Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Преместване на Program files и...

Featured Replies

Здравейте. Повдигам темата защото в форума на Майкрософт четох че е възможно преместване на Documents and Settings и Program Files на дял различен от C:\ със помоща на cmd script.

Намерих следното информация за целта както и темплейт за изпълнение на следната задача.

%2

cd \

mkdir "Program Files"

cd "Program Files"

%1

xcopy "%1\Program Files" %2 /s /h

rename "Program Files" "Program Files_"

mklink /d "Program Files" "%2\Program Files"

%2

cd \

mkdir "Users"

cd "Users"

%1

xcopy "%1\Users" %2 /s /h

rename "Users" "Users_"

mklink /d "Users" "%2\Users"
Освен това с тема пусната в форума на Майкрософт пуснах тема за това как да се направи проверка кой дял от хард диска е празен и как точно да се направи проверката за целта. Отговора който получих там е следния:
@Echo off&Setlocal enableextensions

>"%Temp%\_$.vbs" (Echo strComputer = "."

Echo Set objWMIService = GetObject("winmgmts:" _

Echo    ^& "{impersonationLevel=impersonate}!\\" ^& strComputer ^&^

"\root\cimv2"^)

Echo Set colDrives = objWMIService.ExecQuery _

Echo    ("Select * from Win32_LogicalDisk where DriveType = '3'"^)

Echo For Each objDrive in colDrives

Echo    wsh.echo objDrive.DeviceID

Echo Next)

For /f %%a In ('cscript //nologo "%Temp%\_$.vbs"') Do Call :C_ %%a

Del "%Temp%\_$.vbs"

Goto :Eof

:C_

Dir/b/a-ds %1\ >Nul 2>&1&&(Goto :Eof)

If Defined _ (Goto :Eof) Else (Set _=T)

Echo REM Code goes below here for empty drive [%1] found

Въпроса ми са 3 на брой -

1: В момента всички дялове на 2 харда на машината ми са празни как да оптимизирам скрипт 1 така че да преместя на дял D:\ въпросните папки заедно цялото им съдържание пo време на инсаталация на XP SP3?

2: Как да обединя 2та скрипта така че да може да се извършва проверка на всички възможни дялове на хард диска и при открит празен дял въпросните папки да се преместят на него по време на инсталацията на XP SP3?

3: Има ли смисъл от преместване на въпросните папки на дял различен от този на който се намира операционната система и какви ще са ползите и негативите от подобен род действие?

Редактирано от ThΣXΣLEMΣNT (преглед на промените)

Мога да ти отговоря на третия въпрос:

3: Има ли смисъл от преместване на въпросните папки на дял различен от този на който се намира операционната система и какви ще са ползите и негативите от подобен род действие?

Най-вероятно програмите ти няма да работят.

Какво точно се опитваш да постигнеш?

Отзад напред :

3. Не виждам смисъл от местене на Program files при условие, че при инсталацията на WIndows XP е заделено достатъчно място за системния диск. Освен това мисля, че ще има проблеми с програмите инсталирани на C:\Program files. Папката My Documents за съответен потребител се премества без проблем на друг дял.

2. По време на инсталацията на Windows XP не виждам как ще пуснеш скрипт. Това може да се направи след инсталацията. По време на инсталацията Program files ще бъде създадена на диск C.

1. След като ще правиш съвсем чиста инсталация, заюо не заделиш още отсега достатъчно място за системен дял ? Дисковете вече са с огромен капацитет така, че ако искаш можеш и 100GB да оставиш за C.

• Автор

Отзад напред :

3. Не виждам смисъл от местене на Program files при условие, че при инсталацията на WIndows XP е заделено достатъчно място за системния диск. Освен това мисля, че ще има проблеми с програмите инсталирани на C:\Program files. Папката My Documents за съответен потребител се премества без проблем на друг дял.

2. По време на инсталацията на Windows XP не виждам как ще пуснеш скрипт. Това може да се направи след инсталацията. По време на инсталацията Program files ще бъде създадена на диск C.

1. След като ще правиш съвсем чиста инсталация, защо не заделиш още отсега достатъчно място за системен дял ? Дисковете вече са с огромен капацитет така, че ако искаш можеш и 100GB да оставиш за C.

Да така е. Формулирах малко грешно изречението. Няма да е точно по време на инсталацията, в WINNT.sif има секция [GuiRunOnce]

Там мога да задам изпълнението на съответния скрипт. Еми идеята е да заделя 5 GB за Windows и 15 GB за инсталация на програмите.

Идеята е проста - Program files да е на друг дял и да не губя програмите които ще инсталирам там след инсталацията.

По принцип мисля да отделя 20 GB за нужните неща които ще се намират в C: но все пак съм длъжен да попитам.

Да така е. Формулирах малко грешно изречението. Няма да е точно по време на инсталацията, в WINNT.sif има секция [GuiRunOnce]

Там мога да задам изпълнението на съответния скрипт. Еми идеята е да заделя 5 GB за Windows и 15 GB за инсталация на програмите.

Идеята е проста - Program files да е на друг дял и да не губя програмите които ще инсталирам там след инсталацията.

По принцип мисля да отделя 20 GB за нужните неща които ще се намират в C: но все пак съм длъжен да попитам.

Идеята е нереалистична.

Освен в Program files нали знаеш, че има и записи в Registry ?

Ако не искаш да губиш програмите, след като ги инсталираш направи едно копие на системния диск на друг дял, или направо друг диск.

Редактирано от Ken (преглед на промените)

Това няма да ти помогне, защото при инсталирането си програмите пишат и в регистрите на Windows. Най-добрият вариант е след инсталация на всички необходими програми да си направиш имидж на дяла, да си го запишеш някъде и след това, ако се наложи ще възстановиш всичко. Така винаги ще си имаш чисто нова инсталирана система под ръка.

• Автор

Това няма да ти помогне, защото при инсталирането си програмите пишат и в регистрите на Windows. Най-добрият вариант е след инсталация на всички необходими програми да си направиш имидж на дяла, да си го запишеш някъде и след това, ако се наложи ще възстановиш всичко. Така винаги ще си имаш чисто нова инсталирана система под ръка.

Винаги си правя огледален клонинг на дяла който съхранявам в Имидж. Идеята е да отделя Program Files and Documents and Settings и да ги преместя на местоположение различно от оригиналното им. Най лесно щеше да е ако Дебил Гейтс беше предвидил такава опци по време на самата инсталация на Windows но уви това не е така. Потребителя е спънат по един или друг начин и за това е естествено да се търси алтернатива.

• Автор

Алтернатива има от години и се нарича ThinApp (Thinstall)

НЕ търся такава алтернатива. Мерси все пак за линка. Искам да си преместя папките след протичане на инсталацията с cmd скрипт. Ако нямаш идея как да стане въпросната манипулация - моля - не оспамвай темата ми.

НЕ търся такава алтернатива. Мерси все пак за линка. Искам да си преместя папките след протичане на инсталацията с cmd скрипт. Ако нямаш идея как да стане въпросната манипулация - моля - не оспамвай темата ми.

Не се репчи повече, при това нахално поведение и да мога да помогна, не бих писал повече в твоя тема (ако те запомня изобщо).

• Автор

Не се репчи повече, при това нахално поведение и да мога да помогна, не бих писал повече в твоя тема (ако те запомня изобщо).

Аз ясно съм написал какво искам. Пределно ясно. Твоята идея е неприложима в моя казус.

Моята цел е проста - потребители които са се сблъсквали с подобна дилема да ми предложат разрешение по въпросния начин за нея (чрез cmd скрипт)

И за да не ти падам на нивото няма да коментирам кое поведение е нахално и кое не е.

Редактирано от ThΣXΣLEMΣNT (преглед на промените)

Твоята идея е неприложима в моя казус.

...

Напротив, не само че е приложима, ами и е единственото разумно решение, при това най елегантното, ако съм те разбрал правилно, че целта ти е да не инсталираш повторно вече инсталирани програми.

• Автор

Напротив, не само че е приложима, ами и е единственото разумно решение, при това най елегантното, ако съм те разбрал правилно, че целта ти е да не инсталираш повторно вече инсталирани програми.

Целта на скрипта който може би някой е правил е преди инсталирането на програмите да бъдат преместени въпросните папки заедно с подпапките и за това това което предлагаш в случая е неприложимо лично за мен. Все пак мерси за предложението.

Целта на скрипта който може би някой е правил е преди инсталирането на програмите да бъдат преместени въпросните папки заедно с подпапките и за това това което предлагаш в случая е неприложимо лично за мен. Все пак мерси за предложението.

http://www.computers.bg/optimizaciq_na_windows_s_ssd_nositel.html

Тази статия може да ти свърши работа.

Така си и мислех :D . И аз съм се опитвал да го правя, но просто не става. След преместването програмите дават грешки при стартиране. Ken ти е обяснил защо - програмите създават записи в регистрите, а в много случаи записват и друга информация на системния дял, извън папките Program files и Documents and Settings.

В TuneUp има подобна опция, но лично аз не съм я ползвал. Предполагам, че програмата ще се погрижи и за регистрите.

TuneUp -> Customize Windows -> Modify Windows Settings -> System -> Special Folders

по принцип повечето tweak програми имат подобна фунцкия djagi обаче нали си знаем за използването

въпрос към автора: с какво ще се подобри работата на OS и твоята собствена ако преместиш 2-те папки?

Редактирано от Aquaris (преглед на промените)

Интересна тема. Аз лично редовно премествам папката „Моите документи“ в дял различен от системния. Препоръчвам го на всеки! Става с вградения за целта инструмент в самата ОС. Предимство - при следваща преинсталация на ОС се запазват абсолютно всички неща в тази папка. Освен това пренасочвам папките със свалените файлове от интернет на браузърите, торентите и др. подобни на дял различен от системния. Избягвам да съхранявам неща на Работния плот. Така ако се наложи преинсталация на ОС всичко се е запазило, освен инсталираните програми. Преди години пробвах следния метод, но той не даде задоволителен резултат. Създадох папка „Програмни файлове“ в дял различен от системния. При инсталирането на програмите на повечето инсталатора предвижда промяна на инсталационата папка. Пренасочвах всичко там, но имаше проблеми с някои програми. Други въобще не предлагаха тази възможност.

В крайна сметка правя си резервно копие на системния дял с Акронис от време на време.

Интересна тема. Аз лично редовно премествам папката „Моите документи“ в дял различен от системния. Препоръчвам го на всеки!...

A защо не прехвълиш и работният плот на друг дял :top secret2:

П.П Жокер-Ползвай Tweak UI, ако си на XP

Редактирано от Гост (преглед на промените)

A защо не прехвълиш и работният плот на друг дял ;)

П.П Жокер-Ползвай Tweak UI, ако си на XP

Има ли смисъл и просто за спорта от чисто любопитство, как става това. Аз на работния плот не държа нищо освен преки пътища обикновено водещи до неща извън системния дял и към програми от системната папка „Програмни файлове“. Единствено папката с профила на Музила го копирам на друго място. После при новата инсталация го връщам обратно и съм готов.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.