Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Търговска гаранция

Featured Replies

Здравейте Поставям темата с идеята онези от вас които имат опит с търговците на компютърна техника и компоненти да споделят опита си с нас. Моля споделете с нас на каква търговска гаранция не можем да се надяваме и кавки са хватките, който прилагат търговците за да не уважат гаранция. Кои са некоректните търговци с които сте се сблъскали и каква гаранция ви е била отказана.

Здравейте

Поставям темата с идеята онези от вас които имат опит с търговците на компютърна техника и компоненти да споделят опита си с нас.

Моля споделете с нас на каква търговска гаранция не можем да се надяваме и кавки са хватките, който прилагат търговците за да не уважат гаранция. Кои са некоректните търговци с които сте се сблъскали и каква гаранция ви е била отказана.

Достатъчно е,че гаранцията не признава токовият удар и последствията от него.Новата техника няма хубави защити и при едно мигване на тока стават лоши неща.

А за некоректни търговци няма да коментирам. Всеки, който те усети,че идея си нямаш от компютърна техника ти е ОТРЯЗАЛ главата.

А за некоректни търговци няма да коментирам. Всеки, който те усети,че идея си нямаш от компютърна техника ти е ОТРЯЗАЛ главата.

Невярно твърдение. Има доста компютърни фирми в които хем ще ти дадат точен съвет какво да купиш, хем няма да има проблем с евентуално гаранционно обслужване, но не е тук мястото за да им правим реклама. А я има и другата страна с гаранцията - много често клиента е причина за повредата на гаранционен компонент и се опитва да хитрее и да се прави на ни лук ял, ни лук мирисал. Преди години работех в една компютърна фирма и идва клиент с компютър, и казва - не работи. Пускам го аз пред него - вярно, само вентилаторите развърта и толкоз. Отварям го и виждам опушено около единият слот на паметта. И от дума на дума се оказа, че човека е решил да почисти компютъра, свали е паметта и при поставянето я е обърнал обратно, без изобщо да забележи, че не е влязла добре в слота, и е включил компютъра. За хардове няма да говоря колко често са идвали тийнейджъри за гаранционно обслужване, ама при внимателен оглед се вижда тук-там отчупено парченце пластмаса или наранена повърхност. Какво правихте с диска? - Ми нищо... А защо е отчупено тук? Амииии, давах го на един приятел да ми прехвърли някакви неща... За токови удари са абсолютно в правото си да отказват гаранция - осъди електрозахранващото дружество да ти плати повредата. Относно купуването на компоненти също се случват такива неща. Идва клиента и казва: Искам компютър! -За какво ще го ползвате? -А, ми някакъв евтин там детето да играе игрички. Почват се едни обяснения, за това как евтина машина не става за игри, но в 90% от случаите клиента се обръща и си тръгва, отивайки при конкуренцията които нямат нищо против да му продадат "евтин компютър за игри" с вградено видео и скапано захранване. И в един момент си казваш: "абе майната му, като искат евтино, ще им продавам евтино, иначе няма да продавам нищо и ще фалирам" Та такива ми ти работи...

Обаче си прав, че има много некоректни сервизи и търговци. Преди време в една фирма избрахме компютър за мои познати, като предвидливо поисках да сложат една евтина LAN карта, за да не пострада компютъра при някоя гръмотевица. Е, това лято при една буря точно това случи - удря гръмотевица през LAN кабела и компютъра спира да работи. Хората го взимат и го откарват на сервиз не от където го купили, а в друга голяма местна фирма, където им казват, че изгоряло дъното и им продават ново дъно, като го монтират в кутията, и човека после дойде при мен, и ми носи компютъра с новото дъно, и отделно старото дъно да го преинсталирам, и ако искам изгорялото дъно да си го оставя за части. Пускам аз компютъра и не тръгва изобщо. Отварям го, а умниците в сервиза като сложили новото дъно, боднали на него и изгорялата LAN-ка. Махнах я, всичко тръгна, като дори не се наложи преинсталация на Windows. Oбаче нещо ме човъркаше и реших да пробвам изгорялото дъно - точно така, изобщо не беше пострадало с изключение на неработещ PCI слот в който е била LAN картата поела гръмотевицата. Е, какво да му кажа на клиента в такъв случай - нито е отишъл в правилния сервиз от където е купен компютъра, нито преди това ми се беше обадил да погледна какво е станало преди да ходи в сервиз.

@Lyudmil това е евтиния комп за игри и безсъвестната конкуренция ми е доболка познато :yanim: Да не говорим за обяснение колко са зле дъна Biostar, Elitegroup, JetWay и тем подобни слагани в технобакалиите. Всеки се интересува от ядра, гигабайти и гигахерци, захранвания и дъна нямат значение. За мен некоректен търговец е всеки слагащ гаранционни лепенки по кутиите, при това даже без външен LAN, просто е въпрос на време да го застигне лятна буря..... Вносителя си дава гаранция по компоненти, а не като цяло, та това си е просто трик за отказ на гаранционно обслужване. Да не говорим, че частта си е в гаранция и най-вероятно ще си я заменят, но тогава се продава и си е чиста печалба... Друга хватка е с профилактиките или както казват в Жар Компютърс - нивото на запрашеност :-D - ако е над нормата (с каква ли мерна единица се работи...) не се признава гаранция. Някои фирми си позволяват да искат по 25-30лв за такава услуга, но явно така поддържат ниските цени - лепенки, задължителна платена профилактика през 6 месеца и така. Едни плевенски колеги например слагат пароли по биосите, забраняват всички буут устройства освен хард диск и така принуждават клиента да си преинсталира само при тях техниката. При лаптопите е особенно сполучлива тази техника, понеже трика с батерииката на биоса не минава :wors: Друго което съм виждал са евтини конфигурации без DVD писачка, умишлено се слага кутия с вратичка и записвачка не се пише в описа на компонентите, но малко хора го гледат това, а и да го гледат няма да се насочат към компа за около 350лв. При ремонтите пък е страшна работа, особенно по бурите :wors: - сменя се дъно, заедно с вентилатора на процесора - още 20лв, понеже и той бил изгорял :wors: - за стотици такива ремонти такова нещо още не съм виждал. Иначе при отношения вносител и фирма почти никога няма неоснователен отказ, като изключим Мост

Редактирано от Pacimir (преглед на промените)

Като си сглобиш компютъра от три фирми примерно,понеже аз така правя,защото от една ни мога да намеря всичко което ми трябва и пък и ценово е по-ефективно,после всяка една от трите фирми ще те препраща при другата при проблем.Тези майстори в сервизите са на твърда заплата а не на процент ремонтирани машини.Нямат голям стимул май.Шефовете трябва да си променят политиката и тогава ще има резултат.Важното е да се продава и да има оборот.Търговците сигурно са на процент и затова са вежливи с вас.Ако може и да пробутат нещо което не се продава.

Редактирано от Alex&Ramesses_B.H.Л (преглед на промените)

Да не говорим за обяснение колко са зле дъна Biostar, Elitegroup, JetWay и тем подобни слагани в технобакалиите.

Хайде да ми покажеш дори един единствен компютър, сглобен в Технобакалия, става ли? :) Тогава ще те призная за компетентен.

Компютрите там само се продават. Външни фирми ги асемблират, изготвят спецификациите им, и им ги носят готови - в кутии, с лепенки. Много често тези фирми не са вносители на частите, а ги купуват от вносителите. Също така понякога и сервизът е друга фирма, а не тази сглобила компютъра. И кашата става пълна. Ако, не дай си боже, нещо се развали, човекът, купил компютъра, не знае към кого да се обърне, и се почва ходене по мъките.

Редактирано от Mr. McPherson (преглед на промените)

Здравейте

Поставям темата с идеята онези от вас които имат опит с търговците на компютърна техника и компоненти да споделят опита си с нас.

Моля споделете с нас на каква търговска гаранция не можем да се надяваме и кавки са хватките, който прилагат търговците за да не уважат гаранция. Кои са некоректните търговци с които сте се сблъскали и каква гаранция ви е била отказана.

Тъй като имам възможност да пазарувам и като фирма и като частно лице, ще допълня, че когато се закупуват компоненти от фирма, продавача е склонен по-лесно да приеме рекламацията и да подмени гаранционния компонент. При частния купувач нещата обикновено се задълбават повече, компонентите се тестват от-до, търсят се всякакви възможности, за да не се уважи гаранцията и т.н.

Хайде да ми покажеш дори един единствен компютър, сглобен в Технобакалия, става ли? :) Тогава ще те призная за компетентен.

Компютрите там само се продават. Външни фирми ги асемблират, изготвят спецификациите им, и им го носят готови - в кутии, с лепенки. Много често тези фирми не са вносители на частите, а ги купуват от вносителите. Също така понякога и сервизът е друга фирма, а не тази сглобила компютъра. И кашата става пълна. Ако недай си боже нещо се развали, човекът, купил компютъра, не знае към кого да се обърне, и се почва ходене по мъките.

Из Бургаските бакалии ъ техно магазини съм виждал кашони от Мост и Жар. Пък гаранциите обикновено са към някои сервиз за перални.

По закон магазинът от който е закупена техниката е длъжен да я приеме и да я препрати към конкретен сервиз за гаранционно обслужване. Клиентът не е длъжен да знае с кои сервизи работи магазина и къде да си търси гаранционно обслужване, та за това ако купите компютър/хладилник/машинка за подстригване, или каквото и да било, и се наложи да се възползвате от гаранцията отивате в магазина, и де са длъжни от тук натам да се разправят със сервизи, или да подменят стоката ако не подлежи на ремонт.

Може би тук е мястото да опиша какви проблеми си имах с компютъра до преди само месец.Може би някои знаят , че бях с дъно на DFI и имах проблеми с него и от там се започна голямото ходене по няколкото фирми , от които закупих частите.Преди да сложа паметта от подписа бях пак с един кит на корсаир 3х1 на 1600 дето се чудя ся какво да го правя и дъното не го подкарваше на честота по-голяма от 1500мхз.Мъчих струвах , тайминги честоти и просто нещя и край.Викам само от паметта ще е ......Пратих е на гаранцията (доживотна към хардкор системс) нямаше проблеми никакви.От там е издържала всички тестове и си ми е върнаха.Реших , че ще мога да си взема тази от подписа и е взех.Е супер сложих е пуснах си е на 2000мхз и излезнах.Като се върнах , компютърът се беше изключил.И като се започна , дъното имаше още 2 години и косур гаранция към плесио.Звъня аз , обясних проблема и ми викат пратете го до 24 ще бъде поправено , на което аз си се посмях с кеф и го пратих.Айде сега чакай дъно , минаха се 24 часа ,48 никой няма.Звъня пак , викат още не е готово , съответно попитах защо лъжат тогава с тези 24 часа , измърмориха от сорта , че нещо се забавили.чаках си , чаках си звънях и така седмица.Тук е момента да кажа ,че хората бяха коректни и ми звъннаха и обясниха , че дъното е било дефектно и могат да ми върнах парите или да доплатя за друго , което и направих.Ок взимам си дъното (другото) след 9 дена от пращането към София , сглобявам , пускам и ужас , пак не върви.Дори не завърташе харда и от говорителчето на дъното нямаше сигнал.Айде сега пращай процесора с още 2 години гаранция към жар и там беше върха.Първо жар нямат сервиз в Пловдив и трябваше да ходя в Пазарджик.След това на гаранционната ми карта пише , че хардуерен проблем ще бъде отстранен за 12 работни дни.Минаха се 10 ни вест , ни кост.Тръгнах пак да звъня , едни имейли се почнаха.Обясниха ми , че срока не е 12 а 14 работни дни и какво да правя съгласих се.Минават се тези 14 работни дни , процесорът го няма при мен.Следователно се обадих и директно им казах , че ще си поискам парите , ако не направят нещо по въпроса .............. и колко ми се обясняваха , защо се е забави малиииииии........Както и да е обадиха се и за 2 дена процесора беше при мен (след заплахите).През това време бях оставил да погледнат и захранването (OCZ 700W бях го зел от една малка фирмичка до нас)човека каза , че до седмица ще бъде готово и верно , не може да бъде на седмия ден ми се обади и ме извика да ми обясни проблема.Оказа се , че след като дъното е сдало багажа , една от защитите на захранването е изгоряла.Естествено беше , че няма да държа такава машина на захранване , което е било на поправка.Резултатът беше , че се разбрахме да доплатя за това , с кото съм в момента и да си свиркам.Преди това не съм имал проблеми с хардуерни компоненти.Това е моята история , дано си изкарате някои поуки за гаранцийте от различните фирми. На никой не пожелавам да си използва гаранцията!!!!!!!!!!!!!!!!!!

По закон магазинът от който е закупена техниката е длъжен да я приеме и да я препрати към конкретен сервиз за гаранционно обслужване. Клиентът не е длъжен да знае с кои сервизи работи магазина и къде да си търси гаранционно обслужване, та за това ако купите компютър/хладилник/машинка за подстригване, или каквото и да било, и се наложи да се възползвате от гаранцията отивате в магазина, и де са длъжни от тук натам да се разправят със сервизи, или да подменят стоката ако не подлежи на ремонт.

По закон е така :ph34r: . Но на практика? Ако ти се развали хладилника, наистина ли ще го занесеш в магазина? И след 29 дена ще отидеш да си го вземеш ремонтиран (защото законния срок е до 1 месец) ? Или ще се обадиш на гаранционния сервиз, на другия ден ще дойдат двама техници с колата, и ще го оправят за 1 час? Аз избирам второто.

На никой не пожелавам да си използва гаранцията!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Подкрепям с две ръце.

Редактирано от Mr. McPherson (преглед на промените)

• Автор

Защо коментирате изключенията. Тук не се пише за бойлери и хладилници а за компютри.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.