Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

10% от българите никога не си мият зъбите

Миете ли си зъбките 70 гласували потребители

1. 1. Миете ли си зъбките ?

• редовно - сутрин и вечер
      61%
      42
    • само вечер
      13%
      9
    • понякога забравям
      22%
      15
    • само по празниците си ги мия или когато имам гости
      0%
      0
    • аз дупето си не мия - ти ме питаш за зъбите....
      2%
      2
  2. 2. Страх ли ви е от зъболекарски преглед и лечение ?

• да
      48%
      32
    • не
      51%
      34

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Половината от населението в България има поне по един изваден зъб, а над 57% от хората не посещават редовно зъболекар. Това съобщи за Дарик радио доктор Бойко Бонев, който е участвал в проучване за денталното здраве на българина. Изследването показва още, че непрекъснато се увеличава броят на хората, които имат дентален проблем. Подобно проучване се прави за първи път от 20 години насам.

Статистиката сочи, че 10% от българите никога или почти никога не си мият зъбите. По думите на д-р Бонев, около 6% от българите си мият зъбите през няколко дни. Той казва, че всеки човек има средно по 17 зъба, засегнати от кариес, като 2,6 зъба не са лекувани, а 6,7 зъба са извадени в резултат на кариес, 7,7 са пломбирани.

Изследването сочи още, че 30% от анкетираните се страхуват да седнат на зъболекарския стол.

Източник: Дарик

Редактирано от Trichocephalus
добавена анкета (преглед на промените)

Ох, с това нещо се боря и аз при моите племенници. Какво ли не им говорих. Хубавото е, че вече са във възраст, когато започват свалки с момичета, и аз използвам този факт в доводите си. Но измият ги вечер-две и пак пропускат седмица :speak: Докато не ги подсгоня наново... И мен ме е страх да сядам на зъболекарския стол, но пък се старая, каквото и да се случи, сутрин и вечер да си измия зъбите... А в интерес на истината баща ми никога не е ползвал паста за зъби и до преди няколко години (все пак вече прехвърли 60-те) трошеше орехи със зъбите си. Миеше си ги или със сол, или със сода.

Аз пък редовно ходя на зъболекар и даже ме учудва от какво толкова се страхуват хората. Няма как, който иска хубава усмивка, трябва да се грижи за нея. :speak: А за тези 10%, които пък даже не си миели зъбите, те са клинични случаи, за тях нямам какво да кажа...

Аз пък редовно ходя на зъболекар и даже ме учудва от какво толкова се страхуват хората. Няма как, който иска хубава усмивка, трябва да се грижи за нея. :P

абе, страшно си е

първо, като чуя как бръмчи машинката :speak: после, като почнат да ме пилят....болката понякога едва се търпи, ама пък, ако се наложи, "стискам зъби", защото иначе става по-лошо, та, в крайна сметка се избира по-малкото зло :hush:

Не страшно на лекарския стол! Аз си мия всеки ден редовно зъбите, но за жалост имам пародонтит и често имам проблеми. Чудя се тези, които не си ги мият , как издържат...

Абе да ви кажа аз съм момче на 19 години и по природа си имам проблем със зъбите. Мия ги всеки ден по 2 пъти (не винаги), но всяка вечер абсолютно задължително! От едно-две неща ме е страх и едното е зъболекарският стол - ненавиждам го! Мразя как бръмчи машинката, а и с тези мои зъби :baby: много съм си патил с тия машинки, имам даже зъб с извадени нерви. Въпреки всекидневното миене генът си има значение, а на майка ми зъбите са точно като моите... :beer:

Мия си зъбите почти редовно, ползвам конец, 2-3 прегледа на година - да чукна на дърво, сериозни проблеми нямам. И все пак е недопустимо да има зъболекар в семейството и да не правя поне малко от минималните грижи.

Аз пък като легна на стола, затворя очи , взема , че се отпусна и ми става едно спокойно , спокойно - подозирам го в хипноза Публикувано изображение

А зъбите си мия повече от редовно , но веднуж годишно се налага да се чисти зъбен камък, ах, гадните цигари

Мия си зъбите почти редовно, ползвам конец, 2-3 прегледа на година - да чукна на дърво, сериозни проблеми нямам.

И все пак е недопустимо да има зъболекар в семейството и да не правя поне малко от минималните грижи.

Аз знам за конеца, че почнеш ли веднъж да го ползваш, не е хубаво да спираш. И вероятно затова не го ползвам ;)

Леле, тва е страшна статистика, бе. Излиза, че на 10 човека, 1 е с токсична уста. И някак си не съм учуден, толкова хора, с които съм се запознавал са ме карали едва ли не да припадна като заговорят Публикувано изображение Интересното е, че нямат нито един болен зъб... Аз си ги мия редовно и имах гингивит преди няколко месеца :)

Аз знам за конеца, че почнеш ли веднъж да го ползваш, не е хубаво да спираш. И вероятно затова не го ползвам tongue.gif

Казвали са ми, че с времето изтънявал емайла :wors:

Редактирано от Crimsader (преглед на промените)

Леле, тва е страшна статистика, бе. Излиза, че на 10 човека, 1 е с токсична уста. И някак си не съм учуден, толкова хора, с които съм се запознавал са ме карали едва ли не да припадна като заговорят Публикувано изображение Интересното е, че нямат нито един болен зъб... Аз си ги мия редовно и имах гингивит преди няколко месеца :P

..........

Лошия дъх не значи непремено развалени зъби или лоша устна хигиена....

Може да имаш перфектните зъби и да ги миеш 5 пъти на ден, и пак да имаш лош дъх....

Цък...

И цък....

П.С За справка доктор Тричко

П.П.С А миенето на зъбите не гарантира тяхното здраве напълно... само помага.... ако си генетично кекав, колкото щеш си ги мий, пак ще имаш проблеми.... и обратното...... генетично здрави зъби , не ги мие ( според съвременните норми за миене на зъби ) , и няма проблеми.... мдам... май си от първите , кекавите...

Редактирано от Diin (преглед на промените)

Мия си ги, ама не помага... За кофти зъби може да има множество кофти причини, лошата хигиена е просто една от тях.

Лошия дъх не значи непремено развалени зъби или лоша устна хигиена....

Може да имаш перфектните зъби и да ги миеш 5 пъти на ден, и пак да имаш лош дъх....

Цък...

И цък....

П.С За справка доктор Тричко

П.П.С А миенето на зъбите не гарантира тяхното здраве напълно... само помага.... ако си генетично кекав, колкото щеш си ги мий, пак ще имаш проблеми.... и обратното...... генетично здрави зъби , не ги мие ( според съвременните норми за миене на зъби ) , и няма проблеми.... мдам... май си от първите , кекавите...

Няма такова нещо като "генетично здрави здрави/кекави зъби" Публикувано изображение Може би имаш предвид начин на живот? Човек, който си мие зъбите цял живот и не приема витамини, ще му опадат бързо бързо... Лошия дъх не значи лоша устна хигиена, но лоша устна хигиена значи лош дъх, в това са ме убеждавали без да искат много хора Публикувано изображение

Аз знам за конеца, че почнеш ли веднъж да го ползваш, не е хубаво да спираш. И вероятно затова не го ползвам :bye1:

А трябва. :P

Поне при мен разликата между миене на зъби и миене на зъби съчетано с конец е голяма. Усещането е съвсем различно.

Не знам как да го опиша, просто има разлика.

А трябва. ;)

Поне при мен разликата между миене на зъби и миене на зъби съчетано с конец е голяма. Усещането е съвсем различно.

Не знам как да го опиша, просто има разлика.

Предполагам, че усещаш дори разстоянийцето межу зъбките си :) Нещо, което аз чувствах, след като ми махнаха зъбния камък- невероятно е. Но не знам дали ще съм достатъчно сериозна, за да започна да ползвам и конец...

аз изпитвам ужас от зъболекари... затова и никога не ходя. А зъбите си мия, ама каква файда, като са започнали да се разпадат

Има едни такива розовки хапченца, сдъвкват се и недобре измитите зъбки също стават розовки :ph34r: Така проверявам детето

Има едни такива розовки хапченца, сдъвкват се и недобре измитите зъбки също стават розовки ;)

Така проверявам детето

Публикувано изображение За първи път чувам.

Ще дадеш ли повече инфо...откъде се купуват и как точно се казват.

Има генетично здрави зъби, разбира се. Аз за моите положих доста усилия да ги разваля - от една малка пломба, сега ще трябва да слагам коронка, а имах само една пломба допреди две години.

В Зимбабве този процент предполагам е 100%,и питам аз,на кой му е през.... Умирам си от кеф като видя подобна малоумна статистика.Ха да видим сега,какъв % от юношите си мият краката преди лягане,и през какъв интервал от време :wub:

Редактирано от 3SSS (преглед на промените)

Публикувано изображение За първи път чувам.

Ще дадеш ли повече инфо...откъде се купуват и как точно се казват.

Ако знаех нямаше да ги наричам така

Нашият , иначе прекрасен стоматолог - хипнотизатор ни ги изрязва / по-точно сестрата/и на въпроса какви са и откъде да си ги купим се прави на ударен

Беше ми неудобно да настоявам

Ето за тези таблетки за оцветяване на плаката по зъбите става въпрос - цък

Предполагам, че може да се вземат от тук !

А, ми, аз си ги мия сутрин след кафето и вечер преди лягане, след вечеря. Въпреки това си имах и още имам проблеми със зъбите, които ми се появиха внезапно за 1-2 години. Дотогава за всички години имах само 1 пломба. Сега ходих на зъболекар, от който по принцип имам страх да не ме боли, не за друго - нормално и оправихме една част от проблемите, за което много се радвам. Никаква болка не усетих от нищо, но може би защото ми слагаше по 2 упойки - спрей за изтръпване и инжекция после. Оттам-нататък нищо не усещах. Можех да си заспа на стола. Изваден зъб нямам, нито нерв нещо. Само кариеси оправихме, които са ми се появили от много хапчета, които съм пила с годините, поради здравословни проблеми от още 2 годишна, за които няма смисъл да говоря, както и от много газирано, много лимони, където ядях преди, предполагам и диетите, които съм правила в годините. Думите й бяха точно "е, ти си си разказала играта с тези хапчета, цитруси и газирано". Сега съм отново с хубава усмивка. Остава още някой друг малък кариес (някви мънички, ама..) и смятам да направя избелване :), както и допълнителна грижа за венците да си осигуря. Взех си и паста специална за белота по нейна препоръка. Мацката е много добра. Много съм доволна. Вече смятам по-редовно да посещавам зъболекарката, след като знам, че от инжекцията не боли, ако се наложи по-нататък, де хехе :). Смятам да имам прекрасна бяла усмивка и да я поддържам такава. А и нали се усмихвам често (заради което не случайно казват, че съм лъчезарен и добър човек) трябва да имам хубава, здрава и бяла усмивка. В момента си личи разликата, а какво остава за след избелването с 1-2 тона и седмица-две след употреба на тази паста.

Редактирано от Someone_Else (преглед на промените)

Трябва да се мият не само зъбите, ами и цялата устна кухина. А през деня, когато няма възможност за миене - дъвка. Изключително много мразя някой до мен да смърди на канализация, направо ми иде да се издрайфам. Дори и човек да има генетично развалени зъби, това не е оправдание за вонящия дъх. На зъболекарски стол не ми се е налагало да сядам в последните няколко години, но спокойно мога да кажа, че ме е страх. Страх от това колко ще олекнат джобовете ми :whist:

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.