Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Дострояване на къща

Featured Replies

Здравейте! Извинявам се, че не съм вещ по тези неща. Надявам се да се намери някой да обясни.

Значи имаме една къща. Всъщност 1/4 от къщата, но около тази 1/4 има място да се достроява. Смятаме да достроим стаи и да се пренесем там. Общинска земя е(ако има значение, в Пазарджик). Искам да попитам какъв е горе-долу процеса за разрешение за строене или каквото се иска за да можем съвсем законно да си достроим стаите?

Пак се извинявам, ако въпроса ми е странен или в грешен раздел или пък не е зададен както трябва.

Благодаря предварително!

Редактирано от 260596 (преглед на промените)

Здравейте! Извинявам се, че не съм вещ по тези неща. Надявам се да се намери някой да обясни.

Значи имаме една къща. Всъщност 1/4 от къщата, но около тази 1/4 има място да се достроява. Смятаме да достроим стаи и да се пренесем там. Общинска земя е(ако има значение, в Пазарджик). Искам да попитам какъв е горе-долу процеса за разрешение за строене или каквото се иска за да можем съвсем законно да си достроим стаите?

Пак се извинявам, ако въпроса ми е странен или в грешен раздел или пък не е зададен както трябва.

Благодаря предварително!

Първо трябва да имате съгласието на съседите си за да правите каквото и да било. Второ, трябва да имате разрешение от общината щом земята е общинска. Т.е. общината трябва да ви даде отстъпено право. Друго - трябва да са спазени изискванията на ЗУТ за отстоянията от границите на парцела.

Процедурата е дълга. Най-добре е да се свържете с някоя проектантска фирма. Повечето от тях се занимават не само с проектирането и надзора ами и с целия процес на узаконяване.

• Автор

Първо трябва да имате съгласието на съседите си за да правите каквото и да било. Второ, трябва да имате разрешение от общината щом земята е общинска. Т.е. общината трябва да ви даде отстъпено право. Друго - трябва да са спазени изискванията на ЗУТ за отстоянията от границите на парцела.

Процедурата е дълга. Най-добре е да се свържете с някоя проектантска фирма. Повечето от тях се занимават не само с проектирането и надзора ами и с целия процес на узаконяване.

Благодаря за доста бързия отговор!

Съгласието е уредено. Разрешението ще стане някак. Казаха ми, че ни трябвало проект първо, че какви ли не документи, че да се съгласят тия от общината.

Обаче... не може ли да се строи без да са спазени тези изисквания от ЗУТ? Ще се строи точно както е тротоара, а отпред ще има отстояние от границата на самия парцел. Толкова ли е важно това? Че те и блоковете са си баш до тротоара, ама...

Ако се свържем с така проектантска фирма, те ще могат ли някак да го уредят, че да се получи. Не вярвам да е чак такъв проблем, че прозорците са до улицата.(На ум си казах "Добре де, сега ще ми казват как да си организирам двора ли?!")

Благодаря за доста бързия отговор!

Съгласието е уредено. Разрешението ще стане някак. Казаха ми, че ни трябвало проект първо, че какви ли не документи, че да се съгласят тия от общината.

Обаче... не може ли да се строи без да са спазени тези изисквания от ЗУТ? Ще се строи точно както е тротоара, а отпред ще има отстояние от границата на самия парцел. Толкова ли е важно това? Че те и блоковете са си баш до тротоара, ама...

Ако се свържем с така проектантска фирма, те ще могат ли някак да го уредят, че да се получи. Не вярвам да е чак такъв проблем, че прозорците са до улицата.(На ум си казах "Добре де, сега ще ми казват как да си организирам двора ли?!")

Двора ти се организира в съответсвие със Закона за Устройство на Територията. Няма мърдане. Не можеш да строиш без да спазваш изискванията на ЗУТ. Можеш да строиш на лицето на парцела /тротуара, както казваш ти/. Можеш да строиш и на калкан. Т.е. да не спазиш 3-те метра отстояние отстрани, но за това се иска съгласието на съседите.

Моя съвет е: проектантска фирма. Ако са добри /това трябва да си го проучиш/ те ще се заемат с всичко. Заснемане на терена, заснемане на съществуващата сграда, енергото, архитектурата, проектирането, събирането на всички подписи, после надзора и издаване разрешителното за ползване...... Пътя е дълъг и трънлив. Те ще ти спестят някои трънки, за което, естествено ти ще трябва да им платиш.

• Автор

Двора ти се организира в съответсвие със Закона за Устройство на Територията. Няма мърдане. Не можеш да строиш без да спазваш изискванията на ЗУТ. Можеш да строиш на лицето на парцела /тротуара, както казваш ти/. Можеш да строиш и на калкан. Т.е. да не спазиш 3-те метра отстояние отстрани, но за това се иска съгласието на съседите.

Моя съвет е: проектантска фирма. Ако са добри /това трябва да си го проучиш/ те ще се заемат с всичко. Заснемане на терена, заснемане на съществуващата сграда, енергото, архитектурата, проектирането, събирането на всички подписи, после надзора и издаване разрешителното за ползване...... Пътя е дълъг и трънлив. Те ще ти спестят някои трънки, за което, естествено ти ще трябва да им платиш.

Блгодаря пак!

Значи... оказа се, че идеята за проектантска фирма се хареса само на мен. Останалата част от семейството не се съгласи(по абсолютно непонятна за мен причина). Аз дори бях намерил една, която доста нагледно бе описала работата си и ми се струваше идеална, но... Това настрана.

Значи все пак има начин да се строи без тези изисквания да са спазени. Съседите познават фамилията ни от доста време(още от времето на пра-пра баба ми) и не мисля, че ще имат нещо против. Та ако съберем подписка от съседите и я представим заедно с другите документи в общината ще имаме разрешение? Дано да съм разбрал правилно. :)

Пътя може какъвто си иска да е, важното е, че има начин да стане. Ние не бързаме за никъде и нямаме проблеми с осъщестяването.

Та... в крайна сметка:

1. Подписи на съеседите - имаме ги.

2. Разрешение от общината предполагам ще го имаме. Аз лично не виждам проблем да ни го дадат. А и земята, до колкото разбрах е, цитирам, "общинска земя, наета за 1 век, от който 50 години са изминали".

3. Изискванията на ЗУТ, до колкото разбрах, могат да се избегнат при съгласие на съседите, което също не вярвам да представлява проблем за тях.

Благодаря! Не очаквах някой да ми отговори! :)

Все пак си прочети ЗУТ-а

" Чл. 26. (1) (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Външната линия на застрояване към улиците от първостепенната мрежа се установява на разстояние от уличната регулационна линия, както следва:

1. по улици от първи клас (скоростни градски магистрали) - най-малко на 15 м;

2. по улици от втори клас (градски магистрали) - най-малко на 5 м;

3. по улици от трети клас (районни артерии) - най-малко на 3 м.

(2) Когато към улиците по ал. 1, т. 2 и 3 има локални платна, външната линия на застрояване може да съвпада с уличната регулационна линия.

(3) Допуска се разстоянията по ал. 1 да се намаляват в случаите, когато заварените сгради се запазват и се включват в системата на застрояването от подробния устройствен план, като линията на застрояване на новите сгради се определя от строителната линия на заварените, когато те са преобладаващи. "

" Раздел IV

Правила и нормативи за разполагане на сградите на основното застрояване

Чл. 31. (1) (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) При ниско жилищно застрояване нормативите за разстоянията на сградите на основното застрояване са:

1. до страничната граница на урегулирания поземлен имот - най-малко 3 м;

2. до границата към дъното на урегулирания поземлен имот - най-малко 5 м. "

• Автор

Ъм, извинявам се пак, че не съм вещ по тези неща. А и вече достатъно ти досадих с личните си проблеми. Не разбрах това:

(3) Допуска се разстоянията по ал. 1 да се намаляват в случаите, когато заварените сгради се запазват и се включват в системата на застрояването от подробния устройствен план, като линията на застрояване на новите сгради се определя от строителната линия на заварените, когато те са преобладаващи. "

Поне както аз разбирам, "заварените"(сиреч, останалата част от къщата, предполагам)сгради преобладават. Те ще се запазят, но по какъв начин да се включат към устройствения план?

Мисля, че вече предостатъчно помогна, за което много ти благодаря! Предполагам ставам досаден, така че ще се консултирам с друг ако не ти се обяснява. Мерси. :)

Много се съмнявам как може някой от семейството да не е съгласен? Има ли от тях някой правоспособен архитект да се занимае с проектиране? Плюс това има различни проекти - строителство, вода, електро и т.н. Няма специалисти по всичко, работата се разпределя. Освен това има и независим строителен надзор, координатор за безопасност и здраве - по закон не трябва да са свързани. Тия твоите роднини да не си мислят че строят кокошарник за кокошките в двора на село или барака за дърва?

1. Взимате принципно съгласие от съседите за отстоянията - ако например ще правите долепени фасади.

2. Съгласие на общината, скици, право на строеж и т.н.

3. Изготвяне и съгласуване на проектите. Ако някой не е съгласен има процедура за мотивирано обжалване - т.е. не се събират подписи и не можеш да спреш строителството на някого на база лична несимпатия.

4. И т.н. - без фирма няма да се оправите - от т.3 нататък са задължителни и силно желателни още от т.1. Да не се окаже че някой се е отметнал от приказката си.

Редактирано от Филипов (преглед на промените)

Много се съмнявам как може някой от семейството да не е съгласен? Има ли от тях някой правоспособен архитект да се занимае с проектиране? Плюс това има различни проекти - строителство, вода, електро и т.н. Няма специалисти по всичко, работата се разпределя. Освен това има и независим строителен надзор, координатор за безопасност и здраве - по закон не трябва да са свързани. Тия твоите роднини да не си мислят че строят кокошарник за кокошките в двора на село или барака за дърва?

1. Взимате принципно съгласие от съседите за отстоянията - ако например ще правите долепени фасади.

2. Съгласие на общината, скици, право на строеж и т.н.

3. Изготвяне и съгласуване на проектите. Ако някой не е съгласен има процедура за мотивирано обжалване - т.е. не се събират подписи и не можеш да спреш строителството на някого на база лична несимпатия.

4. И т.н. - без фирма няма да се оправите - от т.3 нататък са задължителни и силно желателни още от т.1. Да не се окаже че някой се е отметнал от приказката си.

Увереността, че "това е фасулска работа" и "що да им тъпча гушите като мога и сам" си е типична за нашите географски ширини.

Най-малкото без надзор няма да си получат разрешението за ползване /акт.16/

В крайна сметка, след като са наринали една камара пари и са потвошили още толкова нерви, ще им светне, че това не е строителницата от детската градина.

Ъм, извинявам се пак, че не съм вещ по тези неща. А и вече достатъно ти досадих с личните си проблеми. Не разбрах това:

Поне както аз разбирам, "заварените"(сиреч, останалата част от къщата, предполагам)сгради преобладават. Те ще се запазят, но по какъв начин да се включат към устройствения план?

Мисля, че вече предостатъчно помогна, за което много ти благодаря! Предполагам ставам досаден, така че ще се консултирам с друг ако не ти се обяснява. Мерси. :cool:

Те са включени в устройствения план. Е, ако са законни и са нанесени на въпросния план.

Има и друг момент. Ако не си пазите строителните книжа за старата част на къщата ще трябва да си ги правите на ново независимо, че имате нотариален акт за собственост в който сградата е описана /до колко подробно е друг въпрос/

Всъщност те са първото нещо което ще ви трябва за да започнете проектирането на пристройката

• Автор

След като им представих няколко фирми и казах какво ще направят вместо нас рзбраха за какво говоря.

По другия въпрос. Законни са и ще са в плана. Въпроса е 3/4 от къщата да остане същата, онази 1/4 ще достройва, така че се включва всичко.

Не съм сигурен, че имаме документация на останалата част от къщата, но предполагам да. Трябва да има в някои от милярдите роднини. Предполагам, че ако трябва да се прави наново няма да стане за ден-два, но ние за никъде не бързаме.

Блгаодаря ви много! Доста помогнахте. Сега вече знаем горе-долу какво трябва да се прави. МЕРСИ!

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.