Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Коя ОС за лаптопа ?

Featured Replies

Здравейте, днес си взех лаптоп Тошиба. Той има 2.0 GHz процесор и 4 GB RAM. На него още от купуването е качена Виста - 32 битова версия. Казаха ми, че след 6 месеца ще трябва да си сменя ОС-то, защото изтичала. Аз мисля веднага да си го сменя, защото след 6 месеца ще имам доста информация вече и ..... Та въпросът ми е коя ОС е най-добре да си сложа - 32 или 64 битова версия и дали да е Виста, ХР или Седмицата. С коя ще работи по-добре компа? Моля кажете си мнението. Благодаря предварително. A и искам да попитам нали няма да има проблем с гаранцията, че веднага съм си сменил ОС ? A и с драйверите дали ще имам проблем ?

Ами ХР 32 битовата версия поддържа само до 3 ГБ РАМ така че е безсмислено да слагаш ХР 32 бита ,ако искаш ,да използваш целия рам.На Виста не съм фен и то изобщо.Може би(поне според мен) ще е да сложиш ХР 64 бита само трябва да видиш дали процесора ти го поддържа + да видиш дали на сайта на производителя има необходимите драйвъри.

П.П. - Защо не помислиш за Линукс

П.П.2- Дай малко повече параметри за лаптопа,или поне модела че процесори на 2Гхз има колкото искаш.

П.П.3 - Не съм сигурен ,но ме съмнява да ти падне гаранцията ако смениш ОС то

Здравейте, днес си взех лаптоп Тошиба. Той има 2.0 GHz процесор и 4 GB RAM. На него още от купуването е качена Виста - 32 битова версия. Казаха ми, че след 6 месеца ще трябва да си сменя ОС-то, защото изтичала. Аз мисля веднага да си го сменя, защото след 6 месеца ще имам доста информация вече и ..... Та въпросът ми е коя ОС е най-добре да си сложа - 32 или 64 битова версия и дали да е Виста, ХР или Седмицата. С коя ще работи по-добре компа? Моля кажете си мнението. Благодаря предварително. A и искам да попитам нали няма да има проблем с гаранцията, че веднага съм си сменил ОС ? A и с драйверите дали ще имам проблем ?

Първо провери дали има драйвери на сайта на Тошиба за твоя лаптоп (ти, разбира се, не си посочил модела). Аз бих сложил XP SP3. С 32 битова ос губиш незначително количество от паметта, която са ти сложили, но въпреки това, за мен XP SP3 е най-доброто за мен и компютъра ще работи най-добре с тази версия на Уиндоус, ако ги има всичките драйвери. Странно е, че ти изтича лиценза след 6 месеца... Нещо не ми е ясно тук... Коя ос да сложиш е въпрос на предпочитания, гаранцията не би трябвало да има общо с инсталираната ос. На твое място не бих експериментирал с Win7, не само защото изобщо не го харесвам, а най-малкото защото още не се е появила финална версия. 32 или 64 битова версия - за теб няма да има значение относно производителността. Ако беше с 8 гб. РАМ, тогава би имало някакъв смисъл да си с 64 битова ос, но за лаптопа, както си го описал, не виждам смисъл.

Първо провери дали има драйвери на сайта на Тошиба за твоя лаптоп (ти, разбира се, не си посочил модела). Аз бих сложил XP SP3. С 32 битова ос губиш незначително количество от паметта, която са ти сложили, но въпреки това, за мен XP SP3 е най-доброто за мен и компютъра ще работи най-добре с тази версия на Уиндоус, ако ги има всичките драйвери. Странно е, че ти изтича лиценза след 6 месеца... Нещо не ми е ясно тук... Коя ос да сложиш е въпрос на предпочитания, гаранцията не би трябвало да има общо с инсталираната ос. На твое място не бих експериментирал с Win7, не само защото изобщо не го харесвам, а най-малкото защото още не се е появила финална версия. 32 или 64 битова версия - за теб няма да има значение относно производителността. Ако беше с 8 гб. РАМ, тогава би имало някакъв смисъл да си с 64 битова ос, но за лаптопа, както си го описал, не виждам смисъл.

Замълчи моля с 4гб рам ако си е препоръчително,а с 8 е задължително.Друго тук никой не те пита дали харесваш win 7 а дали е подходящ за лаптопа.Трето Никога не препоръчвай XP,която си най-нескопосаната и бъгава OC изкарвана някога.

Към автора ако лаптопа е купен нов,то той няма как да е с нелицензирана Виста.Влез в my computer дясно копче propertes и виж долу колко време му остава,ако пише Windows Vista is activated,то тогава не се притеснявай и не си иснталирай друг windows,ако ли не то няма да е 6 месеца,а по-малко ОТ 30 дена.Ако ли не спокойно можеш да си инсталираш windows 7 build 7127,която е достатъчно стабилна вече

Замълчи моля с 4гб рам ако си е препоръчително,а с 8 е задължително.Друго тук никой не те пита дали харесваш win 7 а дали е подходящ за лаптопа.Трето Никога не препоръчвай XP,която си най-нескопосаната и бъгава OC изкарвана някога.

Колега, въпрос на вкус. А относно стабилността, въпрос на опит и познания. И това за 4-те гигабайта рам е също некомпетентно, не заблуждавай! И да, човека каза, че не иска да преинсталира и да си играе на бетатестер, поне доколкото аз разбрах. За мен, Win7 е неподходящ, още повече за лаптоп. Нескопосана и бъгава ос да кажеш за XP SP3 е много лаишко, както и останалото...

...Трето Никога не препоръчвай XP,която си най-нескопосаната и бъгава OC изкарвана някога.

...

И защо? Аз съм с XP и не ми се е налагало да инсталиран системата си повече от година и половина. Ти колко често си преинсталираш машината?

Слагай 64 битова Виста (с виста няма да имаш проблеми с драйвери)... С всяка една ОС ще работи еднакво (кажи речи) очевижда разлика няма да видиш

XP вече "е отживелица" (въпреки, че е една от най-стабилните до момента излизали ОС) а Win7 още не е излязла финално (а като операционна система не трябва да допускаш да не е финал - ако не си "тестер"). cool.gif

Редактирано от SUN_CITY (преглед на промените)

Някаква лесна дистрибуция на линукс , имаш възможност да използваш оптимално ресурса на компютъра си

На него още от купуването е качена Виста - 32 битова версия. Казаха ми, че след 6 месеца ще трябва да си сменя ОС-то, защото изтичала.

Що за Виста е това? И как така ще изтече след 6 месеца?! Ако не е активирана имаш 30 дни за това, ако пък е активирана и влиза в цената на лаптопа, си я ползвай безгрижно безкрайно време. Ама ако все пак се налага преинсталация съм твърдо за Vista.

Колега, въпрос на вкус. А относно стабилността, въпрос на опит и познания. И това за 4-те гигабайта рам е също некомпетентно, не заблуждавай! И да, човека каза, че не иска да преинсталира и да си играе на бетатестер, поне доколкото аз разбрах. За мен, Win7 е неподходящ, още повече за лаптоп. Нескопосана и бъгава ос да кажеш за XP SP3 е много лаишко, както и останалото...

И за 4 гб РАМ какво е некомпетентното че искам примерно да си ползвам всичката налична памет и за това използвам 64 битова система.Аз не съм я купил тая памет да стои в рамка и да не ми върши работа.При мен и компания xp ако ще и с SP 10 СИ ОСТАВА БЪГАВА И КАТО забие само с рестарт се оправя.Хора разберете това че ви мързи да пробвате новото и само храчите по него не ви прави разбирачи.Аз не знам някой който да е пробвал виста особено 64 бит и да се е върнал на xp(само ако компа му е крайно стар).Първо пробвайте нещо после кажете че не става.За мен Xp изобщо не е стабилна OC.Едно време като бях на XP повече от два месеца и се сбозваше,и това не е само от прекомерна употреба.А с виста съм карал много повече.5-6 месеца и т.н.Сега съм с Win 7 и се държи по-стабилно от виста дори и да не е финал.На задачи които виста се замисляше дори и с СП2 Win 7 ги върши на момента

....При мен и компания xp ако ще и с SP 10 СИ ОСТАВА БЪГАВА И КАТО забие само с рестарт се оправя....

Това единствено показва нивото ти на компетентност. А 7 съм го пробвал ден след първата пубична бета. Но аз не искам шарен дисплей, подскачащи прозорци и други такива. Аз искам стабилна система...

Това единствено показва нивото ти на компетентност. А 7 съм го пробвал ден след първата пубична бета. Но аз не искам шарен дисплей, подскачащи прозорци и други такива. Аз искам стабилна система...

Само не разбрах кое ....го показва.Еми пробвай от RC на татък

И за 4 гб РАМ какво е некомпетентното че искам примерно да си ползвам всичката налична памет и за това използвам 64 битова система.Аз не съм я купил тая памет да стои в рамка и да не ми върши работа.При мен и компания xp ако ще и с SP 10 СИ ОСТАВА БЪГАВА И КАТО забие само с рестарт се оправя.Хора разберете това че ви мързи да пробвате новото и само храчите по него не ви прави разбирачи.Аз не знам някой който да е пробвал виста особено 64 бит и да се е върнал на xp(само ако компа му е крайно стар).Първо пробвайте нещо после кажете че не става.За мен Xp изобщо не е стабилна OC.Едно време като бях на XP повече от два месеца и се сбозваше,и това не е само от прекомерна употреба.А с виста съм карал много повече.5-6 месеца и т.н.Сега съм с Win 7 и се държи по-стабилно от виста дори и да не е финал.На задачи които виста се замисляше дори и с СП2 Win 7 ги върши на момента

Няма да споря относно стабилност и как се обозва XP. При мен не наблюдавам нищо подобно и ако не сменях хардуер от време на време, сигурно още щях да съм с XP от преди година-две.

Относно RAM. Сигурно ще се намери някой по-компетентен от мен да ти обясни, защо не губиш нищо, ако си с 32 бита ос и 4 Гб. рам, въпреки че Windows ще разпознае 3,25, да кажем... За паричната разлика и колко са те "метнали" като са ти сложили 4 Гб. вместо 3 пък изобщо няма да говорим, защото е смешно... Стара или овехтяла, или както искате я наричайте, но XP е една изключително стабилна, проверена ОС, за която можеш при нужда да получиш много повече помощ, отколкото за която и да е друга версия. Може и да е отживелица, но най-малкото ще свършиш абсолютно същата работа с нея, колкото и с най-модерната, ако не и повече. Ако я ползвате, за да гледате цветните иконки, е друг въпрос. На този лаптоп (2.0 GHz процесор и 4 GB RAM) няма да пострада с нищо производителността, ако се ползва XP. Ако човека си харесва Вистата с която е в момента, също няма лошо да си е с нея, още повече, че сигурно е платил за нея. Все пак, ако трябва да е Виста, по-добре да е 64 бита.

Според мен и Vista и Win7 7127 са одачен вариант, но и 2те си имат свойте недостатъци. Вистата е с сравнително голем обем и ползва сравнително повече ресурси от Win7, както и е по-бавна(според мен). При Win7 също има бая недостатъци - има още неща за шлайфане относно съпорт на програми и други приложения. По-малък е от виста, леко по -бърз(според мен), подобрен интерфейс спрямо виста. За пример аз също съм с лаптоп и беще с фрии дос ОС като го взех и малко след това сложиш Win7, отначало бях много впечатлен понеже на предния комп бях с ХР. Но след известно време се изморих да се боря, с проблемите с неработещи програми, някоя др. игра и др. специфични неща. Ще чакам финалната версия и тогава ще го кача. Сега реших да пробвам тази виста СП2.

Редактирано от vladata (преглед на промените)

Та въпросът ми е коя ОС е най-добре да си сложа - 32 или 64 битова версия и дали да е Виста, ХР или Седмицата. С коя ще работи по-добре компа?

На този въпрос само ти можеш да отговориш. И трите ОС могат да работят на лаптопа ти. Така че избери си тази, която ня теб ти допада най-много , и която най-добре се сработва с приложенията, които ползваш. Можеш да инсталираш , нали? Ако да, сложи си някоя от трите, и ако не ти харесва, я смени. Изборът зависи и от това, за коя ОС ще намериш драйвери.

Като гледам , питащия до сега не е отговорил , а без да знаем конфигурацията , няма как да се отговори точно , рам паметта не е критерий за о.с. ;)

Както писах в 1 вия пост не съм фен на вистата, в къщи има общо 5 компютъра 3 от тях са мой , а другите са на брат ми и на майка.И 3 те ми компютъра са с ХР и въпреки че са по слаби като конфигурация от 2 те висти на много места се "държат" доста по-стабилно.Да не говорим че докато успях да вържа 2 те висти към рутъра у нас ми скасаха нервите.Голяма част от потребителите като видят шарената Виста и "хлътват" тотално.Иначе според мен Вистата не е за дълъг път.Проблема на ХР то остава че това е ОС вече на 8 години и не покрива стандартите на повечето нови игри,но пък е един от най-стабилните Wndows-и.Така че моето мнение е също за ХР за лаптопа.

Относно коя система да избереш за лаптопа няма да е лошо да ги пробваш трите вина хр виста и 7 и да видиш кой се държи най-добре на твоя хардуер.

Многократно съм бил свидетел как хр на една конфигурация работи с години без проблем а на друга се сбозва за седмици без видима причина.

Друг съвет - не се доверявай само на една ос ако това е пк за работа и не е само за филми и нет. Тук бих те посъветвал да сложиш някакъв уин и като втора ос линукс - може да се направи така че при

стартиране да избираш коя да заредиш. Убунту например можеш да инсталираш директно от уина с wubi.

Относно коя ос е най-добра отговора е - НЯМА ТАКАВА също като при хората един го бива за едно пък друг за съвсем друго и няма идеални и всеможещи. Само ТИ решаваш от какво имаш нужда и какво да сложиш.

P.S. Сетих се и друго което не е от голямо значение но все пак - х86 ос не само не разпознават повече от 3.25гиг рам но и немогат да заделят повече от 2гиг за отделен процес (това те късае само ако работиш с доста тежки програми т.е. не могат да дадат повече на една програма или игра въпреки че има но няколко програми ползващи по 2гиг е възможно стига да има).

Пиша това не за да се фукам колко знам ами просто за инфо щото не го видях в горните постове.

Редактирано от astankov (преглед на промените)

• Автор

На края реших да си остана с тази ОС, с която е купен лаптопа, защото се съветвах с познати и те ми казаха, че са им казали в сервиз на Тошиба, че при смяна на ОС-то, гаранцията отпада.

Oт къде е купен лаптопа, че да е с Trail OS, че и 6 месечена VISTA, за 90 дневен съм виждал но XP или SBS2003?

На края реших да си остана с тази ОС, с която е купен лаптопа, защото се съветвах с познати и те ми казаха, че са им казали в сервиз на Тошиба, че при смяна на ОС-то, гаранцията отпада.

Хахаха точка Хахахаха точка

И какво правиш след 6 месеца? WTF? Каква е тази ОС с 6 месеца?

Защо ли си мисля че те са разбрали че искате да сменяте твърдия диск и затова са ви казали че пада гаранцията. Което пак не е вярно щото То-Шиба не си подлепват капачето на твърдия диск. Ама това са подробности.

Гаранцията ти е за хардуера. Софтуерно можеш да си правиш каквото си искаш стига да не нарушаваш нормалната работа на хардуера. Ама стой си с тази виста, да те видим след 6 месеца де...

go6o , няма такива работи. Човека си пусна скрийншот в друг форум , Vista-та му е лицензирана, има си логото на Microsoft и т.н. Предполагам, че върви към лаптопа. Не знам кой какво му е приказвал за някакви 6 месеца, ама това са глупости. Нека си стои с нея, а ние да приключим темата.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.