Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Климатик без външно тяло?

Featured Replies

Добър ден на всички,искам да монтирам климатик на помещение около 25 квадрата,което е с парно отопление,тоест климатик който евентуално в най големите жеги да смъкне малко температурата.Тъй като няма къде да монтирам външното тяло (то има но съседи не ми разрешават от проклетия),чух че имало климатици без външно тяло,само с изкарване на 1-тръба за поемане на въздух 2-ра за отичане на водата(тръби навън не ми е проблем да изкарам).

Но ровейки из нета не намирам нищо такова,съществува ли?

има такива, но са ефективни за килер дето е 2х2метра (при мене такъв охлажда сървърите и почти не изключва, а и хич не е безшумен...) ако външното тяло си го монтираш на балкона или под прозореца съседите копче не могат да ти кажат (естествено гледай колко децибела прави външното тяло и къде капе водата)... или си монтирай климатик прозоречен тип (не знам колко са шумни)... само гледай да не е марката да не е osaka/neo или други подобни марки... по добре някоя мидеа... ако ще е само за охлаждане - всякакъв ще ти върши работа

прозоречен тип

мобилни климатици

Редактирано от the professor (преглед на промените)

• Автор

Знам че е компромисно,но на мен ми трябва за 10-15 пати в годината когато станат най-големите жеги,да свали 4-5 градуса.В линка за мобилни климатици видях и един който по-голяма квадратура поема,би било добро решение.При тези климатици какъв е случаят със изтичащата вода и от къде взимат въздух,трябва ли да се осигури място за изтичане на водата и "кумин" за въздуха?

Защо си усложняваш живота с компромисни решения ! Просто им даваш "свободно" на съседите вадиш хилтито и си слагаш външното тяло. Толкова ли е сложно.

Редактирано от izabel1 (преглед на промените)

• Автор

Не става дума за апартамент,това че мога да си го сложа на балкона или под прозореца без никой нищо да ми каже го знам,става дума за магазинно помещение,ако си на 1-вия етаж,аз имам магазин под теб и извадя хилтито да пробия стената под прозореца ти без да си съгласен дали ще си "свободно"?

По темата: до колкото разбирам тези климатици имат нужда от тръба изкарана навън,а водата я събират в резервоар,който периодично се изпразва,чудя се дали тръбата е дебела и дали може дупка в ъгала на дограмата да се направи..но може би трябва да питам фирмите които го предлагат,"the professor" колко е дебела тръбата при вас?

Тръбата(гофрирана) е дебела колкото за аспиратор-а водата наистина се събира вътре в резервоар(има сигнализация като се напълни) но си има и тръбичка с тапа за оттичане евентуално,но аз моят за 3 години още не ми е сигнализирал че е пълен,а се ползва редовно лятото и прави баси студа.За по малки помещения можеш да си вземеш 9-ка сега са по 200лв в Карфура а и не само там с компресор Mac.

мда и тоя при сървърите ми никой не го празни, въпреки че както е винаги на студено (и зиме и лете) - би трябвало да се събира... по добре си купи прозоречен тип - тия с трубата - за да е ефективен трябва да я изолираш доста добре щото ако е много дълга докато изкараш въздуда ще се охладил в помещението през тръбата...

• Автор

До колкото разбрах от ровенето в нета има основно 2 типа,единя изкарва въздух по тръба,а взима от охладения в помещението,другия тип който бил по ефективен имал 2ра тръба по която си вкарва въздух (за собствено охлаждане на компресора).Ровейки по сайтовете не видях за някой модел да е уточнено с колко тръби е,"anatoliman" ти какъв ползваш 3 години,наистина ли са толкова шумни,пише че им е основен недостатък,50 децибела,но това не ми говори кои знае колко,за спане ясно че не става сигурно,но за магазин? Все пак ако е като пусната прахосмукачка примерно си е доста шумно :speak:

Значи като работи компресора е малко по тих от най-силна степен на прахосмукачка-а като изключи компресора само на вентилатор то е ясно.Моят е от този с 1 тръба за отвеждане на топлият въздух и е доста ефективен.Моят е 12-ка,но 9-ката ще е по малко шумна.

PS:Да ти кажа освен ако не си до него на 20 см става и да спиш на пуснат климатик-изпробвано.А не съм от хората които обичат много шум.Но за теб може би ще е най-удачен прозоречен климатик.

мда има и по шумни прахосмукачки, но има и по безшумни от климатика... бе за мен си е шумен... п.с. мисля си че на тоя климатик може да спят само моряци и механици - хора които са свикнали да спят на шума на корабния двигател...

• Автор

Трябва ми за магазинно помещение,няма да се спи,но все пак шума да е в някакви разумни граници,не да те боли глава след 2 часа и сам да предпочетеш да се потиш вместо да го слушаш :biggrin: За съжаление в сайта на техномаркет видях че няма такива,ти каза че си ги гледал в карфур,там може ли да се пробва и да се "чуе" или някаде магазин кадето да се видят и чуят на живо?

Има и в Метро ,Практикер и Алати-може и надруги места да има но там знам че има.А за пробата никакъв проблем ще го пробваш където и да е без проблем.

Тези популярните в метро и т.н. са Zelmer , на работа наскоро си взехме такъв за 240 лв. 1 гофрирана тръба за изкарване на топлия въздух с диам. около 120 мм и една за водата около 5мм. Дебелата тръба има и плосък накрайник (примерно 20Х5см) ако искаш по -плосък изходен отвор за топлия въздух. Шуми, но охлажда 24 кв. м. ...не е му е лесно ;) Иди ги виж - и късмеет!

Впрочем , онзи ден гледах и в Практикер - имаше промоция, даже бяха написали : от 780 на 380 лева ;) Обаче моите наблюдения са, че като нови тези клмиатици са доста по тихи , отколкото когато поработят - онзи ден точно тествахме една мидея 12 ка мобилна за шум - доста тиха ми се видя, отколкото доста прозоречни климатици, обачеееее - не знам за колко време :bday19:

За водата: А бе вие там за разните сървъри - ми то като охлади веднъж, и както обикновенно много не се отваря, от къде да вземе вода във въздуха че да пълни и препълва ? Ех ако събираше от въздуха ракийка ... :wors:

• Автор

Днес ходих до карфур да ги видя,наистина както каза колегата има за 200лв,там поради голямото шумно помещение е трудно да се направи точна преценка за шума,но все пак очаквах доста по шумен да е,ако наистина става по-шумен с времето е отделен въпрос.Духа си студено а от тръбата въздуха си е доста горещ,така да се каже според мен за да "отвърне" въздуха в голямата жега става.Чудно ми е обаче като изпомпва въздух навън,това подналягане как се компенсира? За тези с 2 тръби е ясно,но такива освен по статиите в нета за мобилни климатици не видях другаде. Също така все пак прави впечатление че известните марки климатици не произвеждат мобилни,явно има защо? :rolleyes:

• 2 седмици по-късно...

При монтаж в жилищно помещение, ако е в същата стая с телевизор - говорът ще може да се възприема само със слушалки. Наистина е по-шумен от климатиците с външно тяло. По принцип е за публични места, сървърни зали без присъствие на хора.

Тестове, консумация, температури, монтаж на мобилен климатик на:

http://mac9010.freewebspace.com/

• 3 седмици по-късно...

Здравейте и от мен. Аз искам да си купя мобилен климатик и за отопление и за охлаждане... Става въпрос за боксониера..

Говорих с няколко човека(вкл. такива , които са използвали) и според тях си заслужава.Аз все оща имам съмнения, но трябва да се провери :speak:) Идеи за такива климатици на разумна цена..мооже и втора употреба..

Хубав ден:speak::)

Според мен не си заслужава. Горният го имам (мас9010), за 350лева го бях купил (вече май го има 250нов), ползван е месец (10тина пъти) и с кеф бих го разкарал (не че ще мога)... това, че е шумен не е проблем, но не ми харесва, че е само с една тръба за изход, а за вкарване на въздух отвън...няма. Струята на въздуха, който изкарва е ДОСТА голяма/силна и както може човек да се досети... щом толкова много въздух изкарва + студеният, който излиза, то значи много въздрух вкарва в тялото (заради това му трябва и разстояние)... а този въздух от къде го взима? От изстуденият в стаята и от...

Помещението за което го купих беше ~30кубически метра и както човек може да се досети, то това помещение НЕ може да се затвори. Толко силно дърпа, че дори да засиля с все сила вратата да се затвори, то не се затваря, защото постоянно влиза въздух отвън (от другата част на апартамента). И какво излиза? То хубаво пада температурата (за 5мин в такова помещение), но няма как да падне много, много, защото постоянно вкарва топъл въздух...отнякъде си. С една дума... постоянно да работи пак не си е работа (поне според мен).

Горното, което описах е най-големият му минус, който не очаквах, въпреки че си е логично, но не се бях замислял преди покупката.

Аз искам да си купя мобилен климатик и за отопление и за охлаждане... Става въпрос за боксониера..

Говорих с няколко човека(вкл. такива , които са използвали) и според тях си заслужава.Аз все оща имам съмнения, но трябва да се провери :)) Идеи за такива климатици на разумна цена..мооже и втора употреба..

Според ,мен не си заслужава. Имам пряк поглед върху поне 3-4 подобни клими към момента. Хората ги пускат и използват само от няма и къде. До момента са обяснени повече от добре и шума и ниската им ефективност е темата. Мога да добавя още нещо, което май не мернах до момента. А то е, че изхвърляйки топъл въздух навън в режим на охлаждане климатика засмуква топъл въдух от вън... Но линия на най-малкото съпротивление. Топъл и прашен. В Сливен с тия градски разкопки и гробници от години това си е сериозен проблем. Това обезсмисля цялата идея. Помислете за това. Има евтини Самсунги. ЛГ и подобни, големите маркети правят прИмоции постоянно, ако за външното тяло не е проблем монтажа - вземай стандартен конвенционален и си свиркай.

За теб Ради предлагам на прима виста една конвенционална Мидея Верту, модел 2010, т.е. от каталога им за 2010-а. Не си дал нито финансов лимит нито параметри на помещението ? Освен това тия Мидейки са и на по-ниска цена спрямо миналогодишните. Бих казал дори - на рекордно ниски цени а са най-доброто до момента от "народната им серия"... Не че всичките им модели на са такива де :)

И отново за тия мобилните - ами при двама от моите познати легенчето им за вода се пълни след около 3 до 4 часа работа на охлаждане. Трябва да се излее водата и тогава пак. Тръбата за въздуха е вкарана в кумина, т.е. тези 130 мм си пасват отлично с тръбата им. Освен това са позапечатани и евентуалното доливане на фреон е свързано с побългаряване на конструкцията. Преди десетина дена гледах каталога за зарибявки на Метро, едно Хитачи за 380 лева мярнах. Повече, поне аз не бих дал за подобно чудо. Предпоследно - тия мобилните заемат доста място и обем в стаята, трябва да се мисли и за това. Ако е стандартен му слагаш вътрешното тяло на високо и се съобразяваш само с посоката на въздуха да не прави проблемации. Тук трябва да мислиш за сравнително голям обем от стаята за мобилната гъзарийка и за тръбата към нея.... sad.gif

Добър ден на всички,искам да монтирам климатик на помещение около 25 квадрата,което е с парно отопление,тоест климатик който евентуално в най големите жеги да смъкне малко температурата.Тъй като няма къде да монтирам външното тяло (то има но съседи не ми разрешават от проклетия),чух че имало климатици без външно тяло,само с изкарване на 1-тръба за поемане на въздух 2-ра за отичане на водата(тръби навън не ми е проблем да изкарам).

Но ровейки из нета не намирам нищо такова,съществува ли?

За да не дразниш съседите има два варианта:

1.да монтираш един климатик,който да отговаря на кубатурата на помещението,като изнесеш външното тяло от 3 до 5метра от обсега на дразнещите се комшии,

2.да ползваш два климатика с ниско ниво на шум покриващи кубатурата на помещението,като им изнесеш външните тела на необходимото разтояние.

Разбира се най-добре е да направиш консултация със специалист по климатици,който да дойде на место да огледа и предцени ситуацията.

Здравейте и от мен. Аз искам да си купя мобилен климатик и за отопление и за охлаждане... Става въпрос за боксониера..

Говорих с няколко човека(вкл. такива , които са използвали) и според тях си заслужава.Аз все оща имам съмнения, но трябва да се провери :)) Идеи за такива климатици на разумна цена..мооже и втора употреба..

Хубав ден:) :)

Според мен най-добре е да ползваш климатик с външно тяло-избягваш постояния дразнещ шум,а и няма да имаш никакви грижи с обслужването му.

Една 12ца мисля да е подходяща за вашата боксониера.

Чудно ми е обаче като изпомпва въздух навън,това подналягане как се компенсира?

щом толкова много въздух изкарва)... а този въздух от къде го взима? От изстуденият в стаята и от...

Колкото излиза, толкова и влиза през фугите на прозорци/врати и тн отвори на жилището.

Редактирано от sealevel (преглед на промените)

Дам, аз съм го казал... взима извън стаята (ако е с хубава дограма няма да го вземе отвън, ами от останалите помещения в апартамента...)

Заради това съм твърдо против такъв вид климатик (такъв с една тръба само...за изкарването на топлия въздух).

• 3 седмици по-късно...
  • Автор

След преговори и консултация с монтажисти сложих "нормален" климатик и не се наложи покупката на мобилен. А иначе вкарването на въздух според мен с точно изрязан отвор щеше да е проблем,защото не е апартамент и да има други помещения от където да взима,а ако отворя вратата вероятно ефективността съвсем ще се загуби.Иначе такива с 2 тръби не видях никаде на живо.Относно реномираните марки и направата на мобилни видях на carrier че има но и той не беще с 2 тръби.Все пак мисля че има потенциал в тези климатици и след време ще намерят по широко приложение,за места където се налагат компромиси.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.