Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Съвет при избор на лаптоп

Featured Replies

Здравейте. От другата седмица почвам университет и ще си купувам преносим компютър. Бюджетът ми е 850 лв. Търся надеждна машинка с добър процесор(предполагам за тези пари да изключа i3 като вариант :D ) и (добра) батерия. Ще се ползва за много музика, филми и тежко браузване. Изисквания: поне 3гб РАМ поне 320 гб хард 15,6 " монитор (възможно е изключение до 13', ако се намери нещо забележително). Желателно е поне 720p. да върви гладко. По принцип искам лаптопът задължително да е HP, но не разбирам чак толкова, затова може да предлагате и алтернативи. А и ако може да ми препоръчате място, от където да го купя, ако не нарушава правилата на форума.

Виж този http://pcstore.bg/laptopi/HEWLETT%20PACKARD-11/HP-Pavilion-G62-b95SQ-XX160EA-1537 . Аз съм със такъв игри не играя на него , а и не става за игри. 1080p върви глатко. За сега нямам никакви проблеми с него работи перфекно. (: Успех.

може да го закупиш от Технополис. Мултирама.

Аз моя си го взех от http://Laptop.bg

Виж този http://laptop.bg/lap...%D0%B5q_LB393EA , 829 лв

Intel Core i3-350M

3GB DDR 3 1333Mhz

640GB SATA 5400rpm

ATI Mobility Radeon HD 5470 с 512MB DDR3 собствена памет

Хубавото е, че идва със Линукс, и ако не ти хареса може да си сложиш windows 7 :D

Успех в учението !

Редактирано от Delete Now (преглед на промените)

Вземаш този и оставаш доволен :)http://shop.ibs.bg/shop/home.nsf/Product.xsp?pID=D9859C6E0F15D42BC225788F004D7741 Надвишава лимита с 50лв. но си струва.

Аз съм харесал този за една приятелка - ASUS P52F-SO055D, 15.6/P6100/4G/500G/C/B - 800 лв. Мисля, че изцяло отговаря на условията, с изключение на това, че не е HP... Страхотен дизайн и Altec Lansing говорители, матов дисплей, 4гб. DDR3, 500 GB, 7200 RPM хард и т.н.

Тежко браузване :whist: Аз разбирам това така - яко торенти на бекграун, музиката на макц и отваряне на сумАти табове :no-no:

За като студент Lenovo Thinkpad Edge E120 си е машинката, но сега процесорчето си е стабилно, но винаги може да му се качи човек на главата ;) Ако вложиш малко повечко пари за HP probook 4330s ще останеш доволен.

Тежко браузване :whist: Аз разбирам това така - яко торенти на бекграун, музиката на макц и отваряне на сумАти табове :no-no:

За като студент Lenovo Thinkpad Edge E120 си е машинката, но сега процесорчето си е стабилно, но винаги може да му се качи човек на главата ;) Ако вложиш малко повечко пари за HP probook 4330s ще останеш доволен.

Lenovo Thinkpad Edge E120 не отговаря на нито едно от условията, освен че е лаптоп :D

Здравейте. От другата седмица почвам университет и ще си купувам преносим компютър. Бюджетът ми е 850 лв. Търся надеждна машинка с добър процесор(предполагам за тези пари да изключа i3 като вариант :) ) и (добра) батерия. Ще се ползва за много музика, филми и тежко браузване...

т.е. не ти е нужна външна видеокарта за допълнително греене и харчене на батерията + искаш качествен HP (т.е поне. pro book)

HP ProBook 4330s май се води минимума (матов дисплей и бърз хард, само рамта е малко)

ако не държиш на марката това е твоя избор:

IdeaPad G570A Metal, Dark Brown 900лв но си заслужава.

• Автор

Виж този http://pcstore.bg/la...SQ-XX160EA-1537 . Аз съм със такъв игри не играя на него , а и не става за игри. 1080p върви глатко. За сега нямам никакви проблеми с него работи перфекно. (: Успех.

може да го закупиш от Технополис. Мултирама.

Благодаря. Но нещо наличността на тази машинка ми се губи, а където я има е по 950 лв :D (Технополис)

Аз моя си го взех от http://Laptop.bg

Виж този http://laptop.bg/lap...%D0%B5q_LB393EA , 829 лв

Intel Core i3-350M

3GB DDR 3 1333Mhz

640GB SATA 5400rpm

ATI Mobility Radeon HD 5470 с 512MB DDR3 собствена памет

Хубавото е, че идва със Линукс, и ако не ти хареса може да си сложиш windows 7 :)

Успех в учението !

Благодаря за пожеланието. Това изглежда един доста добър вариант. Ще го имам предвид. А и операционната система далеч не ми е проблем - даже по-добре да не е уиндоус, че да не утежнява бюджета :D

SAMSUNG NP-R538-DT01BG или SAMSUNG NP-RV509-S01BG. И двата изпълняват изискванията ти.

Тук няма да си кривя душата и ще кажа, че първият модел направо ме впечатли съв спецификациите си. Добър процесор, предостатъчно рам и достатъчно място на харддиска. Това за батерията звучи също супер, но някакси изкуствено. Дали наистина държи повече от "другите" лаптопи?

Иначе се поразрових и в Техномаркет има този модел за 800лв. само че е с 3гб. рам, което ме устройва идеално. За още 50лв. по-малко пък видеото е вградено. И тук изниква друг въпрос - дали е по-добре с вградено видео с цел по-малко нагряване и следователно по-дълъг живот на батерията или не си заслужава? За Самсунг като производител на лаптопи съм малко предубеден - имаш ли мнение от пряк контакт с такава машинка? Да ги предпочета ли пред НР?

Вземаш този и оставаш доволен :(http://shop.ibs.bg/s...225788F004D7741 Надвишава лимита с 50лв. но си струва.

Дали? Виждам, че освен по процесор, по друго не отстъпва на другите предложения. Толкова ли е осезаема разликата при Sandy bridge от предишните i3?

Аз съм харесал този за една приятелка - ASUS P52F-SO055D, 15.6/P6100/4G/500G/C/B - 800 лв. Мисля, че изцяло отговаря на условията, с изключение на това, че не е HP... Страхотен дизайн и Altec Lansing говорители, матов дисплей, 4гб. DDR3, 500 GB, 7200 RPM хард и т.н.

Факт е, че хардът му е по-бърз и има повечко рам от повечето предложени модели, но този процесор не може да се мери по производителност с i3 350M например, какъвто има в няколко от изброените модели.

т.е. не ти е нужна външна видеокарта за допълнително греене и харчене на батерията + искаш качествен HP (т.е поне. pro book)

HP ProBook 4330s май се води минимума (матов дисплей и бърз хард, само рамта е малко)

ако не държиш на марката това е твоя избор:

Колкото да предпочитам НР пред леново, тук май вторият води по характеристики - дисплей, хард, рам. Поне и тук процесорът е Sandy bridge.

В крайна сметка до твърде решение не съм стигнал още. Виждам, че НР имат доста добри модели на прилични цени, но сякаш Самсунг и Леново предлагат маалко повече за тези пари. Въпросът е: благонадеждни ли са Самсунг и Леново като марки лаптопи? Досега не съм чул единодушно мнение, но съм длъжен да питам :D

...

Факт е, че хардът му е по-бърз и има повечко рам от повечето предложени модели, но този процесор не може да се мери по производителност с i3 350M например, какъвто има в няколко от изброените модели.

...

:D

Зависи какво му трябва на човек... След като не се цели геймърски лаптоп, лично за мен нещата завиват в една по друга посока... А и да е по-бърз i3 350M, въпроса е колко процента от времето което го ползваш тази разлика в бързината за теб ще бъде от някакво значение? А какво значение за теб има например матовия дисплей е въпрос на предпочитания, аз предпочитам матов. Дизайна, качеството и всичко останало... Живота на батерията и други малки подробности.

п.п. А тя, производителността, не е само процесор. Дали лаптопа с по-бавен хард, по-бърз процесор и 3 гб. рам ще е по-бърз от този, с по-бърз хард и по-бавен процесор с 4гб. рам?... Честно казано, не знам, не съм правил и не съм чел тестове. За мен по-важно е лаптопа да ми доставя удоволствие докато го ползвам, дори да трябва да се лиша от примерно 25% процесорна мощ...

http://ark.intel.com/compare/50175,49020,

Редактирано от djagi (преглед на промените)

Една забележка към slavito007. Лаптоп се избира според това за какво ще се ползва и не се избира по марка, а конкретен модел. Доста производители имат лоши и добри модели(серии). Например HP - моделите HP 6xx и Gxx са бюджетни модели, без никакви достойнства и произведени с лоша пластмаса, ужасна потъваща клавиатура и лошо проектирано охлаждане, зарати което не мога да препоръчам на никого такъв лаптоп. Pavilion са в двете крайности - много гадни и евтини, до доста прилични мултимедийни с алуминиево шаси и камара приятни екстри, Probook като цяло са доста прилична серия с много добро съотношение цена/качество, като единствен кусур им е кратката гаранция, а в бюджета е чудесният 4520s LH246ES, и накрая бизнес моделите Elitebook, които са страхотни машини. При Dell е същата работа - сравнително лоши Inspiron, и много добри Vostro и високия клас XPS. Същото е и при Asus, Toshiba и т.н. Fujitsu, от известно време, като цяло правят много прилични лаптопи, дори и в ниския клас - в бюджета влиза Lifebook AH531 и A530 VFY:A531MF015EE. Lenovo също са добри като цяло и пак Ideapad - за нисък и среден клас, и ThinkPad - среден, висок и бизнес клас. Чудесно предложение, на което аз бих се спрял при 850лв. бюджет е ThinkPad Edge E320(всъщност това бих избрал измежду всички марки и модели, ако 850лв. е максималната сума която може да се отдели). Самсунг вече ги споменаха - също доста прилични като цяло и за 850лв. NP-RV509-A01BG е добър избор. Който и да избереш от тия модели няма да е грешка, но както казах, моите препоръки са за ThinkPad Edge E320.

Тук няма да си кривя душата и ще кажа, че първият модел направо ме впечатли съв спецификациите си. Добър процесор, предостатъчно рам и достатъчно място на харддиска. Това за батерията звучи също супер, но някакси изкуствено. Дали наистина държи повече от "другите" лаптопи?

Иначе се поразрових и в Техномаркет има този модел за 800лв. само че е с 3гб. рам, което ме устройва идеално. За още 50лв. по-малко пък видеото е вградено. И тук изниква друг въпрос - дали е по-добре с вградено видео с цел по-малко нагряване и следователно по-дълъг живот на батерията или не си заслужава? За Самсунг като производител на лаптопи съм малко предубеден - имаш ли мнение от пряк контакт с такава машинка? Да ги предпочета ли пред НР?

В Техномаркета, модела за 800 лв. е с 4GB рам и същия се предлага и в pcstore - http://pcstore.bg/%D1%81%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B8/1929/2612/2613

Относно въпроса ти, дали е по-добре с вградено видео, то той е субективен и се базира на лична преценка според това за какво ще се ползва основно. Аз лично не бих избрал вградено видео, защото все някога ще ме засърби да разцъкам някоя игрица. Не, че видеокартата с която разполага лаптопа е много подходяща за това, но при всички положения е по-добре от вградената графика. Батерията не знам дали държи повече от другите лаптопи, но със сигурност е на тяхното ниво, така че не виждам конфликт по тази точка. Що се касае до надежността на марката Самсунг при лаптопите, мисля, че в този ценови клас, това няма кой знае какво значение. Като качество на сглобката не отстъпват по нищо на другите марки. Иначе имам добри впечатления от по-скъпите им модели, като RF-510 и RF-511. Не знам защо робуваш на марки. В този ценови клас, за мен HP е най-грешното решение.

И накрая, малко реклама за Samsung. :shock11:

Здравейте, според мен автора на темата няма как да се обърка, ако направи своя субективен избор на лаптоп измежду предложенията на Людмил (един доста обстоен маркетингов анализ на ценовия клас). Иначе съм впечатлен от класиката на момолорд - "Що се касае до надежността на марката Самсунг при лаптопите, мисля, че в този ценови клас, това няма кой знае какво значение." - Предлагам да помълчим ..........?!

Иначе съм впечатлен от класиката на момолорд - "Що се касае до надежността на марката Самсунг при лаптопите, мисля, че в този ценови клас, това няма кой знае какво значение." - Предлагам да помълчим ..........?!

Явно не си ме разбрал. Имах предвид, че за тези пари на каква надежност можем да разчитаме при която и да е марка? Разчитаме по скоро на късмет, и като нямаш късмет, разчиташ на гаранция. За надеждност, здравина и качество на материалите, можем да разчитаме в ценовия клас от 1600 лв. и нагоре.

...

Съгласен съм с мнението за вграденото видео. Лично аз не можах да се стърпя и да си взема такъв с Intel видео. От друга страна, който иска дълъг живот на батерия и възможно по-малко дефекти(като главният при лаптопите-"разлепване" на видеочипсета), не нови игри, гледа си филмета, цъка си из интернет, прави си някакви проектчета и си работи на офис пакета, външно видео не му трябва.

Лично аз съм фен на ThinkPad, но на IBM ThinkPad. Смятам, че Lenovo снижиха качеството.

Лично Samsung аз не я знам като стабилна марка за производство на лаптопи. Oт друга страна, Panasonic с тяхната серия Toughbook.

Kaто се замисля, лично аз мога да препоръчам някой Dell Latitude или Vostro, HP Probook, ако се търси по-добро качество. Ако се търси нещо с дълъг живот на батерия, в момента се сещам само за модели с Pentium3 и повече клетъчна батерия, като IBM X21, който едно 5 часа може да изкара.

Бих предложил на автора, ако иска нещо качествено, на добра цена, както и сам той е прозрял, да пренебрегне манията максимално високите характеристики. Търси ли се дълъг живот на батерия-Intel видео в общият случай. Някой леко остарял като характеристики модел, който се продава по-евтино поради същата причина, но е бизнес клас, мисля е по-добре от някой фалшименто лаптопе..

Редактирано от Гост (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...
  • Автор

Извинявам се за закъснелия отговор, но по обясними причини нямах достъп до компютър :)

Гледах, ровичках, чагърках, сравнявах и накрая се спрях на тези двата: http://pcstore.bg/%D1%81%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B8/1928/1929

Като гледам това сравнение, вторият печели по всички критерии. А и него си харесвам най-много. Първият пък доколкото разбрах има алуминиев корпус, което освен по-изтънчен външен вид предлага и по-голяма здравина на корпуса теоретично. То и на двата модела е споменато: "Надежден дизайн и удароустойчив корпус" но все пак.

Кафевият има 3 версии с абсолютно еднакви характеристики освен рамта - 4, 6 и 8. Мисля, че е разумно да си спестя някой и друг лев поне от това, тъй като съм убеден, че повече от 4 гигабайта няма да са ми нужни.

Като вариант прегледах и http://pcstore.bg/%D1%81%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B8/1929/1831

Но като характеристики не надминава Самсунга (1 гб рам и 140гб хард повече не ги броя като кой знае какви предимства). Предимството на HP е матовият дисплей. Видеокартата е кажи-речи наравно по производителност и при двата.

Та да се впускам ли в покупка на http://pcstore.bg/laptopi/SAMSUNG-15/SAMSUNG-NP-R538-DT01BG-4GB-Brown-%D0%A1-%D0%9F%D0%9E%D0%94%D0%90%D0%A0%D0%AA%D0%9A-%D0%A0%D0%90%D0%9D%D0%98%D0%A6%D0%90-SAMSUNG-1929 ?

Предполагам ще е от офис на pcstore.bg, за да го видя лично. Мнения за магазина и гаранционния му сервиз? (надявам се няма да ми се налага да го ползвам, но да си знам)

• 1 месец по-късно...
  • Автор

Здравейте. Мина месец откакто съм се разписвал тук. Е, сега ще поправя тази грешка.

Първо, искам да благодаря на всички изразили мнение в темата.

Та мога да се похваля с новата си придобивка HP Probook 4520s. Голям е красавец, няма какво да си кривя душата. Корпусът е метален (brushed metal мисля, че се води, но да не ви излъжа) тъмнокафяв. Трудно се оставят отпечатъци върху него, което си е голям плюс. Свикнах вече с подредбата на клавиатурата и ми е вече много удобна, а цифровият блок е адски голям плюс. Камерата все още не съм я тествал за видеоразговор, но образът изглежда много качествен и се вижда ясно дори при условия с ограничена светлина.

За процесора също нямам забележки - наистина не е последно поколение, но досега не ми е отказвал каквото и да съм го карал :) Рам паметта също е с доста удобен обем. Видеокартата също добре се представя - пуснах десетина минутки Need for speed hot pursuit и на настройки над средните се представя доволно. Аз си го купих с ясната представа, че няма да го ползвам за игри, но като ме засърби 1-2 пъти в месеца да знам, че мога да поцъкам.

http://pcstore.bg/la...Caviar-6GB-2755 - това е той. На 5ти като го купих беше намален от 799 на 769 лв. тъй че бонусът ми дойде добре :D Човекът беше много учтив, обясни ми всичко. Другия модел, който също бях харесал, беше http://pcstore.bg/la...5Q-LB393EA-1446 . Но нямаше в момента в наличност да го видя на живо. Ясно ми е, че вторият има по-добър процесор и звук от моя, но пък теоретично моят се води по-устойчив като цяло. А и доста кофти неща съм чел да павилиън.

Така. Отегчих ви с дългия си пост, ама какво да направя като си ми е пръв лаптоп и му се радвам :D Да чукна на дърво, за почти месец няма проблеми. Единственото кофти е, че гаранцията е само 1г. и трябва тези дни да ида да си я удължа, че е поскъпнала с 10 лева :D

• 2 седмици по-късно...
  • Автор

Един въпрос само - http://oi41.tinypic.com/2r7yoh3.jpg ограденото в жълто ли е входът за въздух на вентилатора? Голямо търсене търсих и ръководства четох, ама такова чудо не казват къде има :D

Откакто ми се наложи често да поправям HP-та си промених мнението за тях към отрицателно. Има изключително малоумно проектирани модели, които да за се свали охлаждането, се разглобява целият лаптоп и се сваля дъното от пластмасите... :ph34r: Много гадно за поддръжка...

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.