Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

въпрос относно примигващ диод

Featured Replies

нещата стоят така ..... вчера си взех 4 сини диода работещи на 3 волта(поне така ми казаха в магазина),свързах ги последователно и ги вързах с молекс към 12 волта на захранването... така .... днес ми направи впечатление,че един от диодите примигва от време на време....та да попитам на какво може да се дължи това........

Най-вероятно става въпрос за крайния, ако е така , то проблема е най-вероятно в недостиг на напрежение. При последователно свързване подаденото напрежение се разпределя между консуматорите, в твоя случай ги храниш най-вероятно със 12V (което не е константа, всъщност, зависи от много фактори, но варира ли в интервал (+/-) 5% - всичко е наред).

Може да измериш напрежението, между краищата на проблемния светодиод.

• Автор

измерих напрежението между крачетата и се оказва че е по ниско... и затова на моменти дори не свети .... та как мога да оправя това...

измерих напрежението между крачетата и се оказва че е по ниско... и затова на моменти дори не свети .... та как мога да оправя това...

Замяна на диода ,но най добре сложи 3 вместо 4 диода.Няма да изгорят не се притеснявай.

Замяна на диода ,но най добре сложи 3 вместо 4 диода.Няма да изгорят не се притеснявай.

Пишеш пълни глупости ,при включването ще изгори поне един от 3-те .

Смени мигащия светодиод с нов , и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО включи последователно във веригата резистор , 100-240 ома.

:cool:

Редактирано от thejoro (преглед на промените)

• Автор

Пишеш пълни глупости ,при включването ще изгори поне един от 3-те .

Смени мигащия светодиод с нов , и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО включи последователно във веригата резистор , 100-240 ома.

;)

направих това което ми каза... сега вече 2 не светят ....

Led диодите винаги трябва да се включват като стабилитроните , с гасящ резистор във веригата.

На повечето светодиоди , напрежението aнод-kатод варира между 1.2-2,4v .

4x2.4 е доста по малко от 12v , когато си ги включил директно , не се знае колко са заминали .

Вземи си нови , и ги свържи по схемата :

fa5fa179689ba911cd73dca2fc9695ef_120x90.jpg

Това важи за еднакви светодиоди .

Ако са с различен цвят , поради разликата в падовете на напрежение върху тях , при един и същи ток , ще светят с различен интензитет.

Успех :)

• Автор

Led диодите винаги трябва да се включват като стабилитроните , с гасящ резистор във веригата.

На повечето светодиоди , напрежението aнод-kатод варира между 1.2-2,4v .

4x2.4 е доста по малко от 12v , когато си ги включил директно , не се знае колко са заминали .

Вземи си нови , и ги свържи по схемата :

fa5fa179689ba911cd73dca2fc9695ef_120x90.jpg

Това важи за еднакви светодиоди .

Ако са с различен цвят , поради разликата в падовете на напрежение върху тях , при един и същи ток , ще светят с различен интензитет.

Успех :rolleyes:

виж сега....диодите са 4 на брой със син цвят,свързани са последователно....преди малко прочетох,че диодите със син цвят са 3.3V ...,при 4 диода последователно става 13.2V това май значи,че не им достига напрежение ... какво мога да направя по въпроса....

Редактирано от blackarcher (преглед на промените)

Работния режим на светодиодите се определя по ток , не по напрежение.

Нито имам желание , нито съм човека , който да ти обяснява базовите неща в електрониката .

Четене му е майката :)

Редактирано от thejoro (преглед на промените)

• Автор

добре... последен въпрос,ако си разделя в две двойки диодите с по 1 резистор от 270ома,ще светят ли нормално.......

добре... последен въпрос,ако си разделя в две двойки диодите с по 1 резистор от 270ома,ще светят ли нормално.......

Извинявай, но електрониката/електротехниката са точни науки...Ще се наложи да правиш изчисления

Като за начало закона на Ом-I=U/R.Трябват ти характеристиките на светодиодите-какъв е номиналният им ток и напрежение и т.н. Светодиоди най-различни има...Например за различни напрежения.

Падът на напрежение върху резистора( R) се изчислява от горната формула. Oт там може да сметнеш и тока.

EDIT-Ето ти нещо полезно http://metku.net/index.html?sect=view&n=1&path=mods/ledcalc/index_eng

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Днес минах да взема няколко сини светодиода , и на мен ми ги продадоха за 3- волтови , имаше и за 12 .

Продавачката каза , че няма никакви други спецификации за тях .

17b2cc9be1aa2b8f1d8b5efb075d9dc1_120x90.jpg

Както и да е , след измерване падовете върху тях са 2.8-2.9в.

Така че , тока , може да го сметнеш много лесно .

Обикновенно 20-30 милиампера са безопасни за повечето светодиоди .

Тези , които ги взех , при 20 ma светят напълно прилично .

12-2x2.8=6.4v . 6.4/270=0.0237 , 23ma , няма да има проблем .

Успех ;)

Аз пък още като си купувам светодиодите щях да си купя и четири резистора 1к и за всеки диод резистор

безотказна схема

Аз пък още като си купувам светодиодите щях да си купя и четири резистора 1к и за всеки диод резистор

безотказна схема

И аз така ги правя на всеки диод по 1 резистор 1кОм и после колкото диода са ,ги пускам успоредно на 12V.

не се прави така. диоди последователно много рядко се свързват и то когато трябва да се стабилицзира някакъв пад на напрежение (не се прави със светодиоди).

така че на всеки диод вързваш последователно по 1 резистор 10кОм и готовите групи си ги вързваш колкото иска на брой... с 10 килоома и на 28 волта ще светят без да гръмнат... ако светят слабо слагаш 5кОм, 6,8кОм, 7,5кОм или 8,2кОм - пробно (те и без това продават за 10 стотинки 6 резистора)...

Редактирано от the professor (преглед на промените)

• Автор

ахааа...ще пробвам така,благодарим за отговорите.... а проводник с какво сечение да ползвам?????

Редактирано от blackarcher (преглед на промените)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.