Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Започва пренаписването на учебниците

Featured Replies

За да се стигне до пренаписване на учебниците първо трябва да се приеме новият закон за средното или за училищното образование.

6_1647cf.jpg

Това каза пред журналисти министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов в Софийската математическа гимназия, предаде БТА. Той добави, че ако законът стане готов в близките два-три месеца, ще започне и пренаписване и преглед на учебните програми.

Основната ни цел е да дадем един метод, инструмент и позитивно усещане в "главите на учениците", за да могат те да се справят с всяка материя, обясни министърът.

Преди няколко месеца той обеща, че ще прегледа учебниците, по които учат учениците.

Скоро ще бъдат публикувани извадки от учебниците с неподходящи текстове, в момента една група прави подобни извадки и "ще се види какво става в главите на децата", каза още Игнатов. По думите му в някои учебници има текстове, които не могат да се оценят като "бисери", а по-скоро като недопустими. Той даде пример за текст в читанката за втори клас, в който се разказва за врабчета с неподходящи изразни средства.

"Има една история за врабченцата, които са останали тук, щото за да го духат или нещо такова... да стоят за тоя дето духа", цитираха от БНТ министъра.

Проверка на Дир. бг. в интернет форуми установи публикуван от родители точния цитат от разказ на чешкия автор Карел Чапек: "По цял ден мърмореше, че в Дейвице било скучно и досадно, че другите птици живот си живеели-зиме отлитали на юг, кой в Ривиерата, кой в Египет...например скорците и щъркелите, и лястовичките, и славеите. Само врабците се блъскали цял живот за тоя дето духа".

По думите му той е против това учениците да зазубрят учебния материал, но има една основа, едни изисквания към тях, без които образованието не може. Текстове, които трябва да се знаят и дълбоко да се разбират, са например "Под игото" и "О, Шипка!", подчерта Игнатов.

Според него същественото за ученето при учениците трябва е интерпретацията и дълбокото разбиране на материала. Не бива да се изисква прекалено много от учениците, например информация, която могат да намерят в енциклопедиите, коментира министърът.

В новия закон за средното или училищното образование, който се разработва в момента, се предвижда още от новата учебна година да започне целодневното обучение на първокласниците, а задължителната предучилищна подготовка да бъде от петгодишна възраст.

По думите на Игнатов училищата в София и в големите градове в страната са готови за започването на целодневното обучение от първи клас.

"Въвеждането на целодневното обучение от първи до четвърти клас е процес и ще стане поетапно и постепенно, защото там, където не може той да се осъществи, ще се доизгради средата, за да се случи това", коментира министърът. Според него не трябва да се очаква обаче "от септември всички ученици от първи до четвърти клас, строени, да започнат целодневно обучение".

По думите му има голям проблем с връщането на активния спорт в училище, а това е една от формите за целодневно задържане на учениците в училище.

news.dir.bg

За кой ли път ги пренаписват през последните 20 год?:yanim:

Да и се налага да учим по 20 различни учебника,

Да не говорим, че понякога се налага да се преместиш от едно училище (които са на "Просвета") в друго (които са на "Булвест) и нещата съвсем се опетлават (въпреки, че задължителния минимум е еднакъв).

п.п. Аз съм се ограмотявала с Букварче от 1979 г. на Просвета! Брат ми също! Моя син се учи само и единствено от него! Понякога го ползвам и на работа! Тогава беше само едно но нямаше неграмотни деца! Всеки ден виждам неграмотни деца от малцинствата...........лошото е, че в последните 2,3 години започнах да срещам и неграмотни българчета!

п.п.2 Статията е старичка, но интересна! Вижте коментарите!

Егати претенциите. Не стига, че правителството харчи хиляди лева за поправянето на някакви запетайки или сбъркана една буква и друга остаряла информация, пак не сте доволни. Ми да стоят учебниците от преди ~10 години, за какво са ни нови. Образованието не е преоритет, явно...

Егати претенциите. Не стига, че правителството харчи хиляди лева за поправянето на някакви запетайки или сбъркана една буква и друга остаряла информация, пак не сте доволни. Ми да стоят учебниците от преди ~10 години, за какво са ни нови. Образованието не е преоритет, явно...

Никой не мрънка заради пренаписването, ами затова, че има 20 различни учебника по един предмет.А кажи ми ти, ако тези 20 учебника отново се пренапишат и всеки издател си го напише как знае и промени нещичко съвсем незначително(както се предполага, че ще стане .. само за да мине номера), какво се получава?Трябва да има уеднаквяване на информацията, т.е да е еднаква във всеки учебник, независимо на колко високо ниво е написан.

А не като миналата година, когато взехме с г-жата по история два учебника .. (и не помня издателствата щото не ми бяха известни) .. и в единия пише - България е създадена 681, а в другия ~680.И по двата учебника се учи в съвремнни български училища. :whist:

Според мен трябва да се избере едно издателство, което да пише учебниците и всички други да спрат печатането на учебници.

И ако питаш мен си правят майтап с това пренаписване, защото сега съм отворила учебник написан 2008 година по география, в който има доста правописни грешки, да не говорим колко неточности има ... Няма да давам примери, достатъчно ми е на мен това, което виждам в него... Колко ли хиляди дават за пренаписването, а?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.