Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Улеснение при търсенето на програми

Featured Replies

Става въпрос за подразделът "Искаме програми" в "Софтуер". Търсенето в 74-те страници предложени програми е меко казано трудно. Неслучайно непрестанно се появяват нови и нови дублиращи теми. Срещам затруднения в намирането на търсеното от мен по няколко причини:

- ключовата дума връща прекалено много отговори, значителна част от които просто нямат отношение към онова което търся

- търсенето на трибуквени думи (примерно файлово разширение) е невъзможно

- не знам проблемът само при мен ли е, но и днес ми се случи да ми изпише, че няма съвпадения, а да ИМА или да ме убеждава, че петбуквената ми ключова дума е под 3 символа

Предложението ми е да се създаде помощна тема в която да се систематизират различните софтуерни приложения и към всяко едно от тях да се дадат линкове към разглеждащите ги теми. Примерно конвертори, музикални редактори, видео плеъри и прочие. Всъщност тази систематизация е илюстрирана в Кaldata, когато става въпрос за подредба на форуми и подфоруми.

Това в унисон със сливането на дублиращите теми ще направи подфорума използваем.

В същата насока..търсачката.

Не може ли Модераторите, вместо да пишат "ползвай търсачката", да сложат линк към повтарящата се тема,(тъй като те със сигурност са проверили че съществува такава) или направо да я преместят при повтарящата се.

В същата насока..търсачката.

Не може ли Модераторите, вместо да пишат "ползвай търсачката", да сложат линк към повтарящата се тема,(тъй като те със сигурност са проверили че съществува такава) или направо да я преместят при повтарящата се.

А не може ли просто да се използва търсачката преди да се пише?

Редактирано от stanley56 (преглед на промените)

Ползвам я, но съгласи се с "онуй дръпнатото", че в 74 страници малко трудничко се намира това което ти трябва.

Ползвам я, но съгласи се с "онуй дръпнатото", че в 74 страници малко трудничко се намира това което ти трябва.

Долу в ляво на всяка тема има "Търси в тази тема", което дава САМО постовете с думата

Редактирано от capnemo (преглед на промените)

След като аз (а и други хора) намирам каквото ми трябва, проявявайки търпение да се "поровя" в събраната инфрмация, не виждам защо и други хора да не положат малко усилия. Най-лесно е наготово, но не винаги се получава ;)

Редактирано от stanley56 (преглед на промените)

• Автор
Долу в ляво на всяка тема има "Търси в тази тема", което дава САМО постовете с думата

Срещам затруднения в намирането на търсеното от мен по няколко причини:

- ключовата дума връща прекалено много отговори, значителна част от които просто нямат отношение към онова което търся

- търсенето на трибуквени думи (примерно файлово разширение) е невъзможно

- не знам проблемът само при мен ли е, но и днес ми се случи да ми изпише, че няма съвпадения, а да ИМА или да ме убеждава, че петбуквената ми ключова дума е под 3 символа

Един вариант е да се използва Гугъл. Пишете в полето за търсене :

[търсената дума или думи] site:http://www.kaldata.com/forums

и няма значение, колко е дълга думата.

Благодаря ти за съвета. Ползвам този метод на търсене успешно.

С цялото ми уважение към модераторите, заради техните знания и ангажираност, наблюдавам една нагласа да се отхвърлят такива предложения единствено защото изискват усилие! Разбира се, че търсачката може да бъде в помощ. Но може и да НЕ бъде! Примерно случайно попаднах на тема която ми е от полза и която съм търсил, но ползвайки синоними за ключова дума. Това не е раздел музика където по композитор, изпълнител и песен ще изчерпиш възможностите за откриване на търсенето!

2.4 Форумът е снабден с търсачка, намираща се над прозорците с темите. Употребата й е задължителна с цел избягване на дублиращи се теми. Коментарите към такива теми ще бъдат премествани към вече съществуващите или изтривани.
Няма да давам примери, те са си в изобилие в "Искаме програми", че търсачката е безпомощна да спре роенето на дублиращи теми.

Така или иначе, обаче, модераторите имат да свършат работа - "да преместят коментарите към вече съществуващи теми или ги изтрият". Вместо да "местят", аз предлагам да препращат с линкове:

Предложението ми е да се създаде помощна тема в която да се систематизират различните софтуерни приложения и към всяко едно от тях да се дадат линкове към разглеждащите ги теми.
Някой да открива прилика?

Всъщност тази систематизация е илюстрирана в Кaldata, когато става въпрос за подредба на форуми и подфоруми.
А някой да вижда прецедент?

След като аз (а и други хора) намирам каквото ми трябва, проявявайки търпение да се "поровя" в събраната инфрмация, не виждам защо и други хора да не положат малко усилия. Най-лесно е наготово, но не винаги се получава ;)
Аз твърдя, че не само ще е най-лесно, но и ще се получи! Недоумявам защо е нужно точно хората които не знаят и респективно търсят в подфорума, да им се налага да преоткриват топлата вода!?

stanley56, казваш, че намираш това което търсиш. А дали другите успяват? Колко поста имаш в раздела? Колко пъти си преминавал през темите, колко познания имаш в областта? Моето предложение не засяга теб. То засяга онези които са неопитни - и с форума и със софтуера. За тях искам да е използваем форума. Теб не те мисля.

Начетох се как темата която предлагам да се създаде няма да е полезна. Искам да чуя и как ще пречи!

Каталогът с програми на kaldata.com се намира тук :

http://www.kaldata.com/modules.php?modid=1

Подредени са по категории и подкатегории. След като намериш програмата, която търсиш, може да видиш във форума какво има за конкретната програма -като проблеми, възможности и т.н.

Защо използваш форума като отправна точка за търсенето си ?

пример :

Трябва ти програма за обработка на аудио файлове.Чудиш коя ще ти свърши работа.

Влизаш в Каталог - Аудио Инструменти.

Преглеждаш възможностите на софтуера, публикуван там, а ако искаш повече подробности - пишеш в търачката името на програмата , а след това ако искаш-може да прегледаш и темите във форума.

Лично аз не виждам по-просто от това.

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

Аз твърдя, че не само ще е най-лесно, но и ще се получи! Недоумявам защо е нужно точно хората които не знаят и респективно търсят в подфорума, да им се налага да преоткриват топлата вода!?

stanley56, казваш, че намираш това което търсиш. А дали другите успяват? Колко поста имаш в раздела? Колко пъти си преминавал през темите, колко познания имаш в областта? Моето предложение не засяга теб. То засяга онези които са неопитни - и с форума и със софтуера. За тях искам да е използваем форума. Теб не те мисля.

Първият проблем е, кой ще пълни тая тема с информация? И какво става, ако потребител, пуснал тема, не нанесе нужната информация в "каталога", който предлагаш? Трябва модератор да редактира темата, да предупреди потребителя "нарушител", който ще го премести от единия в другия крачол и следващия път ще бъде наказан. И защо? Защото няма кой да ползва търсачката. По какъв начин искаш да накараш тези хора (неможещи да търсят) да се ровят в "каталога"? А какво ще стане, когато след година той е 30 страници? Ще дойде обяснението "Рови се ти в тая каша".

Към колегите: ако сте ползвали преди това търсачката и тя е показала резултат, който новата тема дублира, наистина не ви пречи в обосновката си за затваряне на темата да дадете линк.

• Автор
Първият проблем е, кой ще пълни тая тема с информация? И какво става, ако потребител, пуснал тема, не нанесе нужната информация в "каталога", който предлагаш? Трябва модератор да редактира темата, да предупреди потребителя "нарушител", който ще го премести от единия в другия крачол и следващия път ще бъде наказан. И защо? Защото няма кой да ползва търсачката. По какъв начин искаш да накараш тези хора (неможещи да търсят) да се ровят в "каталога"? А какво ще стане, когато след година той е 30 страници? Ще дойде обяснението "Рови се ти в тая каша".

Към колегите: ако сте ползвали преди това търсачката и тя е показала резултат, който новата тема дублира, наистина не ви пречи в обосновката си за затваряне на темата да дадете линк.

iovi, обърни внимание, че темата ми се нарича " Улеснение при търсенето на програми", а не "Подмяна на търсачката". Мислех, че е пределно ясно, че предлажената от мен тема няма да се пише от Сульо, нито от Пульо, а от човек който си разбира от работата и има нужните форумни права - модератор. По тази причина остава само един проблем който ти не си зачекнал, но аз сторих - модераторска (само)инициатива.

Нека една забележка "Систематизацията не претендира за изчерпателност" да успокоява неспокойнето духове на онези които не съумеят да обхванат всички теми (а и заради риска да се претрупа) или ненавреме са опреснили информацията от нови съдържателни теми.

iovi, обърни внимание, че темата ми се нарича " Улеснение при търсенето на програми", а не "Подмяна на търсачката". Мислех, че е пределно ясно, че предлажената от мен тема няма да се пише от Сульо, нито от Пульо, а от човек който си разбира от работата и има нужните форумни права - модератор. По тази причина остава само един проблем който ти не си зачекнал, но аз сторих - модераторска (само)инициатива.

Нека една забележка "Систематизацията не претендира за изчерпателност" да успокоява неспокойнето духове на онези които не съумеят да обхванат всички теми (а и заради риска да се претрупа) или ненавреме са опреснили информацията от нови съдържателни теми.

Точно това намеквах в поста си: за да стане каталога на раздела като хората, трябва да се прави от модератор. Проблемът е, че всеки от нас има в "реалния живот" други задължения и малкото време, което ни остава за форума, се налага да прекарваме в модериране. Казано по друг начин, едва ли някой от модераторите на този раздел ще се съгласи да се грижи за нещо подобно.

За мен обаче по-сериозният проблем е, че всички усилия по-горе ще бъдат излишни при положение, че така и така няма да можем да накараме една голяма част от потребителите да ползват каталога, особено след като той натрупа повече от 2-3 страници. Тази част пък, която ще се сети да погледне в него преди да публикува нова тема, се справя отлично с търсачката.

• Автор
Каталогът с програми на kaldata.com се намира тук :

http://www.kaldata.com/modules.php?modid=1

Подредени са по категории и подкатегории. След като намериш програмата, която търсиш, може да видиш във форума какво има за конкретната програма -като проблеми, възможности и т.н.

Защо използваш форума като отправна точка за търсенето си ?

пример :

Трябва ти програма за обработка на аудио файлове.Чудиш коя ще ти свърши работа.

Влизаш в Каталог - Аудио Инструменти.

Преглеждаш възможностите на софтуера, публикуван там, а ако искаш повече подробности - пишеш в търачката името на програмата , а след това ако искаш-може да прегледаш и темите във форума.

Лично аз не виждам по-просто от това.

Благодаря ти за помощта Trichocephalus. От каталогът наистина не съм се възползвал по този начин, макар да съм търсел програми из него, вероятно защото не ми е трябвало. Що се отнася до търсенето на програми по някакъв принцип спокойно може да се ползва и търсачката на Google. Далеч съм от мисълта, че подфорумът "Искаме програми" има вида "Искам програма за еди какво си - Ето ти я.". Мисля, че е предоставена много повече полезна информация достъпа до която е не малко ограничен просто заради нуждата да се "рови" в 74 страници изреждащи теми. По твоята логика всъщност подфорумът "Искаме програми" е излишен.

Все пак съгласи се, че информацията "мощен музикален редактор" не съдържа информация дали е възможно преминаването между специфични файлови формати, как точно става, нужни ли са допълнителни плъгини и прочие.

Предложената от мен тема би могла да задоволи търсенето на програма със специфична функционалност, а не просто програма занимаваща се в някаква област. Тя (темата) има за цел да внесе ред в полезната информация която мнозина са си направили труда да предоставят безвъзмездно сред 74-те страници теми, а не в каталога с програми.

Точно това намеквах в поста си: за да стане каталога на раздела като хората, трябва да се прави от модератор. Проблемът е, че всеки от нас има в "реалния живот" други задължения и малкото време, което ни остава за форума, се налага да прекарваме в модериране. Казано по друг начин, едва ли някой от модераторите на този раздел ще се съгласи да се грижи за нещо подобно.
Обърни внимание на това, че аз не се обръщам към хората от "реалният живот", а към модераторите. На моята работа поне не ме питат какво правя в извън работно време, а в случай, че не се справям ще ме уволнят или сам ще си отделегирам правата и задълженията произтичащи от заеманата от мен позиция. Държа да отбележа, че намаляването на дублиращи теми ще улесни както обикновените потребители, така и модераторите в желанието да се овладее обемът от информация.

Ако искаш да ми кажеш, все пак, че липсата на такава тема е изборът на по-малкото зло, може и да те разбера...

За мен обаче по-сериозният проблем е, че всички усилия по-горе ще бъдат излишни при положение, че така и така няма да можем да накараме една голяма част от потребителите да ползват каталога, особено след като той натрупа повече от 2-3 страници.
Темата ми е за останалата част от потребителите. Мнозина не гледат светофарите, но това не ги е премахнало още.

Тази част пък, която ще се сети да погледне в него преди да публикува нова тема, се справя отлично с търсачката.
Съмнение.

До колкото разбирам, в раздела ти искаш да има подраздели, а в тях теми. структурирани от този тип :

1.)Сигурност

1.1.)Интегрирани пакети

1.1.1.)AVG Internet Security 8.0 Build 199a1389 (мнения, препоръки, проблеми)

1.1.2.)BitDefender Internet Security 2009 x86 (мнения, препоръки, проблеми)

1.1.3.)Comodo Internet Security 3.5.55810.432 32-bit (мнения, препоръки, проблеми)

1.1.х).................

2.)хххх

3.)Мултимедия

3.1.)Плейъри (Програми за възпроизвеждане на музикални и видео файлове)

3.2.)Кодеци (Кодеци (енкодери и декодери), филтри и пакети от кодеци, които правят възможно гледането на филми и слушането на определен вид музика. Енкодване на аудио и видео)

3.3.)Видео Инструменти (Инструменти за работа с видео файлове - редактиране, конвертиране, каталогизиране и други)

3.4.)Аудио Инструменти (Инструменти за работа с аудио файлове - редактиране, конвертиране, каталогизиране, миксване и други)

3.4.1.)Advanced CD Label Maker 1.1.33

3.4.2)All Media Fixer 9.11

3.4.3.)Anapod Explorer 9.0.6

3.4.х.)......................

3.5.)Инструменти

4.)............

и т.н.

Като във всяка тема се преместят всички постове от досегашните теми, засягащи въпросната програма.

Правилно ли съм те разбрал ?

• Автор
До колкото разбирам, в раздела ти искаш да има подраздели, а в тях теми. структурирани от този тип :

1.)Сигурност

1.1.)Интегрирани пакети

1.1.1.)AVG Internet Security 8.0 Build 199a1389 (мнения, препоръки, проблеми)

1.1.2.)BitDefender Internet Security 2009 x86 (мнения, препоръки, проблеми)

1.1.3.)Comodo Internet Security 3.5.55810.432 32-bit (мнения, препоръки, проблеми)

1.1.х).................

2.)хххх

3.)Мултимедия

3.1.)Плейъри (Програми за възпроизвеждане на музикални и видео файлове)

3.2.)Кодеци (Кодеци (енкодери и декодери), филтри и пакети от кодеци, които правят възможно гледането на филми и слушането на определен вид музика. Енкодване на аудио и видео)

3.3.)Видео Инструменти (Инструменти за работа с видео файлове - редактиране, конвертиране, каталогизиране и други)

3.4.)Аудио Инструменти (Инструменти за работа с аудио файлове - редактиране, конвертиране, каталогизиране, миксване и други)

3.4.1.)Advanced CD Label Maker 1.1.33

3.4.2)All Media Fixer 9.11

3.4.3.)Anapod Explorer 9.0.6

3.4.х.)......................

3.5.)Инструменти

4.)............

и т.н.

Като във всяка тема се преместят всички постове от досегашните теми, засягащи въпросната програма.

Правилно ли съм те разбрал ?

Не точно. Предлагам само една помощна тема. Идеята е тя да е компактна, а не да се разрастне прекомерно или превърне в раздел. Затова и допълних забележката, че тя няма да претендира за изчерпателност. По тази и причина да се местят всички постове ще бъде свръх нефункционално. Предлаганата от мен тема няма за цел да бъде още едно място където да можеш да се изгубиш. Във всеки случай няма да съдържа нищо за "Сигурност и антивирусна защита". Разделът си е много добър в настоящият си вид (за мен) и не виждам проблем в ползването му.

Ще опитам малко да разясня онова което вече съм написал. Структората на темата може да бъде подобна на предложената от теб. Съществената част, обаче, ще бъде продължението след тези наредба. Ключовият момент няма да е изреждане на плеъри примерно, а на функции които изпълняват. Примерно плеъри с който може да се четат надписите, променят шрифта (редактиране на шрифта) и т.н., както са формулирани и темите в "Искаме програми" - "Искам програма която да може еди какво си". Следва да се дадат линкове към тези теми, като дори не е нужно изписването им (заради мястото което ще заемат), а с числа примерно (1, 2, 3...).

Все пак основен недостатък си остават дублиращите теми. Лека корекция в заглавието може да обедини значителна част от темите, още повече че много от тях са почти празни. Това ще сведе и до минимум обема който ще има предлаганата от мен тема. Тя би имала смисъл само докато е компактна и лесна за ползване.

Не точно. Предлагам само една помощна тема. Идеята е тя да е компактна, а не да се разрастне прекомерно или превърне в раздел. Затова и допълних забележката, че тя няма да претендира за изчерпателност. По тази и причина да се местят всички постове ще бъде свръх нефункционално. Предлаганата от мен тема няма за цел да бъде още едно място където да можеш да се изгубиш. Във всеки случай няма да съдържа нищо за "Сигурност и антивирусна защита". Разделът си е много добър в настоящият си вид (за мен) и не виждам проблем в ползването му.

Ще опитам малко да разясня онова което вече съм написал. Структората на темата може да бъде подобна на предложената от теб. Съществената част, обаче, ще бъде продължението след тези наредба. Ключовият момент няма да е изреждане на плеъри примерно, а на функции които изпълняват. Примерно плеъри с който може да се четат надписите, променят шрифта (редактиране на шрифта) и т.н., както са формулирани и темите в "Искаме програми" - "Искам програма която да може еди какво си". Следва да се дадат линкове към тези теми, като дори не е нужно изписването им (заради мястото което ще заемат), а с числа примерно (1, 2, 3...).

Все пак основен недостатък си остават дублиращите теми. Лека корекция в заглавието може да обедини значителна част от темите, още повече че много от тях са почти празни. Това ще сведе и до минимум обема който ще има предлаганата от мен тема. Тя би имала смисъл само докато е компактна и лесна за ползване.

Добре, така да бъде! Създай темата така, както си я представяш! Аз ще я направя "Важна", тоест ще я кача най-отгоре. Ти като автор на темата ще имаш право да я редактираш и модерираш както на теб ти харесва. Така ще видиш колко труд е това, а ние ще видим дали си заслужава и колко хора ще я ползват. От друга страна ще докажеш, че си човек на делата, а не само на приказките, защото е лесно да имаш изисквания, но трябва и сам да допринесеш те да станат реалност.

Относно "реалните хора" и модераторите - всичко се прави на добро желание, както от нас, така и от вас. Ако трябваше да плащаш за ползване на форума, тогава можеше да имаш право на "След като си модератор, ще го направиш". Но в настоящия момент това не е уместно :P

• Автор
Добре, така да бъде! Създай темата така, както си я представяш! Аз ще я направя "Важна", тоест ще я кача най-отгоре. Ти като автор на темата ще имаш право да я редактираш и модерираш както на теб ти харесва. Така ще видиш колко труд е това, а ние ще видим дали си заслужава и колко хора ще я ползват. От друга страна ще докажеш, че си човек на делата, а не само на приказките, защото е лесно да имаш изисквания, но трябва и сам да допринесеш те да станат реалност.

Относно "реалните хора" и модераторите - всичко се прави на добро желание, както от нас, така и от вас. Ако трябваше да плащаш за ползване на форума, тогава можеше да имаш право на "След като си модератор, ще го направиш". Но в настоящия момент това не е уместно :inlove1:

Ако искаш вярвай бях почнал със систематизацията и съм вече на втора страница. Това ще рече, че за 25 часа може да се обходят всички теми и подредят в един текстов документ. Следва сливането на теми и донагласянето в прилежен вид в темата. Мисията е възможна, но не мисля, че съм подходящият за целта човек. Нито познанията ми, нито плановете ми позволяват това.

Само за първата страница откривам четири дублиращи теми (а вероятон са в пъти повече) и три за друг раздел.

Да взема да стана един мод, а :Pbiggrin.gif

Ако искаш вярвай бях почнал със систематизацията и съм вече на втора страница. Това ще рече, че за 25 часа може да се обходят всички теми и подредят в един текстов документ. Следва сливането на теми и донагласянето в прилежен вид в темата. Мисията е възможна, но не мисля, че съм подходящият за целта човек. Нито познанията ми, нито плановете ми позволяват това.

Само за първата страница откривам четири дублиращи теми (а вероятон са в пъти повече) и три за друг раздел.

Да взема да стана един мод, а :Pbiggrin.gif

Както казах, създай темата, аз ще ти помогна с каквото мога за дооформянето. Създавайки темата, ставаш автоматично "мод" на собствения си пост, който в случая ще има нужда всеки ден от модериране и допълване. Така ще разбереш какво имам предвид под "положения труд не си заслужава" :inlove1:

А относно познанията, едва ли нечия компетентност може да покрие всичко, когато става въпрос за софтуер. Изборът е толкова голям, за всяко нещо има по няколко "синонимни" програми. А и ние - модераторите (в частност аз) - не отказваме да помогнем където можем.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.