Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как празнувате Сатурниадите?...

Featured Replies

Според традицията "Коледа" не е нито 'Рождество Христово", нито "Празник на Слънцето". А- Астрологично събитие- за Сатурн(Слънцето по еклиптиката). Нарича се "Сатурниади".

http://en.wikipedia.org/wiki/Saturnalia

Най-голямия Теологичен и Астрологичен въпрос е КОЕ Е ИСТИНСКОТО СЛЪНЦЕ? Дали Сатурн или Слънцето? Дали "Сани" или "Сурйа"?...

В знакът Козирог Слънцето започва да се "издига" от най-ниската позиция по еклиптиката на 24/25 декември, след като е паднало в знакът "Везни"("Слънце във Везни" се нарича в Астрлогията "Слънце в падение", въпреки, че есенното РАВНО-ДЕНСТВИЕ се асоциира с EquiLIBRIum.

В теологията също има спор КОЙ Е ИСТИНСКИЯ БОГ- дали Кришна(Вишну)или Шива(Майа).

И най-големите началници на зодиака- Лъв и Козирог също си оспорват титлата.

Вече-тука е оставнено на индивидуалното съзнание. Аз лично признавам Лъвът и Сурйа-Нараяна за НАЙ-ГОЛЯМ НАЧАЛНИК, НО ПРИ УСЛОВИЕ, ЧЕ Е СЪЧЕТАЛ И ДУХОВНИЯ ЦАР. Но Козирогът(и първо Скорпионът)идват след него да го 'загасят', ако не успее да си изпълни функцията не само на материален цар(РАДЖа), но и на духовен цар(САТва).

Ако Лъвът успее да съчетая и Козирог в себе си, то казваме, че е и Стрелец и Риби ЗАЕДНО- тъй като и двете са под U-Piter(Brihaspathi-Guru).

Дали се е родил Исус на 24 декември? -НЕ! Определно, и е доказано от всички страни!

Не е там въпросът. Исус е роден февруари и то преди "ерата на Христа". Има не само Слънце в Риби, но и Сатурн, Уран, Юпитер, и Венера там, като Марс е в опозиця= т.е в Дева. Луна във Водолей.

Това което е общото, че Исус има Асенднет "Козирог" , а знаем, че Асендентът се проявява след около 29.5 годишнина в живота на човека в кали-юга(нарича се 'Сатурново завръщане', а Исус тогава е почнал да проповядва учението си в Юдея. Т.е: "Исус става Христос"!

йеШива става Кришна!

....така, че можем да приемем, че Бъдни вечер е не "Рождество Исусово", а -"Рождество Христово" НАИСТИНА!

.....а що се касае до 'езическите'-астрологичните термини- знаете -"сурвачка" иде от "Сурйа"(Слънцето), кукерите са вид шамани, които са вид шайви, обожатели на Шива. "Шаман" иде от "Ш-ман", лунно-култник, който следва циклите в матрицата, вкл. и ЦИКЪЛА НА СЛЪНЦЕТО в зоодиакалния кръг.

Думата "Коледа" на славянския бог "КОЛЯНДА"(във "ВЕДА-Словена" Сурйа е Слънцето, а Перун(Пирин) е ИндРа или ТангРа при прото-българите - или Юпитер/Зевс)-иде от латинското CALENDAE , а думата калнендар е свързано със санскр. КАЛА-"ВРЕМЕ", прозвище за Хронос/САТ-Урн и Шива.

В славянската митология Слънчевия Бог е "Сварог", което коренспондира на райа(раджа, райха) на ИндРа(Стрлецът)- СВАРГА. Той се намира между Слънцето (Сурйа) и Полярната звезда(Дурва). Оттук иде думата 'свастика'(суастика).

Публикувано изображение

"Внимавайте светлината във вас да не е тъмнина"

Лука 11:35

Редактирано от U.Ra (преглед на промените)

Аз пък се чудех тези от англоезичния форум, в който пиша какво имат предвид като поздравяват потребителите със Saturnalia Ама ме домързя да проверя в Wikipedia и на други места какъв е този празник. Мен и сега ме домързя да прочета това, което е написано в линковете, които си дал. Прочетох само, че в Римската империя са го празнували. Нищо, после като не ме мързи ще го прочета.

Публикувано изображение

Една пък ни поздравява с Merry Yule. Чудя се какво ли пък значи това! :)

U.Ra, да знаеш нещо по въпроса?

И защо шаманите да са обожатели на Шива, а не на Кришна?

U.Ra, какво значи Ur или Urn?

Аз пък се чудех тези от англоезичния форум, в който пиша какво имат предвид като поздравяват потребителите със Saturnalia Ама ме домързя да проверя в Wikipedia и на други места какъв е този празник. Мен и сега ме домързя да прочета това, което е написано в линковете, които си дал. Прочетох само, че в Римската империя са го празнували. Нищо, после като не ме мързи ще го прочета.

ако беше нещо за магии щеше да го прочетеш на един дъх ама останалите работи когато има време.

ако беше нещо за магии щеше да го прочетеш на един дъх ама останалите работи когато има време.

Прави си. Публикувано изображение:)

А ти кой си? Щот не пишеш тук, ама явно си следил всички мои постове. Ха ха! Да не си izabel1? ;)

ЧАКАЙ! Сега прочетох в профила ти, че си казал, че си на 35 - точно на толкова е и izabel1! Баннаха те а?! Публикувано изображение

Редактирано от tuksum (преглед на промените)

Прави си. Публикувано изображение:)

А ти кой си? Щот не пишеш тук, ама явно си следил всички мои постове. Ха ха! Да не си izabel1? ;)

ЧАКАЙ! Сега прочетох в профила ти, че си казал, че си на 35 - точно на толкова е и izabel1! Баннаха те а?! cool.gif

Знаех си че имаш дарба , от първия път позна , почивам малко до нова година заради .... не ми обясниха. как да е не е голяма загубата и съм свикнал

Едит . Аха баннат съм , споко не е заради теб , ако имаше модератори който са магьосници с дарби отдавна дац е било заради теб ама се изказах предполагам в една тема за хомота а нали има някой модове с леви наклоности (малцинство) че бана не закъсня

Редактирано от Bushmen (преглед на промените)

• Автор

Публикувано изображение

Една пък ни поздравява с Merry Yule. Чудя се какво ли пък значи това! ;)

U.Ra, да знаеш нещо по въпроса?

И защо шаманите да са обожатели на Шива, а не на Кришна?

U.Ra, какво значи Ur или Urn?

Ур е градът от където е тръгнал семисткия абрахамец, плагиат на Брахма. Не знаеш какво е Урна?... така ли?...

тука трябва само дапоясня, че знакът U(V) е знакът на ВишнУ или 'поддръжращата функция в екзистенцията.

Шаманите са или извънкастови или диваци. Те не принадлежат към култивираното общество, което Кришна е създал 4 касти. Затова е на Шива, който отоговаря за гуната на мрака и невжеството. Шаманите не виждат Бога и духовния свят а само матрицата и прераждането в нея.

Мери Юл?... сефте го чувам... :)

Ур е градът от където е тръгнал семисткия абрахамец, плагиат на Брахма. Не знаеш какво е Урна?... така ли?...

тука трябва само дапоясня, че знакът U(V) е знакът на ВишнУ или 'поддръжращата функция в екзистенцията.

Шаманите са или извънкастови или диваци. Те не принадлежат към култивираното общество, което Кришна е създал 4 касти. Затова е на Шива, който отоговаря за гуната на мрака и невжеството. Шаманите не виждат Бога и духовния свят а само матрицата и прераждането в нея.

Мери Юл?... сефте го чувам... :)

Все пак не мисля, че трябва да обиждаме така шаманите. По какво те се различават от нас, освен по многото дарби, които притежават?!

Ще питам онези от форума какво означава Merry Yule и като отговорят ще го напиша.

Сега прочетох, че на този празник в Римската империя господарите и робите са си разменяли местата. Хм Чудя се дали и доколко това е вярно. ;)

Щом този празник са го празнували в Римската империя, а вероятно и много преди това, чудя се кой от кого е взаимствал и откраднал празника - християните от някого или някой от християните. ;)

• Автор

Знаех си че имаш дарба , от първия път позна , почивам малко до нова година заради .... не ми обясниха. как да е не е голяма загубата и съм свикнал

Едит . Аха баннат съм , споко не е заради теб , ако имаше модератори който са магьосници с дарби отдавна дац е било заради теб ама се изказах предполагам в една тема за хомота а нали има някой модове с леви наклоности (малцинство) че бана не закъсня

Много е горд със Скорпионския си преобладаваш архетип.. ;):);)

Ur е невидимата скрита светлина, тази светлина, на която външната, видима за нас светлина е само обвивка. Видимото слънце не е истинското Слънце, а само негово отражение. Ur е в основата на думи като Суря (Бог на Слънцето)(в българския фолклор все още останало като "сурва", "сурвакари" и др. под.); като Аур (Ор) и производните аура, аурум; култура, т.е. почитане на светлината, което всъщност е застъпено при много религии - Питагорейство, Зороастризъм, Ведизъм и много други, определяни като езически.

Коледата се е празнувал от незупомнени времена, много преди християнството, като се е чествало именно раждането на Слънцето, началото на неговия възход на небосклона. От гледна точка на земята, това е астрономическо събитие, каквото примерно на 1 януари липсва. Празнуването на нова година на 6 януари в някои държави също не е лишено от основания, което е точно 14 дни след началото на възхода на Слънцето. Тогава е и епифанията. От особено значение е ако този ден съвпада с пълнолуние, т.е. това предполага новолуние през времето на коледа. За произхода на думата "коледа" не трябва да се пренебрегва връзката със славянската богиня Лада и с обичаи като ладуване.

Сат - санскр. Абсолютно, вечно, неизменно битие, също като чит и ананда идентично с Брахман (Енц. речник на изт. мъдрост.)

• Автор

Ur е невидимата скрита светлина, тази светлина, на която външната, видима за нас светлина е само обвивка. Видимото слънце не е истинското Слънце, а само негово отражение. Ur е в основата на думи като Суря (Бог на Слънцето)(в българския фолклор все още останало като "сурва", "сурвакари" и др. под.); като Аур (Ор) и производните аура, аурум; култура, т.е. почитане на светлината, което всъщност е застъпено при много религии - Питагорейство, Зороастризъм, Ведизъм и много други, определяни като езически.

Коледата се е празнувал от незупомнени времена, много преди християнството, като се е чествало именно раждането на Слънцето, началото на неговия възход на небосклона. От гледна точка на земята, това е астрономическо събитие, каквото примерно на 1 януари липсва. Празнуването на нова година на 6 януари в някои държави също не е лишено от основания, което е точно 14 дни след началото на възхода на Слънцето. Тогава е и епифанията. От особено значение е ако този ден съвпада с пълнолуние, т.е. това предполага новолуние през времето на коледа. За произхода на думата "коледа" не трябва да се пренебрегва връзката със славянската богиня Лада и с обичаи като ладуване.

Сат - санскр. Абсолютно, вечно, неизменно битие, също като чит и ананда идентично с Брахман (Енц. речник на изт. мъдрост.)

Вишну се нарича още "Сурйа-Нараяна", докато Сурйа се асоциира с архетип "Лъв", то "Сурйа-Нарайана"- с "Риби".

А В СЪРЦЕТО на Слънцето, което в локалната система е самото "невидимо Слънце" или Върховният Бог. Затова и Суря е и Сурйа-Нараяна, те. и Лъв и Риби.

Нали си чел "ВЕДА-Словена", дето абрахамците унищожават в Родопите първо с ристените, после с мюслитата УМИШЕНО? После "пан-славистите" пък не я приемат по време на 'юдейския соц'?..

Собрали са ясни звезди

Собрали са фафъ сарае,

Собралъ ги Вишну Бога,

Та хми дума и говори:

«Ой ми вие ясни звезди 5

Ясни звезди зоренити,

Вутре си е личенъ-день

Личенъ-день Коледовъ-день.

Коледа е Бога на земе-та

На земе-та фафъ гора-та, 10

Три дни ми пудъ дару седи

Пудъ даро-ту на чешма-та,

На чешма та на белъ кладнецъ.

Идите му, звезди, фафъ сарае

Та гу, звезди, премените 15

Премените наредите,

Златна му дреха метните,

Златенъ му чимбилъ турите;

Какъ си седи пудъ

Какъ си седи пудъ даро-ту,

Да изгрее ясна зора, 20

Ясна зора ясна звезда,

Съсъ зора личенъ му день

Личенъ му день Коледовъ-день,.....

Боже ле мили Боже,

Що си, Боже, сторилъ

Та си тимбихъ чинилъ:

Сива са Бога налютилъ,

Та ни си е Сива Бога, 5

Лу си е лютанъ Сивчу. Пуща си люта змие

Люта змие люта смока

Деветъ Юди самувили,

Я фафъ селу ни са дошли,

Фафъ селу и фафъ кащи,

Ни фарлили люта змие

Люта змие люта смока, 25

И съсъ змие зли хравеци;

Чи сме курбанъ заклали,

Заклали сме царна пуйчица,

Та сме Сива фалили,

Има един интересн факт от българската история. Той е свързан с Цар Колад.

Ето какво пише Йеросхимонах Спиридон Габровски - историк на българския исихазъм в своята История на българите за него:

"За Колад, третия крал иллирически

След Бладилий дойде крал на име Колад в годината от сътворението на света 4745 (=763 пр. Хр.). Той беше много нечестив, зъл, сластолюбив, блудник, суров и просто да кажа, баща на всяка неправда, а най-много мъчител немилостив. Поради това сатаната го залюби и го постави отдясно на себе си, отдавайки му чест, достойна за делата му. Когато се смесиха елините и римляните, иллирийците видяха, че те имат кумири и идоли и им се покланят. И Колад пожела да бъде бог и да му се покланят като на бог, на като на крал. И роди два сина: името на първия бе Болг или Боу; и когато се роди първият му син Болг, заповяда на народа си по цялата негова земя да тържествува, сиреч да празнува в месец декември, 24 ден – да ядат и пият и да пеят песни – сиреч “Болг се роди, Коладе, тази вечер, Коладе”, и прочие (слова) повтарящи многократно и споменаващи името Колад. Даже и до днес има такъв празник у българите. Ако и да се покръстиха, българите не забравиха този дяволски обичай. След това Бог го уби с гръм и така измоли окаяната си душа."

Редактирано от Maat (преглед на промените)

Има един интересн факт от българската история. Той е свързан с Цар Колад.

Ето какво пише Йеросхимонах Спиридон Габровски - историк на българския исихазъм в своята История на българите за него:

"За Колад, третия крал иллирически

След Бладилий дойде крал на име Колад в годината от сътворението на света 4745 (=763 пр. Хр.). Той беше много нечестив, зъл, сластолюбив, блудник, суров и просто да кажа, баща на всяка неправда, а най-много мъчител немилостив. Поради това сатаната го залюби и го постави отдясно на себе си, отдавайки му чест, достойна за делата му. Когато се смесиха елините и римляните, иллирийците видяха, че те имат кумири и идоли и им се покланят. И Колад пожела да бъде бог и да му се покланят като на бог, на като на крал. И роди два сина: името на първия бе Болг или Боу; и когато се роди първият му син Болг, заповяда на народа си по цялата негова земя да тържествува, сиреч да празнува в месец декември, 24 ден – да ядат и пият и да пеят песни – сиреч ”Болг се роди, Коладе, тази вечер, Коладе”, и прочие (слова) повтарящи многократно и споменаващи името Колад. Даже и до днес има такъв празник у българите. Ако и да се покръстиха, българите не забравиха този дяволски обичай. След това Бог го уби с гръм и така измоли окаяната си душа."

откъс от книгата "Българско народно творчество" на професорите Михаил Арнаудов и Христо Вакарелски:

"Празникът Рождество възниква едва през 4 век като четвърти важен празник на християнската черква. Дотогава са били празнувани само Богоявление, Възкресение и Петдесетница. Когато нуждата от специален ден за Рождество започва да се чувствува по-силно, черковните отци се опитват въз основа на вехтозаветни пророчества и евангелски сведения да уточнят датата на празника.

Макар авторитетния богослов от 3. век Ориген да отхвърля празнуването на рождените дни като езически обичай, само един век по-късно мнението по този въпрос се променя основно и папа Либерий установява в 334 г. под влиянието на гностиците като рожден ден на Исуса 25 декември.

Тази дата е била вече отдавна чествувана у езичниците като "рожден ден на непобедимия слънчев бог" (dies natalis dei Solis ivicti) под името Коледа. За да се отвърнат някак християните от веселите и шумни езически тържества на този ден и за да се създаде нова опора на правата вяра, Христос бива обявен за lux mundi, за "истинско слънце", озарило света и спасило човечеството от мрака на заблудата.

На укора, че християните са започнали да празнуват деня на слънцето тъкмо като езичниците, св. Августин е отговарял: "Ние го празнуваме не като неверниците заради слънцето, а заради оногова, който е дал слънцето".

Върху празника, смятан и като начало на астрономическата година, упражняват силно влияние зимните празници на древния Рим, именно Сатурналиите от 17. - 20. декември, Брумалиите на 24. декември и януарските КАЛЕНДИ (CALENDAE), които дават и славянското име на Рождество Христово (Коледа). В чест на многобройните божества римляните са принасяли на тези дни жертва, уреждали са игри, разменяли са си дарове, устройвали са си угощения, казвали са пожелания за щастие, гадаели са за това, което носи или трябва да носи бъдещето..."

Тук се цитира и речта на софиста Libanius от 4. век, посветена на Календите в Римската държава:

"Всичко тогава в тази голяма област е в движение, всичко се радва, всичко е в повисено настроение... Навсякъде се пие и се слага богата трапеза. Разкош цари в къщата на богатия, но и в къщата на бедния се слага нещо по-добро от обикновеното...Самият празник изисква да се яде и пие обилно... Поток от подаръци се излива на всички страни, от селото към града, от града към селото, от село в село, с най-доброто от обора и курника, с най-вкусното от лова... Календите са най-хубавото време на годината."

Коледа е заимствуван празник от времето, когато нашите земи са били в Римската империя (44 г. - 679 г.).

Името CALENDAE (Календи) у нас е променено в Коледа. (А става О, също като ОЛТАР от ALTARE).

Името на ЛАДУВАНЕТО идва от ЛАДА, славянската богиня на красотата и мъдростта.

Редактирано от Ken (преглед на промените)

В българските коледни традиции, както и в честванията на много други религиозни празници, има вплетени много езически ритуали. Християнството, такова, каквото е в момента, е една амалгама от езичество и новозаветие. Чистото християнство изповядва, че Исус е всеки един човек и Христос трябва да се ражда всеки един миг в човешката душа, за да пребъдва тя отвъд вековете.

С най-добри пожелания на всички за предстоящия празник, каквото и да означава той! Публикувано изображение

За мен той носи тишина и усмивка!

:cheers::gift::)

Току що видях, че имам отговор от един холандец, който казва, че празника Yule е бил празнуван в Северна Европа и е отбелязвал средата на зимата. Преди няколко века католическата църква го е възобновила, наричайки го Коледа. Казва, че скандинавците все още си казват God Yul, през този сезон.

Сега видях, че и в Wikipedia пише за този празник. Мда Поредното доказателство, че християнството просто е заимствало от различни места разни вярвания и чествания и си е направило нова религия - както се е случило и с доста други неща в този свят между другото. Публикувано изображение

И в Wikipedia пише, че това е езически празник, който по-късно е бил наречен Коледа.

http://en.wikipedia.org/wiki/Yule

Аз показах ли ви онзи видеоклип, в който се показват огромните прилики между живота и други неща на Христос и живота на египетския бог Хор?

Това е видеото:

Ама един ми опонира като ми показва това:

http://www.kingdavid8.com/Copycat/JesusHorus.html

Някои от вас да знае дали Хор е имал 12 последователя и дали е бил роден от девица?

• Автор

Току що видях, че имам отговор от един холандец, който казва, че празника Yule е бил празнуван в Северна Европа и е отбелязвал средата на зимата. Преди няколко века католическата църква го е възобновила, наричайки го Коледа. Казва, че скандинавците все още си казват God Yul, през този сезон.

Сега видях, че и в Wikipedia пише за този празник. Мда Поредното доказателство, че християнството просто е заимствало от различни места разни вярвания и чествания и си е направило нова религия - както се е случило и с доста други неща в този свят между другото. Публикувано изображение

И в Wikipedia пише, че това е езически празник, който по-късно е бил наречен Коледа.

http://en.wikipedia.org/wiki/Yule

Аз показах ли ви онзи видеоклип, в който се показват огромните прилики между живота и други неща на Христос и живота на египетския бог Хор?

Това е видеото:

Ама един ми опонира като ми показва това:

http://www.kingdavid8.com/Copycat/JesusHorus.html

Някои от вас да знае дали Хор е имал 12 последователя и дали е бил роден от девица?

Один е всъщност Шива, или Озирис.-събота Saturday.... на шедски е Lördag- ДЕНЯТ НА ЛОРДА! Става дума за Ваал*Баал, защото царството му е Ваал-хаала. "Халла" е Аллах! Това са рудри на Шива!

Фрия е Майа.- петък Friday, тъй като Нямат Слънчев Бог, то Венера не е Лакшми, а-Майа, т.е конзорта на Шива, не на Кришна!

Тор е Индра/Юпитер/Зевс- четвътък Thursday

---------------------------------------

Германските племена нямат Слънчев бог, а Слънчевия Бог е "Сатурн", нали стана дума?...Както и евреите, арабите от семитите- вавилонци, НЯМАТ СЛЪНЧЕВ БОГ! Сатурн го играе "Слънцето", затова и нямат безсмъртие, имат реинкарнации само. Сатурн НЕ освобождава от матер. цикли, само превъплъщава. Пловодовитост-Смъртност.Хексаграмата.

---------------------------------------

Германските племена нямат Слънчев бог, а Слънчевия Бог е "Сатурн", нали стана дума?...Както и евреите, арабите от семитите- вавилонци, НЯМАТ СЛЪНЧЕВ БОГ! Сатурн го играе "Слънцето", затова и нямат безсмъртие, имат реинкарнации само. Сатурн НЕ освобождава от матер. цикли, само превъплъщава. Пловодовитост-Смъртност.Хексаграмата.

Сатурн играе ролята на бог на слънцето, а преди християнството се е чествало началото на възхода на слънцето на небосклона. Разгадахме мистерията. Публикувано изображение

Честит възход на Слънцето тогава! :)

• Автор

В българските коледни традиции, както и в честванията на много други религиозни празници, има вплетени много езически ритуали. Християнството, такова, каквото е в момента, е една амалгама от езичество и новозаветие. Чистото християнство изповядва, че Исус е всеки един човек и Христос трябва да се ражда всеки един миг в човешката душа, за да пребъдва тя отвъд вековете.

С най-добри пожелания на всички за предстоящия празник, каквото и да означава той! Публикувано изображение

За мен той носи тишина и усмивка!

:bighat::gift::bighat:

И на тебе, скъпа Матаджи!

Весели празници и щасливи моменти! :gift:Публикувано изображение:P:)

Публикувано изображение

В българските коледни традиции, както и в честванията на много други религиозни празници, има вплетени много езически ритуали...

Весела Коледа! :cheers::gift::cheers:

Бих добавил и еретически!

Любовта да бъде нелицемерна, отвръщавайте се от злото, прилепяйте се към доброто; бъдете един към други нежни с братска любов; Ако е възможно, доколкото зависи от вас, бъдете в мир с всички човеци... Не дължете никому нищо, освен взаимна любов; защото който люби другиго, изпълнил е Закона!

На многая лета!! ;):bighat::bighat:

Честито Рождество Христово!

Щастлива Нова 2009 година!

http://es.youtube.com/watch?v=fRnJr2DdFsI

И на тебе, скъпа Матаджи!

Весели празници и щасливи моменти! :cheers:Публикувано изображение:lighter::blow out candles:

Публикувано изображение

Честито ви, новородено Слънце!На всички пишещи и четящи тук!

Нека Силата бъде с вас! Публикувано изображение ........(Баси!Не обърках ли филмите ,баси!......Невър майнд....) :P

Честито рождество Митрово! Честито раждане на Митра! :);)

Цитат от Wikipedia:

"Епитетът на Митра бил „sol invictus” („непобедимото слънце”), което кара учените да предполагат, че е било и соларно божество."

Също като бог Сатурн, Митра е слънчево божество. На 25 декември се празнува раждането на Митра, което по-късно християнството е заимствало (отново). На този ден се празнува идването на новата светлина, т. е. на Слънцето.

"Във всеки митраеум е декориран с изображение на бог Митра, посичащ свещения бик. Това е основният мит, описващ култа. Ритуалното убийство е свързано с пролетта, тъй като бикът бива жертван, за да даде жизнени сили на земята."

Същото като Сатурниадите!

Митра

Публикувано изображение

Това около Митра е змия. ;);)

Публикувано изображение

Тук има много интересни снимки на скулптури и други неща не само на Митра, но и на други божества и символи. Само трябва да се разровите малко в сайта. ;) Жалко, че не разбирам езика. Форумът изглежда интересен.

http://www.anunna.net/antonparks/forum/vie...b76df50bd0c90f3

А ето и славяните какво мислят по въпроса:

"КОЛЕДА, КОЛЯДА, БОЖИК - слънцето-младенец, зимното слънце, бог на зимното слънцестоене. Славяните му се молят да порасте по-бързо и отново да се превърне в благото пролетно слънце Ярило, за да донесе нов живот след зимата. Бог Коледа се почита в периода 25 декември - 6 януари. Почитат го като приносител на надеждата, веселието, пиршествата. В негова чест пеят коледни заклинателни песни, вещаещи богатство и благополучие на рода и дома."

Цитатът е звет от тук - http://www.mythology.tribak2007.com/bulgaria-gods2.htm

Отново стигяме до заключението, че на този ден всъщност се празнува идването на Слънцето. Сега денят започва да става по-дълъг от нощта.

• Автор

Също като бог Сатурн, Митра е слънчево божество.

Публикувано изображение

"Take heed therefore that the light which is in thee be not darkness."

Luke 11:35

Публикувано изображение

Публикувано изображение

"Take heed therefore that the light which is in thee be not darkness."

Luke 11:35

Публикувано изображение

Добре, ще обърна внимание на светлината в мен. :P

Ама какво се чудиш? Защо е този учуден емотикон? Публикувано изображение

Това за Митра е интересно и можеш да продължиш ,аз също в момента ровя по въпросЪт!

Ама , тва за " славяните "с тия руски картинки хехехе е за малките дечица ,ние с У-рато сме в 12 стая на горния етаж хехехеехе !

Весели празници и умната!!!

Редактирано от camarero (преглед на промените)

Добре, ще обърна внимание на светлината в мен. :)

Когато откриеш и светлината на Зарта се обади! Публикувано изображение:)

Това за Митра е интересно и можеш да продължиш ,аз също в момента ровя по въпросЪт!

Ама , тва за " славяните "с тия руски картинки хехехе е за малките дечица ,ние с У-рато сме в 12 стая на горния етаж хехехеехе !

Весели празници и умната!!!

Весели празници! Публикувано изображение
  • 4 седмици по-късно...

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.