Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Преминаване от Windows към Linux (Vixta)

Featured Replies

факт си остава, че всички windows-ки ламери, ще си рутират трафика през linux/bsd системи.

че единственото спасение от вируси, червеи и т.н. си остава линукс.

че графичната среда поддържа екстри които в windows могат само да имитират със жалки стъклени ефекти, които точат всички ресурси и забиват.

това дали на някои си потребител му харесва или не.. факт е че за работа с компютър се изисква култура, която в windows не се създава среда за изграждане, a в Lunux да.

а и не може да ми хвалиш OS, която през едно приложение могат да те хакнат до неузнаваемост..

Е стига де. То човек не може да ти изгаси пожара на тебе. Ще ти се запалят пръстите направо. :lock:

Единственото спасение от вируси си остава антивирусната програма ;)

А и за Линукс има rootkit-ове и забавното е, че малко хора изобщо го разбират, като се заразят, т.к. всеки вярва на мита че тази ОС е неуязвима. Казвам го с 3 годишен опит в Линукс администрирането и 10 годишен опит в ползването му.

Почти всички проблеми не идват от операционната система, а от задклавиатурното устройство (и от факта че сме стиснати и не ни се дават пари за читав хардуер и софтуер). Ако зависеше от мен компютрите щяха да се дават само срещу диплома за висше в ИТ специалност, така както ти дават да караш кола само ако имаш книжка...

Единствения факт до момента е, че човека който пусна темата (и запали огъня) все-още не е отговорил изобщо :speak:

Смятам, че си е сложил Линукс и по всяка вероятност вече трети ден се опитва да си подкара Интернета

за да напише във форума (стискайки зъби) колко е доволен, че го е направил. Това е то Линукс манията... :)

П.П. Програми като PerfectDisk дефрагментират основно докато РС-то е в idle режим (напр. на screensaver). Платени са, да - но това е цената на удобството. Или смяташ, че тези програмисти не заслужават да им се плаща? Много хора пръскат луди пари за външния вид на кутията, колата и сменят дрехите всеки ден, но като трябва да дадат 20-30 лв за софтуер (който би им спестил много време и усилия) им се изправя косата. Еми хем искате да е готина кола, хем да лети, хем да не харчи, хем да е вечна, а ако може и да я подаряват нали? И относно kdesudo - да точно това имах в предвид под "искат парола за root логин" и да, има го същото и в Windows (нарича се UAC а под ХР става с Run As...) и не иска никакви усилия в повече и досажда също толкова. А относно Aero-то - бих казал, че е в пъти по-стабилно от Compiz Fusion.

Редактирано от Q-tech (преглед на промените)

kaldata.com, sanddaemon, пийте си хапченцата.

или просто изчакай бетата на ReactOS, която ще заличи уиндоус завинаги

Откъде ще го заличи тоя Уиндоус? ReactOS нали се сещаш, че се разработва от 96-97-ма година. Докъде са стигнали? Не, и до там не са стигнали ;) Beta на ReactOS няма да видим 2009-та, колкото и да ти се иска. Ако излезе, първо я тествай ти.

факт си остава, че всички windows-ки ламери, ще си рутират трафика през linux/bsd системи.

Аз като искам десктоп ОС и по цял ден рутирам ли рутирам. Само да те питам - докато рутираш, лампичките на рутера ляшкат ли се? (нали трябва да са wobbly). Да не говорим, че сериозните рутери и суитчове ползват WindRiver VxWorks... И съвсем между другото - на WindRiver старото IDE - Tornado, хората масово го ползват само и единствено под Уиндоус. Новото IDE - WorkBench е Eclipse базирано, (чети Java) и така или иначе си е бавно. И какво стана с твоя факт?

че единственото спасение от вируси, червеи и т.н. си остава линукс.

Обясни ми как аз тогава нямам вируси, червеи и т.н.? А и на трите компютъра нямам антивирусна... Ама така е - разликата между sudo ... и Run As... е огромна - цели два клика са си това, каквото и да си говорим. Не трябва да се пренебрегва. Само да те питам - кои са тези приложения, които всекидневно ползваш, и ти искат администраторски права и ти изкарват UAC промпт?

А кво да ти кажа, я пусни да се дефрагментира диск 500 гигабайта и да видим колко време ще ти седи неизползваем компа. Да де, то това се прави нощем, ама що да товаря машината с излишни задачи, като мога да не го правя и да си ползвам Линукс?

Така си е - NTFS се фрагментира. Особено като слагаш/махаш нови игрички на по няколко DVD-та - фрагментира си се. Ext3 е имунизиран срещу това - под Linux и да сложиш игрите, и да не ги сложиш - пак не вървят. Мисля си, че веднъж месечно е достатъчно културно да си дефрагментирам 1ТБ с PerfectDisk. Отнема ми същото време, колкото на packet manager-а ти му отнема да изтегли новите bug-fix-ове за KDE-то ти.

А антивирусните и там другите шитни, ако ти е слабичко процесорчето, не ти ли връзват рацете? Вместо да си ползвам компа за каквото си го ползвам, да отделям процесорно време за "патеричките" на Уиндоса? Не, благодаря.

Ами... Как да ти кажа - виж на Виста разликата в ценното процесорно време (за SETI@HOME, нали?) с пусната/спряна антивирусна. Аз лично съм си правил експеримента с Access 2003 DB, SQL на по 12500 entry-та, компилация на MPlayer. А при сестра ми наблюдавах Rhino и Maya. А кои са другите шитни?

че графичната среда поддържа екстри които в windows могат само да имитират със жалки стъклени ефекти, които точат всички ресурси и забиват.

Наистина в Линукс има невероятни графични ефекти - като тръгнеш да resize-ваш прозорче е толкова ефектно, че няма накъде. Ама нищо, нали прозорчето е wobbly, за какво му е да може да се рисайзва. Каква е разлика в ресурсите на аеро и без аеро, кои ресурси въобще? И кое забива? Айде бъди по-конкретен малко. Единственото нещо, което прави проблеми, е Скайп 4 (и е скайп, а не Уиндоус). И то, когато пуснеш да играеш някоя фулскрийн d3d игрица, които - я ги подкара уайн, я не.

това дали на някои си потребител му харесва или не..

Да, не е важно дали на някой си потребител му харесва. А дали на масата й харесва. А не на петте процента Линукс потребители, половината от които така или иначе спират триизмерния десктоп (същата половина, която вършат нещо смислено на тоя компютър, а не само да прекомпилират/конфигурират на ви).

факт е че за работа с компютър се изисква култура, която в windows не се създава среда за изграждане, a в Lunux да.

Не, не е факт. Десктопът ти трябва да можеш да си пуснеш музичката, да си поговриш с приятел в скайп, да видиш поредната простотия във вибокс, да си напишеш писмата, да си изгледаш филмчето, да пуснеш игрица. Работната станция ти трябва, за да си ползваш специализираните продукти на нея, а не да настройваш операционната система да ги подкара някак под Уайн. Операционната система трябва да е нещо, което потребителите да не забелязват. Само че Скайп 4 като се омаже и ти минимизира WarCraft III, хората се оплакват на Microsoft с думите "Windows е боза". Просто целта на операционната система не е да създава "среда за изграждане", а просто среда, в която да могат да ти работят приложенията. А между другото, средата за която ти говориш, че не само се изгражда, ами разгражда, се създава по форуми като този, дето човекът като каже "искам да пиша на български с английските букви", му се обяснява как му се вика "фонетична подредба" и все ще се намери някой, дето да му каже, че му трябва ФлексТайп и Hyper-Mega-Ultra-Giga Codec Pack, за да му излизат субтитрите във филма като хората. И всъщност, като се замислиш, Уиндоус забива заради кофти драйвери (предимно графични и задклавиатурни). При Линукс това няма как да стане, щото там просто видео драйверите са един мираж. Е, не и на нВидиа, ама те май са затворени?

Изводът е,че като си набил пари за платен софтуер, звъниш на поддръжката. Инак става така:

Смятам, че си е сложил Линукс и по всяка вероятност вече трети ден се опитва да си подкара Интернета

за да напише във форума (стискайки зъби) колко е доволен, че го е направил. Това е то Линукс манията...

Все пак се надявам да ми е опитал от фойерверките с коантро, калуа и афтършок и да е забравил...

а и не може да ми хвалиш OS, която през едно приложение могат да те хакнат до неузнаваемост..

Кажи ми кое е това приложение, ще го сложа, пък ти ме хакни. Поне бих разбрал, че съм хакнат. Ако те роот-на и почнат да ти гърмят приложенията, ще си помислиш, че е от последния ъпдейт, и въобще няма да разбереш.

Това, че имаш wobbly прозорци не значи, че имаш операционна система с добра графична среда, т.е. десктоп операционна система.

Уважаеми потребители, моля да се въздържате от мерене на .... Дискусията е насочена към миграция в смисъл на как, а не дали. От тук нататък всички постове, отклоняващи се от темата ще заминават БЕЗАПЕЛАЦИОННО към кошчето. Ако някой се чувства засегнат да се оплаче от мен на глобалните модове и администратора!

направи си еднo live CD c Линукс, разучавай си го на воля и си реши

Обърнах те го на война - спрете със спора малко и се придържайте към темата.

Лайв ЦД - можеш да си разгледаж,или просто си купи един хдд и си прави експерименти.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.