Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Настройки на DDR2 и процесор

Featured Replies

Здравейте колеги, искам да си настроя рамта и процесора да работят на максимално добри честоти, но срещам проблеми :no-no:

Процесора искам да е 3Гхз, а рамта да работи на 800 Мхз, проблема е там, че когато сменям множителя на процесора се сменя и делителя на рамта О_О а и в биоса има много настройки по таймингите и не знам как да ги настроя правилно.

Процесора е AMD Athlon 64 X2 5000+

а рамта е

• A-DATA DDR2 PC2-6400 (800MHz) --2048 МБ
  • PQI DDR2 PC2-6400 (800MHz)--------1024 МБ
  • PQI DDR2 PC2-5300 (667MHz)--------2048 МБ
проблема не е в последната пръчка, тя си работи идеално и на по-големи честоти

Ето снимка на CPU-Z на рамта:

post-283532-0-79032000-1323187760_thumb.

ето и снимка на биоса:

post-283532-0-76284900-1323187310_thumb.

Моля кажете ми какви настройки да направя, защото не разбирам нищо от тайминги на памети.

Редактирано от danchobg (преглед на промените)

При мен има множител и на RAM-a. Задава се честота и имам множител за процесора, а за рамта отделно. При теб няма ли такъв?

кое точно се дъни,рама или процесора.за по сигурен успех,махни 3-та та пръчка рам,че усложнява допълнително.от снимка на CPU-Z рамта работи на 765 MHz.

тези тайминги tras 18,trc24 ти ли ги сложи? защо не опиташ да ги оставиш на auto.ето как са при мен. всички тайминги са ми на auto.рамта работи на 850МНz.

.Публикувано изображение

• Автор

При мен има множител и на RAM-a. Задава се честота и имам множител за процесора, а за рамта отделно. При теб няма ли такъв?

При мен има отделен множител за процесора и отделен делител за рамта, който се настройват в биоса. Обаче не знам защо когато намаля множителя на процесора се намалява и този на рамта автоматично. Честотата на рамта се смята така: честота процесор / делител на рамта = честота рам.

кое точно се дъни,рама или процесора.за по сигурен успех,махни 3-та та пръчка рам,че усложнява допълнително.от снимка на CPU-Z рамта работи на 765 MHz.

тези тайминги tras 18,trc24 ти ли ги сложи? защо не опиташ да ги оставиш на auto.ето как са при мен. всички тайминги са ми на auto.рамта работи на 850МНz.

.Публикувано изображение

Нищо не се дъни, системата е стабилна, гоня най-голяма производителност на рамта. Тези множители сам ги настроих, като погледнах какви трябва да са за честота 400. По принцип как трябва да са таймингите за по-голяма производителност, повече или по-малко ?

честотите не са за рам памет 400МНz.това е настройката в биос,266МНz-333МНz-400МНz-533МНz.тези херци се умножават по 2.

в моят биос тавана е 400МНz което е = 800МНz

Публикувано изображение

настройката ми в биос е на 400МНz.заради клокването се покачва на 424.3МНz умножено по 2=850МНz.това е честотата на рама.

при теб,настройката в биоса е 333МНz.заради клока се покачва на 382.6 МНz.умножено по 2 =765.2МНz.

изводът е,че трябва още да клокваш процесора за да се покачи рама на 800МНz.

друг вариант е да оставиш това 333МНz в биос на auto.защото ако го сложиш на 400МНz,заради клока ще се покачи на около 450МНz.умножено по 2=900МНz.

за рама ти ще е много.

Редактирано от nikolela (преглед на промените)

• Автор

честотите не са за рам памет 400МНz.това е настройката в биос,266МНz-333МНz-400МНz-533МНz.тези херци се умножават по 2. в моят биос тавана е 400МНz което е = 800МНz Публикувано изображение настройката ми в биос е на 400МНz.заради клокването се покачва на 424.3МНz умножено по 2=850МНz.това е честотата на рама. при теб,настройката в биоса е 333МНz.заради клока се покачва на 382.6 МНz.умножено по 2 =765.2МНz. изводът е,че трябва още да клокваш процесора за да се покачи рама на 800МНz. друг вариант е да оставиш това 333МНz в биос на auto.защото ако го сложиш на 400МНz,заради клока ще се покачи на около 450МНz.умножено по 2=900МНz. за рама ти ще е много.

Знам това, честотата в момента не ме притеснява и на ауто ми я качва на 400 и отива...... Но се интересувам от това, как да си настроя таймингите. Например твоите са: 6-6-6-18-24 а моите: 5-5-5-18-24 на кои рамта работи най-добре?

Знам това, честотата в момента не ме притеснява и на ауто ми я качва на 400 и отива...... Но се интересувам от това, как да си настроя таймингите. Например твоите са: 6-6-6-18-24 а моите: 5-5-5-18-24 на кои рамта работи най-добре?

6-6-6-18-24 е по бързо от 5-5-5-15-20

малко късно се сещам,но ще добавя,че таймингите отговарят на някакви работни МНz на рама.6-6-6-18-24 отговарят на честота по висока от 800МНz.

твоята работи под 800МНz. и е логично да се държи по добре рамта на тайминги 5-5-5-15-20.

6-6-6-18-24 е по бързо от 5-5-5-15-20 малко късно се сещам,но ще добавя,че таймингите отговарят на някакви работни МНz на рама.6-6-6-18-24 отговарят на честота по висока от 800МНz. твоята работи под 800МНz. и е логично да се държи по добре рамта на тайминги 5-5-5-15-20.

Извинявам се за въпроса, но откога памет с по-високи тайминги работи по-добре от такава с по-ниски (при еднаква честота) ?Да има нещо вярно в това, че таймингите отговарят на някаква честота на паметта или колкото е по-висока честотата, толкова таймингите са по-високи, но тук има и значение модела и производителя на памети.Примерно за 800мхз, най-често срещаните тайминги са 4-4-4-12, 5-5-5-18 или със шестици!Аз лично бих разкарал паметта, която е 1гб и да остана с 2х2.По този начин ще улесня контролера на паметта вграден в процесора и ще си осигуря един плюс при овърклок.А ако тръгнат и в дуал чанел още по-добре!В биоса настройките за рам памет и по-точно за честота са 200/266/333/400 и както каза колегата по-горе се умножават по две.Задай ръчно на 333/666мхз, което значи, че за да достигнеш честота от 800мхз ще трябва да овърклокнеш процесора с 20% или шината му да иде на 240мхз или това са 3120мхз, което не е непостижима честота за този процесор, но изискването за хубаво охлаждане важи в пълна сила.Заради повишената консумация бих си помислил и за захранването!Така ще постигнеш 800мхз честота на паметта при множител 13.Таймингите ги настрой ръчно на 5-5-5-15 и задължително тествай за стабилност с мемтест или праим 95!

Извинявам се за въпроса, но откога памет с по-високи тайминги работи по-добре от такава с по-ниски (при еднаква честота) ?Да има нещо вярно в това, че таймингите отговарят на някаква честота на паметта или колкото е по-висока честотата, толкова таймингите са по-високи, но тук има и значение модела и производителя на памети.Примерно за 800мхз, най-често срещаните тайминги са 4-4-4-12, 5-5-5-18 или със шестици!Аз лично бих разкарал паметта, която е 1гб и да остана с 2х2.По този начин ще улесня контролера на паметта вграден в процесора и ще си осигуря един плюс при овърклок.А ако тръгнат и в дуал чанел още по-добре!В биоса настройките за рам памет и по-точно за честота са 200/266/333/400 и както каза колегата по-горе се умножават по две.Задай ръчно на 333/666мхз, което значи, че за да достигнеш честота от 800мхз ще трябва да овърклокнеш процесора с 20% или шината му да иде на 240мхз или това са 3120мхз, което не е непостижима честота за този процесор, но изискването за хубаво охлаждане важи в пълна сила.Заради повишената консумация бих си помислил и за захранването!Така ще постигнеш 800мхз честота на паметта при множител 13.Таймингите ги настрой ръчно на 5-5-5-15 и задължително тествай за стабилност с мемтест или праим 95!

и аз това писах.да опита на тайминги 5-5-5-15.защото е под 800МНz.в моят случай,памета работи на 850МНz и ми се струва,че няма да работи толкова добре ако и задам тайминги 4-4-4-12 или 5-5-5-15..

имам и един въпрос.

искаш да остави двете пръчки рам 2х2гб.но едната работи на 800 а другата на 667МНz.тази по-бавната,няма ли да спъне до някаква степен клока?

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.