Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Моторен трион

Featured Replies

Здравейте, затруднен съм в избора на моторен трион. Спрял съм се на следните марки и модели и ще помоля за коментари и съвети относно качеството сервизната поддръжка(възможността да се намерят резрвни части) и мястото от където да се закупят както частите така и самия трион. Няма да е за професионални работи, но както дядо ми така и аз на приятели не отказваме и предполагам че често ще се наложи да услужваме с него, така че натоварването му ще е средно през годината(повечко от домашно ползване), за това трябва да е държелива :speak: :

1. Husqvarna 340( май не е от e-series), 40.8 42 cm³, 2.7 к.с. / 2.0 kW - 675лв + подарък чанта за пренасяне

2. Partner P842, 42 cm³, 1,6 kW - 435лв в Бриколаж

Partner P351 XT, 46 cm³, 1.1 kW - 315лв. в Бриколаж

3. McCulloch 4-18XT, 46 cm³ - 309лв

McCulloch 8-42, 42 cm³, 2.2 к.с - 379лв

McCulloch 4-20XT, 46 cm³ - 360лв - в Аргомаркет

4. MTD GSC46/40, 46,4 cm³ - 325лв - в Бриколаж

5. Sparky 5545, 55 cm³, 2,3 kW - 429лв - в Бриколаж

Хускварната ми се струва доста скъпичка, иначе като мощност и кубатура май е добре. Партнера и Маккълъка доколкото знам са под шапката на хускварна, но на едните пише американски, другите италиански и незнам как е сервизното обслужване и намират ли се части за тях, а и от изброените незнам кой е по-добър, така че моля за съвет. МТД-то нищо не ми говори, а като параметри предполагам че е добре. Спарки ми се струва е по-мощен трион пък и е български, но май има засилено китайско участие което ме отдърпва от него, а и по-високата цена от Маккълък.

Багодаря много и очаквам съдействие

Aз също бях изправен пред подобен избор и купих Stihl. По-евтин от Husqvarna в отделните класации. Получих подарък резервна верига, обла пила и 1л моторно масло. Изборът ми го определи, че има всичко за нея. Диск, колела, сегменти, бутала, стартер, капаци, немско производство - всичко в наличност и то в родния ми град Якоруда. Маслото е скъпо, но не рискувай с ментаци от бензиностанциите и само безоловен бензин. Разните B&S, Ruggerini, McCulloch ме ми вдъхваха доверие.

Истината е в дължината на триона, мощността на мотора и острието на веригата.

Голям трион върши работа на малък, обратното - не.

Завершить сеанс!

confirm

Да, Profruit е прав - не си написал дължините на шините на отделните резачки, сред които се чудиш, а това е един от най-важните параметри.

Като сравняваш резачки - първо гледай дължината на шината, след това мощността, а накрая след това марката и производството.Трябва да знаеш, че в света на моторните резачки е същото, както и в света на автомобилите - има една марка резачка и тя е Husqvarna.

Всичко останало е компромис между качество/цена/сервиз.

За Husqvarna обаче плащаш скъпо заради самата марка - всичко им е на двойна и тройна цена спрямо конкурентите им.

Ако режеш по 50 кубика дърва всяка есен и зима ти препоръчвам да си вземеш такава - няма да съжаляваш.

Ако режеш по 50 кубика дърва всяка есен и зима ти препоръчвам да си вземеш такава - няма да съжаляваш.

ако реже 50 кубика дърва всяка есен, единственото нещо, което ще издържи повече от 3 години е да си намери руска моторна резачка "Дружба" или "Урал", няма "Хускварна", няма "Щил"...

• Автор

Шините са сменяеми, и всеки от трионите може да работи с различни дължини препоръчани от производителя, така че дължината не е проблем. За хускварната и щил е ясно че са най-доброто на пазара, но високата цена ме притеснява. Въпроса е Партнера и Маккълъка как се държат и дали са достатъчно добри че да си заслужат покупката, също и МТД.

ако реже 50 кубика дърва всяка есен, единственото нещо, което ще издържи повече от 3 години е да си намери руска моторна резачка "Дружба" или "Урал", няма "Хускварна", няма "Щил"...

Ако нарежеш 50 куб. дърва с руска машинка и ръцете ти не са се удължили аз съм трамвай :P

Хускварна т'ва е като VOLVO все пак са съграждани :P

Редактирано от coolmeen (преглед на промените)

Ако нарежеш 50 куб. дърва с руска машинка и ръцете ти не са се удължили аз съм трамвай :P

ми бате, зимата на един приятел на вилата нарязахме 20 дървени палета с един нов малък BOSCH, дето уж имаше анти-вибра и т.н. и пак същия ххх, така че....

borsa%20za%20paleti%20-%20final%20version_html_m159e2f38.jpg

ми бате, зимата на един приятел на вилата нарязахме 20 дървени палета с един нов малък BOSCH, дето уж имаше анти-вибра и т.н. и пак същия ххх, така че....

borsa%20za%20paleti%20-%20final%20version_html_m159e2f38.jpg

За вибрациите може ама дружбата тежи ~12КГ което е 2пъти повече от съвременните триони :white flag:

За вибрациите може ама дружбата тежи ~12КГ което е 2пъти повече от съвременните триони :white flag:

теглото не е минус, като говорим за моторни триони, даже в определени случаи е и предимство.

Преди две години тъстът ми си купи от Практикер ето такава машина :

gallery_14325_161_6380.jpg

40 см шина, не ни е създавал никакви ядове.Всяка есен - по около 10 кубика режем с него, плюс овошките в градината. Пали веднага, без проблем, нито те олива с масло, нито нещо друго.

Не ни се е налагало да ходим в сервиз, но в гаранционната карта пише, че се поддържат от сервизите на Stihl.

Единственото което е неудобно е - малката шина. Трябваше да си вземем по-голям.

Шините са сменяеми, и всеки от трионите може да работи с различни дължини препоръчани от производителя, така че дължината не е проблем.

Шините са сменяеми, разбира се, но не можеш да сложиш по-дълга шина на модел, който не е предназначен за такава :white flag: Тоест - правилото : "Колкото повече-толкова повече" си е в сила.

• Автор

от машините които съм изброил почти всички работят с 40см шина, което като дължина ме устройва, мощностите също предполагам че са добри за непрофесионално ползване. Незная като качество на самата машина как са и сервизите на какво ниво са и дали въобще ги има. Благодаря на Trichocephalus за инфото, само да попитам като кубатура каква е даже най-добре какъв модел е вашия Маккълък

Мисля, че беше 40 куб.см, но не съм сигурен.

Или 38 или 40 - машината е на село, и няма как да я видя какъв модел е точно.

Редактирано от Trichocephalus
edit : в момента.Ще питам и ще ти кажа. (преглед на промените)

Що не попитате dragozow какво ще е най-добре.Той е в час с тези неща.

Ето и какво предлага.

• Автор

от машините които съм изброил почти всички работят с 40см шина, което като дължина ме устройва, мощностите също предполагам че са добри за непрофесионално ползване. Незная като качество на самата машина как са и сервизите на какво ниво са и дали въобще ги има. Благодаря на Trichocephalus за инфото, само да попитам като кубатура каква е даже най-добре какъв модел е вашия Маккълък

• Автор

мерси много за инфото, и аз май се ориентирам към партнер или маккълък, цената ме устройва сега остава да харесам точния модел :speak:

• Автор

А някой нещо за Shindaiwa чувал ли е?

• 3 седмици по-късно...

Обобщаването в класове на верижните триони е според техните възможности и технически данни. Сам по себе си, нито един критерии не е решаващ, което налага комбинация от няколко такива.

Верижните триони с бензинов двигател се делят на класове според:

работен обем на двигателя (кубатура)(см3/ cm3)

мощност (прието е да се изразява в "конски сили" (к.с./ H.P.))

приложението

относителен моторесурс (т.е. относително (предполагаемо - на базата на общоприети за всички производители изпитания) време в часове.

Класификацията, според моторесурса (на първо място), разделя бензиновите триони на следните 3 основни класа:

Клас „Хоби“ - за работа по около 20 часа на месец. Те са леки и евтини, но не стават за професионалния дърводобив, тъй като моторесурса им бързо се изчерпва. Предназначени са предимно, за обслужването на еднофамилни къщи /кастрене на овошки; оформяне на корони; рязане на дърва за огрев и др./, използват се на открити строителни площадки /за подготовка и изграждане на кофражи и дървени конструкции и скелета/, за дърворезба и др.

Междинен клас (разг. "Полупрофесионален" или „Фермерски”) - за работа по 8 до 10 часа дневно, но не ежедневно. Предназначени са за обслужване на фермерски (селски) стопанства, поддържане на частни гори или овощни масиви. Намират и частично приложение в професионалния дърводобив, където дървосекачите, често ги използват , като спомагателни триони за кастрене, тъй като са значително по-леки от трионите за поваляне.

Професионален клас - представителите от този клас, издържат на работа от 8 до 10 часа, ежедневно в рамките на работния сезон, без значение от метереологичните условия и надморската височина на която е разположено сечището. Относителният моторесурс е повече от 2 000 работни часа. Ценово разликата, спрямо тези от междинния клас не е така голяма, но отнесени към моделите от клас „Хоби” е в пъти повече. Повечето професионални триони са с по-големи габарити и по-тежки, в сравнение с другите два класа. Това се обуславя от специфичното им приложение – основно за: поваляне на дървета и разтрупване на сортименти. Но теглото на моторния трион не е основен фактор за класифициране, тъй като съществуват редица професионални триони за кастрене с габарити еквивалентни на тези от междинния клас.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.