Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Безопастно разделяне на хард диск

Featured Replies

Здравейте колеги! Имаше такава тема, но не успях да я открия дори в търсачката. Хард диска ми е разделен на 2 и имам 2 ОС на него. Искам да го разделя на 3 и ОС-тата да си останат. Има ли опасност да се изтрият. Утре или другиден ще продавам другия хард диск и ми е спешно пък не искам да омажа работата. Мисля, че с Norton Partition Magic го бях правил този номер, но все пак да попитам и вас. Благодаря предварително!

аз да питам за формата на партишъните, и двата под ntfs или мешано?

• Автор

Трябва да са еднакви - винаги инсталирам по пордазбиране. Ето скрийн.

Най-добре пусни едно "Hiren's BootCD " и избери "инструменти за работа с харда"(нещо подобно беше), по-точно търси "Acronis Disk Director"-той ще ти свърши работа.

На C-правиш място след, на D-то място преди, и празното място става нов дял, с инструмента на уиндоус.

• Автор

На C-правиш място след, на D-то място преди, и празното място става нов дял, с инструмента на уиндоус.

Извинявай, но не те разбрах. Значи първо D:/, после C:/ ... До сега го правих с Norton Partition Magic, но и аз си мисля сега да е с инструмента на Windows. Има ли значение през кой уиндолс ще го направя XP или 7?
  • Автор

Мерсаж. Утре за закуска още с гурелите го пускам :) , че до вечерта втория хард трябва да си е заминал.

При такова разделяне, сегашния дял D (Windows 7) ще стане Е, което не е хубаво.

Най-лесно е да намалиш дял D и да направиш нов дял Е накрая на диска. На D имаш 200 GB свободни и ако са ти достатъчни, примерно 180 GB за новия дял, това е най-лесното и бързо решение.

• Автор

Мисля просто да намаля D:/ , След това C:/ и едва тогава да задам дял E:/... не знам с инструмента на windows как е, но с partition magic-a ставаше. Някой има ли идея колко време би ми отнело.

• Автор

Сега възникна друг проблем. Имам 80гб свободни в дяла, който искам да намаля, но не мога. Ето нагледно. Някой има ли идея, защо така се получава!? Особено пък за windows 7 повече от 80-100GB не ми трябват.

Редактирано от kichuka (преглед на промените)

Сега възникна друг проблем. Имам 80гб свободни в дяла, който искам да намаля, но не мога. Ето нагледно. Някой има ли идея, защо така се получава!? Особено пък за windows 7 повече от 80-100GB не ми трябват.

На съобщението е написано (дори на български) защо може да има ограничения за намаляването на размера на дяла. В твоя случай въобще не ти се разрешава да промениш размера, защото дяла, който искаш да промениш съдържа файла за виртуална памет на Windows-a, който използваш в момента.

Може да пробваш с XP-то или с външна програма. За по-сигурно си направи бекъп на важните файлове преди да правиш някакви промени и ако всичко се скапе, раздели на ново целия диск.

• Автор

През XP-то го направих с една програма, но доста зор ми даде. Утре ще намаля и XP-то, че ми се доспа вече.

http://www.partition-tool.com/download.htm - теглиш free (home) версията, инсталираш, стартираш - правиш каквото искаш в графичен вид и натискаш изпълнение. Следва рестарт и всичко е готово. Програмата е лесна и интуитивна и ако нещо объркаш при правенето в графичен вид, можеш да започнеш отначало. Лично аз често е ползвам да намаля дял D: отпред и да увелича дял C: - като не ми се отдава да го направя с вградените инструменти на Windows XP Pro.
  • Автор

Пробвах с горепосочените програми, но не можах да се справя. Изрязах D: ; изрязах C: и стана една мешаница Local disk C:/ ; Неизползвано място ; Local disk D:/ ; Неизползвано място. Ядосах се и изтрих D:-то но уви пак са 4 части. С поне 5 програми пробвах и под биос. Трия ги но си стоят няколко - немога да ги направя от 3 на 1 част. Пробвах и под инсталационния диск на Windows 7. Това съм го правил поне 20 пъти в живота си и за първи път имам усложнения - може би защото ми е спешно. Някой ако има идея как да станат от 3 на 1 част нека сподели.

С тази http://www.partition-tool.com/download.htm - ще го направиш бързо и безпроблемно, не го бързай. Съедини партишъните как са си били, ако няма да пазиш D-то, трябва формат първо през C-то.

Както писах по-горе, с "Hiren's BootCD" или диск на "Acronis Disk Director" щеше да стане без да береш ядове.Най-добре(и безопасно) става оразмеряването когато системата не работи , а е пуснато някое LiveCD.

• Автор

Пробвах с програмата на bluelight но не можах да я схвана нещо, а hiren boot-a го записах на диск. Буутнах го но тази програма която ми препоръчахте я нямаше вътре. Свалих 533mb версия. Сега ги форматирам тези дялове, но доста бавно става.

Пробвах с програмата на bluelight но не можах да я схвана нещо, а hiren boot-a го записах на диск. Буутнах го но тази програма която ми препоръчахте я нямаше вътре. Свалих 533mb версия. Сега ги форматирам тези дялове, но доста бавно става.

Снимай от програмата състоянието на дяловете и кажи как искаш да станат.

• Автор

Не знам какво как съм свалил. Одеве свалих програмата от същия линк малко по-нагоре, но като я инсталирах изглеждаше по съвсем различен начин - явно съм свалил нещо друго . Само да се доформатира дяла, че е на 80% и ще кажа какво е станало. След така мъчителното форматиране на дяловете ги изтрих и се съединиха в един. Благодаря на всички за отговорите! Искам да задам един офтопик въпрос. Пълен формат на хард диска достатъчен ли е за да изтрие информацията на него? Ще продавам един хард пък имам някои лични данни на него и за всеки случай бих искал да ги залича :D

Редактирано от kichuka (преглед на промените)

Ако някой ще се занимава да ги възстановява - само формат (пълен) не е достатъчен.

• Автор

Ако някой ще се занимава да ги възстановява - само формат (пълен) не е достатъчен.

Едва ли ще се занимава някой, но да съм спокоен пред себе си ще ударя един формат и това е. А за информация може да кажете какво друго се прави за да се заличат. Нямам време да го правя, но бих научил нещо ново с удоволствие. Даже после ще разгледам из нета.

Запълване на диска с 0-ли - условно казано. Прави се с програма на производителя на диска, обикновено се поддържа и формат на ниско ниво, което спомага за изчистване на логически маркираните от ОС (програми) лоши сектори и т.н. За големи дискове операцията продължава доста време (12+ часа).

• Автор

Благодаря за информацията!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.