Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем с бойлер

Featured Replies

Здравейте! Проблемът ми е, че бойлерът ми се изключва на температура , която е много по-малка от зададената на терморелето. Смених терморелето , но проблемът си остана. Има ли вариант да е от нагревателя? И как така ако е здрав терморегулатора ще изключва на температура по-ниска от зададената? Все едно , че водата се е затоплила до 70 градуса , а дефакто не е!

Нагласяваш терморегулатора на желаната температура - друг начин няма.

Принципът му на действие е прост - биметалната пластинка включва нагревателя когато температурата е по-ниска от зададената, и го изключва когато зададеното се достигне .

Щом казваш, че нагревателят ти се изключва - значи първо се е включил.Тоест -нагревателят си работи нормално, терморегулаторът - също.

Виж каква температура си му задал - на максимум ли е ?

• Автор

Да , на макс е и се изключва на 60 градуса. Освен и новото реле да не работи нормално!?

Да , на макс е и се изключва на 60 градуса. Освен и новото реле да не работи нормално!?

Значи - причината най-вероятно е в сензорът на терморегулатора - той е в тръбичката, която излиза от терморегулаторът и влиза в бойлера.

Явно не опира в стената на тръбата си и съответно терморегулаторът не отчита точната температура.

В гаранция ли е уредът ?

• Автор

Интересното е , че смених стария терморегулатор по тази причина , но и новия се държи по същия начин. Вчера го сложих. И все пак мног странна , че и двата дават един и същ дефект?

Нали това ти казвам - няма как да имаш с два терморегулатора един и същ номер.

За да го пробваш наистна дали работи както трябва пробата е проста :

Сложи на котлона съд с вода, включи го да се топли, сложи термометър със скала до 100 градуса, а след това бучни сензора на терморелето вътре и чуй кога ще се чуе "цък" - тоест при колко градуса ще ти изключи релето.

Ако всичко е наред - значи причината е в това, че тръбичката на терморелето не опира в стената на тръбата, която е в бойлера ( там където се поставя) - тоест нямаш контакт между сензора и самия бойлер.

• Автор

Ако нямам контакт между релето и бойлера , не трябва ли по късно да изключва , тъй като по бавно ще се нагрява сондата на релето? А , в момента релето имитира , че е супер гореща водата , а тя не е.

По принцип си прав.

Направи все пак пробата с водата и термометъра -интересно ще ми бъде да видим резултатите.

Ако нямам контакт между релето и бойлера , не трябва ли по късно да изключва , тъй като по бавно ще се нагрява сондата на релето? А , в момента релето имитира , че е супер гореща водата , а тя не е.

Почти няма разлика дали ще е опряна или не , температурата ще се изравни и ще е същата . Защо не се опиташ да разглобиш стария и да му раздалечиш малко контактните пластини .

Редактирано от izabel1 (преглед на промените)

• Автор

Раздалечих ги , но незнам как ще работят , когато монтирам терморегулатора.

А , що се отнася до пробата с термометъра - не трябва ли сензора да е потопен изцяло в горещата вода? Нямам толкова дълбок съд.

Според вас най-вероятната причина за тези симптоми , които съм описал, е терморегулатора? А, къде е защитата срещу прегряване?

Според вас най-вероятната причина за тези симптоми , които съм описал, е терморегулатора? А, къде е защитата срещу прегряване?

Сигурен ли дали имаш такава отделна ?

Моят бойлер е "Теси" и тази защита е в корпуса на самото термореле.

Едновремешените на Елдоминвест имаха отделно реле ( биметално), но сегашните нямат.

Виж дали имаш малка кутийка ( синя на цвят) прилепена за корпуса на бойлера и през която минава захранващия кабел.Тази защита е еднократна - или ако се превиши температурата изгаря и по този начин прекъсва захранването или има ботунче, с което да я включиш ръчно.

Но дали ще изгори, или ще трябва да я включваш ръчно - ефектът е един и същ - трябва да я разглеждаш като термобушон, а не като регулатор, който включва и изключва напрежението.

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

Има един много гаден номер и той е че е възможно поради лош контакт на ел. връзките на самия терморегулатор той да се нагрява от протичащия ток и да изключва

Провери си ел. връзките.

• Автор

и моя бойлер е Теси. Защитата е в терморелето , но какво точно представлява? Да не би да е изпъкналата пластина , която е на самия контакт и ако се нагрее да се огъва надолу и да прекъсва контакта?

Ако е връзка защо досега три години всичко е нормално и изведнъж се получава този проблем?

На бойлера на който ми се случи това и той беше Теси. И аз се питах е как няколко години без проблем е работил и после не и не си отговорих даже незнаех от какво се получава.

Започна едно сменяване на терморегулатори - без ефект. Помислих че попадам все на ментета и един ден просто не издържах и реших тотално да го преустроя.

Изхвърлих терморегулатора и купих такъв със осезател (от тези с капилярката) и започнах да правя ел. връзките и когато вкарвах мъжката автообувка в нагревателя тя просто не се задържаше вътре.

Тогава вече ми просветна защо така се получава. По нищо не личеше да има хлабава връзка нито нещо разтопено нито с променена форма нито миризма при работа и самия регулатор влизаше с улилие в обувките.

Но проблема е бил там и понеже терморегулатора влиза директно в обувката от лошата връзка се нагрява директно той и изключва. Та случват се и такива работи.

Редактирано от astankov (преглед на промените)

Ми много просто. Тя не се вижда защото има пластмасова изолация върху нея. Премахнах я и отдолу е обувката тогава вече и с очите си видях че е разшитена. Притегхах я с клещи да влиза мъжката с усилие и така си работи.

Но ако се изважда и вкарва често може пак да се разхлаби. Дали сега се нагрява в моя бойлер не знам защото вече както казах по-горе е с друг вид регулатор а той е свързан с нагевателя посредством 15см проводник и дори да се нагрява не може да нагрее и целия проводник че и новия регулатор за да ми прави проблеми. Все пак добре че ме подсещате да метна едно око така за инфо дали няма проблем пак.

Редактирано от astankov (преглед на промените)

И как го реши този проблем с обувката?

Почистваш добре мястото и я стягаш с клищи или я подменяш , ако воопще е това проблема .

Почистваш добре мястото и я стягаш с клищи или я подменяш , ако воопще е това проблема .

Не може да се подмени защото е директно запоена за извода на нагревателя.

• Автор

и двата терморегулатора(нови и стария) си влизат с доста голяма стегнатост, та незнам дали там ще е проблемът. Значи няма вариант да е нагревател?

Ако е нагревателя изобщо няма да грее. Те и мойте влизаха със стергнатост ама то кво се оказа. Провери въпросните обувки нищо не ти коства.

Вземи една мъжка и я вкараи в другата като си махнал нагревателя ако влиза стегнато то тогава наистина проблема не е там но ако е хлабаво познай........

• Автор

за тази проверка трябва да се демонтира нагревателя ли? и откъде да взема мъжка?

:whist::):beat: Мале колко съм тъп. Вместо да напиша регулатор съм написал нагревател. Извинявам се.

Махаш регулатора и там където влизат неговите обувки пробваш с мъжката.

Такива се продават във всеки магазин за ел. материяли за жълти стотинки и изглеждат като на снимката.

post-233558-1271602619,7_thumb.jpg

• Автор

Благодаря за инфото , но без да пробвам с друга обувка посмачках малко тези на нагревателя и терморегулатора едва го вмъкнах. Сега ще чакам да видим докога ще загрява!

Благодаря за инфото , но без да пробвам с друга обувка посмачках малко тези на нагревателя и терморегулатора едва го вмъкнах. Сега ще чакам да видим докога ще загрява!

:) от проба глава не боли - очакваме да кажеш резултата :)

• Автор

За сега проблема остава! Жалко за 20-те лева за нов терморегулатор. Сега ще пробвам с регулировка на стария, тъй като новия е капсулован. Пак ще пиша. Междувременно ако някой има друга идея да пише!:yanim:

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.