Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как се правят портабъл програми?

Featured Replies

или с други думи как да затворя всичко в едно .exe при стартирането на което програмата да тръгне без да е инсталирана на компютъра ;)

В момента най-използваната програма за целта е ThinApp (Thinstall). Понеже се работи много лесно с нея, се появиха много некадърно направени портативни програми. Не съм много сигурен дали портативни е точната дума в случая... Може да се изтегли пробна версия от сайта, но иначе програмата е доста скъпа. Имайте предвид, че не всяка програма може да се направи портабъл с Thinstall. Не могат да се направят програми от сорта на антивирусни, сд емулатори, виртуални принтери и т.н.

Един от вариантите е с VMware ThinApp (комерсиален продукт)

Едногодишният лиценз на VMware ThinApp струва само 6050 USD. Иначе може да се използва следната комбинация: UPX, Lua script, UPXALL и Resource Hacker. Според мен понякога тази комбинация работи по-добре от ThinApp, но за съжаление не е за начинаещи...

Редактирано от nologo (преглед на промените)

Едногодишният лиценз на VMware ThinApp струва само 6050 USD. Иначе може да се използват следните комбинации: UPX и Lua script, UPXALL и Resource Hacker. Според мен понякога тази комбинация работи по-добре от ThinApp, но за съжаление не е за начинаещи...

явно имам малко по-различна представа за това, какво е портативна програма, а и не виждам как ще се използва UPX за "портабилизация".

Тук е дадено добра обяснение, какво точно е портативна програма. Лично за мен, Thinstall е за жалост единствената програма, с която се правят портативни или по-скоро виртуализирани програми (има още една-две, на са на светлинни години от ThinApp). Методи, като саморазархивиращи се архиви и т.н. не дават портативност.

Едногодишният лиценз на VMware ThinApp струва само 6050 USD. Иначе може да се използва следната комбинация: UPX, Lua script, UPXALL и Resource Hacker. Според мен понякога тази комбинация работи по-добре от ThinApp, но за съжаление не е за начинаещи...

Не съм казал че е евтина, така е когато си купуваш Ролс-Ройс ;)

явно имам малко по-различна представа за това, какво е портативна програма, а и не виждам как ще се използва UPX за "портабилизация".

Тук е дадено добра обяснение, какво точно е портативна програма. Лично за мен, Thinstall е за жалост единствената програма, с която се правят портативни или по-скоро виртуализирани програми (има още една-две, на са на светлинни години от ThinApp). Методи, като саморазархивиращи се архиви и т.н. не дават портативност.

Не разбрах каква е представата ти за портативна програма. Явно не си погледнал добре, че аз имах предвид комбинация, а не използване само на UPX. UPX се използва с Lua Script за обработване на програмата, която ще става портативна. Иначе това може да стане автоматично с UPXALL, без Lua script. А Resource Hacker e за прекомпилиране на сорса и да речем за махане на излишното. В случая поясних, че тази комбинация за изработване на портативни програми въобще не е за начинаещи, трудна е и изисква доста познания. Най-малко искам да споря...

...

Може би имаш право, не съм добре запознат с този метод, а под портативни имам предвид следното:

To summarize, I have learnt that the ideal definition of "portable" means:

It must run without installation.

It must run on older versions of Windows which might not have been updated.

It must not have any coupling with Internet Explorer, audio/video codecs, DirectX etc.

It must not write settings to the registry or local filesystem.

It must not leave any trace on the host machine at all, even when the app crashes (hereby referred to as "stealth").

It must run with guest access rights.

It must be able to compensate for USB memory stick drive letter changes.

Редактирано от djagi (преглед на промените)

Може би имаш право, не съм добре запознат с този метод, а под портативни имам предвид следното:

Да, точно това прави комбинацията, която посочих. Но за съжаление подобно на ThinApp не всичко може да се направи портативно. Естествено Ролс-Ройсът на ThinApp е най-лесното решение. Иначе ThinApp има 60 дневна пробна версия, с която може да си поиграем. :P

Редактирано от nologo (преглед на промените)

или с други думи как да затворя всичко в едно .exe при стартирането на което програмата да тръгне без да е инсталирана на компютъра

Както забелязваш, почти всички препоръчват ThinApp. Програмата е лесна за работа, имаш съветник, който те води през процеса, а и е лесна за намиране. Ето и накратко как става правенето на портативни програми с нея:

• Стартираш ThinApp и правиш начална снимка на системата. Минимизираш я.
  • Инсталираш програмата, която ще правиш портативна, слагаш там каквото слагаш, настройваш и я затваряш. Ако инсталацията иска рестарт, правиш го.
  • Продължаваш с ThinApp през следващите стъпки на съветника, които спокойно можеш да оставиш така, както са, обърни внимание дали искаш резултата в компресиран вид.
  • Когато проектът е готов, даваш Build Now. Търсиш резултата в папка Bin.
  • Тестваш резултата.

Има една тънкост - всичко това се прави на чиста инсталация на Windows, с минимум програми. Става и на виртуална машина, където просто след всяка обработка за "портабилизиране" на програма подменяш виртуалния хард с предварително направено копие, за да не се налага да деинсталираш, чистиш регистри и пр.

Освен че има програми, които не е желателно да се правят портативни, има и такива, които не работят коректно в такъв вариант. При мен примерно се получава средно 7 от 10 програми да тръгнат, но пък работят на всеки един компютър с нормален (не тунингован) Windows.

• 1 месец по-късно...
  • 2 месеца по-късно...

Искам да попитам както е например в portable.bg (предния пост) как мога и аз да си слоожа както лого като се стартира програмата както е на portable.bg долу една флашка плс помощ иначе се оправя с ThinInstall + Microsoft Virtual PC

Никой ли неможе да ми помогне sad.gif искам да го направа това пусто лого само това ми остана да науча. Иначе всичко друго е на 6 :)

Никой ли неможе да ми помогне sad.gif искам да го направа това пусто лого само това ми остана да науча. Иначе всичко друго е на 6 :)

Аз не мога да те разбера за какво лого по-точно говориш, защото нямам намерение да тегля програми от въпросния сайт. Ако обаче става дума за логото долу в дясно (изскачащото прозорче на ThinApp), съветвам те да прочетеш тук

Доста портабъл версии съм пробвал и доста не тръгват на Windows 7 и най-често са от Thinapp (Примерно Word, Excel), работят само на XP. Дали си заслужават парите, като Vista и Windows 7 не могат да отварят даденото приложение. Програмите от http://portabeapleapps.com/ поне тръгват

Доста портабъл версии съм пробвал и доста не тръгват на Windows 7 и най-често са от Thinapp (Примерно Word, Excel), работят само на XP. Дали си заслужават парите, като Vista и Windows 7 не могат да отварят даденото приложение. Програмите от http://portabeapleapps.com/ поне тръгват

ThinApp не работи с Windows 7 за сега.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.