Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

По 8500 нови думи влизат за година в английския

Featured Replies

Речниковият запас на английския език се е удвоил за едно хилядолетие и сега в него има 1 022 000 думи, установи изследване на учени от Харвардския университет и на експерти от Google (Гугъл).

Според него годишно в английския влизат по 8500 нови думи, съобщава в. "Дейли телеграф", цитиран от БТА.

Публикувано изображение

dnes.dir.bg

От 1950 г. досега речниковият запас на езика се е повишил със 70%. За петдесетте години преди 1950 г. това увеличение е било от едва 10 на сто.

Изводите на експертите са от компютърен анализ на 5 195 769 книги в електронен формат (което е около 4% от всички отпечатани на английски книги), публикувани в интервала 1800 - 2000 г.

Почти половината от новите думи обаче не са включени в нито един речник и експертите ги наричат тъмна езикова материя. Те са или част от разговорния английски или са на някакъв измислен жаргон, казват експертите от Харвардския университет и Гугъл.

По време на изследването експертите установили също, че през 19 век хората са ставали известни средно на 43 години, докато днес известността спохожда мнозина още на около 29 години. Актьорите дори са известни преди тази възраст. За разлика от тях, писателите и политиците стават популярни относително късно - между 40-ата и 50-ата им годишнина.

Успокояващото е, че много политици в крайна сметка запазват популярността си много по-дълго време дори и от най-известните актьори, припомнят експертите.

Наскоро от Института за български език към БАН направиха речник на новите думи. Около 3000 думи са нови в него, от които 700 са с ново значение. Сред тях се наредиха моладжия, яко и джипи.

А стига де -

сега ептен нема да ме вземат за продавачка у моло

ъффф

• 2 месеца по-късно...

На някои им е трудно да научат чуждиците в българския език, които се използват от дълги години, а какво да говорим за още думи.

Какъв английски бре,те българския още не са научили ъфф

http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

Купих на племенника ми пъзел с Българските букви,нали ще е първокласник.

Той си държи на неговите пъзели с картинки тинтириминтири.

Е не,ще бъде разочарован много-

но детството свърши,да влиза в живота.

Пък и аз не моля де-

като не му хареса си го прибирам обратно и ще го подаря на друго дете.

Ние може да се бием по гърдите, че езикът ни е много богат, но не може да се сравни с английския, в който за една наша дума има няколко еквивалента :speak: Много по-пъстър е от нашия

Ние може да се бием по гърдите, че езикът ни е много богат, но не може да се сравни с английския, в който за една наша дума има няколко еквивалента :yanim: Много по-пъстър е от нашия

Учи си детето на "пъстрия" чужд език-твой проблем.

Моето ще учи български!

Ние може да се бием по гърдите, че езикът ни е много богат, но не може да се сравни с английския, в който за една наша дума има няколко еквивалента :yanim: Много по-пъстър е от нашия

Аз пък мисля, че е обратно. Българският език е доста по-изразителен от Английския. Една тяхна дума означава при нас няколко неща, а да не говорим, че повече от по-сложните им думи са съставени от няколко прости или т.нар. колокации.

Моето ще учи български!

То ти пък може ли да не си в опозиция?

Много ясно, че детето ми ще научи първо български, но няма да спра развитието и до там, а ще учи и други езици, защото навсякъде по света май не се говореше само български или ме лъже паметта? :)

п.п. ти имаше ли дете, или пак паметта ми изневерява. Хайде да говорим как ще го образоваш, като се роди, а, какво ще кажеш? :wub:

Аз пък мисля, че е обратно. Българският език е доста по-изразителен от Английския. Една тяхна дума означава при нас няколко неща, а да не говорим, че повече от по-сложните им думи са съставени от няколко прости или т.нар. колокации.

Има много думи английски, които имат няколко български еквивалента, но обратното ми се струва, че е в повече. На прима виста се сещам за "дете", на английски имаш child, kid. "Юноша" е хубава българска дума, но повечето ползваме teenager, а да не говорим, че далеч не им е единствената, а имат още и youth, young man, adolescent, juvenile. Не, че всички се ползват постоянно, но ги има :speak:

За Земя (и за планетата и за пръстта) си имаме само нея, а те -ground, land, Earth и те така

Редактирано от Galeto_ (преглед на промените)

• Автор

Да - и аз съм на това мнение.

Моето ще учи български!

А по-добре би било да го научиш на цигански - ще му хареса :baby:

Има много думи английски, които имат няколко български еквивалента, но обратното ми се струва, че е в повече. На прима виста се сещам за "дете", на английски имаш child, kid. "Юноша" е хубава българска дума, но повечето ползваме teenager, а да не говорим, че далеч не им е единствената, а имат още и youth, young man, adolescent, juvenile. Не, че всички се ползват постоянно, но ги има :ph34r:

За Земя (и за планетата и за пръстта) си имаме само нея, а те -ground, land, Earth и те така

освен "дете", можеш да кажеш ба български :

чедо

рожбо

отроче

хлапе

потомък

младенец

А освен юноша, можеш да кажеш младеж или девойка например.

Останалите примери, които си дала си имаме пълни еквиваленти :

ypoung man - млад мъж

adolescent - неузрял,

juvenile - непълнолетен

Тук изобщо не си права - ние никога не назоваваме името на планетата си "Пръст", токато при тях Earth означава и двете.

Да, при нас може да наречеш пръста "земя", но никога обратното - да наречеш Земята "пръст".

Нещата са спорни! Всеки си има мнение по въпроса, така че няма смисъл да изпадаме в подробности. Важното е да се знаят езици :baby:

Хлапе е nipper, също и kid може да се ползва Потомък е descendant, както и heir, да не говорим, че и offspring може да се ползва... Да, ама казваш Земя и земя, нали? И те казват Еarth and earth... И, както ние можем да кажем "младеж" и за юноша, и за млад мъж, така е и при тях с young man ;) Няма нужда всичко да им се превежда буквално. Недей да ставаш буквален и да се ловиш за всяка дума, защото ще спорим цял ден, а аз нямам врем е за това. Хайде лек ви ден :P

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.