Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Разпадаща се и бавна мрежа

Featured Replies

Имам следната мрежа: Кабелен модем WebStar EPC2100R2 свързан към през WAN port към рутер Buffalo WHR-G125 (192.168.0.1/255.255.255.0) свързан към switch D-Link DGS1224T (192.168.0.2/255.255.255.0/GW 192.168.0.1/DNS 192.168.0.1). Към суитча са свързани няколко компютъра с WinXP всеки конфигуриран със статично IP 192.168.0.*, subnet mask 255.255.255.0, Gateway 192.168.0.1, DNS 192.168.0.1 и файлов сторидж PC (IP 192.168.0.3, subnet mask 255.255.255.0, Gateway 192.168.0.1, DNS 192.168.0.1) с 2 интегрирани на дъното (supermicro H8SSL-R10) гигабитови мрежови контролера, допълнителен RAID контролер и 4+8 HDD Seagate Baracuda 7200.11 1TB в раид 5, който е свързан към портове 23 и 24 на суитча с цел трънк.

За съжаление системата дава следните проблеми:

1. При копиране от/към файловия сторидж скоростта е 15-16 MB/s

2. При копиране на по-големи масиви от данни (примерно 20-30 GB) в произволен момент копирането прекъсва със съобщение: the network path/device is no longer available.

Сложил съм последния firmware на суитча, рутера е с Tomato Firmware v1.23.1606, пробвах с активен само единия мрежов контролер на файловия сторидж. Опитах трънк от суитча и/или файловия сторидж (със последната версия на драйверите от производителя). Пуснах тест на кабелите от суитча до файловия сторидж и не показа грешка.

Някакви други идеи?

Имам следната мрежа: Кабелен модем WebStar EPC2100R2 свързан към през WAN port към рутер Buffalo WHR-G125 (192.168.0.1/255.255.255.0) свързан към switch D-Link DGS1224T (192.168.0.2/255.255.255.0/GW 192.168.0.1/DNS 192.168.0.1). Към суитча са свързани няколко компютъра с WinXP всеки конфигуриран със статично IP 192.168.0.*, subnet mask 255.255.255.0, Gateway 192.168.0.1, DNS 192.168.0.1 и файлов сторидж PC (IP 192.168.0.3, subnet mask 255.255.255.0, Gateway 192.168.0.1, DNS 192.168.0.1) с 2 интегрирани на дъното (supermicro H8SSL-R10) гигабитови мрежови контролера, допълнителен RAID контролер и 4+8 HDD Seagate Baracuda 7200.11 1TB в раид 5, който е свързан към портове 23 и 24 на суитча с цел трънк.

За съжаление системата дава следните проблеми:

1. При копиране от/към файловия сторидж скоростта е 15-16 MB/s

2. При копиране на по-големи масиви от данни (примерно 20-30 GB) в произволен момент копирането прекъсва със съобщение: the network path/device is no longer available.

Сложил съм последния firmware на суитча, рутера е с Tomato Firmware v1.23.1606, пробвах с активен само единия мрежов контролер на файловия сторидж. Опитах трънк от суитча и/или файловия сторидж (със последната версия на драйверите от производителя). Пуснах тест на кабелите от суитча до файловия сторидж и не показа грешка.

Някакви други идеи?

защо реши, че проблема ти е в мрежата?

на мен ми изглежда като чисто софтуерен проблем..

а тоя switch управляем ли е, че му сложил IP адрес?

ако мрежата ти е 10/100МБит/с скоростта ти на трансфер е абсолютно нормална, потърси си проблема във файловият сървър.

• Автор
защо реши, че проблема ти е в мрежата?

на мен ми изглежда като чисто софтуерен проблем..

а тоя switch управляем ли е, че му сложил IP адрес?

ако мрежата ти е 10/100МБит/с скоростта ти на трансфер е абсолютно нормална, потърси си проблема във файловият сървър.

Мрежата е 100/1000 МБита.

Суитча е управляем.

Софтуерен на какво ниво? OS, driver, firmware?

Файловия сървар е с Windows Server 2003 R2. Другите компютри са с XP SP2. Навсякъде съм сложил възможно най-новите драйвери.

Наистина вече нямам идея, къде да търся проблема.

Мрежата е 100/1000 МБита.

Суитча е управляем.

Софтуерен на какво ниво? OS, driver, firmware?

Файловия сървар е с Windows Server 2003 R2. Другите компютри са с XP SP2. Навсякъде съм сложил възможно най-новите драйвери.

Наистина вече нямам идея, къде да търся проблема.

окабеляване?

покриваш ли стандартите за 1ГБит/с

• Автор
окабеляване?

покриваш ли стандартите за 1ГБит/с

Кабелите са Cat 5e ~10 метра. Според wiki са o.k. за 1000 Gb.

Port TxOK RxOK TxError RxError

01 345945851 169214768 0 2

02 5503918 1198049 0 0

Редактирано от dinozavur (преглед на промените)

трафик през бъфалото ли минава ?

че не е написано ?

• Автор

Интернет трафика минава през рутера Buffalo. За мрежовия трафик... мисля, че минава само през суитча. Освен ако задавайки GW 192.168.0.1 (IP-то на Buffalo) на всички устройства в мрежата, не пренасочвам целия трафик през него.

Редактирано от dinozavur (преглед на промените)

виж дали има някакъв мониторинг на суича

от каде на каде минава трафик

един треис може да пуснеш

пък и 2 порта към фаел сториджа нема смисъл

освен ако на се 10/100 портовете

прегледаи и трафика на самия сторидж

кои интерфеис колко се товари

и дали няма loop някаде

Редактирано от saentist (преглед на промените)

• Автор

виж дали има някакъв мониторинг на суича

от каде на каде минава трафик

пък и 2 порта към фаел сториджа нема смисъл

освен ако на се 10/100 портовете

прегледаи и трафика на самия сторидж

и дали няма loop някаде

Единствения мониториг на суитча е това което постнах малко по-рано (преминали пакети през съответния порт) + кабелна диагностика (която минава успешно)

tracert от клиент към файловия сторидж дава този резултат:

Ping statistics for 192.168.0.3:

Packets: Sent = 601, Received = 601, Lost = 0 (0% loss),

Approximate round trip times in milli-seconds:

Minimum = 0ms, Maximum = 3ms, Average = 0ms

В момента активен е само единия порт, но не ми стига.

1 Gb e 125 MB теоретична скорост. При копиране между двата райда на файловия сторидж постигам 250-300 MB/s. Искам с 2 активни трънкнати гигабитови порта да постигна 200-220 MB/s от файловия сторидж до суитча.

tracert дава други стойности твоето е пинг

load balansing настроен ли е ?

бриджни двете лан карти на фаел сториджа

копирането между 2 отделни нефрагментирани хардиска на

1 комп има също по високи стоиности от това което може да се прекара на гигабит

1 Gb e 125 MB теоретична скорост. При копиране между двата райда на файловия сторидж постигам 250-300 MB/s. Искам с 2 активни трънкнати гигабитови порта да постигна 200-220 MB/s от файловия сторидж до суитча.

Тая теоретичната скорост си е само теоретична и ще позабравиш за нея. За да видиш подобна скорост и трансфер трябва да има две подобни машини с РАИД за да видиш някакво по-сериозно число като резултат. Не зная как го мериш и отчиташ. До момента съм мяркал поне два подобни теми из форума. Понеже нямаш никакъв професионален уред за мерене и тест на мрежата не може да се каже, че тя е наред. Затова един по една се действа. Включваш само едно читаво ХП, суича и сървъра и тестваш как е. До постигане на най-добрия резултат. Ако в суича има някакво съмнение или прави чупки го сменяш с един просташки и пак тестваш. Целта е да се хване проблемчето. Успех :)

разкарай на суича геит и днс

(чак пък толкова точно време на суича на дали ти трябва)

виж да не ти релеива трафика през бъфалото

• Автор
1. от каде на каде минава трафик

2. прегледаи и трафика на самия сторидж

и дали няма loop някаде

3. load balansing настроен ли е ?

4. бриджни двете лан карти на фаел сториджа

5. копирането между 2 отделни нефрагментирани хардиска на

1 комп има също по високи стоиности от това което може да се прекара на гигабит

6. разкарай на суича геит и днс

(чак пък толкова точно време на суича на дали ти трябва)

7. виж да не ти релеива трафика през бъфалото

1. Тук вече надскачаш моите знания и умения. Под "трейс" "tracert" ли имаш предвид и ако е така от къде на къде да го пусна, примерно от клинтска машина трябва да трейсна IP-то на файловия сторидж или?

2. Същата е историята и с интерфейсите и "loop"-а... къде, как и какво да гледам?

3. "load balansing"??? WTF is that? biggrin.gif

4. В момента едната карта е все още "disabled" от дивайс миниджъра. Искам първо да подкарам стабилно връзката през едната карта и после да се боря с 2, искам да отстранявам проблемите един по един.

5. С това съм наясно, затова и съм поръчал дъно с интегрирани 2х 1Gb мрежови контролери.

6. Утре сутрин ще махна GW от switch-а, dns-а не съм го пускал, всички устройства са със статични IP-та.

7. Пак минаваш прагана моите познания... как?

Тая теоретичната скорост си е само теоретична и ще позабравиш за нея. За да видиш подобна скорост и трансфер трябва да има две подобни машини с РАИД за да видиш някакво по-сериозно число като резултат. Не зная как го мериш и отчиташ. До момента съм мяркал поне два подобни теми из форума. Понеже нямаш никакъв професионален уред за мерене и тест на мрежата не може да се каже, че тя е наред. Затова един по една се действа. Включваш само едно читаво ХП, суича и сървъра и тестваш как е. До постигане на най-добрия резултат. Ако в суича има някакво съмнение или прави чупки го сменяш с един просташки и пак тестваш. Целта е да се хване проблемчето. Успех :rolleyes:

На ясно съм, че теоретична скорост < реална такава. Клиентите които копират от и към файловия сървар са с раид 0, т.е. са достатъчно бързи за да използват максималния капацитет на 2х1Gb връзка, борбата ми е да постигна максимума с наличните средства. Примерно когато 2 клиента свързани към суитча с по 1Gb копират или записват, да не са ограничени от връзката суитч/файлов сторидж. Отчитането го правя по най баналния начин, хващам масив от файлове с размер 200 GB и засичам за колко време се копира м/у две устройства. За съжаление нямам възможност да разкачам, размествам, рестартирам и т.н. устройствата в работно време... ако го направя, дизайнерите ще ще ме изкормят... миналата седмица 3 дни бяха без файлов сторидж заради ъпгрейд на системите и на третия ден очаквах да домъкнат голям казан, да накладат под него едно малко огънче и да ме метнат в него...

разминал си се на са се разбрали кои да носи зарзават за казана ;)

С:\blabla> tracert 192.168.0.3

това от клиентската машина дет ползваш за теглене

може и командата PATHPING

LOOP се получава когато 2 интерфеиса на една машина са вързани към

тъпо устройство суич и започват да обикалят пакети в кръг

(няма общо с мтел (дали) :speak: )

BRIDGE бридж (мостова връзка) (виртуално устройство)

ползва се за обединяване на интерфеиси

или директно преминаване на информация през машина без рутиране

в твоя случаи получаваш бридж 2гигабита като ползваш двете мрежови карти

ип адрес след това се назначава на бридж интерфеиса не на лан картите

лоад балансинг ползва се за балансиране на натоварване както подсказва името

като предното ама за по напреднали

гигабитова лан карта не прекарва това което очакваш особено на дъното

ако искаш скорост купи 10 гигабитова и директно в суича през оптичния вход

не евтино ама ефективно

влизаш на бъфало-то и гледаш дали аджеба се товари интерфеиса към лана

ако няма такава опция гледаи на управляемия суич през SNMP

примерно с BPSNMPMon не е най-най- програмата ама става

трябва да активираш SNMP на суича

също поглеждаи и таск менаджера/диспечера на задачите не случайно го има :speak:

може и трафик с тестова цел да си генерираш с Bandwidth test tool for Windows

на едната машина го пускаш като сървър на другата се закачаш като клиент и тестваш

Редактирано от saentist (преглед на промените)

trunk - порт по който се предава тагнати (и евентуално нетагнати) фреймове

това за което ти си мислиш се нарича: Link Agregation/Ether Channel

а иначе по темата:

не може да очакваш трансфер м/у два райд масива, където в общи линии всичко се обменя м/у райд контролера, който най - вероятно е с автономна памет, захранване и процесор и е напълно нормално да постига посочената скорост.

нали ти е ясно, че информацията предавана по мрежа преминава през 7те слоя, което е натоварване на процесора и ядрото, да не говорим за сървъсите които предават информацията.

относно проблема ти за прекъсване на трансфера по време на предаване на големи файлове, отново ти казвам, че имаш софтуерен проблем.

отностно ping и traceroute, не са инструменти за проверка на скорост в мрежата,

пинг праща ICMP пакети, traceroute праща UDP пакети до високи портове и очаква да му върнат ICMP Dest. Rejected/Unreachable.

Редактирано от sanddaemon (преглед на промените)

отностно ping и traceroute, не са инструменти за проверка на скорост в мрежата,

пинг праща ICMP пакети, traceroute праща UDP пакети до високи портове и очаква да му върнат ICMP Dest. Rejected/Unreachable.

те са диагностични инструменти

с които се определят нередности :yanim:

като в случая треиса ще установи дали не минава трафика през бъфалото което с

неговия 133мхз процесор би издъхнало мн. бързо

п.с. дал съм инструмент за проверка на скороста

генериращ бая трафик и на TCP и на UDP (различен размер на пакета)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.