Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Преинсталиране на Windows

Featured Replies

Почти нищо не знам за преинсталирането на Windows и ми писна да давам всеки път по 20лв. на преинсталация искам да опитам сам.Може ли да ми дадете някакъв линк с НАИСТИНА ПОДРОБНО обяснение как се преинсталирва Windows?

Първо четеш ръководството на чичо Бил дадено ти от капитана и после трнираш на това докато набереш кураж за реална инсталация cool.gif

В data.bg има симулатор за инсталация на ХР - така можеш да го видиш на живо как става и един много добър съвет - научи се как се прави имидж файл на операционната система за да забравиш завинаги преинсталациите!

Сложи си VirtualBox (VirtualPC, VMware WorkStation) и действай, докато се научиш. Във виртуална машина няма как да прецакаш нещо.

• Автор
В data.bg има симулатор за инсталация на ХР - така можеш да го видиш на живо как става и един много добър съвет - научи се как се прави имидж файл на операционната система за да забравиш завинаги преинсталациите!

А, как става ?

Архивирай си всичко важно на дискове , преди да пробваш преинсталиране :

Първото от което се нуждаем е диск с ХР. Препоръчително е да е boot-ващо, защото това улеснява всичко. Да приемем че имаме бутващ диск с ХР следваме инструкциите:

1. Слагаме диска във CD ROM-a и рестартираме компютъра.

2. Трябва да настроим BIOS-a така че да boot-ва от CD ROM-a. Влизаме в него с натискането на клавиша DEL /при повечето компютри/ и след това намераме нещо от типа BIOS Features, Advanced Setup, Advanced Features, след като го намерим влизаме в

тази секция и там трябва да има 1st Boot Device, където задаваме CD-ROM. След това запаметяваме промените и компютъра се рестартира.

3. Като почне да зарежда трябва да се покаже следният надпис "Press any key to boot from CD… " ние трябва да натиснем произволен клавиш /препоръчително е да е space или enter/

4. Поевява се следният дапис "Setup is inspecting your computer's hardware configuration..."

Изчакваме да зареди за да преминем към следващата стъпка.

5. Ще ви попита дали искате да поправите стария или да направите нова инсталация. Натискаме Enter за нова инсталация.

6. Ще ви се появи лицензно споразумение с което трябва да се съгласите натискайки F8

7. Следва да видите таблица с дяловете на вашия твърд диск. Избираме на кой дял да се инсталира ХР-то и нтаискайки Enter продължаваме.

8. Сега трябва да изберем в каква файлова система да го форматираме /препоръчително е да е NTFS защото тя е по-сигурна/, може да го оставим и без да се форматира. Enter и продължаваме /тази операция ще форматира само избраният дял а не целият диск/

9. Започва копирането на инсталационните файлове. След като се копират нужните файлове системата ще се рестартира.

-след рестарта ще се появи надписа "Press any key to boot from CD…" но този път не натискаме нищо! Изчакваме и инсталацията продължава!

10. Инсталацията продължава в графичен режим. Следват регионалните и езикови настройки(за да ги променим трябва да натиснем бутона Customize...)

11. Следва въвеждане на име и организация и продължаваме.

12. Въвеждаме 25 символния код и продължаваме.

13. Задаваме името на компютъра и парола за администратора /не е нужно да въвеждаме такава/

14. Трябва да настроим часовника си на [GMT +02:00] Helsinki, Kyiv, Riga, Sofia, Tallinn, Vilnius.

15. Идват мрежовите настройки. Препоръчително е да натиснете Typical Settings и след инсталацията да си направите настройките подробно.

16. Следващото поле го оставяме така като си е - Workgroup с и продължаваме.

17. Започва същинското инсталиране - започват да се копират файлове, инсталиране на модули и т.н. но това става автоматично. Ние седим и чакаме :)

18. Накрая компютъра се рестартира и зарежда Windows XP.

-включва се програма за приветсване

-после се създава User Account - един е напълно достатъчен

-вече остава да инсталирате драйверите за всички устройства

-накрая се правят няколко настройки по ваш избор за конфигуриране на външния вид

Успех cool.gif

• Автор

А тези виртуални самоучители досущ същите ли са като реалната инсталация?

А тези виртуални самоучители досущ същите ли са като реалната инсталация?

95% ДА!

• Автор

Е добре де аз искам най-доброто препоръчайте кой от изброените е НАЙ-ДОБЪР!!!

• Автор

Искам да благодаря много на всички!!!След като тренирам малко ще си преинсталирам Windows-а и ще пиша как и какво е станало.

А между другото може ли да ми дадете линк с найстина подробно обяснение стъпка по съпка с инсталацията защото това което ми беше дал thejoro не е подробно там липсват някои неща.

Е малко тази симулация не ми вдъхва доверие но след като съм се справил с нея значи че съм готов за истинската преинсталация така ли ?

Редактирано от gaz370 (преглед на промените)

Искам да благодаря много на всички!!!След като тренирам малко ще си преинсталирам Windows-а и ще пиша как и какво е станало.

А между другото може ли да ми дадете линк с найстина подробно обяснение стъпка по съпка с инсталацията защото това което ми беше дал thejoro не е подробно там липсват някои неща.

Е малко тази симулация не ми вдъхва доверие но след като съм се справил с нея значи че съм готов за истинската преинсталация така ли ?

е от толкова съвети и още въпроси, давай а пък ако се стане знаеш начина , 20 лв и си готов .

• Автор

Направо да ти кажа се успокоих biggrin.gifbiggrin.gifbiggrin.gifbiggrin.gifbiggrin.gif

Добре вече ми стана ясно обаче несъм сигрурен какво трябва да правя след като свърщи преинсталацията?Някакви настройки особенно за интернета настройките сигурно няма да се справя и затова още несъм почнал?Ако може да ми обясните какви настроики трябва да се правят и особенно за интернета настройките да ми обясните как се правят.Също не ми е ясно какво трябва да се форматира преди преинсталацията и там в самата инсталация неми е ясно за Unpartition i Partition.

Айдеде обяснете като за малоумен ;)

Аз бих те посъветвал, да продължиш да си плащаш по 20 лева. Няма смисъл да се мъчиш сам, прекалено сложна и опасна процедура е инсталирането на Windows.

• Автор
Аз бих те посъветвал, да продължиш да си плащаш по 20 лева. Няма смисъл да се мъчиш сам, прекалено сложна и опасна процедура е инсталирането на Windows.

Аз не мисля така.Воубще няма да ми е излишно да си спестявам по 20лв.

Приятел,няма такова нещо като много подробно обяснение за преинсталиране.Трябва да вземеш да го направиш няколко пъти,да си прецакаш компа първият път и тогава ще знаеш как става.Намери някой твой приятел или познат който знае как става да стои до тебе когато го правиш,и да ти обяснява.Иначе пускаш си Google и пишеш там "преинсталиране на Windows" и ще видиш колко много материал ще ти излезе.

• Автор

Добреееее...последен въпрос и вече преминавам към действие.Ако има някой доброволец който може да ми изброй кои и какви драйвери ми трябват след преинсталацията и ако може линкчета де ;)

Сега се сещам само и единствено за драйверите на видео картата.......

След като преинсталираш слагаш първо драйверите за дъното,след тях са за видеокартата и чак тогава всичко останало(програми,плеари и т.н.)За да имаш картина и звук е хубаво да сложиш и K-Lite Codec Pack.Останалото зависи само от теб.За дъното и видеокартата трябва да ги имаш на дискове.

Внимавай много какво правиш и как,за да не ти срещнем темата "проблем след преинсталиране на Windows"

Успех със сефтето.

• Автор

Значи задължително първо за дъното после видео картата после имам един диск за монитора него да не го пипам така ли?Значи тука сега направих една проверка кви дискове с драйвери имам и кви нямам начи не ми е ясно кво е тва имам един диск вътре има някви драйвери под името: VIA 4 in 1 drivers, VIA PCI 10/100M, Lan Driver ,VIA USB 2.0 Driver,NVIDIA VGA Product Driver for Windows XP.Значи моля ви се обяснете ми един по един какви са тези драйвери ако може.И ако може от разбиращите да кажете кое трябва да инсталирам

Значи задължително първо за дъното после видео картата после имам един диск за монитора него да не го пипам така ли?Значи тука сега направих една проверка кви дискове с драйвери имам и кви нямам начи не ми е ясно кво е тва имам един диск вътре има някви драйвери под името: VIA 4 in 1 drivers - това са ти за дъното, VIA PCI 10/100M, Lan Driver - за лан картата ,VIA USB 2.0 - за USB портовете Driver,NVIDIA VGA Product Driver for Windows XP - за видео картата.Значи моля ви се обяснете ми един по един какви са тези драйвери ако може.И ако може от разбиращите да кажете кое трябва да инсталирам - всичко

Ако не си сигурен в това,което правиш - не го прави! cool.gif

Редактирано от Ivo-81 (преглед на промените)

Бахти сарказма.Или просто се правиш на тъп.Преинсталацията на Windows мега лесна,а ако искаш още по-лесна инсталация и настройка си инсталирай windows vista.По-опростена инстал. от нейната няма.

Бахти сарказма.Или просто се правиш на тъп.Преинсталацията на Windows мега лесна,а ако искаш още по-лесна инсталация и настройка си инсталирай windows vista.По-опростена инстал. от нейната няма.

Браво, ти откри топлата вода. :)

Много ясно, че се шегувам. Всъщност, като е мега лесна, защо не вземеш да му обясниш на момчето, стъпка по стъпка. Той това иска. А Виста ще си инсталирам, когато излезе SP 5 поне. laugh.gif

Браво, ти откри топлата вода. :)

Много ясно, че се шегувам. Всъщност, като е мега лесна, защо не вземеш да му обясниш на момчето, стъпка по стъпка. Той това иска. А Виста ще си инсталирам, когато излезе SP 5 поне. laugh.gif

Ми чесно казано дреме ми на оная работа ти кога ще си инсталираш виста.Аз съм преценил че за мен е най-доброто и не само за мен.А на момчето мога да кажа:

1.Next

2.Next

3.Избираш в C

4.Next

5.Finish

Велики сме.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.