Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Огромен разход на газ

Featured Replies

Всички сме чували, че колата харчи 20% повече газ, отколкото бензин. Жигулата ми харчеше средно 9 бензин и средно 11 газ, като на газ се мъчеше да изкачва нанагорни, които на бензин спокойно поемаше. Добре ама новата ми кола харчи 50 процента повече. Знам също и че мощността на автомобила се понижава при експлоатацията му на пропан бутан, но такова нещо няма в моя случай. Става въпрос за Опел омега 2,0i 87година. Газовата уредба струва 600лв. На бензин харчи извънградско 6,5 при икономично каране, на газ харчи 9,5 при икономично каране. Градско харчи 12 бензин и 17 газ.

Има ли начин да се понижи някак си разхода за сметка на ограничаване на мощността?

И споделете какви разходи на газ и съответно на бензин имат вашите автомобили.

Каква е разликата между газов инжекцион (такава уредба е монтирана на моята кола) и пълен инжекцион, който струва 1300 лева.

ами аз съм все още с москви4 алеко на газ около 9 на 100км средно на бензин около 8 на 100 засега напълно ме задоволява само дето на газ дига наи много около 135км/4 ....

Всички сме чували, че колата харчи 20% повече газ, отколкото бензин. Жигулата ми харчеше средно 9 бензин и средно 11 газ, като на газ се мъчеше да изкачва нанагорни, които на бензин спокойно поемаше. Добре ама новата ми кола харчи 50 процента повече. Знам също и че мощността на автомобила се понижава при експлоатацията му на пропан бутан, но такова нещо няма в моя случай. Става въпрос за Опел омега 2,0i 87година. Газовата уредба струва 600лв. На бензин харчи извънградско 6,5 при икономично каране, на газ харчи 9,5 при икономично каране. Градско харчи 12 бензин и 17 газ.

Има ли начин да се понижи някак си разхода за сметка на ограничаване на мощността?

И споделете какви разходи на газ и съответно на бензин имат вашите автомобили.

Каква е разликата между газов инжекцион (такава уредба е монтирана на моята кола) и пълен инжекцион, който струва 1300 лева.

Малко от теорията нз ДВГ за да стане по-ясно.При карбураторните двигатели,горивото се подава и регулира от карбуратора.При инжекциона горивото се дозира точно и се подава в определен момент.От тук се получава разликата в разхода на гориво,която изобщо не е малка.Като монтираш газова уредба,горивото постъпващо към двигателя вече не е в течно състояние(бензин).Монтира се едно устройство-емулатор,което изключва инжекторите от там вече се губи точното дозиране,двигателя работи както с карбуратор и гори колкото му подадеш.

На практика разхода на бензин и газ трябва да е еднакво(макс. 1-1,5литра разлика).Пропан-бутанът като гориво е по калоричен от бензина,така че мощността не може да падне.

На изпарителя или след него трябва да имаш кран за регулиране на дебита(разхода).Регулировката си я направи сам,не ходи по майстори-те нищо няма да направят.Ако правиш по 200-300 км. на седмица,сравнително бързо може да си направиш регулировката.Зареждай само от една и съща газ-станция(Петрол и Шел не ги препоръчвам),засечи километрите,пресметни разхода и регулирай.

Така е ,за пълна инжекция само газов инжекцион , за моното е ясно , друга подробност-ако пълниш догоре още при първото изщракване ,казваш да прекъсне ,защото после отчита само пари, иначе диагностика на уредбата и засичане :eek:

• 2 седмици по-късно...

Най-добре карайте на бензин!

1. Дава повече мощност

2. Не съсипвате двигателя като с пропана! Бензина е скъп ама е по-евтин от ремонтите! cool.gif

Най-добре карайте на бензин!

1. Дава повече мощност

2. Не съсипвате двигателя като с пропана! Бензина е скъп ама е по-евтин от ремонтите! cool.gif

1. Много относително. Зависи от настройките на гасовата.

2. Абсолютно невярно. Има по-големи технически изискваня към кабели, свещи и тнт. Газта отделя по малко вредни частици от бензина. На двигателя му няма абсолютно нищо.

Пропан-бутанът като гориво е по калоричен от бензина,така че мощността не може да падне.

Пропана-бутана е по ниско калоричен , не е лошо да го запомниш. Със по високо октаново число е и за това някои карбураторни или моноинжекциони работят даже по добре на газ. Много са споровете за износване на двигателя , мое мнение е че ако двигателя ти е за безоловен бензин даже може и повече да издържи на газ. След 5000 км на газ маслото почти няма разлика в цвета (като ново е на виншен вид) с бензин си е черно вече след 1000 .

За фул инжекцион обикновенна газова уредба не върши работа , гърми , ще ти начупи всички пласмасови въздухопроводи до въздушния филтър и 17 разход направо си е добре . Аз имах двигатет SFI 2000 16 v пишмян станах 19 на газ 11 на бензин , понякога някой икономии скъпо излизат , още нямаше газови инжекционни системи .

1. Много относително. Зависи от настройките на гасовата.

2. Абсолютно невярно. Има по-големи технически изискваня към кабели, свещи и тнт. Газта отделя по малко вредни частици от бензина. На двигателя му няма абсолютно нищо.

Да бе... Затова с баща ми в сервиза на село видяхме една лада карана 20 години с газ - двигателя на ладата на дупки от газта!! Бензиновия двигател работи само с бензин и нищо друго! Такива газови уредби имат предимства защото е евтино. Но са опасни лятото а и съсипват двигателя!!

Защото бензина е течност и ''смазва'' клапаните като изгори. А газта е газ не е течност и газта се смесва с въздух- няма течност и двигателя заминава! Така казвам че бензина е най-добър!

Редактирано от GiGab¥Te (преглед на промените)

Да бе... Затова с баща ми в сервиза на село видяхме една лада карана 20 години с газ - двигателя и на дупки от газта!! Бензиновия двигател работи само с бензин и нищо друго! Такива газови уредби имат предимства защото е евтино. Но са опасни лятото а и съсипват двигателя!!

Къде са тия дупки по двигателя !!! Защо пишете глупости . Дупки или по точно мънички грапавини по челото на буталото или главата се появяват от каране с калпав бензин А86 , двигателя чука като замаян (на жаргон чука му аванса) задължително трябва да се кара с по малко предварение на запалването . Газта ако не се лъжа е над 108 октана и подобен ефект няма още повече за съвременни двигатели които работят с безоловен бензин износването на газ е по малко.

Пропана-бутана е по ниско калоричен , не е лошо да го запомниш. Със по високо октаново число е и за това някои карбураторни или моноинжекциони работят даже по добре на газ. Много са споровете за износване на двигателя , мое мнение е че ако двигателя ти е за безоловен бензин даже може и повече да издържи на газ. След 5000 км на газ маслото почти няма разлика в цвета (като ново е на виншен вид) с бензин си е черно вече след 1000 .

За фул инжекцион обикновенна газова уредба не върши работа , гърми , ще ти начупи всички пласмасови въздухопроводи до въздушния филтър и 17 разход направо си е добре . Аз имах двигатет SFI 2000 16 v пишмян станах 19 на газ 11 на бензин , понякога някой икономии скъпо излизат , още нямаше газови инжекционни системи .

На вниманието на ВЕЛИКИЯТ спец по газови уредби-моля прегледай прикаченият файл.

На вниманието на ВЕЛИКИЯТ спец по газови уредби-моля прегледай прикаченият файл.

Да моля прегледах го , кой е писал тази статия че да я взимам за еталон Кой Кой Кой (Костов) каква я тая терминология от сорта "не мога да кажа като цяло или около незнам си колко" чак пък и два пъти по калорична направо ме хвърли в бурен смях. И защо харчи повече като и октановото му число е по голямо (на газта ) ??? сега остана и статия да ми дадеш че е и по икономично на газ. И аз да си направя саит и да взема да си пиша кво ми е кеф и такива като теб да го вземат за еталон.

Пълни глупости. biggrin.gif По химия много добре си спомням, че сме учили, че газта НЕ Е ПО - КАЛОРИЧНА от бензина!

Не знам да съм показвал комикси или хумористични разкази,та чак бурен смях да ти образуват.Много по лесно е да се прочете и осмисли написаното,а не чел-недочел и хоп отговор.Все пак разбрах,че и ти си от хората,които нямат представа за октаново число,за другото-да не говорим.Да направи си сайт,пиши каквото си щеш,само да не е тук!

Благодаря на thepowerofone за компетентното обяснение.Доста мислих да пиша точно по въпроса за двигателите,но се отказах по обясними причини.Дано все пак някои хора разберат за какво иде реч.

Бензиновия двигател е направен за бензин и никога АМА НИКОГА няма да сложим на астрата газово

1. При разход 5.5 литра на 100 за кво да слагаме газово?

2. Баща ми и аз сме ПРОТИВ газта. Дизелите са по-мощни сякаш, горят по-малко ама нафтата стана по-скъпа от бензина така че.....На дизелите клапаните много чукат и са шумни. Свако ми имаше алеко с газово, та като зареди с газ в колата се не трае от миризма! Газовото е добро за стари коли които харчат много! Астрата ни е комби с 1.4 литров двигател, пълен инжекцион на всеки цилиндър има инжекция, харчи 5.5 литра бензин на 100 километра и сме доволни от нея. Като изкарам книжка баща ми ще ми я дава но аз ще зимам баварец 325 и в никакъв случай няма да слагам газово. БМВ са качествени мощни коли с големи двигатели!!! Ако е с газово падат конете и ускоренито и БМВ-то става мерцедес!

Щом баща ти и ти сте против, за нас тва е закон, отивам да махам газовата! Вие сте авторитета тука, прекланям се!

На дизела не клапаните чукат, о, просветлени, това е детонационното самозапалване, което съм споменал по-назад.

Свако ти ако си е тургал газовото при баче ти под наставленията на татю ти, не се учудвам, че смърди до небесата и не върви нищо.

Ти както харчиш 5,5 бензин, аз харча средно около 9 газ, смятай кое е по-евтино. Колата ме е дълга 4,508 метра и широка 1,752 (без огледалата!!!) вътрешното пространство е огромно и двигателят е 1,8, доста по-мощен от тоя умрял 1,4, даже и на газ. Аз карам "кола" с по-малко пари (като разход), отколкото ти караш кашонче с багажник (няма и да сравнявам даже вътрешното обзавеждане на двете). Казал съм, че нямам аномалии в работата на мотора. Ако вие сте неспособни да си осигурите качествен и скъп монтаж на газова или не можете да изберете правилното място, не са виновни газовите уредби.

Не ми се фукай по селски с 325, щото в такива виждам само кратуни с плосък тил, инак като се замисля за по-малко пари щях да си взема такова.

Ай ся без обиди... Първо двигатела не е умрял! Не сме го барали откакто сме зели колата а си работе супер. Второ колата се казва Opel Astra а не кашонче с багажник! Трето BMW не карат само кратуни с плосък тил! Ако ти си против да си зема БМВ ОК ще си зема москвич осмак с газово като на дядо ми. Не говоря за последния 325 а за по-старите защото те са истински баварци а не тия новите тройки петици които ми приличат на каруците мерцедес! БМВ са мощни с големи двигатели здрави. Мерцедесите са ''луксозни'' пълни вътре с всякакви безполезни глезотии ужасни двигатели и така. Като не искаш да си зема 325 си зимам москвича няма проблем.

ПП Ако мислиш че астрата е като онези брицани астри дето ги гледам по улиците се лъжеш. Салона за твое сведение е плюшен а ти ще кажеш плюшените са боклуци моя е кожен. Не ме интересува! Дай да направим тест. Караме караме и да видим коя кола първа ще улегне. Бас държа че твойта. И каква е разликата между 1.4 и 1.8? Един братовчед има вектра 1.8 и направо пили гуми страшна мощност!!! Разлика почти няма и двете дигат 220 само че неговата дърпа повече а астрата по-бавно.

Така че не говори преди да си видял и не се заяждай с другите! cool.gif

абе откакто ка4их газеника се родих ..... впоследствие настроиките си ги направих сам на всяка врътка сложих по едно бавнооборотно двупосо4но мотор4е и с кабел4ета та на бутони в купето карам си и си правя настроиките...... та до разход.. angry.gif

абе откакто ка4их газеника се родих ..... впоследствие настроиките си ги направих сам на всяка врътка сложих по едно бавнооборотно двупосо4но мотор4е и с кабел4ета та на бутони в купето карам си и си правя настроиките...... та до разход.. angry.gif

Да съгласен съм с теб! Добре настроено газово не прави проблеми но и то си има недостатъци като бензина и нафтата. :yanim:

А бе то много глупости сте написали тука.Врътни малко клапана за газта (с четвърт оборот) и ще намалиш разхода.И аз карам на газ,но нямам никакви проблеми.Колата си върви нормално и градско харчи към 10-ка.Това си е нормален разход при чевръсто каране на климатик.Всичко опира до качествена уредба и гориво.thepowerofone е прав в думите си.Много зависи и от типа на двигателя.Старите немски коли (Голф,Пасат,Ауди 80)нямат проблем с газта,също и корейските, но без японските двигатели (след 1995г).Дори и BRC за 400-500лв (с плочка) са отлични за подобни коли.При италианските и френските коли нещата са зле.Трябва скъпо газово (Landi за многоточков инжекцион) за 1200лв,защото са капризни и с не дотам добри инжекциони.А легендите че газта скапва двигателя са направо смешни.Всичко се скапва когато шофьорът е калпав.Не се омаслявал достатъчно двигателя и прочие,глупости.

А бе то много глупости сте написали тука.Врътни малко клапана за газта (с четвърт оборот) и ще намалиш разхода.И аз карам на газ,но нямам никакви проблеми.Колата си върви нормално и градско харчи към 10-ка.Това си е нормален разход при чевръсто каране на климатик.Всичко опира до качествена уредба и гориво.thepowerofone е прав в думите си.Много зависи и от типа на двигателя.Старите немски коли (Голф,Пасат,Ауди 80)нямат проблем с газта,също и корейските, но без японските двигатели (след 1995г).Дори и BRC за 400-500лв (с плочка) са отлични за подобни коли.При италианските и френските коли нещата са зле.Трябва скъпо газово (Landi за многоточков инжекцион) за 1200лв,защото са капризни и с не дотам добри инжекциони.А легендите че газта скапва двигателя са направо смешни.Всичко се скапва когато шофьорът е калпав.Не се омаслявал достатъчно двигателя и прочие,глупости.

Добре аз вече се уморих да споря! Койта си харесва газта да си я харесва, който си харесва бензина ( най-доброто гориво зо мен) да си го харесва, който харесва нафтата да си я харесва! OFF TOPIC

Ай ся без обиди... Първо двигатела не е умрял! Не сме го барали откакто сме зели колата а си работе супер. Второ колата се казва Opel Astra а не кашонче с багажник! Трето BMW не карат само кратуни с плосък тил! Ако ти си против да си зема БМВ ОК ще си зема москвич осмак с газово като на дядо ми. Не говоря за последния 325 а за по-старите защото те са истински баварци а не тия новите тройки петици които ми приличат на каруците мерцедес! БМВ са мощни с големи двигатели здрави. Мерцедесите са ''луксозни'' пълни вътре с всякакви безполезни глезотии ужасни двигатели и така. Като не искаш да си зема 325 си зимам москвича няма проблем.

ПП Ако мислиш че астрата е като онези брицани астри дето ги гледам по улиците се лъжеш. Салона за твое сведение е плюшен а ти ще кажеш плюшените са боклуци моя е кожен. Не ме интересува! Дай да направим тест. Караме караме и да видим коя кола първа ще улегне. Бас държа че твойта. И каква е разликата между 1.4 и 1.8? Един братовчед има вектра 1.8 и направо пили гуми страшна мощност!!! Разлика почти няма и двете дигат 220 само че неговата дърпа повече а астрата по-бавно.

Така че не говори преди да си видял и не се заяждай с другите! cool.gif

Ейй,няма такива Опели,брей.Направо ме разби.Ще взема да си купя един.И едно БМВ ще си купя та да изгоря на ръкав.Едно само ще ви кажа,БМВ на газ си е дива комплексарщина.Срамота е такава кола да се кара на газ,само и само някой да си избие комплексите.И моля ви,стига с тези Опели изтребители,и аз кола имам и тя вдига 220,ама не казвам на никой щото на никой не му пука колко вдигам.

Да да да... Смейте се мислете че ви лъжа опел са боклуци само мерцедес добре само така хора!! Ако разберете за какво става въпрос... То и аз така ако ми хвалят някоя кола и ще си кажа къв боклук. Мойта е по хубава. Така е най-лесно нали хора! И кво като е 1.4 проблем ли ти прави а? На мен ми харесва а изобщо не ме интересува вашето мнение! Елате я вижте после преценяйте и съдете. Като всяко нещо има предимсва и недостатъци Заяждането е номер едно във форума. Нямам думи!!

ПП. Аре вече OFF TOPIC чe ми се спи! laugh.gifbiggrin.gif

Към всички имам една молба-дайте почивка по темата,охладете страстите.Вече е късно,а както е тръгнало модовете ще извадят тестето с червени картони.

Към всички имам една молба-дайте почивка по темата,охладете страстите.Вече е късно,а както е тръгнало модовете ще извадят тестето с червени картони.

Еми пич и аз тва искам ама други май не!

Темата е добра,лошото е че никой не отговори на човека.Всеки побърза да похвали евтината си(втора ръка) трошка.

Беше ми много забавно да изчета всичките постове!И когато приключих с четенето стигнах до извода че не е проблема в бензина или газта,а в невъзможността на българина да напълни резервоара си.

Лека вечер и успех!Споровете са безмислени!

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.