Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Първи тестове на INTEL Core i5

Featured Replies

Докато процесорите Intel Core i7 все още навлизат на пазара, световната общественост вече се вглежда в производителността на чиповете Intel Core i5, базирани на ядрото Lynnfield. Тези устройства се позиционират от производителя като решения за масовия пазар, а главната им особеност е интеграцията не само на четири ядра на един кристал, но и двуканален модул за оперативната памет DDR3, както и контролер на шината PCI Express 2.0 x16. Последната особеност означава увеличаване на производителността при работа на процесора с графични карти, с които той вече е свързан пряко, а не чрез северен мост. Ще отбележим, че чиповете са предназначени за поставяне в цокъл LGA 1160 (Intel Core i7 за предназначени за LGA 1366).

7969-72.jpg

Що се касае до появата на тези процесори на световния пазар, те трябва да се очакват към средата на 2009 г. Впрочем, сайтът Сhiphell.com вече публикува първи тестове на чиповете Lynnfield.

За начало, какви са характеристиките на изследваните процесори? Съгласно данни от програмата CPU-Z, чиповете представляват четириядрени процесори, произвеждани по 45 nm технология. Кеш паметта от второ ниво е 1 МВ – по 256 КВ на ядро, а кешът L3 е 8 МВ. Процесорите са способни да обработват до осем потока данни едновременно. И накрая, работната честота на разглеждания процесор е 2,128 GHz.

Резултатите от тестовете са представени на следните скрийншоти:

7969-73.jpg

7969-74.jpg

7969-75.jpg

7969-76.jpg

7969-77.jpg

В заключение ще кажем, че производителността на бъдещите процесори Intel Core i5 е близка до тази на Intel Core i7, което не е чудно – чиповете са базирани на същата архитектура и само двуканалният контролер на паметта малко занижава изчислителната мощ на устройството. Всъщност, по-интересни биха били тестовете на процесорите в игри, където ще си каже думата използването на интегрирания контролер на PCI Express.

Източник: http://www.pcworld.bg

lyn-2.jpg

lyn-1.jpg

Редактирано от coolmeen (преглед на промените)

Браво!

Обаче ми се губят някои неща:

-канят се да загробят с775? Защото дъно+процесор на с1366 са грубо 1000 лв, вече без малко. След 6 месеца ще са още по-евтини. да кажем 700-800 лв. Това означава че дъно+процесор с1160 трябва да излязат до към 500-600 лв. Следва: или с775 изчезват от пазара или цените им падат много яко.

• Автор
Браво!

Обаче ми се губят някои неща:

-канят се да загробят с775? Защото дъно+процесор на с1366 са грубо 1000 лв, вече без малко. След 6 месеца ще са още по-евтини. да кажем 700-800 лв. Това означава че дъно+процесор с1160 трябва да излязат до към 500-600 лв. Следва: или с775 изчезват от пазара или цените им падат много яко.

Вероятно второто...цитирам Kokomil в една тема:

Намеренията на Intel са да продължи жизненият цикъл на LGA 775 до 2011 г. Съпровождащите чипсети от 4-та серия ще се доставят паралелно до 2011 , като дори ще получат и някои подобрения. Поддържаният обем памет, например, ще бъде увеличен до 8 и 16 Гб.

Явно 775 ще са на цени каквито сега са АМД...грубо дъно+процесо=250-300лв...иначе нещо намен ли ми се струва или наистина SUper PI е слабо за такъв дзвер :)

Ами за Супер Пи, колко мб е?

АМД дано да изкарат добра реколта процесори, иначе ще започнат да произвеждат основно видеокарти......

• Автор
Ами за Супер Пи, колко мб е?

АМД дано да изкарат добра реколта процесори, иначе ще започнат да произвеждат основно видеокарти......

Ами доколкото виждам 1мб и резултата е 19 секунди...E2180 клокнат до 3.2 го минава за приблизително толкова.Е вярно ,че на i5-то честотата е по ниска ама...

То в SuperPi общо взето само честотата е важна. Гледайх тестове на Phenom II (не съм сигурен кой модел, май най-бързият) ... 32М ги прави за над 24 минути, а моя Е7300@3,6Ghz се справи само за 16 минути и 7 секунди ... Тоя тест не ми е ясно каква оценка на производителността прави, но важното е, че Интел мачкат biggrin.gif

Много ми е интересно защо Интел разработват две платформи едноврменно. Ясно, че не всеки може да си позволи i7 и че не на всеки му трябва. Но ... да набиеш един път пари, а после да не можеш да минеш към i7 според мен е глупаво. Не мисля, че някой щеше да откаже да има i7 Celeron за 200 лева вместо i5.

ПП: ЧНГ на всички! Пожелавам ви много здраве и успехи, другото сами ще си го оправите :P

Редактирано от xactoR (преглед на промените)

То в SuperPi общо взето само честотата е важна. Гледайх тестове на Phenom II (не съм сигурен кой модел, май най-бързият) ... 32М ги прави за над 24 минути, а моя Е7300@3,6Ghz се справи само за 16 минути и 7 секунди ... Тоя тест не ми е ясно каква оценка на производителността прави, но важното е, че Интел мачкат biggrin.gif

То хубаво честотата е важна, но имаме 8 нишки......това ако не се отразява, да ти (трибуквена думичка) и супер пи-то тогава.

Eми, хуу като ги има 8-те нишки, ама ... Аз съм сигурен, че Е2180 на 3,2 също ще е по-бърз от тоя Phenom II. Това го говоря само защото горе почнахте да го обсъждате и исках да допълня с малко информация, въпреки че не е по темата.

Да разбирам ли, че няма да поддържа CF 2x16?

А за SuperPI - явно просто не може да смята на повече от две ядра, иначе не мога да си обясня как рекордът го държи Е8600 на около 6 и нещо и даже и два QX9775 на близка честота не можаха да го изпреварят.

Редактирано от Disasterpiece (преглед на промените)

За сега ще се радваме само на снимките на този процесор, защото е дебилно скъп. Да се надяваме, че ще поевтитее за да може да ползваме новият цокъл след 2-3 години евентуално.

Надявам се да има и по високи честоти на Core i5 процесорите. Те трябва да заемат средния клас и се надявам цените да не са високи, около 150-300лв. Но найстина вече вървиме към бъдещето с i7 и скоро i5 :angry:

• 4 месеца по-късно...

Като гледам предполагаемите цени на i5, си мисля, че едва ли не ще трябва да отрежат наполовина тези на всичко от сегашната Q серия.

Редактирано от Disasterpiece (преглед на промените)

Или да ги разкарат от пазара.... Което е по-вероятно според мен.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.