Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Относно шофьорски курсове и изпити — категория „B“

Featured Replies

Здравейте, Наскоро стигнах да се запиша и аз за такова обучение. И имам няколко въпроса, които ще ви помоля да ми разясните. Видях, че из форума има вече подобни теми, но ще попитам в отделна, пък ако някой сметне за нужно, нека я премести/затрие. Така. Задължително ли е обучаващият се да има часове по теория? Задължително е, нали? Понеже аз нямам. Накараха ме да си закупя книжка с правилата, от която да се готвя. Въпросното помагало също така съдържа примерни изпитни листовки, които, по думите на инструктура ми, когато мога да реша, съм вече готов за изпита и трябва само да му се обадя. Както и да е, и без часовете по теория се оправих, тестовете ги решавам. Само дето не съм много доволен, понеже плащам дори повече от познати, които обаче часовете си ги имат. Чувствам се леко минат. Друго, колко часове кормуване трябва да имам? Колко от тях са в градска/извънградска обстановка? Колко часа нощно каране ми се полагат? Разрешено ли е още първото шофиране да е по тъмно и при намалена видимост? Каква е предвидено да бъде продължителността на всяко учебно занятие? И, понеже и с това не съм запознат, ще ми обясните ли как протича изпитът (място, начин на провеждане)? Говоря както за писмения, така и за практическия. Бих желал някой, който се е явявал наскоро, да разкаже как е минало при него. Благодаря за вниманието!

Здравейте,

Наскоро стигнах да се запиша и аз за такова обучение. И имам няколко въпроса, които ще ви помоля да ми разясните. Видях, че из форума има вече подобни теми, но ще попитам в отделна, пък ако някой сметне за нужно, нека я премести/затрие.

Така. Задължително ли е обучаващият се да има часове по теория? Задължително е, нали? Понеже аз нямам. Накараха ме да си закупя книжка с правилата, от която да се готвя. Въпросното помагало също така съдържа примерни изпитни листовки, които, по думите на инструктура ми, когато мога да реша, съм вече готов за изпита и трябва само да му се обадя. Както и да е, и без часовете по теория се оправих, тестовете ги решавам. Само дето не съм много доволен, понеже плащам дори повече от познати, които обаче часовете си ги имат. Чувствам се леко минат.

Друго, колко часове кормуване трябва да имам? Колко от тях са в градска/извънградска обстановка? Колко часа нощно каране ми се полагат? Разрешено ли е още първото шофиране да е по тъмно и при намалена видимост? Каква е предвидено да бъде продължителността на всяко учебно занятие?

И, понеже и с това не съм запознат, ще ми обясните ли как протича изпитът (място, начин на провеждане)? Говоря както за писмения, така и за практическия. Бих желал някой, който се е явявал наскоро, да разкаже как е минало при него.

Благодаря за вниманието!

Скоро, скоро..една година стана вече откакто се явявах на изпитите, но ще си направя труда да отговоря.

Аз също минах без часове по теория. Подготвях се сам, ако имаше нещо неясно с инструктора преди кормуването го изяснявахме. При мен беше поради простата причина, че нямах време. Цял ден на работа. Не се оплаквам. Листовките ги научих, инструктора си беше много пекан и помагаше, ако нещо не е ясно. Правилника и листовките той ми ги даде, за да не давам пари и за тях и после му ги върнах.

По мое време кормуването беше 30 часа. Мисля, че не съм чул да са ги увеличили. Колко са в градска/извънградска обстановка, преценява инструктира. При всеки различно. По принцип, трябва първите 8, мисля, че бяха, да са извънградско, но в извънградското се учиш само да държиш пътя. Истината е в града, дето викаше моя инструктор. И затова, аз карах само 4 часа извънградско.

Нощно каране няма.

Ако не си сядал зад волана преди това, не е препоръчително да караш по тъмно. За забрана не съм чувал.

Аз карах по 2 часа на ден. Когато нямах достатъчно време и по 1. Когато имах повече време - повече часове. Но не е хубаво да е повече от 2 часа, защото човек се изморява все пак. Особено ако е в жегите. Може и примерно на ден 2 пъти по 2 часа да караш с почивка от няколко часа между тях. Аз общо взето карах, както ми е на мен удобно.

Писмения изпит е в кабинет на ДАИ. Ако кабинета на фирмата при която караш курсовете има камери, може и там да е, но най-вероятно в ДАИ. Всеки си тегли листовки от А и Б по една и решава в рамките на...40 мисля, че беше или 45мин. Позволени са 5 грешки на общо 60 въпроса. Ако вземеш листовките, отиваш на изпит по кормуване. Кормуването е с учебната кола, на която си карал часовете си и е не повече от 20 мин. в градски условия. Включва ляв, десен завой, включване в движението, спазване на предимство, стопове, мопове, пешеходни пътеки и накрая паркиране. Има малки грешки, които се допускат и такива при които веднага те късат. Ако не спреш на стоп - късат те, ако отнемеш предимство - късат те, минеш на червено - късат те. Можеш да гасиш колата 2 пъти, на третия път вече се смята за грешка. Защото се случва да изтървеш съединителя, примерно, но ако го правиш редовно, значи не си готов. Позволено е да забравиш да дадеш мигач, но не и на всяко кръстовище, естествено.

Общо взето, май е това :nono:

Aragorn е прав. Само да допълня, че от тази година листовките се правят на компютър (поне така трябва да бъде), което означава, че не си теглиш сам, а ти се падат произволно една А и една Б. И не можеш да решаваш въпросите в реда, в които желаеш, а по строго определения от номерацията ред. Но за да се справиш с листовките трябва да изрешиш тези в книжката по два пъти и то просто ти се набива в мозъка. Има хора, които решават, че тия работи ги знаят и изобщо не се занимават. Резултата е повторно, че и потретно явяване. Затова, от личен опит: поне един пън целия правилник - за да си знаеш както задълженията на пътя, така и правата; след което по два пъти всички листовки и ако все още има неща, които не помниш - отваряш правилника и си четеш отделни раздели. Има хора, които назубрят само листовките без да четат правилника - не се разминават без разправии като стъпят сами на пътя.

Относно практическия изпит. Обикновено започва от офиса на автошколата или някое близко място и се кара-горе долу в района, в който си се учил. Естествено има даиаджии, които могат да те забият на кравата отзад, но рядко се случва. Най-важното е като седнеш в колата ПЪРВО да си нагласиш седалката, ВТОРО огледалата и ТРЕТО колана. Последното ако го изпуснеш ще ти каже да изгасиш двигателя преди на си посегнал да включиш първа. И естествено първото потегляне трябва да ти е на ниво. Ако се изложиш в началото, например ако ти загасне колата, ще нервираш изпитващия, и ще се притесниш. После грешките следват. Затова направи всичко възможно да тръгнеш добре, ако трябва с повечко газ (без да въртиш гуми естествено) и си карай карането спокойно. Има вариант да те изпита на неща като съдържание на аптечката, уредите в купето, както и частите под предния капак (само важните - акумулатор, алетрнатор, коя течност къде се сипва и за какво е и т.н.), но всъщност за този вариант съм чувал само слухове и дори не съм 100% сигулен, че може да получиш такъв въпрос. В крайна сметка, ако не познаваш поне малко от малко устройството на автомобива си заникъде (освен ако нямаш десетки левове за пътна помощ).

30 часа е практиката, 31-я час ти е вътрешния изпит, който я ти го проведат, я не ... всмисъл, че би трябвало да се симулира изпит в този час, но малко инструктори го правят. Това време изобщо не е достатъчно да те направи шофьор. За тия 30 часа целта ти е да се научиш да боравиш със съединителя и огледалата. Който изкарва от първия път или си го може или се е научил на тия две неща + познаването най-вече на маркировката и местоположението на важните знаци. И след това като излезнеш на улицата осъзнаваш колко е различно всичко и как изобщо нищо не знаеш за шофирането (най-вече в София). Като покараш два-три месеца после, по възможност без родитлеско тяло, щото те много обичат да правят забележки и да дават съвети без да се замислят, че ти си карал общо 30, а те 300 000 часа, ще почнеш да свикваш с колата и да я управляваш като хората. Моят инструктор казваше, че всеки може да се научи да стига от точка А до точка Б, но не всеки може да се научи да управлява автомобил. Ако повече хора наблягаха на това да говорят за техники на шофиране, вместо да се хвалят колко са вдигнали на Цариградско, нямаше да има толкова катастрофи.

ПП: Трябва да вземеш и изпита на БЧК. Струва 40 лева и се провежда на 1-2 места в София (за другите градове не знам). Срещу тази сума получаваш 8 учебни часа в един ден, в които те учат как да спасяваш човешки живот или поне да се опиташ в случай на ПТП. След 8-те часа следва кратък изпит с 15 въпроса. Имаш право на 2 грешки, на третата те молят учтиво да пробваш пак. Но дори и при най-злия лектор да се паднеш, той ще ти прочете въпросите непосредствено преди изпита. Няма начин да те скъсат там. Случва се 1-2 пъти на 1000, но това е защото хората не се отнасят с грам сериозност. Така че за БЧК-то не бери грижа. :biggrin:

Редактирано от xactoR (преглед на промените)

• Автор

Благодаря ви за включването! Лично аз карам по около 40-50 минути всеки път и това по няколко пъти в седмицата. Имам обаче близък, който като отиде веднъж в седмицата, кара по три и повече часа градско. Казах, че това не може да е нормално, понеже се съмнявам за нов шофьор да е полезно да кара толкова дълго, при това без почивка. Същия мой познат още първия път са го карали да управлява нощем, преди седмици, когато бяха едни мъгли... Прочел съм правилника и съм изрешавал купища листовки, понеже, благодарение на интернет, това става бързо и веднага мога да видя какви грешки съм допуснал. Не мисля, че ще са ми проблем. Но макар да знам правилата, все още ми е трудно винаги да ги прилагам. Е, ще свикна. Гадното за практическия ми изпит — аз живея в Самоков, а той ще се проведе в столицата. Там ще съм карал два-три пъти преди изпита и няма да съм свикнал с района. Питал съм за обучението за първа помощ и се оказа, че и в градската болница го провеждат, тоест тук ще си го държа. И като говоря за болници, щом нося очила, трябва ли на снимката за шофьорската книжка да съм с тях? Между другото, вие от първия опит ли сте взели изпитите? Чувал съм слухове, че изпитващите задават и понякога объркващи указания. Например, „завий наляво“, когато следващият завой те вкарва в улица, затворена за движение. Затова трябвало да съобразиш и да отбиеш в по-следващата улица. Благодаря ви отново за разнасненията, определено са ми от помощ.

@Мaкс - доколкото знам щом имаш диоптър/носиш очила от КАТ ще искат на снимката за книжката да си с очила (ще трябва да си вадиш медицинско и там ще пише колко диоптъра имаш). От края на март обаче въвеждат новите книжки (в София...не знам в другите градове какво е положението) и ще те снимат на място.

Лично аз си взех изпита от 1 път, но страшно много зависи на какъв ДАИаджия ще се паднеш. Има и много гадни, а има и такива, които пускат почти всички. Т.е. дори и да караш перфектно и без забележки може да те скъса, защото иска да му платиш. Точно по тази причина и може да те накара да завиеш в улица, където нямаш право да завиваш. ДАИаджията, който ме изпитваше, преди изпита каза изрично, че няма да подвежда тези, които изпитва, т.е. ще ти казва да завиваш само там, където е позволено.

За теб ще е проблем обаче, че ще те изпитват в София. Ще е добре да покараш малко повече тук, защото има някои места, които ако не ги знаеш ще те скъсат много лесно.

Макс, за диптъра зависи колко е. Консултирай се с личния си лекар или инструктора. Има граница до която можеш да си и без очила. Ако не греша ако си с очила на снимката си длъжен и да караш с тях. Ако те спрат ще имаш неприятности. Не знам ако си с лещи как ще показваш... - Това съм го чувал, не знам дали е напълно вярно. Странни въпроси виждам за тези курсове и изпити. Имам опит само с един инструктор :wink12: Но той имаше грижата да ми обясни всичко за изпита. Включително какви команди да очаквам, от къде е вероятно да ме накарат да мина и такива неща. Съответно тези положения се тренират, обикаля се града. Най-важното е да мислиш като ти дадат команда. Като ти каже "направи обратен" примерно си е твой проблем къде ще го направиш. Важното е да имаш правото за това. Което ми напомня че като имаш стрелка за наляво нямаш право да правиш обратен ;) . Т.е. караш направо или следваш знаците когато движението направо е невъзможно и търсиш къде можеш да направиш обратен завой. Важи за всяка команда която ти дава. Чувал съм че някой път се гаврят и казват "завий тука и спри" и сочи, а улицата е забранена...тогава можеш да откажеш да го направиш.

абе то всичко е на късмет, аз имах късмет преди 7 години и ме пуснаха, места дето да те скъсат колкото искаш, инструкторите ги знаят и би трябвало да ти ги покажат. Не че нещо ама ако ме хванат да ме изпитват, може да ме скъсат, защото закона е доста смотан и на места има големи пропуски, а всъщност от време на време важат едни други правила а не закона за движение по пътищата. Карай внимателно и слушай много внимателно какво ти обясняват, опитвай се да го запомниш и гледай да не мислиш като караш. Рефлексите ще дойдат с практиката, гледай да не се паникьосваш. Това е. Типично за жените е много да мислят докато карат и затова някой път правят едни гениални неща

За някои изпитващи е типично да ти задават обърващи команди. Също така може да имаш ситуация, в която да правиш път на линейка напрмер докато си чакаш светофара. Ако си сменил лентата за да направш път и примерно вече си в лентата за наляво, а командата е е била да продължиш направо, то задължително завиваш наляво. Демек не винаги командата е най-важна ;)

Аз също изкарах от първия път, ама, това не е критерий. Също така по въпроса с очилата: аз съм късоглед с -1,25 на двете очи. В медицинското, което получаваш от личния си лекар, се вписва "късогледство - коригирано зрение" и съответния диоптер. В КАТ ако не се лъжа жената ме пита дали нося очила или лещи, казах лещи и това беше. Не би трябвало да ти искат снимка с очила и т.н. Както и никой КАТ-аджея няма да те пита носиш ли си очилата/лещите и т.н. (дефакто те в момента като ти гледат документите не знаят дали имаш проблеми с очите или не). Е, ако стане ПТП може да се заинтересоват, но в противен случай .. слабо ги вълнува.

@mrik "Ще е добре да покараш малко повече тук" ... колко повече?! Аз една година карам и пак не знам на всеки светофар коя лента за къде е, кои улици са задънени или забранени и т.н.

@mrik "Ще е добре да покараш малко повече тук" ... колко повече?! Аз една година карам и пак не знам на всеки светофар коя лента за къде е, кои улици са задънени или забранени и т.н.

Е да не мислиш, че аз знам всички светофари. Става въпрос не да си кара в Самоков и да дойде за изпита в София, ами повече часове да са в София. ;) В противен случай на изпита ще му е доста тегаво...

• Автор

Да, уча го. Хубавото на карането в Самоков е, че движението е доста спокойно. Няма изнервени шофьори зад мен, дето да надуват клаксона, ако се забавя на кръстовище. Или поне още не ми се е случвало. Е, пак ги има такива, дето карат като бесни понякога. Няма как да карам в София, иначе. Инструктурът ще ме води там по-късно, но, както казах, само два или три пъти. А и тогава няма да съм сам, а с още няколко души, та не съм сигурен колко ще карам. Според мен, мога и тук добре да се науча, жалко само, че ми е навик да се паникьосвам, когато съм в непозната среда. Това ме притеснява. Може би щеше да е по-разумно да се бях записал на курсове в Дупница, понеже там се провеждат и изпити, а градът не е толкова далече. Но нямаше да ми остава достатъчно свободно време. Явно за очилата ще трябва да попитам лекарката, понеже не немерих информация в Мрежата. Не ми се много занимава да се снимам пак. Диоптърът ми не е висок, но имам и астигматизъм, не знам това дали е от значение в случая. С практиката се надявам притеснението при шофиране да отпадне лека-полека. Благодаря ви за изказаните мнения и съвети!

Аз да допълня да не решаваш листовки от интернет, защото в много случаи са стари има и грешни. Много е важно да учиш по последните издадени листовки, тези които са най-актуални в момента. Има вътрешен изпит и по листовки, чак като изкараш на него можеш да ходиш на изпита в Даи. Хубаво е изцяло да кормуваш в града където ще ти е изпита, инструкторите знаят къде изпитват и в основни линии почти цялото кормуване протича по тези маршрути и подготовката след това е по-добра - няма изненади.

Има вариант да те изпита на неща като съдържание на аптечката, уредите в купето, както и частите под предния капак (само важните - акумулатор, алетрнатор, коя течност къде се сипва и за какво е и т.н.), но всъщност за този вариант съм чувал само слухове и дори не съм 100% сигулен, че може да получиш такъв въпрос.

Не са слухове. Наистина има изпитващи, които преди да седнеш зад волана, тя питат за някои работи под капака :laughing5:

Между другото, вие от първия опит ли сте взели изпитите? Чувал съм слухове, че изпитващите задават и понякога объркващи указания. Например, „завий наляво“, когато следващият завой те вкарва в улица, затворена за движение. Затова трябвало да съобразиш и да отбиеш в по-следващата улица.

Аз кормуването го взех от първия път, а листовките от втория :P

Има такива изпитващи, които наистина объркват изпитваните. Лично знам за случай, тук в града..има знак забранено влизането, който е избледнял и почти не се личи какъв е..и онзи вика "Завий тук" и момичето тръгва да влиза в тази улица и следва "Отбий в дясно"...Но и моят изпитващ беше предупредил преди изпита, че няма да ни подвежда. Просто се отпускаш на изпита и си караш спокойно :white flag:

Хубавото на карането в Самоков е, че движението е доста спокойно. Няма изнервени шофьори зад мен, дето да надуват клаксона, ако се забавя на кръстовище.

То точно там е проблема. Трябва да има такива шофьори, за да можеш да свикнеш. В София ако нямаше други коли, то би се справил чудесно. Само дето трудността идва основно от по-големия трафик и тези "изнервени шофьори".

• Автор

starstar: Решавам листовки от интернет — от Светофар.com и Шофьор.com, имам и такива на хартия. И въпросите съвпадат, да ти кажа. Е, налице са разни правописни и граматични грешки туктаме, но те не ни засягат. Ами явно ще е добре да почета и за устройството на автомобила, дори да не ме питат, добре е от обща култура да го знам. А и все някога и тези знания ще ми потрябват. Само не знам за карането из София. Прав си, mrik, но няма какво да сторя, за жалост.

Искам да обърна внимание на едно нещо, което ми прави впечатление в темата- всички сте на мнение, че на курса човек трябва да се учи на "листовки" и как "да кара на практическия изпит". Всички му обясняват да прочете и научи листовките и какво точно да прави по време на изпита. Е добре де този курс е за да ви научи да шофирате. Не просто за да вземете някакви си изпити! Най-важното в курса е да се научиш да караш добре, спазвайки правилата. Ако е така - ще вземеш изпита. Все пак изпита е нещо, което след това ще ти се случва абсолютно всеки ден на пътя. Тъй че не ходете на курса само, за да научите как да вземете практиката и "на кое кръстовище може да ни прецакат". Също и за частите на колата- че ти ако не знаеш поне основите в конструкцията на автомобила къде си тръгнал да караш? Или винаги при най-лека повреда ще викаш пътна помощ? И mrik изказването ти за корупцията "ако не платиш не минаваш" е абсолютно грешно. Който може да кара (ама наистина може да кара) си взима изпита от първия път 101%!

Мда много шофьор много нещо във форума. Истината е практика, практика и практика. колкото повече толкова повече листовките ги учиш и след месец си ги забравил аз лично когато се явявах за М бях на три листовки по късно (3 години) за В пак три листовки пак от нула никакви спомени , след около десетина години на проверовъчен на една пак от нула никакви спомени а практиката не се забравя като теорията. Листовките са учат за два дена и се забравят (имам пред вид подвеждащите които примери съществуват на теория само) за очилата , преди беше пише ли ти във книжката "забележка: очила" трябва да кормуваш с тях макар и да си без тях на снимката няма да ми е приятно някои да ме нацели и да ми обяснява че не ме е видял щото не си носил очилата куриозни случаи от практиката ми с такива дето не ме видели бол, отделно бях и в колата на шофьор които страдал от кокоша слепота и го разбрах след инцидента така че това са сериозни работи и не бива да се подценяват и мъжки истории ще карам без очила не са най най ...

Искам да обърна внимание на едно нещо, което ми прави впечатление в темата- всички сте на мнение, че на курса човек трябва да се учи на "листовки" и как "да кара на практическия изпит". Всички му обясняват да прочете и научи листовките и какво точно да прави по време на изпита.

Е добре де този курс е за да ви научи да шофирате. Не просто за да вземете някакви си изпити!

Не. На курса те учат точно как да вземеш изпита. На времето, когато курсовете били 6 месеца, може и да са те учили да шофираш добре, но в днешно време, курса те учи как да вземеш изпита. Говорим за 30 часа все пак. И не 60 минутни...а учебни 30 часа. Кажи ми, ако не си карал кола преди това или си карал съвсем малко, как за 30 учебни часа зад волана, ще се научиш да шофираш добре?

Както викаше инструктора ми...като вземеш изпита, изкараш си книжка и си вземеш собствена кола, тогава вече ще се научиш да караш добре. Не можеш да ме убедиш, че за 30 часа, могат да те научат да шофираш добре. Няма как да стане. Вземаш си изпита и се доиздялваш сам.

Не. На курса те учат точно как да вземеш изпита. На времето, когато курсовете били 6 месеца, може и да са те учили да шофираш добре, но в днешно време, курса те учи как да вземеш изпита. Говорим за 30 часа все пак. И не 60 минутни...а учебни 30 часа. Кажи ми, ако не си карал кола преди това или си карал съвсем малко, как за 30 учебни часа зад волана, ще се научиш да шофираш добре?

Както викаше инструктора ми...като вземеш изпита, изкараш си книжка и си вземеш собствена кола, тогава вече ще се научиш да караш добре. Не можеш да ме убедиш, че за 30 часа, могат да те научат да шофираш добре. Няма как да стане. Вземаш си изпита и се доиздялваш сам.

шест месеца никога не са били курсовете за категория В

изключвам навремето предказармените за категория С

за всеки е различно може и да са малко може и да са много не мога да кажа

аз съм от тия дето още по тошково време се събирахме черните овце на курса и се редувахме на кои на баща му ще караме колата тая вечер докато спи

ако съдя по себе си че аз за по малко от два часа карах доста добре ( ако изключим че до тогава имах 30 000 км на мотор) .

• 2 седмици по-късно...

А от врчера са в сила новите правила за изпитите. И двата изпита ще се следят и записват с камери, като записите ще се пазят една година. Изпита по листовките ще е анонимен и оценяващите няма да знаят предварително на кой кандидат шофьор работата проверяват. По време на изпита в залата няма да има изпитващи, а само квестори. При кормуването изпитващия вече ще седи на задната седалка, а до изпитвания ще е инструктора. Инструктора обаче няма да може да помага на изпитвания, защото при натискане на педалите, ще има звуков сигнал, който да предупреждава изпитващия. Общо взето, такива промени има при изпитите, с цел да се намали продаването на книжки :blink:

хехе това ми хареса, че изпитващия ще седи на задната седалка, поне няма да се притеснявам от него.А това с камерите дали ще се използва при Ткт категория ?

• Автор

А от врчера са в сила новите правила за изпитите. И двата изпита ще се следят и записват с камери, като записите ще се пазят една година. Изпита по листовките ще е анонимен и оценяващите няма да знаят предварително на кой кандидат шофьор работата проверяват. По време на изпита в залата няма да има изпитващи, а само квестори.

При кормуването изпитващия вече ще седи на задната седалка, а до изпитвания ще е инструктора. Инструктора обаче няма да може да помага на изпитвания, защото при натискане на педалите, ще има звуков сигнал, който да предупреждава изпитващия.

Общо взето, такива промени има при изпитите, с цел да се намали продаването на книжки :yanim:

Подкрепям промените, дано се намали корупцията. Видеонаблюдението предполага, че изпитващият няма да може си прави номера с мен, та да ме скъса и после да си плащам (с това ме плашат разни хора), затова новината ме радва.

От друга страна, малко ме е яд, че изпуснах времето, в което резултатът от листовките се научава веднага след изпита. Какъв е срокът, в който ще идват резултатите?

Редактирано от Мaкс (преглед на промените)

Аз взех книжка преди 4 години и информацията ми може би е малко поостаряла, но все пак да се включа. Теорията я учих само от правилника - прочетох го поне 3-4 пъти внимателно, като се стараех да запомня принципите - и решавах листовките от едно CD, което ми даде инструкторката ми. На хартия даже не ги бях виждал преди изпита, но го взех от първи път без нито една грешка. Кормуването ми беше значително по-интересно :cool: Никога преди това не бях карал кола, нито мотор, но се оправих сравнително бързо. С инструкторката ми обаче имахме принципна разлика във възгледите. Тя изповядваше странната и малко демодирана идея, че правилата трябва да се спазват. Аз, от своя страна, съм привърженик на тезата на Тери Пратчет, който твърди, че законите служат да те накарат да спреш и да се замислиш, след което да ги нарушиш така, че да не те хванат :) След 10-ия учебен час вече се научих да пъхам върха на лявата си обувка под педала на спирачката, така че инструкторката да не може да го натиска от своята страна. Което, разбира се, ни най-малко не я очарова ;) В деня на изпита по кормуване тя ме предупреди, че шофирам добре и уверено, но ако го правя като в учебните часове, книжка едва ли ще видя. За 30-те дни, в които карах курса, вече бях натрупал известен опит в общуването с КАТ (два пъти ме спираха на извънградско без книжка с коли на приятели) и за това направо я попитах "Колко?". Тя обясни, че изпитващият е млад инспектор и за това тарифата му е ниска - само ?50. Преди да започнем изпита аз му дадох ?100 и той през цялото време беше щастлив като елф на дърво :) Докато кормувах ме попита зная ли колко е разрешената скорост в града и аз му отговорих: "Да, 50 км/час". Той остана доволен и много учтиво ме помоли все пак да не карам с повече от 80. Така че, съветът ми към начинаещите шофьори е да си спомнят старата народна мъдрост: "Блага сума железни врати отваря" и да намажат ръката на изпитващия с колкото трябва, за да минат нещата гладко и безпроблемно. Не зная какви са тарифите в момента, а и май всеки инспектор има различна цена, но в това отношение инструкторите са в час и винаги са готови да помогнат. Ще видим как ще е сега с тези камери, но предполагам, че бързо ще им намерят лесното. Би трябвало парче поляризационно фолио, като това, което лепим по номерата си, да има същия ефект и поставено върху стъклото на скоростомера ;)

Аз взех книжка преди 4 години и информацията ми може би е малко поостаряла, но все пак да се включа. Теорията я учих само от правилника - прочетох го поне 3-4 пъти внимателно, като се стараех да запомня принципите - и решавах листовките от едно CD, което ми даде инструкторката ми. На хартия даже не ги бях виждал преди изпита, но го взех от първи път без нито една грешка.

Кормуването ми беше значително по-интересно :cool: Никога преди това не бях карал кола, нито мотор, но се оправих сравнително бързо. С инструкторката ми обаче имахме принципна разлика във възгледите. Тя изповядваше странната и малко демодирана идея, че правилата трябва да се спазват. Аз, от своя страна, съм привърженик на тезата на Тери Пратчет, който твърди, че законите служат да те накарат да спреш и да се замислиш, след което да ги нарушиш така, че да не те хванат :) След 10-ия учебен час вече се научих да пъхам върха на лявата си обувка под педала на спирачката, така че инструкторката да не може да го натиска от своята страна. Което, разбира се, ни най-малко не я очарова ;) В деня на изпита по кормуване тя ме предупреди, че шофирам добре и уверено, но ако го правя като в учебните часове, книжка едва ли ще видя. За 30-те дни, в които карах курса, вече бях натрупал известен опит в общуването с КАТ (два пъти ме спираха на извънградско без книжка с коли на приятели) и за това направо я попитах "Колко?". Тя обясни, че изпитващият е млад инспектор и за това тарифата му е ниска - само ?50. Преди да започнем изпита аз му дадох ?100 и той през цялото време беше щастлив като елф на дърво :) Докато кормувах ме попита зная ли колко е разрешената скорост в града и аз му отговорих: "Да, 50 км/час". Той остана доволен и много учтиво ме помоли все пак да не карам с повече от 80.

Така че, съветът ми към начинаещите шофьори е да си спомнят старата народна мъдрост: "Блага сума железни врати отваря" и да намажат ръката на изпитващия с колкото трябва, за да минат нещата гладко и безпроблемно. Не зная какви са тарифите в момента, а и май всеки инспектор има различна цена, но в това отношение инструкторите са в час и винаги са готови да помогнат. Ще видим как ще е сега с тези камери, но предполагам, че бързо ще им намерят лесното. Би трябвало парче поляризационно фолио, като това, което лепим по номерата си, да има същия ефект и поставено върху стъклото на скоростомера ;)

Такива като тебе ги гледаме всеки ден по новините ...

Така че, съветът ми към начинаещите шофьори е да си спомнят старата народна мъдрост: "Блага сума железни врати отваря

Да, ама говориш за железните врати на гробищата ли? Съгласна.

Гордееш ли се с това, което си постигнал с някоя зелена хартийка? :whist: Пак се замисли.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.