Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Запитване за термо резистор и вентилатор с такъв

Featured Replies

Здравейте!

Искам да сложа на една перка термо резистор,който да залепя до радиатор и един вид перката да стане с термоконтрол.Перката е 12V,0.26А.Искам при най-ниска температура да върви най-малко на 5V.Т.е по закона на Ом

12-5=7V

7:0,26А=~26 Ом-->най-близка кръгла стойност 25 Ом.

И тъй като трябва с повишаване на температурата резистора да увеличава съпротивлението ,то той трябва да е с отрицателен топлинен коефициен.

Дотук нещо бъркам ли?

Термо резисторите се характеризират с температура (пр.-20 до +120)това какво значи ,че от толкова до толкова работи или,че при -20 ще има най-високо съпротивление,а при 120 най-ниско?

Нещо друго ,което трябва да знам?

Леле хората като си нямат работа с какви глупости се занимават . Защо си усложняваш живота !!!

Пускаи перката да върти на 12 v че от много грешни сметки да не прегрее нещо .

Това може да се направи на степени но като гледам още ти е рано а и няма смисъл . Колкото по студено по добре .

Редактирано от izabel1 (преглед на промените)

Здравейте!

Искам да сложа на една перка термо резистор,който да залепя до радиатор и един вид перката да стане с термоконтрол.Перката е 12V,0.26А.Искам при най-ниска температура да върви най-малко на 5V.Т.е по закона на Ом

12-5=7V

7:0,26А=~26 Ом-->най-близка кръгла стойност 25 Ом.

И тъй като трябва с повишаване на температурата резистора да увеличава съпротивлението ,то той трябва да е с отрицателен топлинен коефициен.

Дотук нещо бъркам ли?

Термо резисторите се характеризират с температура (пр.-20 до +120)това какво значи ,че от толкова до толкова работи или,че при -20 ще има най-високо съпротивление,а при 120 най-ниско?

Нещо друго ,което трябва да знам?

Мечтите са едно, а реалностите съвсем друго.

Терморезисторите не са направени с цел да са товарни съпротивления, а да служат за измервателни елементи. В този ред на мисли терморезистора трябва да се включи във верига на управляващ елемент, който от своя страна да регулира оборотите на вентилатора. В ролята на регулиращ елемент може да се използват специализирани интегрални схеми или микроконтролери с вграден АЦП и ШИМ. Ако реализираш твоя вариант самия терморезистор ще се загрява от пада на напрежение върху себе си, като по този начин се обезмисля террмо регулирането.

• Автор

Леле хората като си нямат работа с какви глупости се занимават . Защо си усложняваш живота !!!

Пускаи перката да върти на 12 v че от много грешни сметки да не прегрее нещо .

Това може да се направи на степени но като гледам още ти е рано а и няма смисъл . Колкото по студено по добре .

Не се притеснявай няма да прегрее дори да спре перката :huh: Перката си е PWM ,просто нещо на дъното не му работи PWM както трябва.Тя е с максимални 2800об/мин,а дъното може да я свали само до 2400об/мин,където перката е още шумна.Искам да се регулира автоматично,защото не виднаги съм до компютъра,и сядат и други хора.Мога да я вържа към фан контролера ама не ме устройва.

jestanoff Имам друга перка оригинално с термо контрол и не виждам нищо различно освен терморезистор.А нещо като този кит ли са схемите,който репдлагаш ? http://www.tpetrov.com/search.php?prod=NA+%D0%A2%D0%95%D0%A0%D0%9C%D0%9E%D0%94%D0%90%D0%A2%D0%A7%D0%98%D0%9A+%D0%92%D0%95%D0%9D%D0%A2.

ПП:Имаше преди термодатчици за вентилатори в Декада обаче,немога да намеря.

Редактирано от coolmeen (преглед на промените)

Може да се помисли за един контролер на оборотите на вентилаторите.Доста мъки ще си спестиш за 22лв http://www.dekada.com/catalog/fan-controller-525%E2%80%9C-3-channelscpa-p-305.html .Аз го имах до скоро и си ми вършеше добра работа.

• Автор

Може да се помисли за един контролер на оборотите на вентилаторите.Доста мъки ще си спестиш за 22лв http://www.dekada.com/catalog/fan-controller-525%E2%80%9C-3-channelscpa-p-305.html .Аз го имах до скоро и си ми вършеше добра работа.

DD котролера е лесна работа,имам един правен от мен,имам и един готов.Обаче винаги ще има забравили да врътнат потенциометъра.Затова искам да се регулира според температурата.

Препоръчвам ти 470 Ohm термистор той работи на 12V при 25градуса. Ако искаш нещо по различно експериментирай с други. Но ти трябват още елементи със схема на свързване не е само термистор!

Не е толкова трудно и сложно колкото го обясняват.

• Автор

Препоръчвам ти 470 Ohm термистор той работи на 12V при 25градуса. Ако искаш нещо по различно експериментирай с други. Но ти трябват още елементи със схема на свързване не е само термистор!

Не е толкова трудно и сложно колкото го обясняват.

Този не ме устройва ,защо процесора дори в айдъл държи над 25 градуса т.е пак винаги ще е на 12 волта.Ще взема да пробвам с различни. И да видя в интернет ,на вент с сходни х-ки с какъв термистор е .Примерно тези AC ,който показва thejoro

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.