно охлаждане, за видовете маркучи... за дюзите. Като цяло статията към която си дал кинк е адски аматьорска и както казах може да послужи за основа на знания, но не и за изработване на охлаждане за съвременна машина!

Хора кви са тея температури на процесора???2 аз под 50 градуса не падам! а пък като игаря става и 60

някой знае ли да се продават 80мм вентилатори на 220волта ?

Защото имам един гаранционен комп у нас и искам да му прекрепя от външната страна отзад един вент да вади топлото...че не ми се ходи при тия от сервиза

Първо ... как реши да пишеш тук?

И второ ... такъв вент, пъне специално за ПЦ не съм виждал. Вземи си един адаптер с превключвач ... сменя от 1,5 до 12V. Ще можеш да си настройваш оборотите сравнително лесно ...

Става въпрос за нещо такова:

1163061577_554.jpg

Продават ги тук - http://batteryshop-bg.com/42/48.html

Ще ти се наложи да си поиграеш с поялника, но ... ако си решиш, че е по-добре отколкото да отскочиш до сервиза ...

Редактирано от xactoR (преглед на промените)

Моят Q9450 с никакви магии не мога да му смъкна температурите под 48°С на ядрата (като цяло BIOS казва, че е 28°С, но аз вярвам повече на Core temp)... В момента дори са на 52° idle (на 3400MHz) ... С охладител Thermalright U120 Extreme и един вентилатор Evercool на 1600 оборота. Отделно, че в кутията има още 7 вентилатора с различни размери! Общо взето машината е почти безшумна (но почти, може и още) но за лятото толкова! Определено водното ще е решението, но за момента проучвам кое ще е по-ефективно! Дисковете са 4 броя WD с температури до 37°С!

При стандартните кутии е трудно да се постигнат по-добри резултати, просто насочването на въздуха не може да се направи по най-добрият начин. При рак изпълненията е по-лесно да се управлява въздушния поток. Ето снимчици на една барачка в рак вариант, със сокет 771, с по 4 ядърца и също така 4-цифрена цена :huh: При околна температура 24 градуса температурите на процесор, дискове (4 броя също), дъно а и изобщо на цялата железария, с 6 или 7 седем вентилатора (не съм сигурен в захранването колко са, не искам да му чупя печата :huh: ) не мърда от 32 градуса. Шума е малко по-голям но и самата машинка не е десктоп изпълнение и надеждността е на първо място. Перките са наистина с търкалящи лагерчета, радиаторите на процесорчетата са с оригиналните си интелски радиатори, те се продават без вентилатор по принцип, доста масивни са и са само от чист бакър (мед) - тип разбивачи на цигански сърца - блестят ужасно примамливо на слънчева светлина... laugh.gif , снимките са с к800 и са малко кофти като качество:

bcf9ea5fd4eb5e6a.jpg

6b248bedb2ef4d99.jpg

Довечера може да пусна няколко снимки и на маркови машинки с отлично оформени охлаждания и кутии, според мен си заслужава да бъдат показани.

Ето и една картинка на отлично направена машина. Макар и леко специфична като изпълнение. Процесора е C2D 4600, с голям алуминиев радиаторен блок, не си личи височината му, компа има само един вентилатор, поставен в кожух, чийто изход на топлия въздух е в долната част на лицевия панел. Задачата му е да охлажда и проца и всичко останало. Всички кабеляци са добре прибрани и стегнати. Видеото е без перка, задължително условие за нискошумяща система. Интересно е и изпълнението на дисковете. два броя са - Сийгейт в РАИД 0 разбира се ( :P ) но са монтирани на мека и гъвкава пластмасова страница на панти. В затворено положение лягат над проца и са най-близо до въздушния поток. Пластмасата е полупрозрачна, със закопчалка към шасито и допълнително оформя доброто обтичане на всички чаркалъци между дъното и нея. Всичко, което е за бърз монтаж като дискове и СД е със шейнички, самият материал на пластмасата на тази страница на дисковете дава отлична изолация на шума на дисковете. Перката на захранването се върти на минимума през цялото време, просто не остава топъл въздух от системата, който да я товари с топлина и тя охлажда само себе си, почти де ;)

В работно положение шумът на тази и подобните машинки е съизмерим с шума на лаптоп :huh: Температурите при 24 градуса на въздуха не надвишават 34-35 за който и да е компонент. Нямам/х достъп до някой Dell тези дни за да пусна и снимка на подобно решение но с нормално обърната перка на радиатора към задния капак. Дел-овете при някои партиди и класове машини са също с един, единствен голям вентилатор за охлаждане на проца и останалите елементи, със същото високо качество на изпълнение и много нисък шум.

Като един общ недостатък бих посочил силното избучаване при пускане на подобна маркова машина, просто при селф тестовете си в началото развъртат перките на максимум за около секунда и половина и гюрултийката е доста силна. Но след това - тишина, спокойствие и ниски температури, каквито е трудно да се постигнат на любителска основа. Разбира се, единствената ми цел е да покажа едно добро решение в случая като идея, не да рекламирам някакви марки и модели, не ме разбирайте погрешно laugh.gif

5c14126a1452a251.JPG

Редактирано от kmvasilev (преглед на промените)

• 3 седмици по-късно...

Писна ми и на мен от моя вентилатор! Не съм го настроила, нищо не съм пипала, щото нищо не разбирам biggrin.gif Но вече АМАН!!! От включването до изклюлчването на компютъра не спира! С времето свиквам, ама случайно реша ли да не го изключвам, примерно, събужда ме през нощта!!! Освен да го дам на сервиз да ми го видят е настроят ли какво?!

здравейте в момента pc-to ми работи като трактор sad.gif някой може ли да ми каже как да го оправя или да ми препоръча по безшумен вентилатор? Като се има предвид че го чистих преди 3 дни sad.gif

Ако не искаш някой да се избъзика и предложи такъв вентилатор, напиши за къде точно ти трябва перка и колко мм да е.

Въпреки че обикновено това не е най-шумният компонент в един компютър, вентилаторът на графичната карта може да се чува забележимо, ако сте направили необходимото за намаляване на шума в останалата част от системата. Ако картата ви е nVidia, можете да забавите ръчно скоростта на вентилатора й с помощта на софтуера nVidia Control Panel и nTune. Трябва обаче да се уверите, че след тази настройка сте се върнали обратно към автоматичен контрол на скоростта, преди да използвате софтуерни 3D приложения. В противен случай картата може да се нагрее твърде много и да не работи стабилно.

При мен остана точно видео картата да шуми. Прегледах това което си написал но не намерих от къде да си регулирам оборотите на вентилатора.

post-53292-1216562700_thumb.jpg

Това са пълни глезотии-как компа да е по-безшумен! Сякаш ако се чува нещо от него много дразни. Моя съвет е не да купувате тези 'мании' които като намаляш оборотите на вентилатора компа става по безшумен, а когато е горещо качвате скоростта на вентилатора (нищо няма да ви стане нищо от 'шума') а това става от биоса бея тези работи, когато е по-хладно намаляте оборотите и това е! Ако според вас компа ви е много шумен, извадете вентилаторите и го оставете да се опече-поне вече няма да вдига 'шум' biggrin.gif

Редактирано от GiGab¥Te (преглед на промените)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.