Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Знаци, използвани между шофьорите

Featured Replies

Дайте в тази тема да споделим какви знаци използвате, за да комуникирате с останалите шофьори по пътищата. В България съм останал с впечатление, че основните знаци са тези:

Едно или две присветвания с дългите: има полицейски патрул наблизо

Няколко бързи присветвания с дългите: караш много бързо и опасно, намали скоростта или втори вариант: има опасност по-нататък по пътя, например катастрофирал автомобил или паднал предмет на пътя

Превключване от къси на дълги през нощта или при намалена видимост: караш на дълги или си пуснал халогените без нужда

Включване на аварийните светлини за кратко: извинение за направена грешка или предупреждение към задния ако кара на прекалено малка дистанция

Няколко кратки просвирвания с клаксона: предупреждение към предния/насрещния ако се движи неадекватно, например шари между лентите

Дълго свирене с клаксона: сигнал, че си се ядосал за отнето предимство или друго нарушение на другия автомобил. Може да е придружено с натискане на газта с цел допълнително стресиране на съгрешилия водач.

Присветване с дългите при изпреварване: сигнал към изпреварващия отпред да ускори, ако се влачи бавно

Включване на ляв мигач: предупреждение към насрещния ако е навлязъл в другото платно или е застъпил средната линия, с което оганичава пътя

Махване с ръката от волана: благодарност за предупреждението или за изчакването на другия

Почукване по вратата: сигнал към другия за незатворена врата

Среден пръст: сигнал към другия за спаднала гума или друг проблем с гумите.

Споделете и ващите знаци, за да могат те да се стандартизират, а не всеки да използва тези сигнали както му скимне.

Среден пръст: сигнал към другия за спаднала гума или друг проблем с гумите.

Аз показвам среден пръст при малко по-други ситуации... Не знаех за това тълкувание :ass:

Още един знак, показване на пистолет през прозореца - "Яко си загазил човече"

Аз показвам среден пръст при малко по-други ситуации... Не знаех за това тълкувание  :ass:

Последните две нито съм ги чувал, виждал или ползвал  Иначе другите общо взето са така !

"Едно или две присветвания с дългите: има полицейски патрул наблизо" - а сега въпроса защо подавате светлинен сигнал за патрул наблизо? Така не подпомагате ли автоджигитите на пътя да карат като луди да намалят пред патрула и после пак да си карат както знаят? За мен който подава този сигнал подпомага идиотското каране. Който си кара нормално няма абсолютна никакво притеснение да го спрат. Аз лично спрях да подавам от 2 години сигнал за патрул и не смятам да подавам вече, нито искам на мен да подават.

Последователно присвиване на палеца по посока на останалите четири пръста на ръката. Що е то? :)

"Едно или две присветвания с дългите: има полицейски патрул наблизо" - а сега въпроса защо подавате светлинен сигнал за патрул наблизо? Така не подпомагате ли автоджигитите на пътя да карат като луди да намалят пред патрула и после пак да си карат както знаят? За мен който подава този сигнал подпомага идиотското каране. Който си кара нормално няма абсолютна никакво притеснение да го спрат. Аз лично спрях да подавам от 2 години сигнал за патрул и не смятам да подавам вече, нито искам на мен да подават.

Е не е точно така... И аз съм против "състезателите" по пътя, но понякога се срещат абсолютно идиотски и ненужни ограничения на скоростта, и често катаджиите дебнат точно там, защото знаят, че почти никой не ги спазва... Примери за подобни участъци - бол... Голям, прав, широк път, извънградско, никакви кръстовища, населени места и прочее, и изведнъж - ограничение 60... Е няма да го спазя,много ясно...

Карам си с 80-90 км/ч и разчитам, че ще бъда предупреден от колегите в насрещната лента, ако има дебнещи палкаджии. Това едва ли ме прави "автоджигит"...

Тези знаци за намаление поне в болшинството от случайте когато някой черен път има излаз към асфалтирания (в повечето случай не се и виждат). Е ако някой трактор излиза нали знаеш какъв ще е резултата с 100 и какъв с 60? И не ми ги разправяйте, че пресвятквате само на определени места. Как може на запад да не си присвяткват и да карат по знаци, а тука не можем?!? Това последното съм го виждал и е направо странно как всеки кара нормално. 

Хммм..интересна тема.имам доста познати катаджии и самите те признават че,залагат "кур" капан за шофъорите не винаги там,където има опасен( с повишен % ПТП-та) участък от пътя,а и там където има"удобни" ограничения(останали например от предишен ремонт на пътя) и логично неспазвани от водачите.Докато съзнанието на горепосочените служители не се промени(кога ли) и да мислят повече за реда и безопасността на движението,отколкото за джоба си,не смятам да спирам да подавам изпреварваща информация на колегите отсреща а и да разчитам на такива

от няколко години навлезе с пълна сила следният табает(турска думичка) ('щото те нашите "шофьори" само малоумните табаети прилагат на пътя)

...изпреварване имаме...

шофьорът дава ляв мигач и изпреварва (разбира се намира се вече в насрещното платно) и после дава ДЕСЕН мигач, което означава, че възнамерява да се прибира в дясното платно, където му е мястото:)

и аз питам трябва ли да се дава десният мигач? той ще се преустройва ли к'во ще прави бре:wors:

отговарът е: НЕ

незнам кой го е измислил и пръв е започнал таз' практика:wors: тираджийски изпълнения явно:wors:))))))))))

ако си следвахме правилника и наученото от ЕДНОВРЕМЕШНИТЕ инструктури ('щото тез' новите гледкат да вземат парите,а ако ги помолите учтиво ще Ви свържат с когото трябва, за да си я купите книжката и после да катастрофирате както си му е реда и да поубиете двама,трима толкоз стигат та да има и за другите закупили си я) мхмз ай 4ао ва пишман шофьорченца:)

специално за таксита и камиони : с дясната ръка слагаш три пръста на лявото рамо (имитира се пагон) - има автопатрул на ДАИ :)

специално за таксита и камиони : с дясната ръка слагаш три пръста на лявото рамо (имитира се пагон) - има автопатрул на ДАИ :)

Тва пък няма как да се види :wors:

от няколко години навлезе с пълна сила следният табает(турска думичка) ('щото те нашите "шофьори" само малоумните табаети прилагат на пътя)

...изпреварване имаме...

шофьорът дава ляв мигач и изпреварва (разбира се намира се вече в насрещното платно) и после дава ДЕСЕН мигач, което означава, че възнамерява да се прибира в дясното платно, където му е мястото:)

и аз питам трябва ли да се дава десният мигач? той ще се преустройва ли к'во ще прави бре:)

незнам кой го е измислил и пръв е започнал таз' практика:) тираджийски изпълнения явно:)))))))))))

ако си следвахме правилника и наученото от ЕДНОВРЕМЕШНИТЕ инструктури ('щото тез' новите гледкат да вземат парите,а ако ги помолите учтиво ще Ви свържат с когото трябва, за да си я купите книжката и после да катастрофирате както си му е реда и да поубиете двама,трима толкоз стигат та да има и за другите закупили си я) мхмз ай 4ао ва пишман шофьорченца:)

Прочети и осмисли от правилника:

Чл. 87. (1) Пътните превозни средства се изпреварват от лявата им страна.

(2) При изпреварване водачът на пътното превозно средство напуска пътната

лента, в която се движи, навлиза в съседната пътна лента изцяло или частично, преминава

покрай движещото се в същата посока пътно превозно средство и се връща в напуснатата

лента.

Чл. 76. "Маневра" е изменение на положението на пътното превозно средство

спрямо пътя и останалите участници в движението, като: потегляне, преминаване в

съседна пътна лента, завиване и други подобни.

Чл. 77.

(3) При извършване на маневра, свързана с излизане - частично или напълно, от

заеманата пътна лента, водачът е длъжен да подаде сигнал, съответстващ на страната на

пътното платно, към която се извършва маневрата.

Ще видиш, че трябва да се дава десен мигач.

и аз питам трябва ли да се дава десният мигач? той ще се преустройва ли к'во ще прави бре:)

незнам кой го е измислил и пръв е започнал таз' практика:) тираджийски изпълнения явно:)))))))))))

Преустройва се сграда, къща, въобще постройка.

На пътя, моторните средства се престрояват.

добре де престроява хаха

и пак съм си на мнение, че не трябва да се дава десният мигач, защото е ясно, че така или иначе трябва да си навлезе в дясното платно:) а и си е с предимство и тези отзад трябва да се съобразят с него и да спазят дистанцията, така че е абсолютно излишно даването на десен мигач, че се прибирате в платното си...ние дето сме зад вас не сме кьорави:)

Защото патрулите застават на идиотски места, където са сложили безсмислени ограничения и съответно така лапкат двайсетачки. Ти изобщо караш ли извън града? Много странни типажи са се навъдили..

едит: относно десния мигач при завършване на изпреварването - в някои ситуации е полезен /например в колона, може да реша да изпреварвам 3 коли, може 5 - кой ще знае?/, определено не винаги има смисъл обаче. Според мен закона трябва да се промени на "по усмотрение на водача".

Редактирано от prwvu (преглед на промените)

Защото патрулите застават на идиотски места, където са сложили безсмислени ограничения и съответно така лапкат двайсетачки. Ти изобщо караш ли извън града? Много странни типажи са се навъдили..

едит: относно десния мигач при завършване на изпреварването - в някои ситуации е полезен /например в колона, може да реша да изпреварвам 3 коли, може 5 - кой ще знае?/, определено не винаги има смисъл обаче. Според мен закона трябва да се промени на "по усмотрение на водача".

Е добре да приемем, че застават на идиотски места (което е относително понятие). КАТ не слагат пътни знаци! а пътно управление! Да карам извън града почти всяка седмица на юг от Бургас и си спазвам ограничението от 80 км и не се притеснявам ама хич, че ще ме спрат. Това за парите е....хвани единия блъсни другия. Никога не съм давал пари и няма и да дам и 50 ст. на полицай. Подкупите ги дават шофьорите, не си ги искат катаджиите. Защо след въпроса: "К'во праим? Се почва: Ами имам тука едни пари да се почерпите.........no comment. Всичките се правят на ербапи у нас и си карат не според знаците, а според собственото си усещане което в половината случай е погрешно. Ама излезете ли с колите извън БГ и ставате примерни душици!? Защо не карат българите в чужбина както у нас? Защото там на въпроса на тамошния КАТаджия: Кво правим? единствения отговор е: глоба.

ПС: Ако имахме поне частичната култура на шофиране на "западняците" нямаше да сме на първо място по брой жертви от авт. катастрофи.

Редактирано от saint056a (преглед на промените)

А наясно ли си с положението на околовръстното на София, че на праи участъци са блъскали 40! Минеш с 90 и ще те питам тогава дали няма да предложиш почерпката, знаейки какви наказания има при над 40км/ч превишена скорост. Която и посока да хвана, сигурно има 1/3 от знаците, които са стари, лек завой - 60, после пак 90, после 40! Е кажи как става тоя номер. ОК, карай си там където караш и няма проблеми с ограниченията, но не говори генерално. Като цяло навсякъде има безумия и винаги застават на определени места, където да прецакват хората, ВЪЗПОЛЗВАЙКИ СЕ от НЕУРЕДИЦАТА на пътя.

Редактирано от prwvu (преглед на промените)

Прочети и осмисли от правилника:

Чл. 87. (1) Пътните превозни средства се изпреварват от лявата им страна.

(2) При изпреварване водачът на пътното превозно средство напуска пътната

лента, в която се движи, навлиза в съседната пътна лента изцяло или частично, преминава

покрай движещото се в същата посока пътно превозно средство и се връща в напуснатата

лента.

Чл. 76. "Маневра" е изменение на положението на пътното превозно средство

спрямо пътя и останалите участници в движението, като: потегляне, преминаване в

съседна пътна лента, завиване и други подобни.

Чл. 77.

(3) При извършване на маневра, свързана с излизане - частично или напълно, от

заеманата пътна лента, водачът е длъжен да подаде сигнал, съответстващ на страната на

пътното платно, към която се извършва маневрата.

Ще видиш, че трябва да се дава десен мигач.

Чудесно! Най-после малко полезен образователен материал в темата за обикновените водачи на МПС и за "джигитите"!

Спамилня:angry: Има си теми за тая работа.

Редактирано от iordanoff (преглед на промените)

Отговора е: НЕ, ще карам с 40, толкова е просто.

Пробвай с 20 за по-сигурно.

Ето няколко камионджийски трика:

Карате зад някого и той ви пусне десен мигач - демек няма коли можете да го изпреварите.

Карате зад някого и той ви пусне ляв мигач - идват коли насреща, не изпреварвай.

Изпреварвате, но не ви достига мястото и насреща излиза автомобил. Преценявате, че сте на никъде. Започвате да святкате усилено с фаровете и да се молите насрещния да е наясно с тази "позивна". Ако намали и отбие да ви направи място да си завършите изпреварването безопасно, то задължително го поздравете с ръка когато се разминавате.

Изпреварва ви товарен автомобил(ТИР - той изнесе родината :) ). След като задницата на ремаркето му мине пред вас, можете да му присветнете с фаровете. Това за него ще означава, че вече може да се прибере безопасно в лентата пред вас. Много полезно за изпреварващия ви шофер през нощта, а и когато насреща му идва автомобил и бърза да се прибере в лентата пред вас. Ако сте му присветнали в тази ситуация и шофера е печен на бавен огън, то той ще ви поздрави с последователно пускане на ляв и десен мигач. Можете да му светнете и вие за поздрав.

Автомобила пред вас пусне аварийни мигачи в движение, то означава, че ще предприеме внезапно/рязко спиране.

Това последното е разпространено повече при така наречените тираджии.

п.п. Шофьор си кара камиона по пътя и гледа полицай му показва жест с палец мушнат между показалеца и средния пръст. Тогава шофьора пък му показал среден пръст като същевременно и разклащал китката. Камиона отминал полицая докато си разменяли жестовете. Обаче полицая се ядосал, запалил колата, настигнал камиона и го спрял. Провели следния разговор:

- Ти защо ми направи еди си кой жест - попитал полицая?

- А ти пък защо ми показа друг - попитал шофера?

- Ми аз с това ти казах, че имаш камък между гумите.

Шофера пък отвърнал:

- Е аз пък ти казах извади го с щангата.

добре де престроява хаха

и пак съм си на мнение, че не трябва да се дава десният мигач, защото е ясно, че така или иначе трябва да си навлезе в дясното платно:) а и си е с предимство и тези отзад трябва да се съобразят с него и да спазят дистанцията, така че е абсолютно излишно даването на десен мигач, че се прибирате в платното си...ние дето сме зад вас не сме кьорави:)

Какво значи"защото е ясно"?На кой е ясно?Само на този който прави маневрата.На всякъде в Европа където движението е нормално и спокойно мигач в тази ситуация се ползва,законосъобразно или не.Не ми се пише повече, а има какво.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.