Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Car GPS Garmin - някои въпроси

Featured Replies

Здравейте,

решил съм да купя GPS за колата и от няколко дни се ровя из форуми и сайтове и установих, че Garmin е сред предпочитаните марки.

Бюджетът ми е 250лв, на което отговаря модела GARMIN NUVI 250W. В Техномаркет го предлагат за 249лв с карти за Европа и България - http://www.technomarket.bg/product_detail.php?product_id=09037165

Въпросите ми са следните:

1) Имате ли впечатления от модела и какви са те? Евентуално по-добро предложение за тези пари?

2) Докато се ровех останах с впечатление, че софтуера (картите) се купуват... има ли.. нека кажем алтернативни :biggrin: начини да се снабдявам с картите, които са ми необходими (общо взето ми трябва детайлна карта на България, включително в градовете, но няма да е лошо да има и на цяла Европа) и как стои въпроса в това отношение?

3) Въпросните карти в GPS приемника актуализират ли се? Защото например във Варна често има промени в града - правят една улица еднопосочна, друга пък тепърва се появява на картата (като например тази до Колхозния пазар)

Ще приема всеки съвет и информация, понеже специално за GPS не съм в нещата.

Благодаря на отзовалите се и ако мога да помогна с моите познания напр. за избор на лаптоп, фотоапарат, видеокамера пишете ми.

Здравей. Ползвам GPS от известно време и придобих представа за различните софтуери за навигация и карти. Най-подробната карта на България е за навигационен софтуер на Гармин. На мен този софтуер не ми харесва особено. Аз имам PNA (Personal Navigation Assistant) устройство с операционна система Windows CE, на което използвам за навигация софтуерът iGO. Като втори навигационен софтуер (резервен) съм си сложил Гармин, поради доста по-подробната карта. iGO е по-атрактивен и удобен софтуир за навигация, според мен. Относно въпросите ти:

1)Точно от този модел нямам впечатления, но имам познат с устройство на Гармин, който е доста доволен от него. За тези пари може да си купиш едно PNA и да си качиш различни софтуери за навигация. На устройства Гармин върви само софтуер Гармин.

2)Да, картите за навигация се купуват, но при покупката на устройство Гармин получаваш две години безплатно обновяване на картата на България. За Европа не знам как е. При покупката Гармина идва с предварително инсталирана карта на България на фирма Геотрейд. Друга добра карта на България за Гармин е BGRoutingMap, която можеш да си закупиш допълнително.

3)Картата на Геотрейд се актуализира на 3 месеца, а BGRoutingMap се актуализира всеки месец.

Та, ако искаш доста подробна карта на България - Гармин, ако искаш удобен и лесен софтуер за навигация - купуваш си PNA с Windows CE 5.0 и си слагаш iGO.

Успех и питай, ако има нещо.

Аз съм с почти същия и като цяло съм доволен.

Често се случва маршрута му да мине през поля с черен път или тясни улички където с колело не може да се влезе, но след като ги подмина си преизчислява и си влиза в "правия път". :)

Един познат ми го беше дал неговото Гарминче да му слагам карти, та ми го остави за няколко дни. Модела беше 250W.

Хареса ми, като за парите, които ми каза, че го е взел. Лесен е. Преди това обаче съм работил с Гармин на телефона ми. Мисля, че е добро устройството. От там на сетне вече зависи каква карта ще му сложиш. OFRM Геотрейд е много добра карта, изключително подробна. Единствено като недостатък мога да отбележа, че не е рутираща.

iGO е добър софтуер, но според мен лично в Европа няма шанс.

Редактирано от RefreshMe (преглед на промените)

• Автор

Благодаря ви за отговорите!

Вероятно ще се ориентирам към Гармин, тъй като подробната карта на България ще ми е нужна, когато тръгна да туристическа обиколка из стрната :) (Някъде бях чел, че има запаметени 100те национални туристически обекти в навигатора, за Гармин ли става въпрос?)

tigertron, извини ме дали съм разбрал правилно? PNA-устройства се наричат всички видове авто GPS без значение от производителя - Garmin, Tom-Tom и т.н.

Както ти каза и както четох в Уикипедия, Garmin и Magellan например си имат разработен свой софтуер и устройствата им не работят с друг.

Това означава ли, че останалите марки могат да ползват какъв да е софтуер, дори няколко от които да си избираш 1? Защото ако е така, това прави тези gps много по-функционални и дава възможност да си избереш кой софтуер ще ти е най-лесен и удобен за ползване.

Един познат ми го беше дал неговото Гарминче да му слагам карти, та ми го остави за няколко дни. Модела беше 250W.

Хареса ми, като за парите, които ми каза, че го е взел. Лесен е. Преди това обаче съм работил с Гармин на телефона ми. Мисля, че е добро устройството. От там на сетне вече зависи каква карта ще му сложиш. OFRM Геотрейд е много добра карта, изключително подробна. Единствено като недостатък мога да отбележа, че не е рутираща.

iGO е добър софтуер, но според мен лично в Европа няма шанс.

Как да не е рутираща картата на Геотрейд? Защо iGO да няма шанс за Европа? Имам един комшия, международен шофьор е, и му слагах точно iGO на навигацията. Неговият колега има Гармин и ги е сравнявал. iGO му е харесал доста повече и сега ще трябва да правя и друг GPS с iGO ;) В Германия и Франция е тестван и кара точно на адреса където трябва. Много са доволни хората от iGO.

Благодаря ви за отговорите!

Вероятно ще се ориентирам към Гармин, тъй като подробната карта на България ще ми е нужна, когато тръгна да туристическа обиколка из стрната :whist: (Някъде бях чел, че има запаметени 100те национални туристически обекти в навигатора, за Гармин ли става въпрос?)

tigertron, извини ме дали съм разбрал правилно? PNA-устройства се наричат всички видове авто GPS без значение от производителя - Garmin, Tom-Tom и т.н.

Както ти каза и както четох в Уикипедия, Garmin и Magellan например си имат разработен свой софтуер и устройствата им не работят с друг.

Това означава ли, че останалите марки могат да ползват какъв да е софтуер, дори няколко от които да си избираш 1? Защото ако е така, това прави тези gps много по-функционални и дава възможност да си избереш кой софтуер ще ти е най-лесен и удобен за ползване.

Да, PNA са различни видове навигационни устройства, не само авто има и за коолездачи, пешеходци и т.н. Да, Гармин и Магелан имат собствен софтуер, като на тяхните устройства може да работи само той. И пак Да, всяко друго PNA с операционна система (Windows CE) може да се отключи и да се инсталира на него различен софтуер за навигация. Моето PNA е с Windows CE 5.0 и на него съм качил iGO и Garmin, като си избирам с кой да работя. На друго PNA слагахме Гармин и Сиджик (Sygic), но после сменихме Сиджикът с iGO :whist:

Редактирано от tigertron (преглед на промените)

Как да не е рутираща картата на Геотрейд? Защо iGO да няма шанс за Европа? Имам един комшия, международен шофьор е, и му слагах точно iGO на навигацията. Неговият колега има Гармин и ги е сравнявал. iGO му е харесал доста повече и сега ще трябва да правя и друг GPS с iGO ;) В Германия и Франция е тестван и кара точно на адреса където трябва. Много са доволни хората от iGO.

Основно заради картите мисля това за iGo. Иначе качествата му не ги подлагам на съмнение.

Аз съм с Геотрейд 4.90. На телефона я ползвам. И като дам да търси улици ми дава, че не може. Затова съм останал с впечатлението, че не е рутираща.

Примерно с BgRoutingMap не е така и вади всяка улица, за която я попитам.

Основно заради картите мисля това за iGo. Иначе качествата му не ги подлагам на съмнение.

Аз съм с Геотрейд 4.90. На телефона я ползвам. И като дам да търси улици ми дава, че не може. Затова съм останал с впечатлението, че не е рутираща.

Примерно с BgRoutingMap не е така и вади всяка улица, за която я попитам.

Не е вярно. Картата на Геотрейд е основна за България с всеки закупен нов GPS Гармин. Напълно рутираща е. При мен работи безупречно и търси по всеки един от възможните критерии - Адрес, Обекти, Градове, Кръстовища и т.н. Намира ми всичко и ме води до целта безупречно.

Ооо не, картите на Европейски страни (казвам наистина Европейски страни) за iGO са много пълни. Покритието е на почти 100% и ги поправят, ако има грешки на всяко тримесечие. Точно преди 2 дни комшията се върна от Германия и Франция и каза, че картата била безупречна. Картите, които съм му качил са на Телеатлас. А сега новите карти би-трябвало да са доста по-точни, правилни и прецизни, защото освен подобрения ще вкарат и нова технология за позициониране, а вярното съдържание на картите ще се определя от сателитни снимки. Та ако наистина направят това, то тяхните карти стигане няма да имат. :)

• Автор

Придобих ясна представа за нещата, за което искрено благодаря! ;)

Остана само да попитам кои марки PNA с Windows CE са за предпочитане?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.