Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем с HDD

Featured Replies

Здравейте, Имам проблем с хард-диска мисля. Включвам компютъра, преди зареждането на ОС- windows xp, ме пита как искам да заредя системата - нормално стартиране или safe mode. Е, каквото и да избера не стартира. Ако избера нормално стартиране на системата започва да зарежда логото на windows и не стартира, а ако избера safe mode забива и не зарежда. Опитах да сложа друг windows xp, но точно преди да излезе прозореца с дяловете - форматиране, създаване и др. излиза please wait и забива. Аз си мисля, че имам проблем с партишъните и затова не може да се инсталира нова ОС или пък да стартира нормално ОС. Също е възможно да е от биос-а, защото барах нещо там, но не съм сигурен и затова реших да питам тук, където може някой да ми помогне с биос-а. Това ми изписва, когато включа компютъра и сканира за devices - dvd rom и HDD SATA II 1 HARD DISK; SMART COMMAND FAILED - това го оправих някак чрез биос-а от опцията S.M.A.R.T, която забраних, но продължавам да си мисля, че съм пипнал нещо там. Та, въпросите ми са следните; Възможно ли е да е от партишъните Възможно ли е да е от биос-а и ако да, то как да рестартирам биос-а към началните му настройки. Ако дам да зареди стандартните настройки, ме връща към тия, които последни съм направил, освен first boot device, като наглася то да е flopy-то. Възможно ли е да е от лоши сектори и ако да, то как да разбера. Не разбирам от SATA HDD , затова, моля ви помогнете. SATA; 4M-WDC-WD 160.0 GB ТОВА МИСЛЯ, ЧЕ Е HDD. Благодаря предварително. P.S Забравих да спомена, че имам hiren boot live cd, но когато стартирам MINI OS WIN XP имам пак този проблем - не се стартира. Ако някой разбира от HIREN BOOT LIVE CD нека да помогне.

Редактирано от Zlati Zlatev (преглед на промените)

В самият биос има опцията (Default settings). Задай тези настройки и опитай пак.

• Автор

Това го пробвах. Load default settings, но си мисля, че ми зарежда настройките, които аз съм правил, а аз не искам това. Искам да зареди стандартните настройки на биос-а.

Тогава го ресетни. Ако компютъра не е в гаранция го отоври. На дъното трябва да имаш един джъмпер до който пише bios. Извади го. Това ще ресетне биоса до заводски настройки.

• Автор

Не е в гаранция и е отворен. Ще погледна за тоя jumper. Други предложения... Може ли само да попитам тоя jumper какво точно представлява, защото намирам нещо, но не пише bios. И още нещо. Понеже хард-а е SATA, какви точно кабели трябва да са вкарани в харда и дъното. http://www.seagate.com/ww/v/index.jsp?vgnextoid=2b089d2c3c90e010VgnVCM100000dd04090aRCRD&locale=en-US Намерих това. Е, това ли са кабелите само, защото точно тях съм свързал. Между другото има такова нещо като jumper на снимката, но е за харда, а като го вкарам тоя jumper харда ми дава няква грешка до колкото си спомням. А тоя jumper за дъното къде да го търся и кво представлява.

Аман от софтуеристи. "SATA II 1 HARD DISK; SMART COMMAND FAILED " означава да се прицелиш към кофата и после към магазина за нов диск. Ако все пак ти се човърка, изключи харда и така стартирай мини уиндоуса от хирена. Това с цел да си сигурен че точно харда му пречи да стартира. Ако е така, смело предположи че проблема е прилично количество лоши сектори поне в началото на диска. В хирена има програми за зерофилия - като зоофилията е, но с твърди дискове. От под менюто hard disk tools търсиш ontrack нещо си. Фона на програмата е син и важните неща ги пише с червени букви. Чети, следвай инструкциите и намери опцията за zero fill, или по лапешки "формат на ниско ниво". Това ще унищожи цялата информация на диска и ще продължи няколко часа. На сутринта може отново да пробваш с мини уиндоуса и да го сканираш с hdd tune, който ще намериш там. Прерови всичките секции, че не помня "information tools" или нещо такова беше. Засега толкова, като кажеш какво е станало ще има и още. И докато не съм забравил, замери с мултицет +12 волта на захранването. А биоса си го ресетвайте по три пъти на ден, не вреди, ама и не помага.

• Автор

Добре, благодаря ти много. Ще пробвам това, което прочетох и ще пиша пак какво се е получило. А, иначе не разбрах, ако има лоши сектори в началото тоя туул ще помогне ли. И ако не, то кое може да ми помогне за да ги премахна или нещо такова... Само да спомена, че SATA II 1 HARD DISK; SMART COMMAND FAILED не го изписва вече и не дава такива грешки. Просто не стартира системата, нито показва дяловете, когато искам да инсталирам нова ОС. Както и да е. Възможно ли е да съм объркал нещо биос-а според теб.

Редактирано от Zlati Zlatev (преглед на промените)

Не съм велик софтуерен специалист. Zlati Zlatev ако не си наясно как се работи с програмите от HirenBootCD не се захващай с тях. Направи първо следните неща: 1. Провери кабелите на Хард диска. 2.Ако можещ ресетни биос или му задай Default settings. 3.Провери и ако можеш с мултицет токовете. Ако все пак не можеш занеси компютъра или хард диска на свервиз да го прегледат.

И докато не съм забравил, замери с мултицет +12 волта на захранването. А биоса си го ресетвайте по три пъти на ден, не вреди, ама и не помага.

Леле, а аз си мислех, че тока е единственото нещо, което като те удари, не можеш да му го върнеш..Изглежда можеш да го замериш и да го уцелиш :ohmy:

Добре, благодаря ти много. Ще пробвам това, което прочетох и ще пиша пак какво се е получило.

А, иначе не разбрах, ако има лоши сектори в началото тоя туул ще помогне ли. И ако не, то кое може да ми помогне за да ги премахна или нещо такова...

Само да спомена, че SATA II 1 HARD DISK; SMART COMMAND FAILED не го изписва вече и не дава такива грешки. Просто не стартира системата, нито показва дяловете, когато искам да инсталирам нова ОС. Както и да е. Възможно ли е да съм объркал нещо биос-а според теб.

Теглиш Hirens Boot CD, записваш на диск, буутваш от диска, от менюто избираш DOS programs, след това Harddisk tools, след това MHDD и натискаш Enter. След това програмата зарежда и ти изписва намерение устройства по интерфейси и т.н. Търсиш си харддиска и която цифричка седи до него по-горе, я пишеш долу, където те пита кое устройство ще избереш.

След това реално стартира програмата, пишеш SCAN и от новото прозорче цъкаш Loop test/repair на ON/Като натиснеш Enter, навигираш със стрелките/ и на Remap натискаш ON, В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ ВКЛЮЧВАЙ Erase Delays, иначе инфото ти заминава!!!

След това натискаш F4 и чакаш какво ще ти излезне. От табличката в дясно на екрана гледаш дали има в червените правоъгълничета цифрички или по-долу от тях. Ако има-това значи лоши сектори или проблеми с диска. Изчакваш търпеливо програмата да си свърши работата.

Между другото, провери с мултимер захранването, 5/12V трябва да имаш на един Molex конектор/4пинови са/ като отклоненията не трябва да са повече от 5%, проверяваш интерфейса на харддиска/кабел данни/ и захранването му.

Ако може да се оправи с MHDD, значи може и да не е нужно....

Редактирано от Гост (преглед на промените)

От хирена най много да си затрие инфото на диска, което вече го посъветвах да направи. По голяма беля не мога да измисля точно в този момент как може да направи. Непоправима/трудно поправима имам предвид.

Там точка 1 ми напомни нещо. Все пак е кухо пет човека да обясняват нещо и накрая да се окаже че сградата няма ток и затова не тръгва компа. Само че е леко мистериозно как човек който не е наясно ще прецени дали кабелите са добре свързани. Много сата конектори по хард дисковете са отишли във вечните ловни полета от такива проверки.

ето и как се ресетва биос по бързата процедура:

6) Заемате се с ресет на BIOS. Много герои са загинали безславно на този етап, а всъщност е доста лесно. Махате батерийката на дънната платка(номер 2) и окъсяваме с нещо контактите на гнездото й за 30 секунди. Не бързайте да я върнете на мястото й, нека си стои настрана.

///в цикъл съм, не ми обръщай внимание.

EDIT: омг Чегавара, направо ме разби, не мога да спра да се хиля. Поне не съм го пратил да мери ток на +12 волта..... Електричеството има доста прилични физични свойства, с една лайденска стъкленица и гръмоотвод си готов за експерименти ако се съмняваш в думите ми.

Редактирано от go6o_kara (преглед на промените)

MHDD е много добра програма за диагностика при правилна употреба, може би една от най-добрите в жанра. Според мен си струва да видим какво ще каже тя.
  • Автор

Добре,сега ще пиша какво се получи след като се опитах да направя това което ми казахте. 1. Mini Windows XP не се стартира нито с хард, нито без хард. Зарежда и се рестартира компютъра. 2. Грешката - SATA II 1 HDD S.M.A.R.T COMMAND FAILED се появява, когато позволя опцията S.M.A.R.T от биос-а. Когато я забраня пише - capable but disable - ще ме извините, ако съм объркал какво точно е написаното, защото бързо се стартира системата или boot диска. 3. След като стартирах Hiren-а, избрах опцията от dos programs и след това някаква програма за сканиране на лоши сектори. В самото начало ми излезе грешка, която записах. uncorrectable CRS OR ECC error on read. [006196881 - verify] - това предполагам са сакторите, които са в самото начало, като погледнах още колко зарежда горе-долу около 03.......до 21 процента... След тая грешка започна отново да зарежда и както споменах заби на 21 процента със следната причина. your program caused a divide overflow error. if problem persist contact your vendor. pass 1; 21 процента [33.82gb] Изписа, че зарежда DISKDRV или нещо подобно, но не зареди и го спрях. Крайният резултат от това сканиране[до 21 процента] е errors; write/verivy/write/verify - 0/28/0/0 O.K/warning/bad - 4007459 sectors[2.05gb] with 512 bytes. Това е от програмата за сканирането и поправянето на лоши сектори, но не помня името й. 4. След това отново стартирах Hiren-а и избрах опцията от dos programs partisions и стартирах disk erase. До колкото разбрах това е програма за изтриване/създаване и форматиране на дялове. Имаше един дял от 8GB, ако не се лъжа и го изтрих. И тук трябва да спомена, че когато последно компютъра работеше дяла не беше 8, а 160.0GB. Та, изтрих го, запазих, рестартирах и отново нищо... Сега мисля да пробвам това, което е написал ЧЕ ГЕВАРА с програмата за лошите сектори и отново ще докладвам. Един въпрос относно програмата - има ли възможност да 'поправи' тези лоши сектори, ако изобщо има такива и ако има, то как. И последно. Мисля си, че не е от захранването/тока, защото без проблеми стартира linux live cd, но проблемът е, че не открива HDD. Открива само CD/DVD ROM и FLOPY. Когато пробвах да изключа харда и да пробвам да инсталирам ОС на USB FLASH отново преди прозореца за разделянето на дялове и т.н ми изписва please wait и забива. Когато пробвам да заредя ОС чрез save mode забива на mup.sys Искам да спомена за един проблем, който имах преди да спре да зарежда ОС. Когато сложих една платка РАМ памет компютъра се изключи и си мислех, че е от рам-а. След това пробвах с различни платки[като размери - 512mb, 1gb, 2gb] и всяка платка имаше различен проблем. Първата, например ми показваше черен екран при стартирането на компютъра. Втората - стартираше ОС и малко преди да влезне се рестартираше компютъра. Третата - правеше тоя проблем, който сега си мисля, че прави харда - зарежда ОС, но само до там. Та, въпросът ми е възможно ли е да е от рам-а. Сега съм с 1gb. От Hiren-а пуснах memtest и излезе някакъв син екран и се напълни с някакви символи, което даже не мога да обясня. Странно, нали ... Е, ако можете предложете някой memtest, за да проверим дали е от рам-а или от харда. Благодаря ви много. Варианта с тока според мен трябва да го отпишем, защото стартира linux-a като live cd. До скоро. Да не забравя да спомена, че не е изтриването на всякаква информация от хард-а не е проблем, стига да се оправи.

MHDD ще ремапне лошите сектори или ще се опита да вземе действия за поправянето им. Като цяло, по начина по който си писал, разбирам че това НЕ е за теб. Може би наистина ще трябва да го закараш на сервиз

• Автор

ОК, сега да напиша кво е станало след цял ден мъки. Когато забраня s.m.a.r.t опцията ми изписва грешка, която споменах по горе. Но когато я позволя, не знам точно кво пипинах в биос-а и сега ми показва - capable and status ok. Маркирам в MHDD REPAIR ON И ERASE ON И тук идва разликата. Когато вляза в MHDD и сканирам, когато е позволена опцията зарежда цял 1 час, за да стигне до lap 2 и да забие, но лоши сектори няма. Обаче, когато е забранена опцията smart и маркирам в MHDD REPAIR ON забива още отначало и не иска. Влязах в particionools и от там барах нещо, за да създам някакъв дял, но мисля, че не успях. Ако някой помогне да създам дял чрез Hiren-а от опциите за particion ще съм много благодарен. Мисля да пробвам със създаването на дял и да опитам да инсталирам ОС. Сега пробвах да инсталирам на flash mp3 player, но същата работа - забива преди прозореца с дяловете. Моля ви, помогнете ми. Прочетох master boot record for this drive is corrupt и си мисля да опитам каквото се казва тук. Някой има ли идея как мога да пусна recovery console option докато съм буут-нал диска с ОС.

Дай SMART атрибутите. Има си програми за целта, aз мисля да пуснеш пак MHDD и да натиснеш F8 ИЛИ в командният ред да напишеш SMART ATT и след това да снимаш ВСИЧКИ атрибути. Важно е, за да знаем дали харда е спасяем или е изфирясал тотално, а и общото състояние...

Като се замисля, ако има някой по-нов фърмуър за диска..вариант е..Но първо да видим положението.

Между другото, измери ли напрежението на Molex конектор или не, ако не, стига вече мъки, носи го в сервиза.

• Автор

Братле, възможно ли е да забива на дяловете, защото няма драйвър за харда. И ако няма такъв драйвър, то ще разпознае ли харда в биос-а, защото го разпознава там, но ....

Братле, възможно ли е да забива на дяловете, защото няма драйвър за харда. И ако няма такъв драйвър, то ще разпознае ли харда в биос-а, защото го разпознава там, но ....

Говориш глупости. BIOS си има най-елементарните "драйвери", колкото да разпознае устройствата и да стартира началното зареждане на операционната система.

Не, не е възможно да забива от дяловете, каквот и да значи това. Имаш хардуерен проблем или с диска или със захранването му най-вероятно, щом от друга медия си зарежда компютъра уж...

• Автор

Да, от друга медия зарежда линукс. Разпознава флашката, но не и диска. ОК, как да проверя напрежението на Molex конектора. Това можеш ли да ми кажеш. Възможно ли е да е от захранващия кабел на харда, не сата кабела, ами захранващия, защото когато го смених с първия позна харда, а сега прави проблем с тоя. Няква идеа...

Ми смени конектора, от захранването трябва да излизат поне 2-3 SATA захранващи конектора. Смени и SATA информационният кабел. Както казах, искам SMART статуса и параметрите. Недей чака, аз ако бях се занимал, досега 1000пъти да ги опиша тези неща. Molex-a е конектор с 4 пина и от едната страна скосено ръбче, по-голям от SATA конектора, често бял на цвят. С мултимерче измерваш напрежението. Крайните пинове са +5 и +12V, двата пина в средата са земя/GND/

Редактирано от Гост (преглед на промените)

• Автор

Нямам възможност да го измеря, но ще се постарая да постна smart статуса и параметрите, само ми кажи какво точно трябва да направя, ако може без снимки. И ако може да ми кажеш освен конектора и сата кабела нещо друго трябва ли да има в диска, като джъпър...

Нямам възможност да го измеря, но ще се постарая да постна smart статуса и параметрите, само ми кажи какво точно трябва да направя, ако може без снимки.

И ако може да ми кажеш освен конектора и сата кабела нещо друго трябва ли да има в диска, като джъпър...

SATA хардовете са без джъмпери за MASTER/SLAVE, там няма MASTER/SLAVE, защото има само 1 устройство на кабел.

И да, тъй като програмата стартира oт LiveCD в текстови режим, наложително е да снимаш с нещо екрана, защото няма друг адекватен начин за видим параметрите.

Стартираш MHDD, и после в комадният ред пишеш SMART ATT или натискаш F8 и ще ти излязат всички параметри,снимаш, ако има още-даваш стрелкичката надолу и снимаш остатъка.

• Автор

SMART ATT val;worst;raw ATT 1; read error rate ; 200;200;48 ATT 3; spin up time; 187;183;3633 ATT 4; number of spin-up times; 98;98;2078 ATT 5; reallocated sectors count; 200;200;0 ATT 7; seek error rate; 200;200;0 ATT 9; power-on time; 80;80;14614 ATT 10; spin-up retries; 100;100;0 ATT 11; calibration retries; 100;100;0 ATT 12; start/stop count; 99;99;1796 ATT 190; UNKNOWN; 66;46;34 ATT 194; HDA temperature; 113;93;34 ATT 196; reallocate event count; 200;200;0 ATT 197; current pending sectors; 200;200;0 ATT 198; offline scan UNC sectors; 200;200;0 ATT 199; ultra ATA CRS error rate; 200;200;1135 ATT 200; write error rate; 200;200;0 Log saved to file; LOG/SMART.LOG WDC WD1600JS-22NCB1 LBA; 312, 581, 808 BIOS; 80H S/N; WD-WCANMC421001 FW; 10.02E02 CACHE; 8192KB SIZE; 152 627MB това е от менюто, което поиска. след това имах един проблем, като се опитах да изтрия всичко от диска, той спря да работи и компютъра се включва, но монитора не свети. предполагам е от диска, след като го смених на SATA II излезе проблема на S.M.A.R.T, но все пак компютъра тръгна и монитора светна. Затова предполагам, че е от диска. ОК, как мога да изтрия всичко - дялове, информации от диска. И как мога да поправя тия лоши сектори, ако изобщо е възможно..... Между другото имах известен проблем с SATA кабела, при който компютъра не се включваше и не можех да инсталирам ОС. Сега възможно ли е да е от него и ако да, то как да разбера това.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.