Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Помощ при изчисление на разхода на радиатор

Featured Replies

Здравейте, приятели! Имам нужда от помощта ви как да сметна колко ел.енергия гълта тъпия ми радиатор, защото вече ми иде да го хвърля през прозореца, след като за последния месец (декември) сметката ни за ток е ~250 лв!!! Ще ви помоля да ми кажете по каква формула се изчислява точно, а занапред сметките ще си ги правя сам. Значи радиатора е DeLonghi, маслен, 2500 kW, има 5 степени на отопление като принципно стои на степен 2. Има и някакъв термодатчик, защото се самоизключва. Включен е постоянно - да речем, в месеца 5-6 дена е изключен (от контакта). За справка, сметките ни за ток през лятото са от порядъка на 40-50 лв. Друго отопление на ток не ползваме - само радиатора! Благодаря ви предварително!

Редактирано от RookieBG (преглед на промените)

Здравейте, приятели!

Имам нужда от помощта ви как да сметна колко ел.енергия гълта тъпия ми радиатор, защото вече ми иде ще го хвърля през прозореца, след като за последния месец (декември) сметката ни за ток е ~250 лв!!! Ще ви помоля да ми кажете по каква формула се изчислява точно, а занапред сметките ще си ги правя сам. Значи радиатора е DeLonghi, маслен, 2500 kW, има 5 степени на отопление като принципно стои на степен 2. Има и някакъв термодатчик, защото се самоизключва. Включен е постоянно - да речем, в месеца 5-6 дена е изключен (от контакта). За справка, сметките ни за ток през лятото са от порядъка на 40-50 лв. Друго отопление на ток не ползваме - само радиатора!

Благодаря ви предварително!

Сметката е напълно нормална.

Казваш че радиатора е 2,5KW при пълна мощност.

Значи по пътя на логиката на 2 би трябвало да е малко под половината значи 1,2KW

1,2KW х 24 часа = 28,8KW за едно денонощие.

28,8kw x 25 дни в месеца = 720kw за месец по средна тарифа 0,19ст. = 136лв

Не съм много сигурен колко е точно цената за KW защото в моята сметка има няколко допълнителни такси + ДДС идва към 19ст.

• Автор

Сметката е напълно нормална.

Значи по пътя на логиката на 2 би трябвало да е малко под половината значи 1,2KW

1,2KW х 24 часа = 28,8KW за едно денонощие.

28,8kw x 25 дни в месеца = 720kw за месец по средна тарифа 0,19ст. = 136лв

Не съм много сигурен колко е точно цената за KW защото в моята сметка има няколко допълнителни такси + ДДС идва към 19ст.

Огромно благодаря за отговора, Петьо! Ще започна отзад-напред. Значи, ние сме на E.ON и средната цена на кВтч ни излиза 0.1818 лв. (това е "дневна + нощна", с такса "пренос" и такса "достъп", и с начислено ДДС). Обаче, мисля че тази сметка не е вярна, защото нали има и нощна тарифа? Т.е. "разбити" поотделно, цените при мен са следните:

дневна: 0.1266 лв.

нощна: 0.0552 лв.

Аз ли бъркам някъде в сметките или...?

Точно този път на логиката ме притеснява, защото четох из разни форуми, че имало разлика между kW на радиатора и kW на реално потребената ел.енергия. Аз и затова така се обатачих и нищо не мога да разбера...

Колегата е направил добри изчисления. Но ми се струва, че радиатора, който работи с термостат предполагам- работи на положение включено и изключено. Така че позиция 2 пак си е мощност от 2,5kW (2500 W). И по тази логика, позоция 2 значи поддържане на по-ниска температура(в сравнение с позиция 5). Ако това е вярно и температурата в стаята е ниска, дори и на позиция 2 радиаторчето ти работи непрекъснато (и с мощност 2,5KW). Ако можеш да кажеш колко точно часа работи в денонощието, ще може да се направи най-точна сметка. Но това значи непрекъснато да стоиш до него, което няма да стане. Според мен консумираната електрическа енергия практически цялата се превръща в топлинна и щом консумира 2,5kW мощност, значи толкова и отдава. Според мен е така. Покажи къде си чел обратното за този случай. Часовите зони за ноември - март са: Дневна 6:00 - 22:00ч Нощна 22:00-6:00ч Поправи ме ако не е така, защото аз съм към чез. Цените, които си посочил (дневна: 0.1266 лв. нощна: 0.0552 лв.) включват ли ДДС? Вземи предвид всички тези неща и направи наново сметката: Мощността на уреда (kw) х време на работа (часове) = употребена енергия (kWh) Употребена енергия (kWh) х цена на ел енергията (лв/kWh) = сметка за тока (лв) - като тук заложи дневната и нощна тарифа. Като от цялата сума си извадиш 40-50лв, които пращаш и през лятото, вероятно това ти е консумацията на този електроуред.

Редактирано от sealevel (преглед на промените)

• Автор

Огромни благодарности за отговора и на теб, sealevel!

Сега ще се опита да систематизирам нещата:

Часовите зони за ноември - март са:

Дневна 6:00 - 22:00ч

Нощна 22:00-6:00ч

Поправи ме ако не е така, защото аз съм към чез.

Да, и при E.ON е така.

Цените, които си посочил (дневна: 0.1266 лв. нощна: 0.0552 лв.) включват ли ДДС?

Да, включват. Въз основа на посочените цени в сайта на E.ON, си направих една малка табличка:

Публикувано изображение

Та, точно по тази табличка се водя за цените. Предполагам, правилно съм направил сметките в нея.

Според мен консумираната електрическа енергия практически цялата се превръща в топлинна и щом консумира 2,5kW мощност, значи толкова и отдава. Според мен е така. Покажи къде си чел обратното за този случай.

Четох някъде за това, ровейките се във форумите за отговор, но наистина нямам спомен къде беше, а и не си пазя линковете, за съжаление. А може и човека, който го е казал, просто да не е бил прав. Не знам.

Колегата е направил добри изчисления. Но ми се струва, че радиатора, който работи с термостат предполагам- работи на положение включено и изключено. Така че позиция 2 пак си е мощност от 2,5kW (2500 W). И по тази логика, позоция 2 значи поддържане на по-ниска температура(в сравнение с позиция 5). Ако това е вярно и температурата в стаята е ниска, дори и на позиция 2 радиаторчето ти работи непрекъснато (и с мощност 2,5KW). Ако можеш да кажеш колко точно часа работи в денонощието, ще може да се направи най-точна сметка. Но това значи непрекъснато да стоиш до него, което няма да стане.

Така, сега по същество:

Поне 25 дни в месеца радиаторчето е пуснато по 24 часа на ден (нон-стоп). То стои в кухнята и от него искам да поддържа някаква минимално поносима температура, затова почти през цялото време е сложено на позиция 0.5 / 5 - т.е. на 1/10 от максимума (както съм казал в първият ми пост, принципно стои на степен 2, но това беше миналия месец - след тази сметка за ток, от този месец го намалих на 0.5). Да предположим, че поне 2-3 дни от тези въпросни 25 дни го слагам на позиция 1.0 / 5 или 2.0 / 5, но това е само когато е много студено навън. Отвреме-навреме се самоизключва и после се самовключва, но нямам наблюдение кога и за колко време го прави - както предполагаш и ти, малко трудно ми е да стоя цял ден до него и да го наблюдавам, а това зависи и от температурите, които са различни всеки ден.

Така че позиция 2 пак си е мощност от 2,5kW (2500 W).

Ето това ме озадачава най-много - значи, независимо на коя позиция е, то си ги гълта тези 2500 W, така ли? Ако наистина е така, то тогава няма никакъв смисъл да го държа на 0.5, ами направо на 3 или 4. Или по-добре да го пускам през ден. Аз реших, че на колкото по-ниско е сложен, то толкова и по-малко ток ще гълта... явно оттам идва цялото разминаване... :ph34r:

Сметките след това вече са лесни:

2.5 kw x 16 = 40 kwh (дневна)

2.5 kw x 8 = 20 kwh (нощна)

---------------------------------------

2.5 kw х 24 = 60 kwh (общо)

40 kwh x 0.1266 = 5.064 лв. x 25 дни = 126.60 лв.

20 kwh x 0.0552 = 1.104 лв. x 25 дни = 27.60 лв.

Или общо: 154.20 лв. на месец (на пълна мощност)!!!

Останалата разлика идва от това, че напоследък по-често пускам ширма... :)

Сега остава и неговата консумация да сметна, само да намеря колко харчи... ама с тези вентилатори вътре сигурно прави по около 30-40 лв. на месец...

Редактирано от RookieBG (преглед на промените)

Ако има само един регулатор, то той най-вероятно е само за температура. Ако са два, единия е за температура, другия за мощност (примерно 0.7KW, 1.2KW, 2.5KW). Да приемем, че е оставен на максимална мощност 2.5 и целта е да поддържа някаква постоянна температура. Съответно радиаторчето се пуска на пълна мощност и при достигане на тази температура (примерно 20 градуса) се изключва и не гори нищо, докато температурата в помещението не падне под, да кажем 15 градуса. Времето за което температурата в помещението пада от 20 до 15 зависи от топлинните загуби- от външната температура, от дограмата, от това дали има външна изолация, дали се отварят често врати към други по-студени или по-топли помещения и т.н. Ако работи 30 минути и след това 30 минути "почива" това значи коефициент на запълване 0.5, съответно за 1 час 2.5*0.5=1.25KWh. Ако работи 1 минута и почива 4, това е коефициент на запълване 0.2, съответно за един час 2.5*0.2=0.5KWh. Дано съм успял да обясня всичко разбираемо... /едит/ Ширма изхвърля топлия въздух навън, което увеличава топлинните загуби и съответно коефициента на запълване :) Но като се замисля, сигурно ширма се пуска заедно с готварската печка, която пък затопля помещението ...

Редактирано от banshee79 (преглед на промените)

• Автор

Ако има само един регулатор, то той най-вероятно е само за температура. Ако са два, единия е за температура, другия за мощност (примерно 0.7KW, 1.2KW, 2.5KW). Да приемем, че е оставен на максимална мощност 2.5 и целта е да поддържа някаква постоянна температура. Съответно радиаторчето се пуска на пълна мощност и при достигане на тази температура (примерно 20 градуса) се изключва и не гори нищо, докато температурата в помещението не падне под, да кажем 15 градуса. Времето за което температурата в помещението пада от 20 до 15 зависи от топлинните загуби- от външната температура, от дограмата, от това дали има външна изолация, дали се отварят често врати към други по-студени или по-топли помещения и т.н. Ако работи 30 минути и след това 30 минути "почива" това значи коефициент на запълване 0.5, съответно за 1 час 2.5*0.5=1.25KWh. Ако работи 1 минута и почива 4, това е коефициент на запълване 0.2, съответно за един час 2.5*0.2=0.5KWh.

Дано съм успял да обясня всичко разбираемо...

/едит/ Ширма изхвърля топлия въздух навън, което увеличава топлинните загуби и съответно коефициента на запълване :ph34r: Но като се замисля, сигурно ширма се пуска заедно с готварската печка, която пък затопля помещението ...

Разбираемо е, banshee79, благодаря ти! Май е така, както ти казваш, защото точно под копчето за степента на отопление има още някакви 2 малки копчета (с положение вкл./изкл.), а над тях има надпис "MED -- MAX -- MIN" - но нищо друго не пише. Иначе схванах идеята ти и най-вероятно е с 2 регулатора.

Колкото до ширма - освен за готвене, го пускам и когато пуша (за да не излизам навън) и от това му се насъбира поне 2-3 часа работа на ден... :)

В крайна сметка направи ли извод- от радиаторчето ли е толкова голяма сметката за тока или се съмняваш в енергото?

• Автор

В крайна сметка направи ли извод- от радиаторчето ли е толкова голяма сметката за тока или се съмняваш в енергото?

Ами подозирам, че е от радиаторчето и ширма (взети заедно). Те са ми направили около 160-170 лв. сметка за последния месец. Засега реших да поогранича ползването им - особено на радиатора - да видим другия месец как ще е сметката...

най-лесно засечи колко ти е консумацията за 1 денонощие и сметни колко ще ти излезе за целият месец ! нали знаеш да отчиташ по електромер и имаш достъп до него :whist:

• Автор

най-лесно засечи колко ти е консумацията за 1 денонощие и сметни колко ще ти излезе за целият месец ! нали знаеш да отчиташ по електромер и имаш достъп до него :)

Знам, но проблемът е, че сме на квартира и нямам пряк и постоянен достъп до електромера...

Здравейте, приятели!

Имам нужда от помощта ви как да сметна колко ел.енергия гълта тъпия ми радиатор, защото вече ми иде да го хвърля през прозореца, след като за последния месец (декември) сметката ни за ток е ~250 лв!!! Ще ви помоля да ми кажете по каква формула се изчислява точно, а занапред сметките ще си ги правя сам. Значи радиатора е DeLonghi, маслен, 2500 kW, има 5 степени на отопление като принципно стои на степен 2. Има и някакъв термодатчик, защото се самоизключва. Включен е постоянно - да речем, в месеца 5-6 дена е изключен (от контакта). За справка, сметките ни за ток през лятото са от порядъка на 40-50 лв. Друго отопление на ток не ползваме - само радиатора!

Благодаря ви предварително!

Извинявай,но много ме учуди какъв е този ток толкова много!!!

Живея в Чужбина(Франция)и плащам 46 евро на месец ток.Засичала съм си го 3 пъти и винаги толкова харча.Отоплявам се на едни радиатори Atlantic мисля,че са български ,готвя всеки ден и имаме бойлер 250 л които се включва само нощем.На мен ми се струва, че плащам много ток а не знам хора в България с такива суми как се оправят.Ако все такива сметки ти е тока то си купи климатик за тези пари.

Извинявай,но много ме учуди какъв е този ток толкова много!!!

Живея в Чужбина(Франция)и плащам 46 евро на месец ток.Засичала съм си го 3 пъти и винаги толкова харча.Отоплявам се на едни радиатори Atlantic мисля,че са български ,готвя всеки ден и имаме бойлер 250 л които се включва само нощем.На мен ми се струва, че плащам много ток а не знам хора в България с такива суми как се оправят.Ако все такива сметки ти е тока то си купи климатик за тези пари.

В България е така плащаш и уж всичко е точно ама не съвсем.

Ще дам и пример.

У дома и зиме и лете електро уредите са едни и същи.

Стандартните неща за едно домакинство, готварска печка, пералня, бойлер, два телевизора, компютър, климатик (ползвам го основно през летните жеги и в по-топлите зимни дни.) и т.н. Всеки ден се ползват по един и същи начин и би трябвало месечните сметки да са еднакви плюс минус 10-20лв да ама не.

Топлите месеци сметките ми за ток са около 40-50лв зимата плащам около 100-120лв и това е от години. С локално парно съм и зимата нямам никакви допълнителни уреди, въпреки това през студените месеци сметката расте.

Достъп до електромера имам, гледам записвам числа, изчислявам и наистина киловатите са толкова, но защо са толкова като аз съм със същите електро уреди обяснение нямам.

Според техниците в енергото това е нормално, според мен не е, но те са монополисти и си плащам.

В България е така плащаш и уж всичко е точно ама не съвсем.

Ще дам и пример.

У дома и зиме и лете електро уредите са едни и същи.

Стандартните неща за едно домакинство, готварска печка, пералня, бойлер, два телевизора, компютър, климатик (ползвам го основно през летните жеги и в по-топлите зимни дни.) и т.н. Всеки ден се ползват по един и същи начин и би трябвало месечните сметки да са еднакви плюс минус 10-20лв да ама не.

Топлите месеци сметките ми за ток са около 40-50лв зимата плащам около 100-120лв и това е от години. С локално парно съм и зимата нямам никакви допълнителни уреди, въпреки това през студените месеци сметката расте.

Достъп до електромера имам, гледам записвам числа, изчислявам и наистина киловатите са толкова, но защо са толкова като аз съм със същите електро уреди обяснение нямам.

Според техниците в енергото това е нормално, според мен не е, но те са монополисти и си плащам.

Не, на мен лятото тока ми е по-малко(все пак не се отопляваме),но направо съм изумена!!!!

Тук тока е 0,08390 дневна и 0,05190 ноща(без ДДС).Tова е 0,18 стотинки дневна и 0,12 стотинки нощна.

Но все пак Франция си строят Атомните Електроцентрали сами!

Редактирано от Coccinelle (преглед на промените)

Тук е 19 дневна и 15 нощна с включени всички такси и ДДС, но по някакъв начин сметките се напомпват, как точно не знам но е факт. Имал съм куриози заминаваме за 15-20 дена и в края на месеца пристига почти същата сметка за ток като предния месец.

Да така е надуват сметките. Имах чичо, който работеше в енергото и казваше, че при засичането на тока правели нещо, но това беше преди 3 - 4 години. Ние у нас плащаме около 150 - 180лв, но вече свикнахме. Бойлера 80л винаги е нон стоп включен, климатика не спира да работи, компютъра, лаптопа, телевизорите и другите работи също, но от всичко най - много харчи бойлера. Един месец пробвахме като се изключи лампичката го изключваме и само вечер сметката падна на 100 лева.

• Автор

Да така е надуват сметките. Имах чичо, който работеше в енергото и казваше, че при засичането на тока правели нещо, но това беше преди 3 - 4 години. Ние у нас плащаме около 150 - 180лв, но вече свикнахме. Бойлера 80л винаги е нон стоп включен, климатика не спира да работи, компютъра, лаптопа, телевизорите и другите работи също, но от всичко най - много харчи бойлера. Един месец пробвахме като се изключи лампичката го изключваме и само вечер сметката падна на 100 лева.

И при мен беше нон-стоп включен, но сега след последната сметка взех да го включвам само нощем... И все пак не мога да си го обясня, защото (примерно) за октомври имахме 50 лв. сметка за ток, а бойлера беше изключен само 10 дена - тогава не бяхме в квартирата...

Според мен сметките са си точни, просто не ви се искате да ги приемете, защото трябва да се бръкнете от джоба. А и цената на тока се увеличава от време на време, така че не очаквайте сметки, както преди 2 години.

Редактирано от sealevel (преглед на промените)

• Автор

Според мен сметките са си точни, просто не ви се искате да ги приемете, защото трябва да се бръкнете от джоба. А и цената на тока се увеличава от време на време, така че не очаквайте сметки, както преди 2 години.

А според теб цените в приложената от мен табличка верни ли са? Взел съм ги директно от сайта на E.ON.

• Автор

А според теб цените в приложената от мен табличка верни ли са? Взел съм ги директно от сайта на E.ON.

Значи, излезе че цените в моята табличка не са верни. Направих запитване до E.ON и ми отговориха, че крайната цена за дневна и нощна ел.енергия, с включени всички такси и ДДС е следната:

Дневна: 0,18500 лв./кВтч

Нощна: 0,11359 лв./кВтч

В тяхната табличка (която ми изпратиха) има включен още един "пренос" и "достъп", "зелена енергия", както и някаква "когенерация" - и затова са такива крайните цени. Неща, които странно защо, не са отбелязани на сайта им... или поне аз не ги видях...

Както и да е - темата може да се сметне за приключена.

Още веднъж - благодаря на всички, които взеха отношение по моя въпрос!

:blink:

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.