Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Въпрос относно XP сериен номер,проверка

Featured Replies

Здравейте. Проблемът който имам е следният. Наскоро си купих лаптоп Асер, 2ра ръка. Лаптопът има стикер на Windows XP, залепен е на дъното на лаптопът и там е вписан регистрационният код. Притесненията ми идват от там, че програмата Еверест ми показва различен сериен номер и различен регистрационен код. Искам да ви попитам възможно ли е някой да е сменил този стикер на дъното с друг, или програмата Еверест не ми дава точна информация относно ОС. Искам също да попитам как мога да проверя дали Уиндоуса е лицензиран. Скоро ще пътувам в чужбина и искам да се застраховам предварително.

Здравейте. Проблемът който имам е следният. Наскоро си купих лаптоп Асер, 2ра ръка. Лаптопът има стикер на Windows XP, залепен е на дъното на лаптопът и там е вписан регистрационният код. Притесненията ми идват от там, че програмата Еверест ми показва различен сериен номер и различен регистрационен код. Искам да ви попитам възможно ли е някой да е сменил този стикер на дъното с друг, или програмата Еверест не ми дава точна информация относно ОС. Искам също да попитам как мога да проверя дали Уиндоуса е лицензиран. Скоро ще пътувам в чужбина и искам да се застраховам предварително.

Версията на Windows от стикера и реално инсталирания съвпадат ли ?

Най-вероятно е инсталиран Windows с друг сериен номер, а не е сменен стикера.

Обнови го, и ако не е лицензен ще си покаже :whist:

Това дали ще ти свърши работа ?

Да, ще покаже типа на лиценза на текущия Уин. Но е твърде вероятно освен казаното от Кен, да не съвпаднат номерата, пак да е легално и да не може да се валидира. А ако се валидира при ъпдейта - ок, няма проблеми. С втората употреба понякога е така - риск пИчели, риск губи sad.gif

Скоро ще пътувам в чужбина и искам да се застраховам предварително.

Щом те притеснява номера, преинсталирай го с номера от "дъното", но виж първо дали е OEM или корпоративна версията на този номер.

Щом те притеснява номера, преинсталирай го с номера от "дъното", но виж първо дали е OEM или корпоративна версията на този номер.

На стикера при марковите машини обикновено е лиценза на корпоративния договор на съответния производител с М$ който не и върши никаква работа в повечето случаи. Затова и в повечето случаи номерата не съвпадат - този на стикера с този на Уин-а. Решението е да си изтегли/закупи оригинален диск от производителя sad.gif Или от някой тракер или нещо от сорта.

На стикера при марковите машини обикновено е лиценза на корпоративния договор на съответния производител с М$ който не и върши никаква работа в повечето случаи. Затова и в повечето случаи номерата не съвпадат - този на стикера с този на Уин-а. Решението е да си изтегли/закупи оригинален диск от производителя sad.gif Или от някой тракер или нещо от сорта.

За Windows XP съм преписвал два номера на компютри в магазините и с тях съм активирал няколко твърди диска. Освен този имам и трети и със него съм активирал два или три пъти.

Та аз го знам че вътре в машината е общ номер на производителя, а на кутията лепенката съдържа отделна лицензия да си я ползва при нужда. Това даже го четох на английски от един сайт и като следвах инструкциите си изкарах една страница номера за ХП от интернет. На разни льольовци които са ги публикували без да си искат.

За Глиста обаче не е така лесно като за ХП.

А иначе ако му дава апдейтите от сайта на микромеките, няма проблем, прави ги преди да тръгне за странство и е спокоен.

За Windows XP съм преписвал два номера на компютри в магазините и с тях съм активирал няколко твърди диска. Освен този имам и трети и със него съм активирал два или три пъти.

Та аз го знам че вътре в машината е общ номер на производителя, а на кутията лепенката съдържа отделна лицензия да си я ползва при нужда. Това даже го четох на английски от един сайт и като следвах инструкциите си изкарах една страница номера за ХП от интернет. На разни льольовци които са ги публикували без да си искат.

За Глиста обаче не е така лесно като за ХП.

А иначе ако му дава апдейтите от сайта на микромеките, няма проблем, прави ги преди да тръгне за странство и е спокоен.

Да, това споделяне на номерата е единият проблем и риск при втора/трета употреба за който съм драснал, че може да има проблем с валидацията. Относно номерата на стикера и на самия Уин на компа ето едно кратко пояснение, нека да е например за Дел машини:

The COA glued to the computer case is the proof of your license to use Windows XP Home or Professional, depending on the version stated on the COA sticker. This will not normally be the product code that is found using any of a number of applications designed to retrieve the product code. Dell has a volume license and implements this by incorporating a code in the BIOS that is used along with a special application found only on Dell OEM copies of the Windows installation CD. When Windows setup is executed from a Dell reinstallation disk the code on the CD recognizes the code in the Dell BIOS and automatically activates the installation. You should not even be asked to type the COA if you start Windows setup by booting up from the installation CD.

До колкото си го преведох, ако имаш диск с OEM-ския уиндоус на DELL, не ти трябва да въвеждаш номер, то си го разпознава. Само че като гледам, човека няма такъв диск. На НР съм виждал комплект с рековъри диск, който ти възстановява системата, но за диск с уиндоус за определен лаптоп не. Вероятно трябва да има от някъде да го дръпне и да ползва номера.

До колкото си го преведох, ако имаш диск с OEM-ския уиндоус на DELL, не ти трябва да въвеждаш номер, то си го разпознава. Само че като гледам, човека няма такъв диск. На НР съм виждал комплект с рековъри диск, който ти възстановява системата, но за диск с уиндоус за определен лаптоп не. Вероятно трябва да има от някъде да го дръпне и да ползва номера.

Да, в случая не се въвежда номер. Това всъщност е и отлично познатата на всички нас БИОС емулация, широко прилагана и използвана за "легализиране" на Виста-тата и седмица-тата. Но може и да не е така и да трябва да се въвежда номер-а. За диска съм писал, че трябва да се дръпне или купи. Бизнес лаптопите а и изобщо скъпите модели на ЕчПи а и на останалите дори включват понякога и по две версии на Уин-а в рековъри дисковете, просто цената им е достатъчно висока за си позволят подобен лукс. Това е накратко и най-общо при ОЕМ версиите на Уин-а.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.