Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

"Молба" или "Заявление"?

Featured Replies

В края на 2008 година,Министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев внесе законопроект в Министерски съвет, според който думите „молба" и „жалба" ще отпаднат в 87 български закона.Думите „молба" и „жалба" ще бъдат заменени със „заявление" и „сигнал".

Моля Ви за уточняване.

Аз съм от поколението, където още в 4-ти клас имахме отделни часове за правилно писане на най-важни документи. Поразпитах ученици от 5-ти клас нагоре, за жалост свиват рамене.

Очаквам Вашето компетентно мнение по въпроса.

В края на 2008 година,Министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев внесе законопроект в Министерски съвет, според който думите „молба" и „жалба" ще отпаднат в 87 български закона.Думите „молба" и „жалба" ще бъдат заменени със „заявление" и „сигнал".

Моля Ви за уточняване.

За какво уточняване говориш ?

Като сам си дал отговора - подчертал съм в поста ти верния отговор.

От година насам понятието "МОЛБА" не съществува вече - където и да отидеш, ако си написал "молба" отгоре те карат до го препишеш със "ЗАЯВЛЕНИЕ".

• Автор

Благодаря за мнението.Питам, защото държавна служителка се изказа, че това понятие е неприложимо за всички волеизлияния. Аз съм писала Заявление, а трябвало молба. За това се амбицирах да намеря истината. Вярвам, че и други са се сблъсквали с тоя проблем.

Всъщност въпросът е много по-сложен, отколкото изглежда. Съгласен съм, че не редно гражданинът Х да се моли на едно или друго ведомство за каквото и да било, но промяната (доколкото изобщо я има) поне засега е напълно безсмислена. Защо? Ами защото се срещат документи, в които буквално пише следното:

"Заявление

от ..............

относно.............

Моля да ми...."

Е, какъв е смисълът да заявявам, че се моля за нещо си? Значи пак нещо не е както трябва.

offtopic2.gifЕдин мой бивш колега кръщаваше всеки свой документ "Меморандум", на което съответният бивш шеф не възразяваше, защото не знаеше какво ще рече тая сложна дума offtopic2.gif

Разбира се, че е така, но думата "моля" , когато се обръщаш към някого за нещо е дълбоко залегнала в нашето съзнание.

Би трябвало след като напишеш "ЗАЯВЛЕНИЕ" да започнеш отдолу не с "моля" , ами примерно така :

ЗАЯВЛЕНИЕ

от: ........

Уважаеми г-н/г-жо ....

Трябва/Необходимо ми е да бъде....

.............................

Така е според моят магарешки акъл, обаче с трябва обаче звучи все едно му се заповядва.

Не знам - по въпроса трябва да се произнесат умните глави от БАН, предполагам.

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

Не знам как следва да е, защото "трябва", "искам" и "желая" звучат по-скоро в заповедна форма, та остава съответният чиновник едва ли не ми козирува и да хукне да ме удовлетворява. Не е редно и да се молим.

...Не знам - по въпроса трябва да се произнесат умните глави от БАН, предполагам.

Както се канят да им резнат (съвсем в заповедна форма) бюджета, надали ще им е до проблемите на българския език в новото време.

Не знам как следва да е, защото "трябва", "искам" и "желая" звучат по-скоро в заповедна форма, та остава съответният чиновник едва ли не ми козирува и да хукне да ме удовлетворява. Не е редно и да се молим.

В края на краищата, чиновникът е там, и за да ни задоволява желанията.

Потребителят трябва да е (за)доволен.

Не, Кен е прав - "желая" звучи много по-добре.

Примерно може :

center]Заявление

от: ........

Уважаеми г-н/г-жо ....

Поради ..... е необходимо да .....

Желая да ми бъде.....

.......

дата, гр, подпис

как ви звучи ?

От година насам понятието "МОЛБА" не съществува вече - където и да отидеш, ако си написал "молба" отгоре те карат до го препишеш със "ЗАЯВЛЕНИЕ".

Смея да твърдя, че не е така....промените в държавната администрация се налагат трудно, процедурата е тромава...на твърде много места си продължава използването на "старите" бланки и формуляри.

Смея да твърдя, че не е така....промените в държавната администрация се налагат трудно, процедурата е тромава...на твърде много места си продължава използването на "старите" бланки и формуляри.

Поне от година насам мен ме карат навсякъде да преписвам всичко.....

В НАП-като отида - пиши "заявление", в РИОКОЗ, в НЗОК, туик, в болницата вече пишем само "заявление за отпуска" , "заявление" за заповане на работа, "заявление" за туй, за онуй.....

Май само за спане с доктора не се пише "заявление"

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.