Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Мнения за Тери Пратчет и неговите произведения

Featured Replies

Обикновено отбягвам да се присъединявам към някой форум, освен към този...

Наречете ме лицемер, но смятам, че не пресилвам, като казвам, че в този сайт откривам някои доста полезни неща.

Като говорим за любовта към творчеството на Тери Пратчет, то каквото и да кажа, то ще е недостатъчно. Смятам за много важно за мен да принадлежа към общество, което отговаря на онова, което аз мисля и чувствам. Затова смятам, че си прекарвам относително приятно, пишейки това, например, в сравнение с други форуми, където някои ненапълно кадърни, извинете ме за израза, идиотчета, се правят на изключително велики в нещо, което не разбират.

Което, уверена съм, не се случва тук.

Е, поне се надявам.

Що се отнася до любим герой... Мисля, че вече веднъж уточних, че това са няколко - Ваймс, Ветинари, Смърт (разбира се, не ставай смешен!) и Сюзън Сто Хелит.

• Отговори 64
  • Прегледи 23,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

а какво ви е мнението за последното заглавие което е излезнало "Чудовищна команда"?

Не е зле, но някак... странно. Обикновенно гледната точка е от страна Анкх - Морпорк, а тук не е, освен това ми се струва, че накрая малко попрекалява...

Това е една от най-любимите ми книги на Тери Пратчет. Огромна радост ми създава да я чета. Първият път не можах да схвана фабулата чак до падането на крепостта, но книгата е много свежа, бунтарска и наистина приятно четиво за следобедната почивка.

• 3 седмици по-късно...

Открих един много приятен сайт с аматьорски творби на фенове на ТП. Мисля, че тези, които владеят английската реч, ще бъдат приятно изненадани.

Фенове на Пратчет

Насладете се!

Пратчет....препрочитам книгите му отново и отново,и няма омръзване. Много бавно обаче издават в бг книгите му! На това отгоре няма The Wee Free Men още,а тя е от доста време! sad.gif

дане се сърди никои ама Пратчет е за инфантили...

"Джони и умрелите" книга ли е? cool.gif

дане се сърди никои ама Пратчет е за инфантили...

"Джони и умрелите" книга ли е? cool.gif

Веднъж и аз да съм съгласна с теб по въпроса за книгите...Не знам как е в оригинал и каква е разликата, обаче започнах да чета Пратчет на български и....отчаях се от литературата. Сериозно, превводът (ако е от него) е ужасен. Че то в родното ми село говорят като онези вещици. Пък не знам дали е от книгата, но и сюжетът не ме грабна.

Много добър автор, пише страхотни книги, които буквално те пращат в друго измерение. Особено любима ми е книгата "Ерик Фауст", която също е и много рядка.

• 3 седмици по-късно...
Пратчет....препрочитам книгите му отново и отново,и няма омръзване. Много бавно обаче издават в бг книгите му! На това отгоре няма The Wee Free Men още,а тя е от доста време! sad.gif

SwanWitch,

В интернет можеш да намериш книги на ТП за продан, включително The Wee Free Men. Поръчах си я от Пингвин и ми я докараха. Много добра книга. Освен това я видях в една книжарница в Пловдив. Междувременно мога да кажа, че A Hat Full Of Sky е продължение на The Wee Free Men и е много приятна за четене. Малко е детска, но явно аз съм си още дете, защото много ми ахреса. Пълна е с хумор, типичен на ТП.

Препоръчвам я. Ако я нямаш, ще ти я пратя да я четеш. За съжаление е в оригинал, така че ако имаш проблем с английския, ще ти е малко трудно.

Иначе е много занимателно четиво.

• 9 месеца по-късно...

Харесвам Тери Пратчет. Интересен ми е. Пише много добре, има неизчерпаема фантазия и чувство за хумор. Всичките му герои са забавни, успява да окарикатури образованието, Смърт, зловещите вещици, зомбита и вампири от митологията, пазителите на реда, градовете, какво ли не. Не съм попадала на скучна негова книга, признавам, че не съм чела всички, но не ми се вярва и да има такава. Най-слаби ми се струват книгите за Ринсуинд - или по-скоро най-непасващи с моя вкус - а най-добри - книгите за Вещиците и Смърт.

• 2 седмици по-късно...

Ако някой иска да прочете часто от книгите на Тери Пратчет ето линк към един български фен сайт, където има преводи на български език на някои от книгите му.

. . .

• 1 година по-късно...
  • 10 години по-късно...
на 30.09.2004 г. в 9:58, aaliyah_st написа:

в България са излез ли доста заглавия от Тери Пратчет и са на една от първите места у нас по продажби!!!чела съм само няколко заглавия,но те ми допаднаха и се надявам бързо да доиде ваканцията,за да мога да прочета още нещо негово!!!споделете кое е любимото ви произведение от бате Тери,защо ви допада творчеството му и въобще каквото ви е на душата по темата!!! laugh.gif

Прочетох почти всичко от Света на Диска. Любимата ми серия е тази с Градската стража и Самюел Ваймс. Книгите могат да се разделят на няколко раздела, а именно: Градска стража; Рунсуинд и магьосниците, Вещици и Магьосници; Тифани Сболки; Сюзън Сто Хелит и Смърт; Олян фон Ментелик и няколко смесени Това е редът по който би трябвало да се чете поредицата от света на диска:

Градската Стража – Самуел Ваймс

1.     Стражите! Стражите!  - 1989 (1)

2.     Въоръжени мъже – 1993 (2)

3.     Глинени крака – 1996 (3)

4.     Шовинист  - 1997 (4)

5.     Петия слон – 1999 (5)

6.     Истината – 2000 (Смесена, Градската стража) (6)

7.     Нощна стража – 2002 (7)

8.     Чудовищна команда – 2003 (Смесена - Градската стража) (8)

9.     Туп! – 2005 (9)

10.  Смрък – 2011 (Сам Ваймс, робството) (10)

Ринсуинд

11.  Цветът на магията – 1983 (11)

12.  Фантастична светлина – 1986 (12)

13.  Магизточник – 1988 (Ринсуинд и магьосниците) (13)

14.  Ерик – 1990 (26) (Ринсуинд и Смърт) (14

15.  Интересни времена – 1994 (Ринсуинд и магьосниците) (15)

16.  Последният континент - 1998 (Ринсуинд и магьосниците) (16)

17.  Последният герой – 2001 (Смесена-Ринсуинд, Магьосниците, Градската стража) – налична само онлайн) (17)

18.  Невиждани академици – 2009 (Ринсуинд, Смесена, Магьосниците) (18)

Вещиците и Магьосниците

19.  Еманципирана магия – 1987 (19) (Вещици)

20.  Посестрими в занаята – 1988 (вещици) (20)

21.  Подвижни образи – 1990 (Вещици и Магьосниците) (21)

22.  Вещици в чужбина – 1991 (Вещиците) (22)

23.  Господари и господарки – 1992 (Вещици, Магьосниците) (23)

24.  Маскарад – 1995 (Вещици) (24)

25.  Захапи за врата – 1998 (Вещици) (25)

Тифани Сболки

26.  Волният народец – 2003 (26)

27.  Шапка пълна с небе – 2004 (Тифани Сболки, Вещиците) (27)

28.  Зимоковецът – 2006 (Тифани Сболки, Вещиците) (28)

29.  В черно като полунощ – 2010 (29)

30.  Овчарската корона – 2015 (30)

Сюзън Сто Хелит и Смърт

31.  Морт 1987 – (смърт) (Смърт) (31)

32.  Жътварят – 1990  (Смърт и Магьосниците) (32)

33.  Музика на душата – 1994 (Смърт, Сюзън Сто Хелит, Магьосниците) (33)

34.  Дядо Прас – 1996 (Смърт, Сюзън Сто Хелит и Магьосниците) (34)

35.  Крадец на време – 2001 (Смърт и Сюзън Сто Хелит) (35)

Олян фон Ментелик

36.  Пощоряване – 2004 – само онлайн - (Олян фон Ментелик)  (36)

37.  Опаричване – 2007 (Олян фон Ментелик) (37)

38.  Под Пара – 2013 (Олян фон Ментелик, Градската стража) (38)

Смесени

39.  Пирамиди – 1989 (39)

40.  Малки богове – 1992 (40)

41.  Изумителният Морис и неговите образовани гризачи – 2001 (41)

42.  Нация -2012 (42)

43.  Светът на акото – 2015 (43)

44.  Примигване на екрана – 2018 (44)

Тери Пратчет - Imaginarium (45)

на 1.10.2004 г. в 21:34, Гости DarkLight написа:

Малки богове наистина е едно от най-добрите произведения на Пратчет, истинска пародия... особено много ме кефи момента с "мълнията" :)

За хронология - частичо има. От една страна книгите са обвързани с една друга, тъй като става дума за един и същи свят и малко или много - за едни и същи места, герои, събития. Т.е. не всички книги са обвързани, но имат доста допирни точки. От друга страна съществуват минипоредици като Стражите например, където просто.... първата книга е просто в миналото на героите от втората ;) Морт не е продължение на Жътварят (Жътварят също е много силен роман) даже не си спомням дали Морт беше преди или след Жътваря (т.е. дали в Жътваря се споменава за дъщерята на Смърт).... Всъщност в Жътварят, Морт и "Музика на Душата" главно действащо лице е Смърт ;) Друга поредица е за магьосниците от Невидимия университет... И има и някои по-самостоятелни книжки... Абе цялата поредица си заслужава (не че съм я изчел цялата, но двайсетина книжки съм ударил)

Това е горе-долу хронологията:

Прочетох почти всичко от Света на Диска. Любимата ми серия е тази с Градската стража и Самюел Ваймс. Книгите могат да се разделят на няколко раздела, а именно: Градска стража; Рунсуинд и магьосниците, Вещици и Магьосници; Тифани Сболки; Сюзън Сто Хелит и Смърт; Олян фон Ментелик и няколко смесени Това е редът по който би трябвало да се чете поредицата от света на диска:

Градската Стража – Самуел Ваймс

1.     Стражите! Стражите!  - 1989 (1)
2.     Въоръжени мъже – 1993 (2)
3.     Глинени крака – 1996 (3)
4.     Шовинист  - 1997 (4)
5.     Петия слон – 1999 (5)
6.     Истината – 2000 (Смесена, Градската стража) (6)
7.     Нощна стража – 2002 (7)
8.     Чудовищна команда – 2003 (Смесена - Градската стража) (8)
9.     Туп! – 2005 (9)
10.  Смрък – 2011 (Сам Ваймс, робството) (10)

Ринсуинд
11.  Цветът на магията – 1983 (11)
12.  Фантастична светлина – 1986 (12)
13.  Магизточник – 1988 (Ринсуинд и магьосниците) (13)
14.  Ерик – 1990 (26) (Ринсуинд и Смърт) (14
15.  Интересни времена – 1994 (Ринсуинд и магьосниците) (15)
16.  Последният континент - 1998 (Ринсуинд и магьосниците) (16)
17.  Последният герой – 2001 (Смесена-Ринсуинд, Магьосниците, Градската стража) – налична само онлайн) (17)
18.  Невиждани академици – 2009 (Ринсуинд, Смесена, Магьосниците) (18)

Вещиците и Магьосниците
19.  Еманципирана магия – 1987 (19) (Вещици)
20.  Посестрими в занаята – 1988 (вещици) (20)
21.  Подвижни образи – 1990 (Вещици и Магьосниците) (21)
22.  Вещици в чужбина – 1991 (Вещиците) (22)
23.  Господари и господарки – 1992 (Вещици, Магьосниците) (23)
24.  Маскарад – 1995 (Вещици) (24)
25.  Захапи за врата – 1998 (Вещици) (25)

Тифани Сболки
26.  Волният народец – 2003 (26)
27.  Шапка пълна с небе – 2004 (Тифани Сболки, Вещиците) (27)
28.  Зимоковецът – 2006 (Тифани Сболки, Вещиците) (28)
29.  В черно като полунощ – 2010 (29)
30.  Овчарската корона – 2015 (30)

Сюзън Сто Хелит и Смърт
31.  Морт 1987 – (смърт) (Смърт) (31)
32.  Жътварят – 1990  (Смърт и Магьосниците) (32)
33.  Музика на душата – 1994 (Смърт, Сюзън Сто Хелит, Магьосниците) (33)
34.  Дядо Прас – 1996 (Смърт, Сюзън Сто Хелит и Магьосниците) (34)
35.  Крадец на време – 2001 (Смърт и Сюзън Сто Хелит) (35)

Олян фон Ментелик
36.  Пощоряване – 2004 – само онлайн - (Олян фон Ментелик)  (36)
37.  Опаричване – 2007 (Олян фон Ментелик) (37)
38.  Под Пара – 2013 (Олян фон Ментелик, Градската стража) (38)

Смесени
39.  Пирамиди – 1989 (39)
40.  Малки богове – 1992 (40)
41.  Изумителният Морис и неговите образовани гризачи – 2001 (41)
42.  Нация -2012 (42)
43.  Светът на акото – 2015 (43)
44.  Примигване на екрана – 2018 (44)

45. Тери Пратчет - Imaginarium (45)  Автор: Пол Кидби

на 16.09.2006 г. в 11:19, bigcat132 написа:

"Волният народец" и "Шапка пълна с небе" са само две от 5 те книги за начинаещата млада вещица Тифани Сболки. Трябва да прочетете също "Зимоковецът", "В черно като в полунощ" и последната книга на Тери Пратчед, "Овчарската корона". Има ги налични във книжарниците на Хеликон и в Орандж.

SwanWitch,

В интернет можеш да намериш книги на ТП за продан, включително The Wee Free Men. Поръчах си я от Пингвин и ми я докараха. Много добра книга. Освен това я видях в една книжарница в Пловдив. Междувременно мога да кажа, че A Hat Full Of Sky е продължение на The Wee Free Men и е много приятна за четене. Малко е детска, но явно аз съм си още дете, защото много ми ахреса. Пълна е с хумор, типичен на ТП.

Препоръчвам я. Ако я нямаш, ще ти я пратя да я четеш. За съжаление е в оригинал, така че ако имаш проблем с английския, ще ти е малко трудно.

Иначе е много занимателно четиво.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.