Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем с възстановяване на GRUB

Featured Replies

Имам проблем с възстановяването. Ползвам Debian Leny 5.04. Скоро си поправях Windows 7-цата и ми се загуби GRUB. Ползвам инструкциите от няколко инструкции които намерих, но нещо удрям на камък. Прилагам 2 снимки от телефона.

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Това го пробвам с новия Debian squeeze Live CD. Пробвах и с диска от който ми е инсталиран Debian, но там като вляза в конзола Alt+F2 и не ми дава много възможности за действия. Пробвах и с Live CD пак на Debian Lenny 5.04, но пак без ефект. Последно пробвах и с Live CD на Knoppix - там пък ми казва, че не може да зареди защото не намира Knoppix file system (файловата ми с-ма е ext3). В няколкото CD-та които имам пробвах и Rescue режима, но и там на камък - давам му в кой дял да ми презапише GRUB - дава ми някаква скала до 50% и пак се връща на предходната позиция. Пробвах също и Auto Super GRUB Disk - там ми забива до положението "Running......(не знам си кво) и това е и не се оправя докато не го деинсталирам под Safe mode защото иначе не ми и зарежда Уин-а нормално. Помагайте.

Имам проблем с възстановяването. Ползвам Debian Leny 5.04. Скоро си поправях Windows 7-цата и ми се загуби GRUB. Ползвам инструкциите от няколко инструкции които намерих, но нещо удрям на камък. Прилагам 2 снимки от телефона.

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Това го пробвам с новия Debian squeeze Live CD. Пробвах и с диска от който ми е инсталиран Debian, но там като вляза в конзола Alt+F2 и не ми дава много възможности за действия. Пробвах и с Live CD пак на Debian Lenny 5.04, но пак без ефект. Последно пробвах и с Live CD на Knoppix - там пък ми казва, че не може да зареди защото не намира Knoppix file system (файловата ми с-ма е ext3). В няколкото CD-та които имам пробвах и Rescue режима, но и там на камък - давам му в кой дял да ми презапише GRUB - дава ми някаква скала до 50% и пак се връща на предходната позиция. Пробвах също и Auto Super GRUB Disk - там ми забива до положението "Running......(не знам си кво) и това е и не се оправя докато не го деинсталирам под Safe mode защото иначе не ми и зарежда Уин-а нормално. Помагайте.

Най-лесно и бързо:

Свали си Supergrub, запиши го на ЦД като образ и стартирай компютъра от него. Ще ти излезе меню, избираш да намери какви операционни системи имаш. Излиза ти списък с ОС, избираш си линукса (Дебиана). Като ти се зарди дебиана, мисля че е ясно.

№grub-install /dev/sda

#update-grub

Това е.

Здравейте! GRUB при старата стабилна версия на Дебиан е пакета grub. При новите дистрота е grub-pc или т.нар. grub2, така че няма как да сработи при старите дистрибуции. Горенаписаното за Supergrub при мен не работеше, ако има проблеми - пишете, има и други решения но пробвайте Supergrub - дано при вас сработи.

Редактирано от deke (преглед на промените)

Според мен /dev/sda7 не ти е boot партишъна!

От LiveCD (Ubuntu, Debian, Knopix)

sudo grub
find /boot/grub/stage1
root (hdX,Y)
setup (hdX)
quit

For Windows7/Vista UsersCopy the file grldr,grldr.mbr to C:\.Create boot.ini file in the root directory of C:,copy and paste following into this file.

[boot loader]

timeout=0

default=c:\grldr.mbr

[operating </span>systems</span>]

C:\grldr.mbr="Grub4Dos"

Now,create menu.lst in root directory,with the following content

timeout 0

default 0

title grub2

find --set-root /boot/grub/core.img

kernel /boot/grub/core.img

boot

Now restart your computer,and select boot from Grub4Dos.Then select boot up Ubuntu in grub menu.

Once login,use this command to install grub into mbr

sudo grub-install /dev/sdc

</span>

Note :- Replace sdc with your partiton

PS:Ако възстановиш Груб и менюто му, обаче не зарежда ОС, то при менюто в началото цъкаш 'е' и модифицираш root(hd1,0) на root(hd0,0) и т.н. и "b" за стартиране и след това пак процедурата със sudo grub

Редактирано от Topper (преглед на промените)

Стига сте писали глупости. Човекът е инсталирал Debian Lenny, няма как да възстанови GRUB, при положение, че в новите дистрота тоя пакет вече е GRUB2 или GRUB-PC. Сега ще "гракнете", ама той е ползвал инсталациония диск на Debian Lenny, е да - ама колко пъти е ъпдейтван или дист - ъпгрейдван?

Сега предполагаш, навикваш или даваш някаква идея? Че не разбрах, какво точно предположи ?

• Автор

Според мен /dev/sda7 не ти е boot партишъна!

Аз наистина не съм сигурен кой от двата ми е root дяла(sda7 или sda9), но като пробвам с rescue режимите и единствено на sda7 ми дава опция да презапише GRUB, въпреки че е без ефект де. Благодаря за другите идеи - ще ги пробвам довечера, че съм на работа :)

Аз наистина не съм сигурен кой от двата ми е root дяла(sda7 или sda9), но като пробвам с rescue режимите и единствено на sda7 ми дава опция да презапише GRUB, въпреки че е без ефект де. Благодаря за другите идеи - ще ги пробвам довечера, че съм на работа :cool:

Че виж кой ти е boot маркиран партишън (ако не го е омазал W'7) като пуснеш grub> ls и grub>ls -l

• Автор

Добре, я кажете за кой точно Supergrub говорите. Намирам един който и аз пробвах - Auto Super Grub. В този сайт има за GRUB и GRUB2 - кое да пробвам и откъде да го дръпна. Нещо не мога да се ориентирам.

П.П. Сега като се загледах явно имаш в предвид Super GRUB2.

Редактирано от icemans (преглед на промените)

• Автор

Eй този GRUB2 диск свърши работа. Успя да зареди системата от там пробвах предложеното

sudo grub

find /boot/grub/stage1

root (hdX,Y)

setup (hdX)

quit

Този път вече при find /boot/grub/stage1 ми изкара hd(0,6) което за мене си е sda7. Не знам защо преди със всичките тези Live и инсталационни CD-та така и не ми изкара нищо и нищо не се получаваше. Topper приема ми само "grub> ls" без "-l" и дава

Probing devices to guess BIOS drives. This may take a long time.

И така наистина long, long time. Както и да е - важното е, че системата тръгна. Сега се инсталираха около 500 ъпдейта :blink: понеже не го бях пуска доста време и като цяло ми се струва доста бавен нета, но това е друга тема сигурно.

Благодаря на всички!

Редактирано от icemans (преглед на промените)

Боже! Можете ли да четете? sudo grub find /boot/grub/stage1 root (hdX,Y) setup (hdX) quit Можете ли да четете? Ако ли не- информирайте хората своевременно!

Редактирано от deke (преглед на промените)

• Автор

И какво става deke, че нещо не стоплям?

Понеже съм учтив - вижте си снимката най - горе. Писах и пак ще напиша - няма начин да подкарате пакет, който не е инсталиран. Sudo при Дебиан - нещо не ми се връзва. Давай смело напред и имам "Лични" на линия съм.

Ако се опитвате да объркате човека - това е Вашето предложението. Кой може да се оправи с GRUB4DOS? Не забръквайте хората! За които не разбира - има Гугъл. http://www.google.bg/#hl=bg&source=hp&biw=1183&bih=781&q=how+to+restore+grub2&aq=f&aqi=&aql=&oq=&fp=944492cd74ec344d

Не се опитвам да го объркам, затова и нищо не предлагам. Просто не е вярно, че трябва да се съобразява с пакетите, които са инсталирани в Debian. А не предлагам, защото отдавна не съм прилагал тази операция + документацията в сайта на GNU GRUB е объркана още повече, отколкото преди.

• Автор

Спокойно де! Както писах по-горе успях да го подкарам. А дали "sudo" или "su" важното е че е станало.

Въпрос на използване на ОС - от 6 години, над 200 пъти съм го правил успешно. Дали го мога? По - горе съм написал как става.

Извинявам се, ако съм бил рязък, дал съм и линк - нека хората преценят дали да го ползват.

Още веднъж - извинявайте, ако съм обидил някой!

Точно така, въпрос на навик за работа с ОС :rolleyes: А колкото до GUB4DOS - направил съм над 10 флашки, даже в момента разполагам с 4-и с над 20 лайф и инсталационни диструции точно с GRUB4DOS :P Но е факт, по-лоша документация едва ли има във FOS.

коментирам единствено първият пост на автора на темата. това кеото си направил е правилно, но си пропуснал да монтираш в chroot-a /dev, /sys, /proc за да ти разпознае уствойствата. следващия път ако ти се наложи да възстановяваш груб, просто преди да влезеш в chroоt напиши: mount -o bind /proc /chrootmountpoint/proc mount -o bind /dev /chrootmountpoint/dev mount -o bind /sys /chrootmountpoint/sys след това само влизаш: chroot /chrootmountpoint grub-install /dev/sda

• Автор

Ще го имам в предвид!

Здравейте, приятели! Извинявайте, ако съм обидил някой или някой се чуства засегнат от мои думи! Още веднъж - извинявам се, имах лош ден! Ето и още едно четиво - много ценно, спаси ме от преинстал. Ценно е, че при Линукс , нещата са напълно обратими и с малко повече четене - решение има. С това не искам да обидя потребителите на Уиндоус - всеки сам избира какво му върши работа! Успех на всички! http://myfreesoft.net/phpBB2/viewtopic.php?t=1054

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.