Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем зареждане на Windows 7 и XP след изтриване на LINUX particion

Featured Replies

Здравейте,

Имам следния проблем: бях си инсталирал 3 ОС - Убунту, windows ХР, и 7-ца. но понеже не ползвах убунтуто реших да го махнапонеже не ми трябваше, направо изтрих дяловете където беше и ги събрах във дялът където са ми файловете (тоест различен от дяловете където са windows-те имам 3 дяла сега един за всеки уиндолс и един за други файлове).

Проблема е че всъщност докато имах убунту винаги първо ми се зареждаше буутлоадъра на убунту и след това на уиндолс където си избирах кой уиндолс искам съответно.

След като махнах убунтуто ми изписва grub loading.... error 22, и немога да подкарам нищо. пробвах да стартирам инсталация на windows но не ми разпознава харда.

В момента съм от буутъбъл диск на убунту и успях да си наглася интернета колкото да мога да видя как да се реши проблема.

От друг буутъбъл диск имам достъп до boot.ini файла на xp-то но незнам какво трябва да променя там че да тръгне нормално.

Започвам да си мисля че съм изтрил и драйвера за харда, а незнам как да си го вкарам че да ми разпознава харда.

Ако някой може да ми помогне ще съм му много благодарен.

Поздрави

Редактирано от Danido (преглед на промените)

Здравейте,

Имам следния проблем: бях си инсталирал 3 ОС - Убунту, windows ХР, и 7-ца. но понеже не ползвах убунтуто реших да го махнапонеже не ми трябваше, направо изтрих дяловете където беше и ги събрах във дялът където са ми файловете (тоест различен от дяловете където са windows-те имам 3 дяла сега един за всеки уиндолс и един за други файлове).

Проблема е че всъщност докато имах убунту винаги първо ми се зареждаше буутлоадъра на убунту и след това на уиндолс където си избирах кой уиндолс искам съответно.

След като махнах убунтуто ми изписва grub loading.... error 22, и немога да подкарам нищо. пробвах да стартирам инсталация на windows но не ми разпознава харда.

В момента съм от буутъбъл диск на убунту и успях да си наглася интернета колкото да мога да видя как да се реши проблема.

От друг буутъбъл диск имам достъп до boot.ini файла на xp-то но незнам какво трябва да променя там че да тръгне нормално.

Започвам да си мисля че съм изтрил и драйвера за харда, а незнам как да си го вкарам че да ми разпознава харда.

Поздрави

Трябва ти инсталационния диск на Win 7, бутваш от него и следвай тези инструкции клик :)

Здравейте,

Поздрави

ако действително имаш достъп до boot.ini файла,копирай съдържанието на прикачения файл и редактирай оригиналния файл според съдържанието на изтегления файл.поне хр би трябвало да зареди нормално след процеса.

boot.txt

• Автор

;

;Warning: Boot.ini is used on Windows XP and earlier operating systems.

;Warning: Use BCDEDIT.exe to modify Windows Vista boot options.

;

[boot loader]

timeout=30

default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS

[operating systems]

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /NOEXECUTE=OPTIN /FASTDETECT

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(3)\Windows="Microsoft Windows NT Unknown version (on Volume 3)"

ето това ми изписва на boot.ini за XP-то.

за съжаление за момента нямам диск на 7-ца, на компютъра я държах а сега нали съм от буутъбъл диск и няма как да я запиша.

Добра идея ще е понне xp-то да си подкарам, пък после ще запиша диск с 7, и предполагам ще успея да въстановя и 7-та.

Кажете всеоще ли да сменям boot.ini с файла който ми дадохте?

Тука ми изписва един windows NT който реално никога не съм ползвал и предполагам е заради виртуалната машина която бех сложил на xp-то.

Сега ще ви кажа обикнновено как ми беше менюто за буутване 1.избираш убунту или друга ОС 2. Избираш 7 или "по стара" 3. ми даваше тези две опций xp и NT но пак казвам тая nt не е реална мисля.

Мерси много за съдействието

• Автор

Решение с Live CD Ubuntu клик.

Ама Убутуто вече съм го изтрил от харда, и съм му махнал партицийте. Идеята ми е да си продължа да си ползвам windows XP и 7 понеже тях най-вече използвам заради това и махна самото убунто.

Ще пробвам със смяна boot.ini от този който е даден само ще госложа на 2 particion понеже при мене xp-то е там и да видим какво ще стане

Ама Убутуто вече съм го изтрил от харда, и съм му махнал партицийте. Идеята ми е да си продължа да си ползвам windows XP и 7 понеже тях най-вече използвам заради това и махна самото убунто.

Ще пробвам със смяна boot.ini от този който е даден само ще госложа на 2 particion понеже при мене xp-то е там и да видим какво ще стане

А диск с ХР имаш ли ?Ако имаш давай от него ...Тук има упътване.

Редактирано от crazyfrog (преглед на промените)

• Автор

А диск с ХР имаш ли ?Ако имаш давай от него ...Тук има упътване.

имам диск на ХР но не ми разпознава харда на него.

Затова немога да стигна до recovery console, затова и ще пробвам с boot.ini файла понеже в момента само достъп до него имам.

имам диск на ХР но не ми разпознава харда на него.

Затова немога да стигна до recovery console, затова и ще пробвам с boot.ini файла понеже в момента само достъп до него имам.

Превключи от БИОС на IDE режим, сега е на AHCI и затова не ти го разпознава :eek:

• Автор

Превключи от БИОС на IDE режим, сега е на AHCI и затова не ти го разпознава :eek:

Пробвах със смяна на boot.ini файла нищо не стана все още си ми дава тази грешка.

Пробвах със няколко инсталационни диска но не откривше харда, само на едно 64-битово го откри но не ми даде опция за recovery console ® имаше само за да трия партишън, да създам и да инсталирам евентуално.

Но се опитвам да си оправя проблема без преинсталация.

А попринцип за тази опция на биоса ще я погледна но знаеш ли дали така нема да е по бавно, и какво да правя ако пак не ми даде опция за recovery console R?

По принцип в boot ini файла на ХР-то няма да намериш решение, защото ако е инсталирана 7-ца, записа е на неговия дял. Ако впоследствие е качено Убунто, в неговия груб се виждат всички налични ОС и от там могат да се манипулират. При положение, че е изтрит дяла на Убунтото, нещата придобиват "селскостопански характер", т.е. ще се "копа" наново. Реинстал на ХР или евентуално Рипеър на 7-цата, но без гаранция, че ще се възстанови.

Пробвах със смяна на boot.ini файла нищо не стана все още си ми дава тази грешка.

Пробвах със няколко инсталационни диска но не откривше харда, само на едно 64-битово го откри но не ми даде опция за recovery console ® имаше само за да трия партишън, да създам и да инсталирам евентуално.

Но се опитвам да си оправя проблема без преинсталация.

А попринцип за тази опция на биоса ще я погледна но знаеш ли дали така нема да е по бавно, и какво да правя ако пак не ми даде опция за recovery console R?

Ами пробвай пък ще видим какво ще/няма да даде ...

Danido, сам си се вкарал в приключение. Ubuntu не се премахва с изтриване на дяла му, защото част от GRUB (bootloader-ът, който си използвал с него) остава записан в MBR.

Както е казал pataran, Boot.ini няма смисъл да го пипаш, защото си инсталирал Windows 7 (след XP-то) и сега трябва да възстановиш зареждането на bootmgr на Vista/Seven, а не ntldr на XP.

За всеки, който има инсталиран някакъв Windows, е задължително да има и инсталационен диск с него. Ако имаше такъв диск с Windows 7, просто стартираш с него и правиш "Startup Repair" (тези стъпки - цък). Другият вариант е вместо "Startup Repair" да избереш "Command Prompt" (от този прозорец - цък) и в конзолата да изпълниш "Bootrec.exe /FixMbr".

Затова съветът ми е да си намериш инсталационен диск с Windows 7.

Може да използваш LiveCD-то на Ubuntu, за да си свалиш такъв, като го запишеш на някой windows-ки дял (преди това монтираш този дял), a след това да го "изпечеш" на DVD с Brasero.

Има и друг вариант, който можеш да опиташ също от LiveCD на Ubuntu, но не съм го пробвал лично и ще трябва да го правиш на свой риск. На тази страница (цък) е описано какво се прави.

Първо се инсталира пакет ms-sys - "sudo apt-get install ms-sys". Проверяваш какви дялове се виждат - "sudo fdisk -l". Интересува те linux-кото означение на диска. Ако имаш само един диск, почти сигурно е, че ще бъде /dev/sda (/dev/sda1, /dev/sda2... са означенията на дяловете върху този диск).

Накрая възстановяваш windows-кия запис в MBR - "sudo ms-sys -m /dev/sda" (за Win 2000/XP/2003). За Windows 7 би трябвало да е това - "sudo ms-sys -7 /dev/sda".

Edit: За по-новите версии на Ubuntu (посочената статия е от 2008г.) няма пакет ms-sys в репозиториите. Т.е. не може да се използва "sudo apt-get install ms-sys" за инсталиране на програмата.

Ако някой реши да използва тази програма, трябва да свали изходния код (например от тук - цък) и да изпълни няколко стъпки. Забележка: Може да се наложи инсталиране на gettext (и други зависимости към него) - "sudo apt-get install gettext". Необходим е, за да няма грешки при команда make.

Отива се в директорията, където е свален ms-sys-2.2.0.tar.gz, например така - "cd Downloads". Разархивира се съдържанието на архива - "tar -xzf ms-sys-2.2.0.tar.gz". Отива се в новосъздадената директория, съдържаща кода - "cd ms-sys-2.2.0/". На края се изпълняват "make" и "sudo make install". Изпълнимият файл ms-sys отива в /usr/local/bin/ и е готов за използване.

Редактирано от trosho (преглед на промените)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.