Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Оразмеряване на хард диска

Featured Replies

Така значи имам тежката задача да преинсталирам ОС-а на лаптопа на сестра ми. Попринцип тя е с Виста, обаче реши че ХР е по-хубава така че ще бъде ХР. Не съм преинсталвал уиндоус преди така че трябваше да направя малко сърч тук, за да видя какво точно трябва да направя. Намерих този линк: http://hometechlabs.hit.bg/Articles/XP%20Install/install%20Windows%20XP.html и ще използвам информацията от него. Обаче тя също не е и доволна от разпределението на хард диска и. Всичките 320 ГБ са натрупани във С. И аз съм на неиното мнение че е по-добре да имаш 2 драйв-а единия да е 150-200 ГБ където да си качва всичката музика, филми и програми и С да го остави 40-50 ГБ и да качва само по-важни програми там. Обаче колкото и да търсих тук не намерих някаква полезна информация. Аз поне си мисля че това оразмеряване би трябвало да стане когато се преинсталира Уиндоус-а, ама все пак както вече казах не съм инсталирал ХР дотук(единствено един път преинсталирах 98, ама се съмнявам да е същото + тя няма флопи). Надявам се да ми предложите някакво решение или поне ако вече има тема като тази, която не съм успял да намеря да ме снабдите с линк. Ще съм много благодарен на всеки, който отговори в темата!

първата ти пречка е че ще трябва да намериш външни САТА драйвъри за хард диска, за да го види ХР

едва после се притеснявай за цепенето

ето ти с картинки: http://store3.data.bg/pchelp/articles/windows/Windows%20XP_Install/Etap1-Dos%20Setup.htm

ако смяташ че няма да се справиш със САТА-та, оставяй вистата или слагай 7

не питай как се вгражда САТА, а ползвай търсачката

...

Определено не си търсил както трябва. Има много писано по въпроса. Не са ти нужни сата драйвери, просто AHCI трябва да е забранен

• Автор

Значи сега кой от двамата да слушам? Като чувам за САТА драйвери и ... нямам никаква представа за това, обаче това ANCL звучи по-лесно... Как става самата процедура? И всичко ли ще върви както е описано в линка, който пуснах или заради форматирането ще е променено нещо?

Значи сега кой от двамата да слушам? Като чувам за САТА драйвери и ... нямам никаква представа за това, обаче това ANCL звучи по-лесно... Как става самата процедура? И всичко ли ще върви както е описано в линка, който пуснах или заради форматирането ще е променено нещо?

Не AHCL, а AHCI... Забранява се в BIOS. Има информация по въпроса и тук, и в гугъл.

Щом ще слагаш XP (аз лично го предпочитам), подсигури си драйвери! Ако имаш желание и възможност, направи си бекъп (и за това е писано, потърси). След като си се подготвил с драйверите и си се застраховал (по желание), пристъпваш към инсталацията... Линка който си дал го погледнах, но нямам нито време, нито желание да го чета, но предполагам се описва правилно процеса. Погледни линка и на Aquaris, там дори има и картинки :eek: Другото което трябва да направиш, е да изтриеш всички дялове и едва тогава да го разделяш на нови. Разделянето става (по спомен) с create new partition и задаваш размера в мегабайти. Даваш да се инсталира на първия новосъздаден дял и когато те попита за формат, даваш quick format и общо взето това е. След инсталацията ще трябва да форматираш и другия/другите дялове, но това е вече от Windows и когато за първи път се обърнеш към тях

... Разделянето става (по спомен) с create new partition и задаваш размера в мегабайти....

по формулата "желано количество в GB" х 1024 = "необходимо количество в МВ"

пример: искаме дял 30 GB: 30 х 1024 = 30720...така за размер на дяла пишем 30720

Така значи имам тежката задача да преинсталирам ОС-а на лаптопа на сестра ми. Попринцип тя е с Виста, обаче реши че ХР е по-хубава така че ще бъде ХР. Не съм преинсталвал уиндоус преди така че трябваше да направя малко сърч тук, за да видя какво точно трябва да направя. Намерих този линк: http://hometechlabs.hit.bg/Articles/XP%20Install/install%20Windows%20XP.html и ще използвам информацията от него. Обаче тя също не е и доволна от разпределението на хард диска и. Всичките 320 ГБ са натрупани във С. И аз съм на неиното мнение че е по-добре да имаш 2 драйв-а единия да е 150-200 ГБ където да си качва всичката музика, филми и програми и С да го остави 40-50 ГБ и да качва само по-важни програми там. Обаче колкото и да търсих тук не намерих някаква полезна информация. Аз поне си мисля че това оразмеряване би трябвало да стане когато се преинсталира Уиндоус-а, ама все пак както вече казах не съм инсталирал ХР дотук(единствено един път преинсталирах 98, ама се съмнявам да е същото + тя няма флопи). Надявам се да ми предложите някакво решение или поне ако вече има тема като тази, която не съм успял да намеря да ме снабдите с линк. Ще съм много благодарен на всеки, който отговори в темата!

Пробвай да спреш с-ата мода на харда от биоса. Ако има такава функция. За преоразмеряване на хардиска - Isow's Multiboot - от него Acronis Disk Director. Ако искаш да ме питаш друго намери ме на Skype. Подробности за ника на ЛС

• Автор

Еми ок значи инсталнах Акронис и се оправих със хард диска вече всичко е наред там. Обаче сега като тръгвам да преинсталирам нещо не ми се връзва. Значи рестартнах и влезнах в биос-а като натиснах Esc и после видях някакво буут меню от където видях че имаше две опции - СД/ДВД ром и Ноутбук ... Значи аз маркирах СД/ДВД ром и след това дадох ентър. След това си тръгна Уиндоус и си зареди компютъра. Аз направо вкарах диска и рестартирах. Обаче като реснах отначалото показваше само "_" на екрана в продължение на 5-10 секунди и после си започна да зарежда Уиндоус. Защо не отчита диска? Доколкото разбирам е настроен да буутва от СД.

• Автор

Значи диска е bootable 100 процента, направих го да буутва от диск, обаче инсталацията не тръгва... Да не би за Downgrade от виста към ХР да трябва нещо по-специално или де да знам. Много време похабих и поне 5-6 диска и пак не мога да се оправя...

• Автор

В буут ордър съм го направил да е първо в листа CD/DVD device, а пък диска съм го записал от Неро със подходящите настройки за буут диск, които ги видях в една тема тук в калдата. Затова не ми е ясно къде може да е проблема

кажи марката и модела на лаптопа, имаше някакви модели на MSI на които беше така направен биоса че не можеше да се инсталира XP

... а пък диска съм го записал от Неро със подходящите настройки за буут диск, които ги видях в една тема тук в калдата. Затова не ми е ясно къде може да е проблема

Какви са тези настройки?... Аз единственото което правя за да запиша ISO е да дам на Nero да отвори .iso файла. Никакви други настройки не са нужни!

• Автор

Еми там пишеше че трябва да се промени от 07С0 на 0000 и от 1 на 4 и т.н. Някакви такива малки промени. Беше обяснено в някакъв Word-овски файл. Не са ли необходими тези промени?

Еми там пишеше че трябва да се промени от 07С0 на 0000 и от 1 на 4 и т.н. Някакви такива малки промени. Беше обяснено в някакъв Word-овски файл. Не са ли необходими тези промени?

Даже не знам за какво говориш... :) Нали си изтеглил бутващо исо на XP? Единственото, което е трябвало да направиш, е да го запишеш по начина, който съм ти казал по-горе - Open...->Image Files и това е.

едит: sifon4o, сега да не се объркаш ;) И двата начина са верни и водят до едно и също (моя и на delphipro).

Редактирано от djagi (преглед на промените)

А като ти показа _ за 5-6 секунди натисна ли някой бутон през това време? Защото трябва.

• Автор

еми направих това което делфиро написа и сега вече имам файл Image.nrg - предполагам именно него трябва да запиша на диска?

• Автор

... Или аз съм много зле и изобщо нищо не разбирам или има някакъв проблем. Значи правя всичко което делфипро е написал и когато започва "бърн" процеса ме пита къде да запамети файла и след бърнa има файл Image.nrg който е с размера на Уиндоус-а който аз исках да запиша - аз си мислех че това е само някакъв сейв на Неро-то... След като направих всичко което си записал все още ми показваше че диска е празен... Пробвах да прегледам Бърнинг РОМ и видях че горе на device пише Image Recorder. Не трябва ли да е Z:/ Optiarc .... (СД/ДВД устройството ми) и на него да се записва?? Де да знам трябва тази вечер всичко да е готово а аз все още не знам откъде да го почна =/

еми направих това което делфиро написа и сега вече имам файл Image.nrg - предполагам именно него трябва да запиша на диска?

Имаше една, дето питаше как се пренавиват DVD-та, че трябвало да ги връща във видеотеката... Бях останал с впечатлението, че някога си записвал дискове, а даже си бил съсипал няколко. Е, защо точно сега си решил, че устройството трябва да е Image Recorder, а не там каквото ти е физическото CD/DVD, което е и по подразбиране?

• Автор

Попринцип не съм толкова невеж, ама се оказа че тая версия на Неро дето аз съм я имал записвала само Image Recoreder и изобщо не можеше да превключи на СД-то.. След като качих нов успях да инсталирам диска и инсталацията потръгна както си трябва, ама след като се заредиха файловете за сетъп се показа ония гаден син прозорец дето никога не се маха.. И сега си търся САТА драйвери (май си намерих този който ми трябва). Сега ще видим какво ще стане

• Автор

Така инсталнах драйвера за Виста 64 бита (за ХР няма такъв САТА драйвер). Рестартнах и пак същия син екран със ерора... да не би да е защото разделях хард-а ? само предположение нямам никаква идея...

Така инсталнах драйвера за Виста 64 бита (за ХР няма такъв САТА драйвер). Рестартнах и пак същия син екран със ерора... да не би да е защото разделях хард-а ? само предположение нямам никаква идея...

sifon4o, sifon4o... Много си зле, меко казано. Всичко ти е написано вече в темата, ама явно не си го схванал. При това положение, най добре извикай някой приятел, който не е нужно да разбира от компютри, просто му дай да прочете тази тема и да ти помогне. Каза ти се вече, ама ще го повторя и за твоя приятел, дето ще ти помага, за преинсталацията НЕ СА ТИ НУЖНИ SATA ДРАЙВЕРИ!

Освен това, да те пита човек, с какъв акъл реши да слагаш въпросния 64 битов драйвер за Виста? Аз се съмнявам, че Вистата на лаптопа е 64 битова. И защо ще слагаш въпросния драйвер, след като тъй или иначе ще преинсталираш? Явно не са ти ясни нещата.

• Автор

Еми ... Почетох малко по въпроса и разбрах че щом се появява тази грешка значи има проблем със САТА драйверите...

Еми ... Почетох малко по въпроса и разбрах че щом се появява тази грешка значи има проблем със САТА драйверите...

Може и със, може и без. Ако държиш да ги слагаш (говориме за XP, нали?) има два начина - дискета или да ги вградиш в инсталацията. Третия вариант е да ги сложиш след инсталацията, но това значи, че пак трябва да изключиш AHCI режима, да инсталираш XP, да сложиш драйверите и в BIOS отново да включиш AHCI и да се молиш всичко да тръгне. Тъй като първите два варианта очевидно не са за теб, а третия е рискован, имаш още един вариант - да изтеглиш някоя самоделка с интегрирани вече на нея драйвери, който вариант също не ти препоръчвам.

След инсталацията, другото което ще ти трябва са драйвери за XP. Ти изтегли ли такива?

• Автор

Да като по чудо си намерих всички необходими драйвери. Значи компютъра няма флопи така че дискетата пропада, а да ги вградя в инсталацията звучи твърде сложно... Може би вариант номер 3? Той звучи най-лесен (вариант 4 не го препоръчваш така че остава 3). Има ли някакъв риск нещо да се развали, ако не потръгне след като включа AHCI?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.