Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Свързване на захранващ кабел към ел.мрежата

pipi6oka

Препоръчан отговор

....

Еми това , че нямаш грам практически опит и си мислиш ,че разбираш ! Без практика си кръгла нула ! И с всеки пост го доказваш ! Натрупай опит и после давай съвети !

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

...

Занимавам се със слаботокова техника предимно.

Относно практическият опит-Рядко ми се налага да изчислявам теоретично сечение на проводници, максималният ток зависи от типа им и т.н

Реално-Не зависи само от типа на проводящият материал, било то мед или алуминий или някаква сплав.

Зависи изключително от типа на изолацията.

Ако се загледаш в таблиците, ще видиш от къде идват тези разлики.

Тази, която съм постнал е най-общата.На другата страничка има подробни таблици спрямо типа изолация и т.н.

Аз лично ползвам практическото правило да избягвам плътност на тока повече от 7А на 1мм2 сечение на проводник, ако иде реч за двужилен/трижилен проводник.На това ме е учил електротехник, по негови думи 10А/1мм2 са предаварийно състояние в някои случаи, дори при някои проводници и над 7А/мм2 се счита за опасно.

Например при ШВПС, 7,5А/мм2 биха били на ръба, още малко отгоре и би се претоварил.

Разбира се, това не е силов/мостов проводник и не е предназначен за толкова големи токове.

Това е моето практическо правило, по което съм изграждал половината инсталация, силово окабеляване, шнурове и т.н

Всичко е ОК и мога да потвърдя лично, че нагряване в който и да е участък на трасето, при предвиденото от мен натоварване няма.

Смятам, че имам придобит достатъчно практически опит, изчисляването на оптималното окабеляване обаче е задача на инженерно ниво, изисква познаването на спецификациите на окабеляването, което ще се ползва, свойствата на изолацията и максималната работна температура, от което се обославят и разликите в таблиците.

Смятам, че ще се съгласиш с мен?

Защото от колкото източника и да черпим, 2 абсолютно точни и еднакви информации няма да получим от никъде.

За това си ползвам изпитаното практическо правило, за да ми е мирна главата.

Поздрави и пожелания за всичко добро :)

Редактирано от Гост (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

....

като се занмиаваш с слаботокови вериги - какво търсиш тогава при 220 волта и повече :wors: гледайс и там 5 и 12 волта и не се бутай в 220в - 1000в !

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

като се занмиаваш с слаботокови вериги - какво търсиш тогава при 220 волта и повече :wors: гледайс и там 5 и 12 волта и не се бутай в 220в - 1000в !

Ами...И тях съм учил и практикувал... :wub:

Всичко до 1000V сме учили, специално изучавахме 3фазни и монофазни системи за променливо напрежение и т.н.

Eлектродвигатели, трансформатори, генератори... :)

Отгоре на всичкото-имам познат, който е електротехник :lol6:

Аз си казах практическото правило-не повече от 7A/mm2

Така си определям аз и според мен е разумно.

А таблици можем да сучем до безброй, но за конкретика само с една табличка не може да става въпрос...Нагоре писах и защо.

Между другото, в компютърната техника какво имаме? А в захранващите блокове?

Нали нещо влиза в "черната кутия", нещо става и после друго нещо излиза... http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/laugh.gif

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

....

явно нищо не си научил ! и тези 7А/мм2ги слагат само самоуки майстори които нямат нищо общо с електротехниката ! Много си зле ! Вземи пак прочети Т.О.Е !

• Харесване 1
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Купих си печка INDESIT K3C51W.Тя се оказа без щепсел,което явно е нормално.От друга тема тук получих следната информация:

- в контакта - с фазомер откриваш кой кабел е фазата и го закачаш на едното винтче, без значение вляво или вдясно. Другият кабел, за който отново проверяваш дали е нула, го оголваш малко повече и го свързваш за другото винтче и за средното, което ти осигурява зануляването.

- в щепсела - синия и кафявия проводник ги връзваш за двете крачета, без значение кое къде. Жълто-зеления го закачаш за винтчето в средата.

Инсталацията ми е от '77година,а въпросът е:Мога ли да използвам по-горенаписаното,за да си включа утреда в мрежата? Благодаря ви предварително за отделеното време !

За какво спорите не мога да разбера?

Да новите печки се продават без щепсели, и стандартния начин на вързване е описан от автора.

в контакта - с фазомер откриваш кой кабел е фазата и го закачаш на едното винтче, без значение вляво или вдясно. Другият кабел, за който отново проверяваш дали е нула, го оголваш малко повече и го свързваш за другото винтче и за средното, което ти осигурява зануляването.

в щепсела - синия и кафявия проводник ги връзваш за двете крачета, без значение кое къде. Жълто-зеления го закачаш за винтчето в средата.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

явно нищо не си научил ! и тези 7А/мм2ги слагат само самоуки майстори които нямат нищо общо с електротехниката ! Много си зле ! Вземи пак прочети Т.О.Е !

А можеш ли да ни светнеш, ти който не си "зле" как изчисляваш квадратурките на проводниците? :lol6:

Интересно би ми било, щом не си "зле". :lol6:

Да видим твоят гениален вундеркиндски начин. :lol6:

И между другото, ти какъв си по професия и образование.

Да не излезе, че някой "пишман майстор" тръгнал да ми раздава съвети.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

....

Мери си приказки :offtopic_s::hush::angry: Електроинженер съм - ЕСЕО на ПП ако ти говори нещо :clap::P :P

Редактирано от iliev72 (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.
  • Добави ново...