Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Въпроси относно мобилните видео карти

Featured Replies

Здравейте! От доста време чета темите в този раздел на форума, а и в други сайтове, тъй като ми предстои да си купувам лаптоп. Надявам се да ми разясните някои неща относно видео картите, за да се ориентирам по-конкретно към правилния избор.

Няколко пъти попадах на мнения от типа: "Да, този лаптоп е доста добър, но го вземи с видео карта на ATI."

Спрял съм се на лаптопи със следните видео карти:

NVIDIA GeForce GT 540M

ATI Mobility Radeon HD 5650

NVIDIA GeForce GT 525M

Според класацията на този сайт видео картите заемат съответно 95, 109 и 111 позиция.

Може ли някой да ми каже наистина ли има съществени разлики между двата производителя - ATI и NVIDIA и дали в случая пак ATI е по-добрата от трите карти, въпреки класацията? Разликата между втората и третата голяма ли е, тъй като ATI-то обикновено върви с Core i5 460M/480M процесор, докато NVIDIA-та - с Core i5 2410M, поне за цените, които гледам аз.

И още един въпрос... Виждам, че явно има различни видове NVIDIA 540M. Например при тези двата лаптопа пише, че видео картата е с 1 GB или с 2 GB собствена памет. В класацията на notebookcheck това 95-то място за 2 GB-товата версия ли се отнася или за другата?

А ако тази класация не е реална, надявам се да предоставите друга, по която мога да се ориентирам по-лесно, за да не ви тормозя постоянно с такива теми. :whist:

Щом гледаш видео карти за лаптоп, се замислям дали няма да искаш да играеш игри. Ако избираш лаптопа по 1 компонент не е добре. Видео картите на nVidia с различните Core i5 имат различни "функции" Новите i5 процесори, от новото поколение с номер да речем 2410М (с 4 цифири) идват с вградено видео в тях и съответно външните видеа в тези лаптопи имат така нареченото nVidia Optimus. Демек когато няма нужда от външното видео то се изключва за да пести енергия и се включва когато има нужда от нея. Заради войната м/у AMD и Intel това не е възможно в конфигурации където се ползва процесор на единият и карта на другият... Според мен това е ощърб на потребителя, но няма значение. ATI винаги са били по-добрият избор за лаптопи, но това не значи, че nVidia отстъпват. Много е грешно да се избира лаптоп-а според определен компонент. Все пак той е толкова бърз колкото бърз е най-бавният му компонент. Моят съвет е да кажеш бюджет и за какво точно ще се ползва машината и да ти предложим модели, защото само за видео карти да говорим, тази която е най-горе на класацията е най-добра, но ако останалото от лаптопа не струва... Видеото не е просто обем памет. Това е отделен компютър със собствен процесор, който се занимава със изчисления на видео графики и на практика не може да се сравняват само по обем видео. По-важни са шина, процесор (скорост), брой поточни процесори, вид на видео паметта и вече нейният обем. Много важно е и какво е охлаждането в машината, защото в лаптопа това е влошено и ако държи високи температури производителността пада. За това пак- трябва да се говори в цялост.

• Автор

Благодаря за отговора. :friends1: Въпросите ми бяха само за видео картите, защото ми се искаше сам да направя избора си. Както каза един потребител - всеки пита какъв лаптоп да си вземе, а накрая си купува каквото той си е намислил. Въпреки това, няма да откажа съвет за конкретен модел лаптоп, според изискванията ми, а дали ще ми хареса, това не мога да гарантирам.

Бюджетът е 1200 лв. максимум, т.е. не ми предлагайте със 50-100 лв. по-скъпи. :blink: Може да се каже, че държа на производителността повече, отколкото на външния вид. По начало покупката на лаптопа не предвижда игри, а ми трябва, защото ще уча на друго място. Вероятно всеки ден ще го нося до университета и ще го ползвам и по пътя, което ще рече 2 x 1 час път на ден. Тоест батерията не трябва да се изтощава много бързо, но да кажем час и половина е достатъчно, ако го зареждам.

От друга страна, няма да имам настолен компютър, което означава, че лаптопа ще го ползвам за всичко. С други думи ако ми е тъпо през weekend-а, не искам да си кажа "Ех, сега, ако си бях взел онзи по-мощния лаптоп, нямаше да ми е толкова скучно." За игри не знам дори дали ще имам време, но нека предположим, че ще играя. Не кой знае какви, а примерно нещо от сорта на Heroes of Newerth и World of Warcraft. Може и от време на време да ползвам програми като Vegas Pro.

RAM-а предпочитам да не е 6 GB, тъй като вероятно след време ще го направя на 8 GB. Най-добре 4 GB на 1 или 2 slot-а... предполагам лаптопите имат по общо 4?

В заключение искам да кажа, че неща като bluetooth, камера, вид HDMI и обем на твърдия диск са на последно място, дори след външния вид. Според мен много по-важни са процесорът и видео картата.

P.S. От 9-те лаптопа, на които съм се спрял :Pтози ми се стори най-добре. Намерих го за 1200лв. същия само трябва да питам гаранцията дали е международна. Това, което ме притеснява е, че някои пишат, че много прегрявал.

Модела, който си избрал, е чудесен. Но ето този: HP ProBook 4530s ми се вижда по-добър. По принцип са еднакви. Един и същ процесор, еднакво количество и еднакво бърза РАМ. Плюса на HP-то е матовият дисплей. Това ще рече, че навън- в автобус/влак, във парка, кафето, на всякъде където има слънчева светлина екрана остава четим. Гланцовото покритие на Dell-a е като огледало и е истинска мъка да четеш каквото и да било... Вторият плюс е металното покритие, което го прави по-здрав. Можеш да прочетеш ревютата и за двата модела тук и тук. Разликата м/у батериите е около 20-тина минути в полза на делл-а, но и двата издържат над 3 часа на батерия.

Няма какво да се лъжем. Човека чат-пат ще си поиграва, макар и рядко. Тези Dell Vostro няма да му свършат никаква работа. quickJO е дал доста добър модел и с този бюджет бих взел него.

• Автор

Все още не съм решил окончателно, но HP 4530s наистина ми хареса и като че ли избора се сведе до inspiron-а и него. Ще ги разгледам на живо (ако намеря къде :D ) и ще преценя. Благодаря на всички за мненията.

Не подценявай ползите от матовият екран. На вънка като си един гланцов екран ще те изкьорави... Иначе най-добре е да се видят на "живо". Успех с покупката.

Вземи си Dell-а , 36 месеца гаранция не са случайни , освен производителен , един мобилен компютър трябва да е и надежден . Успех :yanim: p.s. gt525m е ок.30% по-бърза от 6490.

Редактирано от thejoro (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.