Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Странен въпрос за помощна платка

Featured Replies

Здр въпросът ми е много объркан ,понеже сам виждал в 1 сайт не помня какъв беше иначе щях да попитам самия човек ,който беше писал за тях ,та там пишеше ,че имало както е дънната платка към нея се добавя някаква платка май чрез PCI slot ,но не знам дали така беше и допълнителната платка някаква по-малка служи за подпомагане на процесора и видео картата нещо като допълнителна сила, понеже съм със стар комп ми е важно предполагам поне 1 2 ма човека в целия форум знаят за какво иде реч (без коментари мини на новите 2 ядрени нямам пари за тях :P ) това е, което си спомням за тази платка ако е за мн стари компютри от сорта на Pentium 2 се извинявам за грешката си :)

няма такава... имаше дъна на асрок серия upgrade на които имаше слот за по бърз процесор... лично аз обаче не съм виждал на такова дъно набучена платка с процесор на нея... просто не си струва... имаше платки които смятаха в 3d игрите физиката вместо да я смята процесора - ageia physics - но ползата не е за произбодителност а за реализъм... нвидиа купи лиценза и нагоди софтуера така, че видеокартата да смята физиката... ползва в производителността няма - даже има загуба, но процесора на видеото е много по бърз от централния процесор и физиката става много по реалистична (примерно падане на предмети от високо, разбиване на стени...)

Публикувано изображение

едит: платката върши работа, само в игри писани за работа с нея

Редактирано от the professor (преглед на промените)

• Автор

Мерси, но онази платка беше някаква мн странна не приличаше на видео карта ,но ясно бяха обяснили, че е помощна на процесора, когато е затруднен и на видео картата 1 приятел пък като си купи HP pavilion и към платката имаше разширителен слот за още PCI slots има ли някакви д-р интересни такива платки като phys X, понеже освен лан карта бластери не се сещам за много д-р имаше и вентилатори за този слот, но мен ме интересуват главно разни като тази, която ми показа :) . Да те питам по принцип при охлажданията тези решетките дето са и силковете има ли смисъл да си търся медни или разликата с алуминиевите е нищожна, а има ли по-добри охладители от медните и силковете или те са най. А тамън се сетих бяха ми казали, че е по-добре да не ползвам дънната лан карта, а да си сложа външна ,защото ако има токов удар така с външна лан карта няма да ми замине дъното или тия изказвания са ламерски :) .

За socket A няма подобни неща , няма нищо за надграждане . От баба булка не става . Отделна мрежова карта би спасила дъното при гръмотевична буря , с някой изключения , но ваденето на кабела е най-сигурно . Успех :)

Дойде ред да разгледаме Slot 1.

Дъното на което съм се спрял е ZIDA TomatoBoard BXi98-ATX.

Получих го в началото на годината от друг хардуерен ентусиаст.

Доброто при дъното е, че е с Intel 440BX чипсет, а това позволява много.

Могат да се монтират процесори чак до PIII гамата, с висока шина и клок.

В постът след този ще покажа някои от процесорите които ще се тестват.

За Slot 1 може да кажем, че е една иновативна идея осъществена от Intel през 1997-ма година.

След Pentium Pro, който включва на чипът си и кеш паметта, която до преди се помещаваше на отделна платка, идва нуждата от нов по-добър сокет.

Така се появява и Slot 1, притежаващ 242 контакта наредени под познатата ни от AGP формула.

При Slot 1 вече кеш паметта е на самата платка на процесорът, било то на отделни чипове като при PII или в кристалът като при някои модели Celeron.

Волтажът на процесорите бива от 1.3 до 3.5 волта, и това е нещото което ги разграничава от Slot A на AMD.

Двата сокета са физически еднакви, но Slot A е завъртян на обратната посока, и с различна електрическа конфигурация.

Така връзката между AMD и Intel съвместимите дъна е прекъсната.

При следващият сокет на Intel обаче съвместимостта с процесори на други производители се връща за момент.

Това става с последния Cyrix за Socket 370, но и това не трае дълго.

Друга възможност за ъпгрейд е Slot 1 до Socket 370 конверторите.

Това са платки с размерите да кажем на Celeron за Slot 1, но вместо чип на тях има Socket 370 и нужните джъмпери.

И тук идва ролята на 440BX чипсетът, при който ползването на такива платки е възможно.

Заедно с процесорите ще покажа такава платка преходник, а след време и процесори за нея.

Единствено нямам преходник до Socket 8, но пък няма и процесор за такъв сокет.

Също и няма да можем да разгледаме Slot 2, който е сървърният вариант предназначен за Xeon гамата процесори.

За самото дъно също има доста да се каже.

Както вече споменахме чипсетът му позволява да ползва от 233 мегахерцови до теоретично 1400 мегахерцови процесори чрез преходникът.

Паметта е 100MHz SDRAM, има три слота с максимален обем от 768 мегабайта.

Най-големите по обем модули които имам са от 128 мегабайта, два такива ще са предостатъчни, но може да заделя и три броя, ще видим.

Дъното е богато от към разширителни слотове, има един AGP, цели пет PCI, и дори два ISA слота.

Точно на това дъно ще могат да се тестват картите от предишния пост, които са за споменатите слотове.

PS/2 портове за мишка и клавиатура, два USB порта, два COM и един LPT порт са това което е на задният панел.

На дъното е оставено място за звуков чип и конектор, но не е монтиран, явно е било за по-висок модел.

Въпреки това има предостатъчно място за външни видео, звукова и мрежова карти.

Шината на процесорът може да се вдига от 100 до 150, което я прави удобна за клок, но пък липсва опция за пипане на волтажът.

Всъщност това може да се направи чрез залепване на някои от контактите на процесорът с тиксо за Slot 1 процесорите.

А за Socket 370 процесорите чрез разширителна платка работата е лесна, защото тези платки си имат джъмпери за целта.

Монтирането на процесорът към дъното става чрез планка закрепяща се чрез четири болта или скоби за самото дъно.

В зависимост от дъното и типът процесор тези скоби за захващане са различни.

На първата снимка от втория ред виждате такава за монтиране с PII процесори, която си има горна заключваща пластина.

На втората снимка се вижда скоба с преходници за Celeron, тъй като той е тънък и няма кутия като PII.

И на третата снимка виждате сгъваема планка, на която също може да се сложи заключваща скоба, но не и преходник за Celeron или разширителна платка.

Имам едно двупроцесорно Slot 1 дъно, при което тези скоби не са свързани една с друга, но няма как да го снимам понеже е в употреба.

Като цяло Slot 1 и подобните слотове отпадат като идея, и производителите се връщат на PGA технологията, която вече се е усъвършенствала.

За малко да си намеря Slot A дъно с Атлон преди години, но пропуснах и сега съжалявам, но вярвам някога пак ще изскочи нещо.

Една от работните ми машини е Slot 1 базирана, и освен че от нея се публикува вестник от време на време се пускат и класически игри като UT.

Сега дойде и времето да и направим клонинг, че защо не и по-добра от нея машина.

А вие имали ли сте срещи с такива машини, пазите ли си още някоя, изкажете мненията си в коментарите, всички са добре дошли.

източник - http://obsoletecompu...1/06/24/post23/

Навремето имаше дъна но които с помощта на разширителна платка можеше да се слага по-нов "мощен" процесор, беше обаче много отдавна и нямам много спомени как точно ставаше номерът.

И да намериш нещо такова работещо ще има антикварна стойност и може би ще струва много.

Здр въпросът ми е много объркан ,понеже сам виждал в 1 сайт не помня какъв беше иначе щях да попитам самия човек ,който беше писал за тях

,та там пишеше ,че имало както е дънната платка към нея се добавя някаква платка май чрез PCI slot ,но не знам дали така беше и допълнителната платка някаква по-малка служи за подпомагане на процесора и видео картата

....

Най-близко до това за което питаш са подобни платки http://www.logicsupply.com/products/bcm970012 - осигурява хардуерно декодиране на видео - примерно ако се сложат на някой кекав нетбук със свободен mini PCIe слот осигуряват възпроизвеждането на HD видео с 1080р резолюция. Само че за настолен компютър най-достъпното решение за ъпгрейт е смяна на компа / дъното / процесор или в краен случай само на видео картата.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.