Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Отопление на ток или на въглища?

Featured Replies

Здравейте!В момента правим нова къща и все още не сме решили как да се отопляваме.Къщата е на два етажа,искаме да си сложиме котел,но се чудим кое е по икономично и по-изгодно.Моля дайте съвети!

Здравейте!В момента правим нова къща и все още не сме решили как да се отопляваме.Къщата е на два етажа,искаме да си сложиме котел,но се чудим кое е по икономично и по-изгодно.Моля дайте съвети!

Котелът къде ще бъде и как ще се върти водата в радиаторите,чрез помпа или на принципа на свободното падане(външно казанче). На село имахем такова парно. Наистина грееше страхотно но отиваха около 4-5 тона домбаски въглища+ дърва.

Но въпреки всичко на ток ще ти е доста по скъпо.

Ако можете да си го позволите като цена, превода е мой и съвсем кратък, за повече инфо на сайта на производителя - цък

А дали сте мислили да бъде нещо комбинирано? Например чилър ....хем ще има хлад през лятото, хем ще прави топло през преходните сезони, а може и през зимата.... пък и в общата част винаги може да се добави и едно "котелче"..зависи от желание и пари разбира се :cool: опс...линка на колегата го бях помисли че е за VRV... излезе че откривам пак топлата вода :cheers:

Редактирано от juve (преглед на промените)

За да е топло навсякъде,котле на твърдо гориво,бойлер със серпентина,радиатори по стаите(към котлето,естествено).Обаче хамалогията ще е големичка,а и поне 3 тона въглища май ще трябват.Иначе топлината е гарантирана в цялата къща.Ако финансиите са по-големи,има и други варианти!

• 1 година по-късно...

На въглища е по изгодно и по топло ,обаче хамалогията е страшна.Най добре е котелът да се направи на пелети.Това са едни топчета в чували които сипваш и нямаш грижи.имаш и дистанционно с което си го командваш от леглото.Почти няма какво да му чистиш.Малко по скъпо е от въглищата,но си заслужава.

На въглища е по изгодно и по топло ,обаче хамалогията е страшна.Най добре е котелът да се направи на пелети.Това са едни топчета в чували които сипваш и нямаш грижи.имаш и дистанционно с което си го командваш от леглото.Почти няма какво да му чистиш.Малко по скъпо е от въглищата,но си заслужава.

Понеже правите нова къща и ако имате добра финансова възможност отоплявайте се на електричество.Аз съм категорично за електрическо подово отопление.Не ми е приятно да ставам нито дървосекач, нито...машинист на парен локомотив.Добре проектирано и още по добре направено електрическо подово отопление е едно от най- добрите за мен. Ползвам такова от 1997 година без проблем - лично направено от мен. Изразявам само свое, лично мнение.

Най-евтиното като инвестиция е локалното парно с котел на въглища, НО - след това освен пренасянето на горивния материал и изхвърлянето на сгурията има и чистене на самия котел, ниска тяга, когато е хубаво времето, пушене, невъзможност за достигане на пълна мощност тогава, сажди в цялата маза и т.н. и т.н.

Ето - дори и в момента се топля с такова парно, седя по тениска с къс ръкав в къщи.Температура е 24 градуса, но сериозно мисля да сложа хубави климатици във всички стаи, и когато температурите са над 0 да се топля с тях, тъй като ще излезе по-евтино от колкото с въглищата.

Котела ще го ползвам само в най-големите студове, когато климатиците стават неефективни.

Имайте предвид, че въглищата стигнаха 300 лв тона и няма шанс да поевтинеят.

Дървата също всяка година поскъпват, а да не говорим,ч е вече няма и гори за сечене.

Един котел 24 KW като моя си лапа ежедневно по около 30 кг. - за месец тон кюмюр си заминава през комина във вид на дим.

Мхм.

Ако можете да си го позволите като цена, превода е мой и съвсем кратък, за повече инфо на сайта на производителя - цък

да, термопомпите са най-доброто, но цената е прекалено висока и няма как да се избие за няколко години , сравнение с другите методи на отопление

почти всеки котел може да се пригоди да работи с пелети, но на сегашните цени на въглища изкарвам с 1300 лв за сезон.С пелети ще ми излезе около 2000, което е неприемливо.

За същата тази цена спокойно можеш да се отопляваш на ток, дори и с подово отопление и няма да се замимаваш с котли, пелети и т.б.

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

да, термопомпите са най-доброто, но цената е прекалено висока и няма как да се избие за няколко години , сравнение с другите методи на отопление

Японците твърдят, че подобни решения като техните термопомпи въздух-вода са най-ефективни, От контекста на оригиналния текст аз си помислих, че са и най-оптимални като цена. Висока начална цена наистина обаче пък после си имаш подово отопление, което и според мен е върха на сладоледа. Както и топла вода в банята и кухнята - всичко това от един агрегат а не отделни климатици за всяка стая и допълнителни уреди. Вероятно при тях дървата и кюмюра са ужасно скъпи ако изобщо в Токио примерно можеш да си поръчаш и купиш 8 кубика дърва за огрев :ohmy: На мен лично много ми харесва тая идея, едно 12 или 15 киловата агрегатче ще направи всяка къща/апартамент малка приказка през зимата. Цената е приблизително равна на мощността във ватове, т.е. 12 киловата подобен агрегат струва грубо 12000 лефчета. Ако е Фуджицу/Дайкин и останалите водещи. Ако е на Мидея сигурно би струвало два пъти по-малко и сметката ще излезе. Не съм гледал каталозите и сайтовете, говоря малко наизуст. Но ако се отоплява цялата къща сметките вероятно ще излязат и за един 10 годишен период няма да се получи кой знае каква голяма разлика.Обещавам да проверя цените и да поправя/допълня написаното от мен в момента, сега трябва да бачкам, лек ден и седмица на всички ;)

С последните 3-ма специалисти съм на 100% съгласен. Просто трябва да се прецени за дадено жилище кой вариант е най подходящ. НО, имам 1-2 НО-та ......термопомпите вода-вода са по ефективни при наличие на възможност за сондаж. ......и относно подовото отопление: Подовото отопление е вече доказано като предпоставка за ревматизъм на ставите в долните крайници(нека Док се изкаже), всеки е седял в стая с подово отопление и когато тръгне да излиза усеща обувките си по-тесни. За мен идеалния вариант е термопомпа вода-вода вързана за конвектори. Скъпа инвестиция, но при добре санирано жилище няма да е в тежест!

Сакън rulom, приятелю - недей моля те - никакъв ревматизъм няма да получиш от подовото отопление. :no-no:

Краката ти се подуват,просто защото от топлото крайните кръвоносни съдове ( капилярите) се отпускат и се напълват с повече кръв.Толкоз.Нищо сложно - нормална терморегулация на човешкото тяло.При топлина капилярите се разширяват, кръвта навлиза в голямо количество за да се охлади, а при студ е обратното -свиват се,

Подовото отопление осигурява най-добър комфорт на човека, тъй като като ти е топличко на крачетата се чувстваш добре и дори възприемаш околната среда с около градус по-висока от действителната температура. Но - и то си има недостатъци - заради конвекцията, всичкия прах, който по принцип е по-тежък от въздуха и би трябвало да си се удаява по пода, непрекъснато се вдига от по-топлия въздух нагоре и попада по мебелите, телевизора и всичко останало.Ако си асматик - подовото ти е абсолютно забранено - праха и всичките

домашни гадинки ги вдишваш все едно работиш в кариера.

С нетърпение очаквам kmvasilev да провери за цените на термопомпите.

Въпросът ме интересува много, и най-вече от финансовата страна на нещата.

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

• 2 години по-късно...

Ако си инсталирате котел за пелети, погледнете нашия сайт. Има доста задоволяваща информация. www.ecoverdeplc.eu

Ако си инсталирате котел за пелети, погледнете нашия сайт. Има доста задоволяваща информация. www.ecoverdeplc.eu

И к`во, една торба от 15 кг. струва 390 лв. без ддс?

• 2 месеца по-късно...

Здравейте! В момента правим нова къща и все още не сме решили как да се отопляваме.Къщата е на два етажа,искаме да си сложиме котел,но се чудим кое е по икономично и по-изгодно.Моля дайте съвети!

Отоплявай се с каквото решиш - ток, газ, твърдо гориво ....,

НО - щом правиш нова къща - направи си много добра топлоизолация. Няма да ти давам параметри - трябва да се съобрази с мястото, но поне едно 15 см. На стените и на покрива/тавана.

Нищо няма да е ефективно, ако половината топлина се губи в атмосферата.

А дали сте мислили да бъде нещо комбинирано? Например чилър ....

Голяма част от чилърите са с течен топлинен агент - така че допълнително затопляне със слънчев колектор или нещо друго не трябва да се изключва.

Тя жената отдавна е забравила, че е строила къща.

Тя жената отдавна е забравила, че е строила къща.

Упс - не погледнах датата на първия пост, но написаното от мен си е актуално за всички.

Където позволява, е по-добре да е на въглища!

Където позволява, е по-добре да е на въглища!

А където позволява - най-добре на слънце.

beach.jpg

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.