Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Изграждане на видеонаблюдателна система

Featured Replies

Здравейте, предстои ми да въведа видеонаблюдение в един цех. За целта ще ми трабват 2 - 4 камери и искам да бъдат от модел, който записва при отчетено движение на наблюдаваната област като записите ще се съхраняват на компютър за около една седмица. Получих информация, че за да разделя образа на един монитор на четири ми трябва някакво устройство, но аз най-вече искам да се визуализира картината от едната, а от другата може само да се записва. Планирам да се закупя компютър с достатъчно памет да на съхранява записи от камера с 6к/с за около седмица. Въпросът ми е каква друга техника ще ми е необходима за да поддържам тази система и ако може да ми кажете ориентировъчно какви камери да използвам(аналогови или бокс камери), какви кабели ще са ми нужни и изобщо всякакви други подробности, които пропускам. Благодаря предварително! Поздрави! ПС: Ако темата не е за тук, съжалявам!

Здравейте, предстои ми да въведа видеонаблюдение в един цех. За целта ще ми трабват 2 - 4 камери и искам да бъдат от модел, който записва при отчетено движение на наблюдаваната област като записите ще се съхраняват на компютър за около една седмица.

Получих информация, че за да разделя образа на един монитор на четири ми трябва някакво устройство, но аз най-вече искам да се визуализира картината от едната, а от другата може само да се записва.

Планирам да се закупя компютър с достатъчно памет да на съхранява записи от камера с 6к/с за около седмица.

Въпросът ми е каква друга техника ще ми е необходима за да поддържам тази система и ако може да ми кажете ориентировъчно какви камери да използвам(аналогови или бокс камери), какви кабели ще са ми нужни и изобщо всякакви други подробности, които пропускам.

Благодаря предварително!

Поздрави!

ПС: Ако темата не е за тук, съжалявам!

В раздела има написано по Вашият случай. Желателно е да го потърсите, за да не се дублират темите. има и търсачка.

Приятна вечер!

Здравейте, предстои ми да въведа видеонаблюдение в един цех. За целта ще ми трабват 2 - 4 камери и искам да бъдат от модел, който записва при отчетено движение на наблюдаваната област като записите ще се съхраняват на компютър за около една седмица.

Получих информация, че за да разделя образа на един монитор на четири ми трябва някакво устройство, но аз най-вече искам да се визуализира картината от едната, а от другата може само да се записва.

Планирам да се закупя компютър с достатъчно памет да на съхранява записи от камера с 6к/с за около седмица.

Въпросът ми е каква друга техника ще ми е необходима за да поддържам тази система и ако може да ми кажете ориентировъчно какви камери да използвам(аналогови или бокс камери), какви кабели ще са ми нужни и изобщо всякакви други подробности, които пропускам.

Благодаря предварително!

Поздрави!

ПС: Ако темата не е за тук, съжалявам!

Записването при движение е по-скоро функция на софтуера отколкото на камерите. При сегашните цени на специализираните устройства, сърдечно Ви препоръчам да си закупите самостоятелен DVR вместо да слагате кепчър карта на компютър. Например това устройство + 500гб диск ще записва над един месец 4 камери на висока резолюция (720/576) ако няма постоянно движение в склада. В пъти по-компактно и по-икономично от компютър, много по-лесно е за употреба (управлява се с инфрачервено дистанционно като домашно видео), няма вентилатори и не се задръства с прах, много лесно осъществимо отдалечено наблюдение през интернет, няма проблеми с Windows и т.н. Може да се включи към ВГА монитор или към видеовхода на телевизор. Не Ви трябва допълнително устройство за да виждате 4 камери на монитора, ДВР-чето е достатъчно. Конкретно с това устройство не съм работил, имал съм вземане-даване с ДВРи на други производители от същия клас и го показвам просто като пример защото има и цена.

За камерите ще ми трябва по-конкретна информация. За обективите има значение дали трябва просто общ план на помещението или ще се наблюдава нещо конкретно, на какво разстояние ще се наблюдава. Типа камера зависи освен това и от условията: влажност, запрашеност. Допълнително осветление ще има ли, може да се осъществи с обикновени ПИР прожектори, може и инфрачервено.

Ако направите една схема на обекта ще мога да предложа нещо по-конкретно.

• Автор

Здравейте Разгледах устройства подобни това, което ми линкнахте и си мисля, че ще се спра на такова. Въпреки това от местна фирма, която се занимава с охрана ми предложиха да си закупя компютър, който щял да ми съвърши работа, но ако може да ми дадете повече информация, дали си струва да си закупя компютър, на който трябва да инсталирам "кепчър". За момента съм се спрял на цифров видеорекордер и от него искам да записва информация от 2 камери и да показва картина от друга на монитор, като информацията ще се записва на твърд диск. Посъветвайте ме от къде да си купя рекордер - по Интернет ли да го поръчам или да търся в Техномаркет и Технополис. Относно камерите. Искам камерите да бъдат, маскирани да са маскирани, по възможност да работят при отчитане на движение.Направи ми впечатление,че съществуват като датчик на СОТ(това е датчика, който вече имам инсталиран http://image.pazaruvaj.com/mid/43563504.paradox-dg55-cifrov-obemen-datchik-s-dva-elementa.jpg). Друго изискване към камерите ще е да записват информация до 10-15м, няма значение дали картината ще е черна или цветна(макар,че бих предпочел цветна, но не е болка за умиране). Колебая се между 6к/с и 10к/с. Разгледах но не знам точно, какво да търся затова моля да ми препоръчайте. Относно системата. Какви кабели да използвам за свързването на камерите с рекордера,от какво захранване се нуждаят камерите и как мога да направя, така че при спиране на тока те да продължат да работят(като и рекордера) - UPS ? Благодаря за отговорите! Поздрави!

Здравейте :)

Местната фирма ще препоръча това което ще донесе най-голяма печалба, особено ако са разбрали, че поддръжката няма да е тяхна грижа :) Естествено, че и компютър ще ви свърши работа, но поддръжката му е по-сложна, а цената на малък нов ДВР е колкото на компютър втора употреба с една от най-евтините кепчър карти. Виждам смисъл в използването на компютър, ако го има наличен и се купува само кепчър. Според мен правилно сте се спрели на специализирано устройство.

За момента съм се спрял на цифров видеорекордер и от него искам да записва информация от 2 камери и да показва картина от друга на монитор, като информацията ще се записва на твърд диск.

В 4каналния рекордер може да се включат до 4 камери, всяка от тях с индивидуални настройки за запис. Устройството от горния линк може да записва със 100FPS на ниска резолюция, това разделено на 4 камери значи, че всяка камера може да записва максимално с 25FPS. За високото качество падат на 6 кадъра в секунда, което по принцип е достатъчно за видеонаблюдение. Има разписание по часове и дни от седмицата или поне различни настройки работни дни-уикенд, дневен-нощен период. Например през деня записваме през цялото време с 10FPS на ниска резолюция, а вечерта и през уикенда, когато по принцип няма никой, превключваме на запис при движение с 6FPS и високо качество. Настройва се чувствителността при засичане на движение, като можете да изключите зона която не ви интересува или е постоянно в движение за да се пести място на диска. Настройва се време за запис след края на засичане на движение, както и време за запис преди да е започнало движението. На монитора/телевизора може да се показват 4те камери едновременно, да се показва на цял екран определена камера (избира се от дистанционното 1ва, 2ра, 3та или 4та) или последователно да се превключват всички включени канали. Всичко зависи от това какво, кога, къде и как трябва да се наблюдава.

Посъветвайте ме от къде да си купя рекордер - по Интернет ли да го поръчам или да търся в Техномаркет и Технополис.

Виждали ли сте някой в този форум да посъветва някой друг да си купи компютър от някоя подобна верига? Правилото важи и за видеонаблюдението. Пазарува се от специализирана фирма-вносител или от непосредствен дилър на такава фирма, като за предпочитане е да отидете в шоурума, където ако е възможно да ви покажат точно какво се вижда с тази камера на този ДВР. Вносители за които се сещам в момента и имат офиси в различни градове в страната са Сектрон и Анди. На сайта на Сектрон в момента виждам доста богат избор от "специализирани" камери (между другото тези на втората страница струват над 10000$ ;) едни колеги имаха щастието да монтират такива на едно много специално място). Тази ми направи впечатление, като подходяща за начинаещи видеонаблюдатели ;). Има работещ ПИР датчик, който естествено не ви съветвам да включвате към СОТ, но мига при движение и ще създава достоверно впечатление за неспециалистите. Основното му предимство е вградения преобразувател (т.нар. "балун") което ще рече, че вместо по коаксиален кабел може да пренесе сигнала по обикновено UTP/FTP, което за малки разстояния може да се използва и за захранване на камерата. Обикновено включвам на кафявия чифт +12волта от захранването, на синия маса, а оранжевия чифт използвам за сигнал. Обратния преобразувател представлява нещо такова:

Публикувано изображение

и струва около 10 лева. Може би тази камера ще е малко по-скъпа от другите, а се добавя и стойността на балуна, но за сметка на това УТП кабела излиза доста по-евтино от полагането на коаксиал(RG-6 или RG-59) и ШВПЛ-б, които по принцип се използват за пренос на видеосигнал и захранване. Свързването става много по-лесно, между клемите в "датчика" и "балуна", докато за коаксиала трябва да се запояват или кримпват специални BNC конектори (това което се вижда в другия край на балуна). Предварително трябва да предупредя, че от подобни скрити камери не може да се очаква много добро качество, но във повечето фирми занимаващи се с видеонаблюдение ще ви пуснат камерката за да видите как изглежда образа. Относно това, дали цветна или чернобяла, цената не е определяща. Аз лично за такава малка камера бих предпочел черно-бяла, защото "виждат" по-добре при слабо осветление, за съжаление обаче почти не се предлагат вече на пазара.

Обикновено камерите се захранват с 12V DC. Някои от професионалните са на комбинирано 12DC/24AC, други директно с 220волта. Компактните (евтините) камери по принцип са на 12V право напрежение. Захранват се с импулсен захранващ блок, който ще си купите заедно с тях. По принцип един 12волта/2ампера адаптор ще е достатъчен да захрани и трите, че дори и 4 камери като тази която обсъждахме. За захранване на тези камери, при дължина на кабела под 20-30 метра може да се използват два чифта от УТП кабела. Свързването на техниката към ЮПС за някои фирми е поставено като условие за гаранцията, така че може да кажем, че е задължително. И камерите и ДВРа са доста икономични устройства, така че дори най евтиния 600VA UPS ще ги издържи поне един час.

P.S.

камерите ще е да записват информация до 10-15м

Това в началото го разбрах като до 10-15 минути, но да не е 10-15 метра? Защото много зависи какво искаме да разпознаем на 10-15метра... Има техника с която ще различим примерно 10левова от 50 левова банкнота, но тези с малките скрити обективчета не са от тях ;)
  • Автор

Здравейте

Цитат

камерите ще е да записват информация до 10-15м

Това в началото го разбрах като до 10-15 минути, но да не е 10-15 метра? Защото много зависи какво искаме да разпознаем на 10-15метра... Има техника с която ще различим примерно 10левова от 50 левова банкнота, но тези с малките скрити обективчета не са от тях :cheers:

Извинявам се за неудобството! Става въпрос за 10-15 Метра дължина на приемане на картина, която да различава лице(което мисля, че е абсолютният минимум :mad: ) .

Като цяло добих представа какво ми трябва. Ако имате представа дали има някой магазин, в който мога да намеря всичко или почти всичко, което ми е нужно в близост до Видин или трябва да се разходя до София.

Благодаря за полезната информация!

Поздрави!

Sectron имат дилър във Видин: Марс ООД 3700 Видин ул. “Бдин“24 А Тел.: (094) 60 64 50 Факс: (094) 60 00 07 Може да се свържете с тях :speak: Успех, и ако възникнат още въпроси питайте :baby:

Няма нужда да ходите до никъде. Може нещата да се поръчат по Интернет и ще пристигнат на следващият ден.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.