Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем с dual boot на XP и Windows7

Featured Replies

Здравеите на всички.Имам следния проблем.Инсталирах на настолния си компютър Windows 7 Ultimate x64 и Windows XP Profesional x86 , но тръгва само 7цата.Двата уиндоуса са на отделни дялове - Windows 7 на С , а Windows XP на F.Инсталацията я направих според някакво ръководство от нета като сложих първо ХР което тръгна без проблем.На С имах старо ХР , но съм забравил че е FAT32 и се оказа че не мога да инсталирам Windows 7.Затова реших да форматирам от LiveCD, но се оказа че после ХР-то не тръгва - при стартиране в горния ляв ъгъл стои подобен знак: Y~Y~.След това качих и Windows 7 но проблема е че сега само той тръгва , а на мен ми трябват и двете.

Ще съм благодарен за някакви съвети как бих могъл да оправя нещата!

Аз разбирам нещата така: имал си XP на C:, инсталирал си XP на F:, форматирал си C: (заради това, че е бил на FAT) и си затрил стартиращите файлове на двете XP-та, инсталирал си Seven на C:, а то няма и представа, че на F: има нестартиращо XP.

Има няколко теми във форума за dula boot на Win 7 и XP. Потърси ги и ще видиш в тях да се споменава една програма - EasyBCD, с която можеш да опиташ да добавиш XP-то към менюто за стартиране. Може и да се наложи да възстановиш някои файлове на XP-то (ntldr, Ntdetect.com, Boot.ini), но ще трябва да потърсиш инфо как става, защото в момента нямам време.

Edit: Ако не си успял да оправиш нещата с EasyBCD, може да опиташ следното. Не знам дали ще помогне, но поне аз бих пробвал тези две стъпки, ако бях в твоето положение.

1. Възстановяване на стартиращите файлове на XP (при стартиран Windows 7, от акаунт с администраторски права).

Стартира се Command Prompt с elevated rights (десен бутон върху All Programs-> Accessories-> Command Prompt и избор на "Run as administrator"). Слага се инсталационното CD с XP и от директория X:\i386\ ("X" се замества с буквата на CD/DVD устройството) файлове Ntldr и Ntdetect.com се копират на C:\, като се изпълняват тези команди (буква "G" е означението на моето DVD устройство):

>COPY G:\i386\NTLDR C:\

>COPY G:\i386\NTDETECT.COM C:\

Стартира се Notepad (All Programs-> Accessories-> Notepad), отново с elevated rights. В него се пише подобен на долния текст и файлът се запазва като C:\Boot.ini:

[boot loader]

timeout=5

default=multi(0)disk(0)rdisk(1)partition(1)\WINDOWS

[operating systems]

multi(0)disk(0)rdisk(1)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP" /noexecute=optin /fastdetect

Това е съдържанието на моя Boot.ini. В него има опция "/noexecute=optin", която отговаря на "Turn on DEP..." от таб Data Execution Prevention в Performance Options и зависи от процесора, но на всяка що-годе съвременна машина би трябвало да работи. Трябва да редактираш тази част "...partition(1)...", така че номерът да отговаря на дяла където е инсталирано XP-то. Може да видиш номерата на партишъните, като използваш diskpart със следните команди:

>diskpart.exe

DISKPART> list disk

DISKPART> select disk 0

DISKPART> list partition

DISKPART> exit

Преди да се добави ред за стартиране на XP-то, трябва да се сложат атрибути System и Hidden на стартиращите файлове:

>ATTRIB +S +H C:\NTLDR

>ATTRIB +S +H C:\NTDETECT.COM

>ATTRIB +S +H C:\Boot.ini

2. Редактиране на BCD (Boot Configuration Data) на Seven и добавяне на ред за стартиране на XP.

Тук направо ще копирам от поста на Suggs, от важната тема за Windows 7 (по-малката от двете), като само в началото съм добавил команда, с която се прави резервно копие:

>bcdedit.exe /export "C:\boot\BCD.Backup"

>bcdedit /create {ntldr} /d "Windows XP"

>bcdedit /set {ntldr} device boot

>bcdedit /set {ntldr} path \ntldr

>bcdedit /displayorder {ntldr} /addlast

Ако искаш по-подробно обяснение, можеш да последваш линка "Windows Vista/WIndows 7 & Windows XP dual boot упътване" от този пост на Aquaris.

Редактирано от trosho (преглед на промените)

Ами поомазал си нещата.

Първо пак форматираи С и инсталираи хр на ново на F и после сложи 7 на С

затрил си активния партишан как изкаш след това да стартираш ос от системен такъв F

има за виста инструмент за поправка на буут сектора 

или по скоро си редактирай буут листата

Благодаря много за отговорите! Реших че най-лесно ше се оправя ако преинсталирам вместо да опитвам неща дето са ми неясни и сега всичко е ОК :yanim:

Благодаря много за отговорите! Реших че най-лесно ше се оправя ако преинсталирам вместо да опитвам неща дето са ми неясни и сега всичко е ОК :yanim:

точно същото предположих и аз като ти писах по темата .

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.