Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Въпрос за скорости при SATA 2

Featured Replies

Наскоро си взех хитачи 160 гб сата2 инсталирах го с раид драйверите ,след тест ми даде 60 мб/сек. ,но ми се струват малко . Някой тествал ли е такъв диск ? Сата 1 дава 50 мб/сек.

Колкооо? 50 мб/с ли дава SATA ? Нещо се съмнявам.

на какво дъно?

какви са драйверите на райд контролера?

с каква програма си ползвал за да провериш скоростта на сата-та?

• Автор
на какво дъно?

какви са драйверите на райд контролера?

с каква програма си ползвал за да провериш скоростта на сата-та?

<{POST_SNAPBACK}>

гигабайт GA-8I945G-P използвал съм драйверите от диска на дъното ,а теста съм го правил с hdd speed

Наскоро си взех хитачи 160 гб сата2 инсталирах го с раид драйверите ,след тест ми даде  60 мб/сек. ,но ми се струват малко . Някой тествал ли е такъв диск ? Сата 1 дава 50 мб/сек.

<{POST_SNAPBACK}>

kyryl: Проблемът не е в твоя телевизор ;), теста си е точен. Сега ще обясня защо се получава така. Интерфейсът на един харддиск не е крайно определящ за неговата цялостна скорост/бързина, той е само един от факторите влияещи в/у производителсността му. Иначе казано неможе ей така при SATA I да копираш с 50мб/с ,а при SATA II с 100мб/с. Това е така най-вече заради скоростта на въртене на дисковете (RPM) и кеша на харда (броя на плочите също има някакво влияние но не чак толкова силно изразено). Да вземем примерно един 160ГБ харддиск SATA II, 7200RPM, 8MB cache (най-вероятно това е твоя хард) - теста показва 60мб/с, но ако вземеш един 160ГБ харддиск SATA II, 10000 или 15000RPM, 8 или 16MB cache резултата от теста въобще няма да е близко до 60мб/с (особено при 15000 моделите). Ако сравняваш (както в твоя случай) 2 харда с по 7200RPM, 8МБ кеш, единия на SATA I, другия на SATA II разликата в скоростта на трансфер на данните е някъде около 10-15% максимум (10МБ/с горе долу) както се е получило и при теб. Наскоро (скоро скоро преди около година вече :) ) се появи една нова опция при хардовете - NCQ. Тя е налична само при SATA и SATA II моделите твърди дискове. При включено NCQ харда започва да чете по-малко по различен начин от плочите (няма да обяснявам подробно) с цел постигане на по високи скорости. Това наистина е така, но само при случайте когато харда трябва да копира/чете от различни сектори пръснати по плочите. При файловите сървъри се получава така, когато много хора дърпат различни неща от харда/овете. Но при нормални условия на ползване NCQ-то напрактика забавя трансфера. Така че ако ще си ползваш харда в нормални условия няма нужда да ти е включена тази опция. Скоростта също много зависи от чипсета на дъното, опциите които предлага и начина на инсталиране на харда (ако го емулираш от сата 1/2 на ата се получава скорост колкото при стандартните ата133 дискове, а инсталираш ли му раид драйвърите си бачка както си му е макс интерфейс). В твоя случай тези работи ги пренебрегнах защото чипсета ти е достатъчно добър за поддръжката на истински SATA II интерфейс и каза че си сложил раид драйвърите.

Ако искаш истиска производителност не гледай само дали пише SATA I,II,III,IV... и т.н. но също и RPM и кеш на един харддиск. Примерно при този убийсвен :angry:WD Raptor наистина ще се усети SATA II, но не и при стандартните хардове по 7200RPM. Дано съм ти помогнал laugh.gif

• 3 години по-късно...

Тествах с HD Tune ST3160811AS (seagate 160GB 7200 ob/min 8 кеш )в SATA входа на дъното,след това махнах джъмпера на диска за ограничаване на скоростта,включих го в SATA II входа на дъното и пак тест....разлика почти няма(както казва колегата -няма и 10%).

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.