Премини към съдържанието

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

haidukpikaso

Край на зелената карта?

Препоръчан отговор


Публикувано изображение

Американската мечта е на път да се сгромоляса.

Нов закон ще я направи недостижима за милионите хора по света, които се надяват да спечелят виза за САЩ. Юридическата комисия в Камарата на представителите (долната камара) на US конгреса одобри проект, който отменя програмата "Зелена карта", съобщиха на сайта на комисията. Документът трябва да премине изпитанието и в Сената.

"Програмата, която дава визи, е по-известна като лотария, защото избира печелившите на случаен принцип. Но това изобщо не е интелигентна имиграционна политика, а покана за измамници и джакпот за терористи", категоричен беше председателят на Юридическата комисия Ламар Смит. Според него малък брой чужденци печелят, но големият губещ е американският народ, чиято национална сигурност е компрометирана.

"Тази политика има твърде много недостатъци и е просто глупава като имаме предвид годините, в които живеем. Всеки, който ни желае зло, може да се включи в програмата. И няма нищо да загуби, може само да спечели", бяха думите на друг член на комисията - Боб Гудлат.

Мнението на Смит и Гудлат беше подкрепено от републиканците в долната камара. От другата страна са демократите, които разкритикуваха законопроекта с мотива, че премахването на лотарията ще сложи край на законната имиграция от Африка и ще намали общия брой налични визи за кандидат-имигранти.

Програмата "Зелена карта" е създадена през 1990 г. Целта й е да осигури разнообразието на имигранти в САЩ като осигурява 55 000 визи годишно. От първия "тираж" през 1995 г. досега са били издадени 785 000 визи. Всеки спечелил може да вземе със себе си в Страната на неограничените възможности и семейството си. Това води до множество измами като фиктивни бракове и други документни машинации.

Повод за притеснение дава най-вече фактът, че програмата отваря вратите на САЩ за терористи - сред получилите визи има граждани на страните от черния списък на Вашингтон. През 2011 г. вълшебните зелени карти са ощастливили 1842 иранци, 553 суданци и 32 сирийци.

Миналата година близо 15 млн. души са подали документи за участие при 55 хил. места. Тази година обаче спечелилите кандидати пиха чаша студена вода, след като първите резултати бяха отменени заради компютърна грешка. Използваният софтуер избрал около 90% от хората, които подали документи през първия ден от едномесечния период за кандидатстване.

Само преди седмица федерален съдия във Вашингтон отхвърли иск, подаден от няколко души, които спечелили визи. Държавният департамент изтегли повторно лотарията в петък.

novini.dir.bg

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове


×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.