Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Огромен разход на газ

Featured Replies

Темата е добра,лошото е че никой не отговори на човека.Всеки побърза да похвали евтината си(втора ръка) трошка.

Беше ми много забавно да изчета всичките постове!И когато приключих с четенето стигнах до извода че не е проблема в бензина или газта,а в невъзможността на българина да напълни резервоара си.

Лека вечер и успех!Споровете са безмислени!

Абсолютно съм съгласен с тебе! :whist:cool.gif Спираме спора вече! Така до никъде няма да стигнем! Аиде лека нощ да имаме сили утре пак да спорим! biggrin.gif:yanim:

Оффф, малък, освен Лагуната имам и една 19-ка с 1,4 двигател, също на газ. Нито обема ми е проблем, нито някъде се съм споменал за Мерцедес, съм ли? Никъде не съм споменал преди това модела или марката на колата си, съм ли? Моето заяждане е, че газта е благодат в България, ако имаш достатъчно сиво вещество, за да направиш що годе разумен избор на кола, уредба, сервиз и евентуално донастройки по колата, ако позволява. Получи ли се обаче, газта ти облекчава разходите за транспорт наполовина. Ква стойност има за тебе тва на тоя етап от живота ти не мога да гадая. Но рочно от тая твоя позиция на недорасъл не ми се изказвай срещу газта по тоя гаменски начин, срещу който реагирах с първия си ироничен пост.

Офф хора моля ви стига с тея коли с тия бензини с тия двигатели! Да спорим да спорим няма да излезем на глава. Всяка кола е добра стига да е поддържана. ;) Всяко гориво е добро стига да го има в колата. cool.gif Опели БМВ-та Мерцедеси Рена - всичките са коли и задачата им е да вървят независимо дали е 1.4 1.8 2.2 3.2 Сега да спорим за коли е супер тъпо. Айде лягам си вече стана 11 часа... Лека нощ на всички! :yanim::whist:

ИЗВОДА Е ИКОНОМИЯТА МАИКА НА МИЗЕРИЯТА...... Що не кажат нещо тия с джиповете дето думата икономия им е непозната... ако изобщо влизат в саитове за простосмъртни.. :P

До автора на темата: обърни внимание какво ти е писал "thepowerofone". Gigabyte: по-добре покажи темата на баща ти/чичо ти/ дядо ти. Все пак да чуем мнение баш от извора :)

А иначе мойта Корса (1.2 двигател моно) ми гори 9 градско. Ивън града не е засичана тъй като ползваме колата на баща ми. И да : няма разлика дали ще е бензин или газ в моя случай (все бавно върви) :P

Благодаря на thepowerofone за компетентното обяснение.Доста мислих да пиша точно по въпроса за двигателите,но се отказах по обясними причини.Дано все пак някои хора разберат за какво иде реч.

о аз бая съм изтървал

ама ти вместо да кажеш , "верно не съм прав" намесваш някой хора , май и аз съм в това число и нещо ги квалифицираш по твоя скала. Добре че и нищо не се написал и си се поотказал , бая бисер щеше да е предполагам. С писане не става батка , трябва и практика а там съм сигурен че доста ще изостанеш от мене. Октаново число не съм знаел какво е , не ме размивай пак, изпреварилиса ме , и октаново и цитаново знам какво е .

Хаиде със здравеи продължаваи да ми постваш картинки

Добре би работил на газ дългоходов (оттам с малко по-висока степен на сгъстяване, макар и не задължително, особено ако има защита срещу късане на ангренажен ремък, тогава обемът на цилиндъра дори и при повдигнато бутало е много голям и не се достига висока степен на сгъстяване), малко по-ниско оборотен двигател с механични клапани. Аз съм горд собственик на такъв и съм изклчително доволен от газовата си, нищо не ми се е скапало, радвам се на бистро масло, дори когато е на 10 000 км, и си търкалям 2 пъти по-евтино отколкото когато карах на бензин. Моторът работи добре и почти не губи параметри.

Така че, проблемът не е в абсолютните качества на горивото, а за какво е бил проектиран двигателя и неговите особености какви са. Както и инсталацията и самата газова.

ама и ти си се поолял малко, по горното са общи приказки ама на това тука вече си прекалил , батка какви са тия дългоходови мотори какво е това обема на цилиндъра , и какво е значението за степента на сгъстяване не ми е ясно . най добрите мотори с най добро КПД са с ход на буталото равен на диаметара на буталото , естествено има и отклонения но не от това зависи степента на компресия. Степента на компресия зависи единствено от обема на горивната камера (при условие че сигменти бутало и цилиндър са на ред и без присадки в горивото защото и от тях зависи) Защита на двигател от скъсване на ангренажен ремък може да има само в буталата но никой няма да направи двигател с висока горивна камера да защити двигател защото малка компресия под 12 си е вече и голям разход и малка мощност и малко КПД на мотора. не ми се пише повече в тая тема защото май ще го обърнем на училище гледам.

Редактирано от izabel1 (преглед на промените)

Izabel1,къде беше преди 20 дена когато е отворена темата за да кажеш твоето компетентно мнение,ами сега като селска клюкарка-този казал,онзи казал,хаха.Доста си изтървал,истина е и първите 6 години и тях си изтървал.Никой не се държи така надменно и ехидно като теб.Ако има да казваш нещо конкретно по темата,го напиши.Аз каквото има съм го написал,когато е трябвало.Така на никого не помагаш.

Редактирано от gyps (преглед на промените)

Първо не личи да правиш разлика между абсолютна стойност на налягането ("компресия" дето го мериш 12 с някакъв уред в някакви единици, най-вероятно производна на kPа) и степента на намаляне на обем на горивната камера. Степен на сгъстяване на обема на цилиндъра при движение на буталото нагоре означава колко пъти се е намалил обема на постъпилата смес когато буталото е било най-долу. Ако при долна м.т. обемът на цилиндъра е бил 900 мл. (не се хващай, че е нереална стойност), а при горна м.т. е станал 100 мл. (значи 9 пъти по-малко) имаме степен на сгъстяване от 9. Стойности от 12 рядко има (меко казано). Когато има защита от късане на ангренажен ремък, позицията на цилиндорвата глава се измества леко нагоре, цилиндърът се удължава, за да се остави място за клапаните, освен споменатите нарези по буталата, които са прекалено нищожни за да влезнат в тях неподвижни клапани. Ако вдяваше нещо, щеше да знаеш, ще дълбоки прорези не могат да се правят по буталата, заради нуждата от близка до идеалната форма на съд, в който да се разгаря горивната смес. Тия нарези са там, защото хората търсят висока степен на компресия (за да работи с високооктанов бензин) и поставят буталото в близост до цилиндровта глава (при горна м.т.). Но това не е структурна защита от късане на ремък !!! Има такъв двигател при Опел Кадет, затова го споменах.

Общото с хода на буталато е, че когато е по-голям, буталото изминава по-голям път от долна мъртва до горна мъртва точка, съкращавайки обема на камерата повече и оттам степента на сгъстяване става повече. Ако обаче дължината на цилиндъра е по-голяма, за да се осигури място за клапаните (при късане на ремък), то съответно буталото не може да компенсира с хода си и не може да осигури такава голяма разлика в обемите (при долна и горна м.т.). Елементарна геометрия. Съответно при по-дългоходови мотори се наблюдават по-ниски обороти, иначе заради амплитудата на буталото то би се движило с по-голяма скорост нагоре надолу при еднакви обороти и бе се разрушило с времето.

Чете ли кво писах за октановото число? Изобщо вдяваш ли какви бъркотии си изписал? Какво общо има КПД-то в случая? ГОВОРИМ ЗА ОПТИМАЛНИТЕ УСЛОВИЯ ЗА ИЗГАРЯНЕ НА АВТОГАЗ!!!

Не мога да бъда сигурен, ма ми звучиш все едно си мислиш, че само плямпам, а не съм пипвал. Общи приказки, а? Практиката на "гайковъртач" не ми липсва (пак меко казано), ма не съм се закотвил дотам.

Значи както казах май го обръщаме на училище , умишлено се правиш на разсеян . Къде съм писъл за степен на сгъстяване ??? Кажи ми само един модел на мотор в който по твоята теория че ръбът на челото на буталото не достига горния ръб на цилиндъра (да не говорим за изпъкнали бутала който влизат и в горивната камера и вдлъбнати където и буталото играе роля на горивна камера)тоест част от цилиндъра играе роля на горивна камера и е с цел защита от скъсване на ангренажен ремък, и аз със главни подчертани червени букви ще напиша 100 пъти че съм най големия идиот писал в тая тема. Всички съвремени производители на мотори гонят по голяма степен на компресия за да получат максималко КПД с по малка степен и КПД е по малко а с оставане на част от цилиндъра като горивна камера доста ще му падне КПДто . Предполагам знаеш защо дизела има по голямо КПД до 40% от бензиновия мотор 30% при условие че и двата са атмосферни двигатели .Престани с тоя ход на буталото няма никаква разлика в краина сметка колко ще е степента на сгъстяване на цилиндъра ако буталото е малко и с голям ход или е голямо с малък при един и същ обем . Всичко зависи от обема на горивната камера . За клапаните и там теории не можел разреза на буталото да го защити , клапаните са разположени под ъгъл спрямо буталото (естествено че има и такива които са отвесно над буталото с един вал лада например, ама не е защитена а и не е задължително все пак с верига е 2101 2103 ) така че повече заемат мястото в горивната камера от колкото да слизат към цилиндъра в тая част където са в цилиндърното пространство буталото има фаска . Сега и да спорим и да не спорим няма нишо общо с темата кои са защитени и кой не . Пишеш тука как буталата щели да се износват и т.н ако имали по голям ход и т.н съвременните автомобилни двигатели са с почти равни ход и диаметър на цилиндър все пак не говорим за корабни двигатели. Двигатели с голям ход са ниско оборотни камо ли и да са по подходящи за газ . Какво има да чета какво си писал за октоновото число , все едно ще прочета нещо което не знам !!! Октановото число е единица за детонационa устойчивост (ако искаш и за цитаново мога да ти обясня ) или по елементарно по добрия бензин издържа без да се възпламенява на по голяма степен на компресия а наи лошата газ издържа много над най добрия бензин , това имах в пред вид , че даже и да си си престъргвал главата на мотора с 2-3 милиметра на газ никога няма да чуеш да ти чука аванса .Извинявам се чувал съм го веднъж и на газ но температурата на мотора беше над 115 градуса и вече беше късно когато погледнах температурата , заради спукан маркуч на радиатора .

Izabel1,къде беше преди 20 дена когато е отворена темата за да кажеш твоето компетентно мнение,ами сега като селска клюкарка-този казал,онзи казал,хаха.Доста си изтървал,истина е и първите 6 години и тях си изтървал.Никой не се държи така надменно и ехидно като теб.Ако има да казваш нещо конкретно по темата,го напиши.Аз каквото има съм го написал,когато е трябвало.Така на никого не помагаш.

ами аз все пак не съм дежурен във форума днес видях темата и ти четох бисерите та за това , остави ги моите първи 6 години това което знам за ДВГ го знам след тия 6 години и те нямат нищо общо . Правите се на експерти и като ви поправят веднага надменно и ехидно държание вместо едно ами "може и да не съм прав" ти ми постваш разни картинки на твой съмишленици и се налага да ти се дообяснява където ти вече го приемаш за ехидно и надменно. Помниш ли си ония пост с главните букви нещо от сорта за На вниманието на ВЕЛИКИЯТ спец по газови уредби-моля прегледай прикаченият файл. , не беше мой но не ти казах че държанието ти е ехидно или надменно , нали.

хаиде на всички със здраве в спора се ражда истината , макар че тя отдавна е родена

та по темата , ако си с фул инжекция най добре си е газов инжекцион всяко друго решение е компромис с мотора.

Да бе... Затова с баща ми в сервиза на село видяхме една лада карана 20 години с газ - двигателя на ладата на дупки от газта!! Бензиновия двигател работи само с бензин и нищо друго! Такива газови уредби имат предимства защото е евтино. Но са опасни лятото а и съсипват двигателя!!

Защото бензина е течност и ''смазва'' клапаните като изгори. А газта е газ не е течност и газта се смесва с въздух- няма течност и двигателя заминава! Така казвам че бензина е най-добър!

Аз пък съм изпуснал да прочета този смайващ коментар :) !!! Хахаха. Май не си карал кола достатъчно дълго за да кажеш нещо що-годе умно по темата и то от първа ръка

Или ти не си разбрал добре, или баща ти не ти е обяснил както трябва, но смазва не бензина, а оловото в него.

Редактирано от DemoVision (преглед на промените)

Искам да питам кое е по-добро газта или метана? Метана май беше по ''силен'' от газта и в бургас има 2 метан станции.

Ako не греша за метан трябва да се сменя задно окачване, защото метана е с по-високо налягане и иска по-дебела бутилка, която тежи повече. И ако не се смени колата кляка.

Виждал съм доста таксита, които са празни или возят един-двама човека а калобраните стържат здраво в асвалта.

Ako не греша за метан трябва да се сменя задно окачване..........
Единственото което можеш да направиш е да смениш пружините с подсилени. :speak:
Ба, аз тва как съм го изтървал?

Първо, какво ми спориш за октаново число, след като преповтаряш това което съм дал за определение с други думи? Степента до която можеш да сгъстиш горивната смес преди да се самовъзпламени - детонационна устойчивост. За какво спориш? Защо изреждаш няква информация? Дизелът има по-високо КПД заради естеството на горивото и понесените загуби на енергия и да ми правиш подобни сравнения с бензинов мотор е все да сравнябаш ябълки и портокали. И двете са хубава ама... не са еднакви.

Начините по-които се компенсира отстояние от цилиндровата глава на буталото за защита съм ги обяснил - геометрия, не вникваш - и такива мотори съществуват най-щастливо в нашето ежедневие. Ходът на един клапан не е чак толкова голям, че да е реална пречка или че ти да можеш на око да хванеш разликите, така че...

Достигало буталото до ръба на блока... има гарнитура, има профил на главата после... Има разстояние от ръба на буталото до сегмента по-надолу, има и загуби, които "системата" понася заради липсата на перфекно затавряне или отваряне на клапани, както и вакуумът, който се образува при всмукване (тоест не е идеалният обем на буталото спрямо този на горивната смес, не са еднакви при атмосферно налягане). Особено в борбата с бързодействащи клапани хората са изобретили електромагнитни такива, макар и в разработка... Затова разстоянието ти се види малко.

По тая логика тогава откъде идват разликите в степените на сгъстяване при различни мотори? Втълпил си си някви работи и си зобиш докрай, никво вникване...

"Двигатели с голям ход са ниско оборотни камо ли и да са по подходящи за газ" Точно те.

Изредил си някви познания тука, ама не вникваш в причините, които водят до верността на определни познания. За да има максимално КПД, съм написал по назад, трябва да се достигне максималната стойност на сгъстяване, преди да се получи самодетонация - написал ли съм го? Написал съм го. При положение, че газта има по-високо октаново число и трябва по-висока степен на сгъстяване. Няма кво повече да ми лукумничиш. Дългоходовите мотори имат ли като цяло по-висока степен на сгъстяване? Имат. Точка. Тези със защита имат ли по-малка? Имат. Съответно не работят с бензин А98. Точка. Скапват ли си хидравличните повдигачи заради газ? Скапват се. Наблюдения.

Това, че съм се опитал да обясня причините, които водят до тези неща, ма на теб не ти е харесало на изкуствената ти "логика" оттук нататък само може да ме раздразни, така че спирам постове отговори към теб. Ръсиш, ръсиш, каша...

Много държиш да покажеш, вече н-ти пост, че знаеш какво е цетаново (дитаново, цИтаново, как ли не го нарече) число. Айде обясни.

не ми се спори с тебе батка много си вещ , къде в твои пост съществува израза детонационна устоичивост че да ми казваш че съм го видял от теб :)

и още куп глупости на които си държиш от сорта , дългоходови двигатели имали по голяма степен на сгъстяване при един и същ обем смях в залата запомни го и не ми спори , завизи всичко от обема на горивната камера, и за да не ми напишеш пак един роман глупости преди да почнеш следващия си пост сам си отговори на въпроса , ""толкова ли са дългоходови дизеловите мотори че имат степен на сгъстяване 17до 22"

или май работят почти без горивна камера за да постигнат това а кажи де как мислиш или ти се объркаха сметките.

и чесно да ти кажа не ми се спори защото май го обърна на училище , а за цитаново число сам се просвети че май и на дизел си вещ .

и си го вкарай в главата , дизела има по голямо кпд не заради горивото а заради степента на компресия

хаиде търси си други непросветени където да се правиш на вещ по материала

Искам да питам кое е по-добро газта или метана? Метана май беше по ''силен'' от газта и в бургас има 2 метан станции.

Абе кат рече Бургас и се сетих оня ден как взех разстоянието Бургас - София за 3 часа с един дванасейтак дефорсак с газова уредба.

Знаеш ли колко БМВ-та и Аудита има в канавките по тоя маршрут след моето изпълнение?

И да ти кажа една стара немска поговорка: Всяка кола рано или късно се превръща в Опел!

• 3 седмици по-късно...
Чете ли кво писах за октановото число? Изобщо вдяваш ли какви бъркотии си изписал? Какво общо има КПД-то в случая? ГОВОРИМ ЗА ОПТИМАЛНИТЕ УСЛОВИЯ ЗА ИЗГАРЯНЕ НА АВТОГАЗ!!!

Не мога да бъда сигурен, ма ми звучиш все едно си мислиш, че само плямпам, а не съм пипвал. Общи приказки, а? Практиката на "гайковъртач" не ми липсва (пак меко казано), ма не съм се закотвил дотам.

Да се включа и аз.

1. Да си припомним как са подредени горивата по "сила" - водород, метан, пропан-бутан, бензин, лигроин, керосин, дизелово гориво, мазут. Подреждат се така защото най-чистото и високо енергийно гориво е водородът. Всички останали имат в себе си въглерод - който е доста по-ниско енергиен от водорода. Значи колкото по-голямо е съдържанието на въглерод в дадено гориво, толкова по-ниско енергийно е то. Точка по въпроса - елементарна химия от 7-ми клас.

2. КПД на двигателя пряко зависи от степента на сгъстяване, която е без размерна величина, напр. 9( 10, 12, 25 и т.н.) точно затова дизеловите двигатели имат по-добро КПД.

3. Заради начина на смесообразуването в КАРБУРАТОРНИТЕ двигатели тази степен трудно надхвърля 12 дори и със супер качествени горива, независимо дали са бензин или газ (в интерес на истината на карбураторен двигател можеш и дизелово гориво да сипеш, но дали ще върви добре?). При дизеловите двигатели смесообразуването става вътре в цилиндъра, сгъстява се чист въздух и съответно степента на сгъстяване може да стигне много високи стойности (25 - 30 пъти). Сгъстяването до по-висока стойност води след себе си до по-висока температура на сгъстения въздух, което пък е предпоставка впръснатото дизелово гориво да се самозапали. Инжекционните двигатели са опит да се съчетаят предимствата на карбураторните и дизеловите двигатели а именно: Точния момент на запалването на горивната смес от искрата на свещта (контролиран съответно от бордовия компютър) с високата степен на сгъстяване на дизеловия двигател - от тук да се повиши КПД на двигателя, или с други думи - с едно и също количество гориво да изминаваш повече километри.

4. Газта поврежда двигателя - напълно невярно, ако газовото ти е регулирано като хората. Защото много самоуки майстори притварят притока на газта, за да не харчи толкова много, без да се съобразят че по този начин принуждават двигателя да работи със силно обеднена смес. Като резултат - сместа гори бавно, известна част от нея продължава да гори при такта разширение като горенето е съпроводено с повишено загряване на стените на цилиндъра (вместо да изгори за най-кратко време около ГМТ). Значи голяма част от енергията на горивото отива да се повиши температурата на двигателя, вместо да се превърне във въртящ момент.

5. Газовъздушната смес гори с по-малка скорост от бензино-въздушната. Това води след себе си и това че трябва да се увеличи ъгъла на изпреварването на запалването когато си на газ. Със колко - зависи от конкретния двигател.

6. Съществуват двигатели с изрези в буталата за предпазване от авария при засядане на клапан, без да се измества цялата глава на двигателя. Пример: ЛАДА 2105 с назъбен ремък - елементарен двигател, сигурно от 30 години се произвежда.

7. Да - съществуват двигатели при които буталото в горна мъртва не застава точно до ръба на блока. Величината се казва НЕДОХОД - точно това използват много майстори при тунинговането на колите за да постигнат по-голяма мощност от двигателя.

За сега от мене толкова, ако някои се сети да пита нещо с радост ще му отговоря.

Доста забележчици имам дори и към експертите в темата. Дизелите преди днешните hdi си имаха предкамерно запалване, т.е. имаха си камера. Дизелите на Мерцедес при нормално гориво и експоатация правеха и правят по минимум 500'000 без основен ремонт. Целта на нормалните инжекциони е да подадат точното количество гориво. Акцентът е в точното определяне на качеството на сместа при всички режими на работа а не моментът на подаването/връскването... ??!! От няколко години има бензинови инжекциони, които подават горивото малко преди гмт и двигателя работи като дизел, със самозапалване на бензина. Дизелите имат по-добър кпд заради режима на изгаряне на горивото, един от неговите елементи е степента на компресия.

Ама нали говорим за оптимални условия за изгаряне на газта и защо не работи тя идеално в бензинови мотори, а?

Вярно, ок, аз забравих заглавието от толкова много писанки, нека автора на темата първо да вкара двигателя и колата си в рамките на заводските показатели за бензин и после да му мисли за газта.

Отговарям на thepowerofone

1. Това е формулата за определяне на термичния КПД: KPD.JPG

Като ε – това е степента на сгъстяване, κ – това е показател на адиабатата на сгъстяването. Ха сега ми отговори степента на сгъстяването не влияе ли пряко на КПД?

Формулата е взета от учебника на инж. Петър Христов Халачев.

2. Защо се заблуждаваш че C12H23 е с по-висока енергийна плътност от CH4 например?

И какво според теб означава самия термин енергийна плътност? За горивата за двигатели се използва нещо съвсем различно, а именно специфичната топлина на изгаряне. Точно това беше цитирано в един от предните постове, но може би не си му обърнал внимание. Точно картинката дето е постната на първа страница

Привеждам ти стойностите за отделните горива:

- Водород – Топлина на изгаряне – 120,12 MJ/kg, Макс скорост на горене на газовъздушната смес – 2,67 м/с

- Метан - Топлина на изгаряне – 49,9 MJ/kg,

- Пропан - Топлина на изгаряне – 46,5 MJ/kg, Макс скорост на горене на газовъздушната смес – 0,455 м/с

- Бутан - Топлина на изгаряне – 45,67 MJ/kg, Макс скорост на горене на газовъздушната смес – 0,379 м/с

- Бензин – Топлина на изгаряне – 44,4 до 44,9 MJ/kg, Макс скорост на горене на газовъздушната смес – 0,655 м/с

- Дизелово гориво - Топлина на изгаряне – 41,3 до 42,7 MJ/kg, Макс скорост на горене на газовъздушната смес – 0,359 м/с

Данните съм ги преписал от „Справочник за пожарната опасност на веществата и материалите”. Когато разсъждаваш за „енергийната плътност” не забравяй че тази дълга молекула C12H23 първо поглъща енергия за да се разкъса до елементарен въглерод и водород и чак после се свързва с кислорода за да отдаде енергия. Така че молекулите с по-малко на брой въглеродни атоми съвсем логично са и по-калорични. (А най-калорични са тези в които няма въглерод въобще laugh.gif ).

И още нещо - не забравяй че не горят самите течности а техните газо-въздушни смеси. Значи имаш поглъщане на още енергия за изпаряването на течните горива от течност до парообразно състояние. Точно заради по-трудното изпаряване на дизеловите горива можеш да хвърлиш запалена клечка кибрит в кофа с нафта и да не се случи нищо. А си припомни и че сега най-разпространения начин за рязане и заваряване на метали е с пропан-бутанови горелки, а не с нафтови - просто при горенето на равни обеми пропан-бутанова въздушна смес отделя повече топлина от нафтово-въздушна смес със същия обем.

Газ-въздух горят по-бавно от бензин-въздух?

Абсолютно невярно. Поради по-малкото количество въглерод и водород в молекулите е нужно по-малко време докато се окислят всички (изгорят). Същото важи и за дизелът, което е индиректна причина да е по-нискоборотен. Причината да не се разгаря в нужния интервал от време (както в един предишен пост писах) е точно такава, каквато си описал по-горе - неразумно бедна горивна смес. Частиците на сместта са просто прекалено далече една от друга в камерата. Това е важно, защото точката на запалване е 1 - там, където има искра - и запалването на цялата смес става поетапно.

Точно това което описваш е директната причина дизеловите двигатели да са по-нискооборотни от карбураторните. В дизеловите двигатели впръскваш течно гориво, което първо трябва да се изпари, чак след това да се самозапали от нагорещения въздух в горивната камера ( независимо дали двигателят е с цяла или разделена горивна камера). Докато при карбураторните двигатели това изпаряване на течното гориво започва веднага щом течното гориво попадне в цилиндъра и продължава по време на сгъстяването до момента на запалването на горивната смес. Това е и една от причините за по-дългата работа на двигателя с едно и също масло при работа на двигателя на газ - просто миниатюрните капчици бензин полепват по стената на цилиндъра в такта засмукване, разреждат остатъците от маслото останали там и после маслообирателните сегменти вкарват тази смес в картера.

Айде да спирам до тука че то стана цял ферман.

Редактирано от plamil (преглед на промените)

;) Спокойно, той на всички се прави на майстор, без хал-хабер да си няма с кого спори.Я го виж и в темата за лаптопите....Предлагам просто да го игнорирате.

:gift: Спокойно, той на всички се прави на майстор, без хал-хабер да си няма с кого спори.Я го виж и в темата за лаптопите....Предлагам просто да го игнорирате.

Добре предлагаш , ама се аргументирай преди това. Тука темата е съвсен различна и ако искаш и тука може да постнеш някой бисер както и там (за лаптопите) . Желателно е да не влизаш в подобни теми за двигатели защото имам чувството че ако ти дам литър масло ще го налееш в радиатора.

А за Тошиба нямам вина че се изказа неподготвен .

plamil Аз нали само се заяждам с всички , за двигатели като гледам с тебе няма да мога да споря , доста аргументирани отговори. А пък и химии и молекули намесихте , ептен ми куца химията.

А си припомни и че сега най-разпространения начин за рязане и заваряване на метали е с пропан-бутанови горелки, а не с нафтови - просто при горенето на равни обеми пропан-бутанова въздушна смес отделя повече топлина от нафтово-въздушна смес със същия обем.

иначе с пропан бутан не съм чувал някой да заварява , ацитилен ми звучи по познато

поздрави

Всички сме чували, че колата харчи 20% повече газ, отколкото бензин. Жигулата ми харчеше средно 9 бензин и средно 11 газ, като на газ се мъчеше да изкачва нанагорни, които на бензин спокойно поемаше. Добре ама новата ми кола харчи 50 процента повече. Знам също и че мощността на автомобила се понижава при експлоатацията му на пропан бутан, но такова нещо няма в моя случай. Става въпрос за Опел омега 2,0i 87година. Газовата уредба струва 600лв. На бензин харчи извънградско 6,5 при икономично каране, на газ харчи 9,5 при икономично каране. Градско харчи 12 бензин и 17 газ.

Има ли начин да се понижи някак си разхода за сметка на ограничаване на мощността?

И споделете какви разходи на газ и съответно на бензин имат вашите автомобили.

Каква е разликата между газов инжекцион (такава уредба е монтирана на моята кола) и пълен инжекцион, който струва 1300 лева.

Извинявам се пак съм аз.

Да се върнем на темата

Не си писал каква точно ти е новата кола, но ще ти дам някакви насоки да намалиш разхода на газ.

Първото и най-важно - регулирай си двигателя да работи много добре на БЕНЗИН.

Когато двигателя е регулиран добре на бензин, можеш да пристъпиш към регулировките на ГАЗ.

В зависимост от монтираното газово регулировките обикновено се свеждат до регулирането на празния ход и на максималната мощност ( отново поставям уговорката че тези регулировки зависят от конкретния модел изпарител).

Първо хващаш винта който отива от изпарителя към двигателя, завиваш го напълно и после го отвиваш на оборот-оборот и половина. Палиш двигателя (с уговорката че е загрял до нормална работна температура).

1. Започваш да въртиш винта на изпарителя за регулирането на празния ход (на изпарителите LOVATO се намира точно между маркучите подаваща антифриз в изпарителя). Настройваш си минимално устойчиви обороти на двигателя.

2. След това застопоряваш по някакъв начин педала за газта така че двигателя да държи някакви средни обороти ( 1500 - 2000 об/мин) и започваш да въртиш винта който отива от изпарителя към двигателя докато постигнеш максимални обороти.

Повтаряш стъпки 1 и 2 докато не могат да се постигнат по добри резултати.

Ако ще караш само на газ (без никога да преминаваш на бензин) можеш да направиш и още една регулировка

Отново палиш двигателя и пак застопоряваш по някакъв начин педала за газта така че двигателя да държи някакви средни обороти ( 1500 - 2000 об/мин). Сега започваш да изменяш момента на подаването на искрата към по-голямо предварение, докато двигателя почне да глъхне. Връщаш предварението малко назад, и застопоряваш в това положение. Развиваш свещите и увеличаваш междуелектродното разстояние до 0,9 - 1,0 мм. Това е всичко.

(Отново правя уговорката че колата ще върви само на газ)

Със тази последователност съм докарал личната си трошка (ЛАДА 2104, 1300сс двигател) до 7,5/100 междуградско и 10/100 градско, максимална скорост до която посмях да стигна поради раздрънканото купе - 125 км/ч ( имаше резерв за още ама пътя май щеше да свърши :) ).

Успех с регулировката и пиши какво си постигнал.

Добре предлагаш , ама се аргументирай преди това. Тука темата е съвсен различна и ако искаш и тука може да постнеш някой бисер както и там (за лаптопите) . Желателно е да не влизаш в подобни теми за двигатели защото имам чувството че ако ти дам литър масло ще го налееш в радиатора.

А за Тошиба нямам вина че се изказа неподготвен .

plamil Аз нали само се заяждам с всички , за двигатели като гледам с тебе няма да мога да споря , доста аргументирани отговори. А пък и химии и молекули намесихте , ептен ми куца химията.

А си припомни и че сега най-разпространения начин за рязане и заваряване на метали е с пропан-бутанови горелки, а не с нафтови - просто при горенето на равни обеми пропан-бутанова въздушна смес отделя повече топлина от нафтово-въздушна смес със същия обем.

иначе с пропан бутан не съм чувал някой да заварява , ацитилен ми звучи по познато

поздрави

Исках да кажа, че все се пишеш за по-компетентен от професионалистите.И много по-смешни марки са правили отдавна лаптопи, и ЛАДА отдавна правят коли, това не пречи да има далеч по-изгодни продукти, в същия ценови клас.В тази тема няма да се обаждам, с интерес ще следя как ще се защитиш, че после да не ми мрънкаш.И когато имаш 1/100 от моите задължения в компютрите, тогава говори.

• 2 седмици по-късно...
  • Автор

Благодаря на всички, които се опитаха да помогнат.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.