Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Featured Replies

Здравейте, разбиращи и знаещи!

Аз съм като малките деца - каквото не ми е ясно - питам...

Ето за какво иде реч:

Имам стар, но перфектно работещ телевизор UNIVERSUM model FK 4367 - 51 см диагонал на екрана. Фабрично приемника има само антенен вход, но няма входове VIDEO & AUDIO... Искам да включа приемник от Булсатком в него. Въпросния приемник няма изход по висока честота, затова трябва да измисля начин да направя на телевизионния приемник видеовход по ниска честота. Знам, че трябва да прекъсна входа на видеоусилвателя на телевизора, но....... Точно това ми е неизвестно - кой кондезатор да разпоя и през него да пусна видеосигнала от приемника на Булсата?... Трябва да направя само видеовход, звука ще го пусна през стереоуредба... Моля ви, ако някой има схема на въпросния телевизор - нека ми подскаже къде и какво да направя, ще съм много благодарен за това!!!

Предварително благодаря на всички отзовали се! :)

Така , да си кажа първо не ми се търси схема за да видя изпълнението на захранването , но за да няма AV вход може да е като на Великотърново - демек да има офазяване . Друго , Булсат приемника има антенен изход , не зная дали по новите приемници имат но стария има . Вземаш едно видео , вкарваш AVто в него а от изхода на видеото го прехвърляш по коаксиал на телевизора - успех

• Автор

Приемника на Булсата е от последните модели, а те нямат изход по висока честота. Идеята за видеото не е лоша, ама.... много излишна "техника", бе, колега!... :) Ще огледам шасито на телевизора - да не би наистина да е офазено... Все пак - благодаря за идеята! Ще я имам пред вид... :)

Да , с видеото е много техника но е по безопасно , едно време на търновото ми вадиха видео изход за да мога да записвам от него тъй като видеото нямаше тунер - на контакта и щепсела на търновото бях бележил фазата за да не ме изгърби тока :clown:

• Автор

Май ще опитам варианта с някое старо видеЛо... :shock11:

Май ще опитам варианта с някое старо видеЛо... :shock11:

Вашето искане може лесно да се удовлетвоти, ако примерно разполагате с електрическата схема на телевизора. Така с приказки нестава, защото ми е ясно че видеосигнала има правотокова съставяща, което май не го знаете. И ако пуснете направо видеосигнала, телевизорът няма да заработи. За целта се процедира по следният начин. Прави се емитерен повторител, което значи че усилването му е единица. На базата през резистор подпирате с около 2,5 - 2,8 волта напрежерние и всичко е готово. Сега трябва да направите така, че да можете да комутирате TV - MONITOR с някой свободен бутон.Понеже телевизорът ви е много стар, това няма да можете да направите ако същият има дистанционно управление, а само с механично бутонче, да прекъсва сигнала към входа на емитерният повторител, на който изхода е свързан с видеоусилвателя.С две думи: това е работа на телевизионен техник с добра подготовка в този сектор.Такива работи никога не се правят с обяснения по форумите.Този , който Ви обяснява как да го направите, обикновенно е добре запознат, а собственикът на телевизора щом пита, значи не е на ясно за тази процедура.Резултатът ще е отрицателен във всеки случай.Обяснявал съм на няколко хора през интернет и нито един от тях не успя да се справи.А трябва и познания по четене на електрическата схема на телевизора.Не ви подценявам и не искам да Ви засегна.Единственото нещо, което можете да направите е , телевизорът да спре да работи. А ако шасито на телевизора се намира и под напрежение /офазено/ проблемът Ви ще е много голям, ако обърните щепсела на телевизора и посрещнете фазата с нулата. Следва гръм и изгаряне на шини по телевизора които обикновено са по тънки и изпълняват ролята на минусов проводник. Дано сте ме разбрали правилно!

Приятна вечер ви желая, без фоерверки!

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Така , да си кажа първо не ми се търси схема за да видя изпълнението на захранването , но за да няма AV вход може да е като на Великотърново - демек да има офазяване .

...

Офазяване!? Не пишете глупости!

...

Купeте си видеосендер. Малка кутийка с mono АV вход. Излъчва на 32 канал обикновено в UHF диапазона с мощност около 50~150 mW, покриваща радиус на прием 100м.

Умният начин без радиосхема на модела няма да стане. НЧУ лесно ще се открие, докато входа на видеоусилвателя ще е тънкият момент. После с един тумблер/цк ключ ще превключвате към новите импровизирани входове.

има се специални модулатори за тая цел

Публикувано изображение

пускаш и забравяш

още варианти

Редактирано от saentist (преглед на промените)

Офазяване!? Не пишете глупости!

Купeте си видеосендер. Малка кутийка с mono АV вход. Излъчва на 32 канал обикновено в UHF диапазона с мощност около 50~150 mW, покриваща радиус на прием 100м.

Умният начин без радиосхема на модела няма да стане. НЧУ лесно ще се открие, докато входа на видеоусилвателя ще е тънкият момент. После с един тумблер/цк ключ ще превключвате към новите импровизирани входове.

Човека гледа да мине по тънко и затова е пуснал темата , а вие му предлагате да се набутва .

Profruit Виж за кво иде реч :rolleyes:

Човека гледа да мине по тънко и затова е пуснал темата , а вие му предлагате да се набутва .

Profruit Виж за кво иде реч :rolleyes:

Засега виждам участък от радиосхема. Е и? Има вероятност от офазяване, ако се вмъкне този край в излаз фаза на контакта.

Покажи цялата схема. Тази маса едва ли води до общия проводник на антенния вход. Още повече според БДС, родното производство телевизори се обслужваше от симетричен вход 240Ом антена тип "Яги", докато Universum телевизора e с класически несиметричен вход (75Ом) за логопериодична антена. При бг апаратите имаше съгласуващ трансформатор по антенен вход и той играеше още роля за галванично разделение от въпросната фаза. (Никога не съм имал "Велико Търново", защото можех да си позволя от кореком Panasonic. В подобен род телевизори, включая и немско производство беше усвоено понятие "импулсно захранване с две маси" - гореща и студена. Така пишеше по радиосхемите им. За жалост нашето производство бълваше някакви белгийски адаптации на телевизор и на лице техническото ниво).

Иначе да буферира с видеомагнетофон, който притежава тв тунер (твоето предложение) хич не е набутка, така ли!?

Не пиши глупости - II

Редактирано от Profruit (преглед на промените)

Видеото го препоръчах , защото предполагам че всеки има в къщи подхвърлено и ненужно вече , което може да се използва за тази цел , а не да го купува . Антенния вход е галванично разделен с кондензатори а аудио изхода с трансформатор защото има букса за запис на звук . Ето ти цялата схема за ВТ84 а и портативните Респром я ползват . http://www.kn34pc.com/sch/sch_tv/sch_tv_vt_84.pdf

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.