Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем при Boot на Vista

Featured Replies

Здравейте, опитвам се да преинсталирам Windows-a на един преносим компютър - Asus X50SL, MB version: F50SL, BIOS ver 301 от 06.19.2008. Проблемът е че не успявам по никакъв начин да накарам компютъра да boot-не нито от DVD, нито от USB Flash с имидж на Виста. Прочетох на някои места, че това вероятно се дължи на старата версия на BIOS-а реших да я ъпдейтна. В биоса на Asus има опция за това - това е Easy Flash Utility, проблемът при нея е че както пише в самия BIOS НЕ подържа CDROM, USB HDD или Secondary HDD. Предположих че тогава мога да използвам USB Flash, но по някаква причина не се получава. Сега мисля да опитам под ДОС да подкарам друг utility за упдейт на BIOS.

Единствената причина да искам нова версия на BIOS-а е защото мисля, че причината да не мога да boot-на, нито виста, нито XP е в стария BIOS

Благодаря

• Автор

Преди малко пробвах да Boot-на ДОС от CD, но и това не става:biggrin: Вече съм без никакви идей!

Определено е BIOS...Дори компютри от 94/95 могат да буутват от CD, така че определено има нещо нередно в BIOS

П.П Префлашването на зарядно и ЗАРЕДЕНА батерия, а най-добре в сервиз(ако е в гаранция още по-добре...направо им го носи)

Редактирано от Гост (преглед на промените)

да jjjjjk е прав. обаче за да боотнеш от друго устройстяо трябва да настроиш boot device priority. тоест флашката е юсб диск, но вероятно е настроен биос първо да зарежда от твърдия диск. би трябвало като пускаш лаптопа да задържеш F12 и да ти изкара boot меню и да избереш от куде за боотне. естествено изискванията са флашката/цд-то да са системни и записвачката да чете...

• Автор

да jjjjjk е прав. обаче за да боотнеш от друго устройстяо трябва да настроиш boot device priority. тоест флашката е юсб диск, но вероятно е настроен биос първо да зарежда от твърдия диск. би трябвало като пускаш лаптопа да задържеш F12 и да ти изкара boot меню и да избереш от куде за боотне. естествено изискванията са флашката/цд-то да са системни и записвачката да чете...

За съжаление не е проблема в Boot device priority-то :biggrin: независимо дали оптичното устройство е първо или флашката няма никакъв резултата и до boot-ване не се стига :lol6:

Редактирано от spiro666 (преглед на промените)

Дай снимка от екрана за настройка на приоритета на устройствата за стартиране(Boot Device Priority)

Увери се също, че дисковете ти са буутващи, като ги пробваш на друг компютър.

Провери дали DVD/CD устройството ти не е повредено

Редактирано от Гост (преглед на промените)

• Автор

Дай снимка от екрана за настройка на приоритета на устройствата за стартиране(Boot Device Priority)

Увери се също, че дисковете ти са буутващи, като ги пробваш на друг компютър.

Провери дали DVD/CD устройството ти не е повредено

Прикачил съм снимка от екрана за настройка на приоритета на устройствата. Това е когато искам да boot-на от CD/DVD, когато го правя от флашката съответно тя е е първото устройство.

а иначе всичките дискове с който боотвам са пробвани и работят на други системи, само флашката нямам на какво да я пробвам в момента.

post-261692-1266137657,99_thumb.jpg

Пробвай да анулираш настройките на биоса. На лаптоп това става като се извади батерията, изключи се от тока и бутона за пускане се задържи около 30 сек. до 1 мин. Пробвай така може би е най-лесният начин.

ако флашката не е системна няма как да зареди от нея, а оптичното ти устройство явно не чете...

Пробвай да анулираш настройките на биоса. На лаптоп това става като се извади батерията, изключи се от тока и бутона за пускане се задържи около 30 сек. до 1 мин. Пробвай така може би е най-лесният начин.

eй!!! като не разбираш, не пиши глупости - да се стигне до батерията за биос на лаптопа трябва много разглобяване...

Редактирано от the professor (преглед на промените)

Защо си толкова сигурен , че проблема е в биос ? Пробва ли флашката на друг компютър ?

Като сложиш бутващо cd с програми, или линукс , тръгва ли ?

Не е нужно да се търси под вола теле , обикновенно проблема е в задклавиатурното устройство.

Почти на всички лаптопи/настолни машини , от 2006 насам може да се инсаталира о.с. от usb , даже и на някой доста по-стари модели става.

Това , че не можеш да го направиш , не означава че в компа е проблема.

Успех :)

• Автор

Защо си толкова сигурен , че проблема е в биос ? Пробва ли флашката на друг компютър ?

Като сложиш бутващо cd с програми, или линукс , тръгва ли ?

Не е нужно да се търси под вола теле , обикновенно проблема е в задклавиатурното устройство.

Почти на всички лаптопи/настолни машини , от 2006 насам може да се инсаталира о.с. от usb , даже и на някой доста по-стари модели става.

Това , че не можеш да го направиш , не означава че в компа е проблема.

Успех :)

И аз мисля че проблемът може да е в зад клавиатурното устройство :) или поне се надявам да е така

няма как да пробвам в момента USBто защото имам само един десктоп който е с неработещи USBта и един netbook asus eee pc който работи с XP и ми се струва, че по принцип не може да боотне с Виста.

До сега съм пробвал да боотна с ДОС, две XP-та и Виста. Не разполагам с инсталационен диск на линукс, какво боотващо CD програми да пробва, смисъл със какви програми може да се пробва.

• Автор

CD/DVD устойството ти вероятно не работи.

Ето ти как да си направиш системна флашка, за да инсталираш от нея http://komku.blogspot.com/2008/11/install-windows-xp-using-usb-flash-disk.html

Предположих че може да не работи оптичното! Пробвах няколко флашки с различни операционни системи, но без резултат

Нямам време да се занимавам с това повече, мисля да го занеса в сервиза.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.