Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Зарядно за лаптоп

Featured Replies

Здравейте всички. Имам един проблем с лаптопа ми и ще бъда много благодарен, ако получа някакви идеи. Изгоря зарядното на лаптопа. Понеже беше сравнително старо (около 3 години) реших, че му е дошло времето и купих ново. Но за 30 мин. работа и то изгоря. Нека за момента приемем, че в ел.инсталацията няма проблем, а има в лаптопа. Ще се опитам да дам някои подробности, които може да улеснят диагностиката. 1. първото зарядно не беше оригинално, мощността му беше 110 или 120 В 2. новото, което купих, беше оригинално със стандартната за този лаптоп мощност 90В 3. много бързо новото зарядно загря до висока температура. Направо беше горещо на пипане. Правейки сравнение с други лаптопи-с пъти по-горещо, определено не е нормално. 4. забелязах, че лаптопът беше станал много шумен в последно време, като че и двата вентилатора работеха постоянно на максимална скорост 5. отворих и почистих прахта от вътрешността (след като изгоря и второто зарядно, т.е. лаптопът не е пускан след чистенето). Беше много мръсно и прашно, особено на вентилаторите. Там се бяха събрали големи масури прах. 6. батерията е стара-на 8 години. Пиша го, защото получих идея, че проблемът може да е от нея. И да пробвам без батерия. Защо, как батерията може да е проблем-не ми е ясно. Сега се чудя какво да правя. Междувременно си купих нов компютър, но не ми се иска да хвърлям този. Той е добър за масово използваните неща-интернет, филми, обикновени програми и т.н. Иска ми се го запазя като резервен. В крайна сметка чудя дали да купя ново зарядно и да пробвам без батерия и на вече почистен лаптоп. Но едно ново зарядно е 80-100лв( лаптопа е Самсунг и за тях са по толкова), а не знам дали въобще нещата, които съм направил имат нещо общо с проблема или той трябва да се търси като технически проблем в самия лаптоп. Така че въпросът ми е:от какво може да изгори зарядното на лаптоп? Надявам се да получа някакви идеи. Благодаря.

Батерията загряваше ли сериозно, докато се зареждаше?

• Автор

Батерията загряваше ли сериозно, докато се зареждаше?

Хм, не мога да кажа, не обръщах внимание на това. А и лаптопът се използваше само включен с захранването, батерията не държеше кой знае колко

Хм, не мога да кажа, не обръщах внимание на това. А и лаптопът се използваше само включен с захранването, батерията не държеше кой знае колко

Случайно да си отварял изгорялото зарядно, да надникна вътре с някоя снимчица?

Иначе, за да стане това, то зарядното се претоварва. Или имаме повишена консумация или окъсява нещо някъде, като и 2-та случая говорим за по-големи токове от номиналните...Това принципно..но интересното е, че лаптопа е работел. За това питах дали батерията е загрявала много.

• Автор

Случайно да си отварял изгорялото зарядно, да надникна вътре с някоя снимчица?

Иначе, за да стане това, то зарядното се претоварва. Или имаме повишена консумация или окъсява нещо някъде, като и 2-та случая говорим за по-големи токове от номиналните...Това принципно..но интересното е, че лаптопа е работел. За това питах дали батерията е загрявала много.

Първото го отворих. Не разбирам от тези неща, но мога да кажа, че нямаше никъде черно (от изгоряло), видимо повредени/стопени елементи. Нищо. За мен изглеждаше нормално. Но снимки нямам. Изхвърлих го. Но още пазя новото. Тези зарядни са почти неотваряеми. Уж едни "специалисти" го гледаха, казаха, че ще го оправят,по телефона направо звучеше, че е готово, но като отидох ми казаха, че не могат да го оправят. Според мен не са го и отваряли, то си личи, ако е правен опит да се отвори. Както и да е.

очевидно има проблем с лаптопа, много ток минава през това зарядно. Но дали е заради батерията, която е лесно отстранима, или друго....

Има ли как да се премери какви токове/напрежения дава компа, за да стане ясно какво е положението?

...

Вероятно не е заради батерията. Намери редовно зарядно, пусни го в лаптопа и на изводите за връзка от латопа към батерията измери все пак напреженията, като много внимаваш да не направиш късо. Между другото, сигурен ли си, че зарядното е повредено, длъжен съм да попитам. Да не би куплунга на лаптопа да прави каквото си иска?

Редактирано от Гост (преглед на промените)

• Автор

Вероятно не е заради батерията. Намери редовно зарядно, пусни го в лаптопа и на изводите за връзка от латопа към батерията измери все пак напреженията, като много внимаваш да не направиш късо. Между другото, сигурен ли си, че зарядното е повредено, длъжен съм да попитам. Да не би куплунга на лаптопа да прави каквото си иска?

За съжаление си е изгоряло зарядното.

Чу се силен пукот от към него и край. И двата пъти така. След като го взех в ръка да видя какво е положението, беше загряло много.

Лоша новина, че според теб не е батерията :blink: , най-неприятно е когато не се знае от къде идва проблемът...

Редактирано от asasho (преглед на промените)

Ако новото захранване е от 30 лв , то вероятно си е заработило парите - предполагам че е такова , щом не се възползвате от гаранцията . Както ви посъветваха да намерите оригинално за проба и вижте дали загрява толкова .

...

Не, добра новина е. Дефектните батерии са нещо опасно. Могат да се запалят или избухнат при зареждане. За това, ако зареждането е съпроводено с отделянето на необичайно количество топлина, незабавно същото трябва да се преустанови.

Всъщност, ако лаптопа ти работи постоянно на 100% и зарядните не са доброкачествени, възможно е някой елемент да прегрее и замине. Вземи му удари един преинстал и после го Downclock-ни само за тест, ако вземеш ново зарядно. И второто зарядно няма ли гаранция? Може и да мине номера.

п.п Tо и на моят IBM ТhinkPad му грее зарядното..не е ненормално...

Редактирано от Гост (преглед на промените)

За съжаление си е изгоряло зарядното.

Чу се силен пукот от към него и край. И двата пъти така. След като го взех в ръка да видя какво е положението, беше загряло много.

Лоша новина, че според теб не е батерията :blink: , най-неприятно е когато не се знае от къде идва проблемът...

Бих Ви отговорил, но ще приемете разсъжденията ми за заяждане. Така, че ще ви дам един пример от близкото минало, който видях с очите си!

В командировка /служебна/ съм в Швейцария! В един от най известните заводи за аудиотехника - REWOX.

В отдела, в който се изчертаваха електрическите схеми на изделията имаше 2 човека, които се занимаваха 8 часа само с...ОСТРЕНЕ НА МОЛИВИ и получаваха заплата точно...3000 швейцарски франка.

За всяко нещо си има хора, което значи, че има и сервиз и нямаше да купувате 2-3 импулсни захранвания, а компютъра след ремонта щеше да е гаранционен няколко месеца!Никога не съм бил летец, но съм сигурен че ще мога да подкарам един голям БОИНГ - не е вярно, ама така аз си мисля. Дано не сте се обидили, но не сметнах да ви отговарям по друг начин, независимо, че мога.

• Автор

Ако новото захранване е от 30 лв , то вероятно си е заработило парите - предполагам че е такова , щом не се възползвате от гаранцията .

Както ви посъветваха да намерите оригинално за проба и вижте дали загрява толкова .

Зарядното е читаво и не струва 30 лв. Просто го купих от чужбина при пътуване и въпросът с гаранцията иска много занимавка и пари.

А първото зарядно е купувано от тук за 120 лв

За съжаление лаптопи Самсунг не се масови в България, буксата е особена и с намиране за проба няма да стане.

Но питането ми е (още веднъж):

от какво може да изгори захранването на лаптоп или:

какви са причините за повишена консумация на ток на лаптоп

Бих Ви отговорил, но ще приемете разсъжденията ми за заяждане....

Напротив. Аз съм на същото принципно мнение. Съгласен съм, че майсторите по всичкология са вредни. Затова и аз, когато се изправих пред този проблем, реших да не се занимавам със сервизи и направо си купих нов лаптоп. Но мина доста време, скоро го намерих в една чанта и реших да попитам дали някой няма идея какъв е проблемът. Форумите са за това. Не знам защо това е проблем.

А ако наистина може да ми отговорите по друг начин( свързан с темата), ще бъда благодарен.

А интересът ми към проблема е чисто теоретичен, ако не намеря основателна причина да купувам ново захранване и да ползвам този лаптоп като резервен (ако и когато се наложи), то отива в кофата.

Писах по темата защото предполагах че новото зарядно е менте :) Проблемите може да са най различни , от повишена консумация на батерията , до хардуерен :biggrin: , но както ви е посъветвал lz4jw - обърнете се към сервиз ако имате възможност - те ще го тестват на място с тяхно захранване , ще замерят консумацията и откъде идва ако има повишена консумация и дали си заслужава закупуването на ново зарядно щото като гледам 3 Х 120 лв. - той лаптопа не струва толкова . успех и дано да му няма нищо а лош късмет с второто зарядно .

• Автор

Писах по темата защото предполагах че новото зарядно е менте :)

Проблемите може да са най различни , от повишена консумация на батерията , до хардуерен :biggrin: , но както ви е посъветвал lz4jw - обърнете се към сервиз ако имате възможност - те ще го тестват на място с тяхно захранване , ще замерят консумацията и откъде идва ако има повишена консумация и дали си заслужава закупуването на ново зарядно щото като гледам 3 Х 120 лв. - той лаптопа не струва толкова .

успех и дано да му няма нищо а лош късмет с второто зарядно .

Ще помисля за сервиз. Истината е, че този лаптоп не ми трябва. Наистина стар е, но, според мен, все още използваем. Ако не намеря решение и основание за покупка на ново захранване чрез форума, надали ще се занимавам със сервиз. Тогава вече цената на захранване + сервиз ще е безмислена за плащане.

Тук ме сме гадатели. И с подобни синптопми, възможно е най-различни проблеми да бъдат. Ти когато си болен, по Skype ли те лекува лекаря или ходиш в кабинета му?

Без сервиз няма как да мине в случая, мисля. Аз дадох някои предположения, но нищо повече. Трябва да се отвори, види, провери. А буксата-Все тая. Ползваш кабела на старото зарядно и готово.(краен вариант)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.